Свято "Масляна - це свято весни"

Про матеріал
Сценарій для учнів початкових класів. У його змісті зазначені вірші, легенди та оповіді про святкування масляної.
Перегляд файлу

 

 

“Щедра Масляна”

Ведуча: Запрошую, друзі! Вже час розпочати

Веселе, весняне і сонячне свято!

Сьогодні, друзі, тут ми зиму проводжаєм,

І весноньку-красуню до себе закликаєм.

Тож, станьмо разом в коло,

Як друзі, як родина,

І поведемо хоровод

Ми з вами без упину.

Оберемо ми дівчинку-паняночку,

Красуню білолицю Подоляночку.

Прикрасимо віночком барвистим,

Нехай засяє її личко променисто.

(Хоровод “Подоляночка” відео-караоке мінус)

https://www.youtube.com/watch?v=V_DgXblB9_I

Ведуча: А що ж таке Масляна або Масниця? Це не лише – свято наших предків слов’ян , яке  асоціюється з прощанням із зимою та закликанням весни. Воно передбачає багато  цікавих народних обрядів та ігор та триває цілий тиждень. Дата початку Масляної щороку змінюється в залежності від того, коли починається Великий піст. Вона буває в кінці лютого – на початку березня. Цього року ми святкуємо Масляний тиждень з 8 по 14 березня.

Кожен день цього тижня мав свою назву та певні обряди,  а головними атрибутами свята є млинці або вареники. Тож, Масляну по праву можна назвати найсмачнішим святом.

Пропоную переглянути відео, яке розкаже вам про кожен день тижня та ознайомить з історією святкування цього чудового свята.

 https://www.youtube.com/watch?v=x2wNFc1wbYw

Ведуча: Сирна седмиця, як ще в народі називають Масляну, починалася з понеділка. У перший день – Зустріч – зранку жіноцтво збиралося справляти Колодки – символ продовження роду, частину Дерева Життя.

Спочатку в понеділок повинна колодка народитись. (Виймають полінце, кладуть його на стіл і по черзі всі класи вповивають).

- Ось і народилась колодка. Вітаю вас, з народженням Колодки! (Всі встають, обнімаються, цілуються.).

Вівторок «РОЗВАЖАЛЬНИЙ ДЕНЬ»

У вівторок всі виходили на гуляння. На вулицях проводилися всілякі конкурси і змагання на силу, спритність і розум. Парубки запрошували дівчат кататися на санчатах. Господині запрошували всіх на млинці.

Я ж сьогодні запрошую вас на забаву, яка називається “Перегони з перешкодами”.

(Для участі потрібні лише хлопці, які діляться на 2 команди, деревяні конячки та кеглі. Умови гри: кожен учасник повинен проскакати на конячці проходячи перешкоди з кеглів і передати конячку наступному гравцеві. Та команда, яка першою виконає всі умови гри, стане переможцем.)

Для дівчат у нас теж є цікава забавка. Як відомо, найкращим помічником по господарству для нас є…хто? Звичайно, віник. Але сьогодні ми його не будемо використовувати за призначенням. Спробуємо уявити його літаючим та подолавши шлях через кеглі, передати його наступній учасниці.

“Хто швидше на вінику”

( дівчат розділити на 2 команди)На майданчику виставлені кеглі в ланцюжок. Потрібно пробігти верхом на вінику змійкою і не збити кеглі. Перемагає та команда, яка менше всіх їх зіб´є.

Середа «ЛАКОМКА»

- В цей день люди пригощалися всілякими солодощами – горіхами, медом, замоченими яблуками, всіляким варенням і звичайно млинцями. В гості в цей день кликали тільки родичів. Сім’ї були великими, тому гостей було завжди багато. А я вас сьогодні пригощу   

 

А зараз ще одна забава. Для неї мені потрібно 2 пари(хлопчик+ дівчинка). Ваше завдання за сигналом затиснути кульки між головами та обережно пробігти до позначки та повернутися назад. Перемагають ті, у кого кулька не випала.

Четвер «ШИРОКИЙ ЧЕТВЕР»

- У четвер закликали Масляну до себе в гості. Давайте і ми з вами разом покличемо її. Повторюйте за мною всі разом.

Гукаємо-закликаємо, Масляну вітаємо!

Приїжджай в гості на широкий двір

на горах покататися,

в млинцях повалятися,

серцем звеселитися!

В народі говорили: «Розгуляй-четвер прийде, жарт і пісню принесе». От і ми зараз порадіємо та пожартуємо.

Як почуєте новини хороші,

То поплескайте в долоні ваші.

А якщо не дуже хороші -

Тупотіть ніжками. Домовилися?

У Весни сьогодні День народження! (Плескаємо)

Зимонько, швидше йди, за собою весну приведи! (Плескаємо)

Гривню останню готові віддати за сьогоднішнє свято! (Тупаємо)

Я на святі дам цукерок багато!(Плескаємо)

Ви відкриєте, а там нічого немає! (Тупаємо)

Бабусі і дівчатка всі плитки розтопили! (Плескаємо)

Всім млинців, всім млинців напекли! (Плескаємо)

Млинці з медом та варенням! (Плескаємо)

Не млинці, а смакота! (Плескаємо)

Всі з м‘якою пір‘їнкою! (Тупаємо)

А інші і з хмаринкою! (Тупаємо)

Жартую: із вареннячком, із медом та сметанкою(Плескаємо)

Наїлися смачненько всі і ситі аж до ранку(Плескаємо)

П’ятий день – п’ятниця – тещині вечірки.

Всю інформацію про цей день ви вже почули у відео. Додам тільки те, що в майбутньому всі присутні тут хлопчики обов’язково одружаться і стануть зятями, а мами ваших наречених будуть вашими тещами.

Закликали в гості Масляну, та забули причепуритися. Не годиться на свято в такому вигляді! Тож зараз це виправимо.

“Забава Веселе перевдягання”

( 2 команди дівчат та хлопців стають у шеренгу. Завдання: по сигналу хлопці надягають шапку з мотузочками, а дівчата хустинку. Причому , перший учасник повертається до другого і зав'язує йому річ . Другий розв'язує її і повертається до третього і т.д. У чиїй команді останній гравець швидше опиниться в головному уборі , та і перемагає.)

Субота – посиденьки зовиці

У суботу відбувалися зовицині посиденьки. Тобто, невістка запрошувала в гості зовицю(сестру свого чоловіка) та пригощала її. У цей день влаштовувалися сімейні чаювання з піднесенням подарунків. Радо зустрічали гостей, танцювали та грали у веселі ігри.

Ми сьогодні весело провели час? Подивіться, перед вами- яскраві жовті кружечки, які символізують весняне сонечко. Візьміть олівець або ручку і намалюйте емоцію, яку викликало у вас сьогоднішнє свято.

Я дуже рада, що ваші сонечка – веселі та усміхнені.

Останній день Масляної – прощена неділя. В останній день Сирної седмиці, готуючись до Великого посту, годилося йти до родичів та сусідів та просити пробачення за всі провини та нанесені образи. Тому день цей так і називали – Прощення.  В цей день усі – від мала до велика – просили один у одного пробачення.

І хоч ви ще й не дорослі, але вже частенько ображаєте своїх друзів, рідних, інколи навіть не помічаючи цього. Тож, у цю неділю у вас є чудова нагода вибачитися та щиро покаятися в образах.

Дякую вам всім за увагу! До зустрічі!(фото біля фотозони)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сирна седмиця, як ще в народі називають Масляну, починалася з понеділка. У перший день – Зустріч – зранку жіноцтво збиралося справляти Колодки – символ продовження роду, частину Дерева Життя.

Все гарно на Масляну, але ж вона така коротка! Так і кажуть в народі: «Живе Масляна сім деньочків. Залишайся, Масляна, на сім рочків.

Масляна, Масниця, Колодій – одне з найулюбленіших українських свят, що корінням своїм сягає часів Київської Русі.

2 дівчина: Цілий тиждень масових розваг та веселощів припадає на останній тиждень перед початком Великого посту. Пов’язане воно було перш за все з проводами зими. Людям дуже хотілося скоріше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну.

Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду – ласкаві весняні дні, люди насамперед, дякували за тепло сонцеві, славили його, пекли млинці – круглі, рум’яні, червонуваті, які дуже нагадували сонячний диск.

1 дівчина: До млинців готували сир, сметану, діставали мед, пекли медові пиріжки та візерункові пряники.

Саме з цим і зустрічали довгоочікуване свято.

docx
Додав(-ла)
Драган Олена
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Сценарії
НУШ
Інкл
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку