Свято "Прощавай, Букварику!"

Про матеріал
Даний захід - підсумковий урок для учнів 1 класу, під час якого діти висловлюють слова подяки першій книзі , Букварику, за те, що навчилися читати, своїм батькам - за допомогуі підримку, вчителям - за знання і любов. Також, діти змогли показати свої артистичні та творчі здібності.
Перегляд файлу

Свято «Прощавай, Букварику!»

1 ведучий.  Добрий день, шановні гості,

  Раді вас вітати на нашому святі.

  Чи усі зібрались нині у святковій залі?

Мами є? Татусі теж? Дідусі й бабусі є?

Вчителі та гості є?

2 ведучий. Ну, що всі зібралися у святковій залі?

1 ведучий. Та  ні,  когось  не  вистачає .

2 ведучий. Кого?

1 ведучий. А ви спробуйте відгадати,

  А потім привітати.

  Хто радо у ліцей спішить?

  Старанно хто уроки вчить?

  Хто хоче все на світі знать,

  Уміє і читать й писать?

  Усі завжди їх пізнають.

  Скажіть – но, як цих діток звуть?

  ШКО – ЛЯ – РІ!

2ведучий. Хто радує і тат, і мам?

  Хто кожну справу робить сам?

  Хто дружно й весело співа,

  Родину щастям зігріва?

  Усі завжди їх пізнають.

  Скажіть – но, як цих діток звуть?

  ШКО – ЛЯ – РІ!

1 ведучий. Тож запрошуємо до святкової зали першокласників

 

(під музику заходять першокласники)

На мелодію пісні «Пусть бегут неуклюже...»

  1. Ми не просто малята

Ми дівчата  й хлоп’ята

Цілий рік в школі вчилися всі.

Класну маму любили,

Всі слова ми ловили

І в усьому наслідували.

Приспів:  Ми читаєм і рахуєм,

  Додавати вмієм всі.

  Ой,як жаль нам, що не підем

  В перший клас ми всі.

  1. Букварі прочитали,

Сто задач розв’язали,

Кожну букву виводили ми.

Наші тати й матусі,

Ви були для нас – друзі,

Разом з нами училися ви.

Приспів: Ми спасибі скажем щиро

  І учительці, й батькам.

  За турботу, за терпіння

                        Щиро дякуємо вам.

 

  1. Сьогодні тут зібрались первачки,

Знайте, у ліцеї ми не новачки.

Добридень! – ми звертаємось до вас

Вас всіх вітає дружний перший клас.

Пісня  «Першокласник»

  1. Перший раз у перший клас,

Ми йдемо охоче.

Ніжним голосом для нас

Продзвенів дзвіночок.

І сміється в небесах

Сонце як ніколи.

В мами сльози на очах,

Ми йдемо до школи.            2 рази

Приспів:       А у школі, а  у школі

                       Є веселка кольорова.

                       І найкраща в цілім світі

                       Перша вчителька моя.

                        А у школі, а у школі

                       На сумуєм ми ніколи.

                        Ми учора дошкільнята,

                       А тепер одна сім’я.

  1. Прощавайте, іграшки,

Гомінкий садочок.

Кличе в класи дітлахів

 Золотий дзвіночок.

І сміється в небесах

Сонце як ніколи.

В мами сльози на очах,

Ми йдемо до школи.            2 рази

 

  1. Зовсім, зовсім ще недавно

Вересневої пори

Мами в школу нас за руки

Несміливих привели.

  1. А сьогодні ми вже справжні,

Справді, справжні школярі.

  1. Бо читати і писати

Ми навчитися змогли,

І задачу розв’язати,

І відняти і додати…

  1. Словом, успіхів всіляких

Ми, нарешті, досягли!

  1. Ми читати вже навчились,

Всі трудились, аж стомились!

Вчать у школі

Готуватись до занять,

Вміти добре рахувать,

Вчать у школі.  3 рази

Скільки буде двічі два

Як склади з’єднать в слова,

Вчатьу школі.  3 рази

 

Не запізнюватись в клас,

Завдання робить щораз,

Вчать у школі.  3 рази

Щоб дорослих поважать,

І малих не ображать,

Вчать у школі.  3 рази

 

Гарні книжки вчать читать,

Щоб про все на світі знать,

Вчать у школі.  3рази

Чесність змалку берегти,

До людей з добром  іти

Вчать у школі.  3 рази

 

  1. Час настав нам відпочити,

Посміятись, порадіти!

Ще й розважити гостей:

І дорослих, і дітей!

(діти сідають на лави, звучить мелодія «В гостях у казки», входить Королева Книга   дзвонячи дзвіночком.)

Королева Книга. Ну ось ми і зустрілися, мої маленькі добрі друзі. Рада вітати вас у своєму царстві. Огляньте мої володіння.  Куди б ви не пішли, скрізь із вами будуть друзі-книги. Сподіваюся, що у вас, діти, велике бажання ближче познайомитися зі мною і всіма мешканцями нашого книжкового царства. А чи знаєте ви, скільки книг на землі?

(під музику виходять діти з Буквариками)

  1. Як краплин у Дніпрі,

Як зірок угорі, .           Як листків на гіллі,—                                                                                                                 Стільки книг на землі!

  1. Та одна серед них —          Перша книга із книг:                                                                                                                                                     Ту, що звем Букварем,                                                                                                                  Ми найпершу берем.
  2. Від найпершого дня          Дуже любий нам він,                                                                                                                                      Бо веде до знання,                                                                                                                                                    До вабливих таїн.
  3. Йде у школу школяр,                       В зорі усміх сія...                                                                                                                                                                  Хай живе твій «Буквар»,                                                                                                                              Перша книжка твоя!
  4. Є книг багато – радісних, печальних,

Товстих, тонких, барвистих, наче жар.

Але одна – усім книжкам начальник

І звуть її усі…

Разом. Буквар!

(Піднімають «Букварі». Вбігає Баба-Яга.)                                                                        Баба-Яга. Де Буквар? Який Буквар? Де він сховався?                                                  Королева Книга. Люба бабусю, кого ви шукаєте? Івасика -Телесика давно забрало лебедятко.                                                                                                                    Баба-Яга. Ну, Телесика я ще впіймаю, а зараз я ловлю Букваря, чи чули про такого? Знаєте, що він надумав? Навчити всіх дітей літер, щоб вони могли багато читати, знати і все про мене довідатися. А я цього не хочу!                                                                                                          Королева Книга. Вгамуйтеся, шановна бабусю. Краще привітайтеся з дітками. Бачите — публіка.                                                                                                                 Баба-Яга. Та не бачу я ніякого бублика.                                                                   Королева Книга. Та не бублика, а публіка. Привітайтеся із дітьми.                                  Баба-Яга (стає в загрозливу позу). Добрий день, коли голову не морочите, а побитися зі мною не хочете.                                                                                          Королева Книга. І не соромно вам, бабусю, у нас свято, а ви битися.                                                                                                                    Баба-Яга. Свято? А яке? Не дозволю, не дозволю! Усе одно спіймаю цього Букваря. Не дозволю йому навчити дітей букв.                                                           Королева Книга. Люба бабусю, ви давно спізнилися. Наші діти не тільки знають букви, а й уміють читати.                                                                                    Баба-Яга (розгублено). Та як же це так! А я... Та невже... Та хто вам сказав?                                                                                                               Королева Книга. А он подивіться. (Саджає Бабу-Ягу.)                                                     Баба-Яга. Я теж хочу букви вивчати.                                                            Королева Книга. То сідай, слухай та дивись уважно.                                                         (Вибігають діти - букви і танцюють танок, потім стають у шаховому порядку і розповідають вірші)

1. Ми букви добре вивчені,    Знайомі хлопцю й дівчині,                                                         Читає й пише нас                                                                      Чудово перший клас.                                                                       Ми, красиві та стрункі,                                          Прикрашаєм сторінки.

2.  Нас 33, нас 33,       У нас міцна сім’я                                                          Складаємо нові слова                                                                            від А до Я, від А до Я.

3. Ми мрію любимо й книжки,    Життя у нас буя.                                Вчимося в школі залюбки                                                                         Від А до Я, від А до Я.

4. Знай рідну мову і вивчай:            Вона твоя й моя,                                                                        Та перш за все абетку знай:                                                         від А до Я, від А до Я.

Пісня «33 подружки»     ( на мелодію пісні «33 корови»)

  1. Кожен день ідем ми в школу,                             Не лінуємось вставать.                                                         Повен ранець і в дорогу                                                                   іще й іграшку би взять.                                                                       Щоб усе на світі знати,                                                                  Треба книжки нам читать.                                                                  І всі букви пам’ятати,                                                                І всі букви пам’ятати,                                                                       Бо не вийде слово в нас.

Приспів: 33 подружки, букви - говорушки.    33 подружки знаєм ми.                                                                       Вміємо читати, грамотно писати,                                      Будемо учитись залюбки.

  1. Хоч нелегко на уроці,                                                      всі завдання розв’язать,                                                               то пропустиш букву в слові,                                                           то напишеш невпопад.                                                                   Але завжди пам’ятаєм,                                                                              що дорослі станем ми.                                                                   І малятам нагадаєм:                                                   Гей, учіть абетку ви.

Королева Книга Де ви, букви, живете? Звідки дружно ідете?

5. І великі, і малі                                                 ми живемо в Букварі.                                                                                                                                                        За морями, за горами,                                                                                                                               Кажуть, є така земля                                                                                                                                             Із усякими дивами –                                                                                                                                             і це царство Букваря.

6.  В царстві тім                          Живуть всі букви,                                                                                                                                             крапка, кома і тире.                                                                                                                               Знак питання всіх питає,                                                                                                                                      Знак окличний всіх вітає.                                                                                                                        Але що це? Ось і цар,                                                                                                                                        Вас вітає сам Буквар.

Букварик. Доброго дня, мої любі малята!                                  Радий зустрітись, вітаю зі святом!                                  Я сьогодні не Буквар,                                           Я сьогодні — диво -цар!                                                                   Моє військо — алфавіт,                                                        Хай віддасть по честі звіт.                                                     Чи всі букви вивчені?                                   Рапортуйте мені!

  1. Букви старанно вивчали:

 Знаємо від А до Я.

І сторіночку останню

Прочитали Букваря!

2.Цю найпершу книжку

 Знає будь-який школяр,—

До усіх книжок доріжку

Прокладає наш Буквар!

3. Спасибі тобі за першу науку,

За паличку першу і першу букву.

За перше слово,

За першу казку,

За першої вчительки щиру ласку.

4.Ми пам'ятатимемо довгі роки,

Мудрі й повчальні твої уроки.

 Прощавай, Букварику,

наш найкра­щий друже,

Ми тобі, Букварику, дякуємо дуже!

 

5.Не сумуй, Букварику любий,
Ти потрібен всім-таки.

І на тебе вже чекають

Ще найменші малюки.

6.Час летить, і дуже швидко

Знов почуєш ці слова:

«Здрастуй, наша перша книжко!

Ти всім книгам голова!»

7.У містах, у рідних селах

Будь, Букварику, веселий!

Хай тебе у гості ждуть,

 Хай щаслива буде путь.

8.Прощавай, Букварику,

Наш найперший друже!

Ми тобі, Букварику,

Дякуємо дуже!

Буквар  Що ж, спасибі, школярі,

Букви  – тридцять три зорі –

Всі ви знаєте, як треба.

Може, хоче хто про себе

Щось цікаве розказати?

 Пісня «БУКВАРИК»
1.Беру до рук букварик я
Там букви всі від А до Я
Від звуків перших до складів
Букварик стежечку провів/2р
Приспів: Букварику, букварику
                 Про все розкажеш ти
                 Про зоряні ліхтарики
               Про ріки і мости
               Про кізку з козенятами
               Про вовка і сову
               А я усе шукатиму
               Відповідь просту.
2.Склади збираються в слова
Аж закрутилась голова
Слова у речення спішать
За ними треба поспішать./2р
Приспів:

3.Читають речення малі
Про ліс і квіти на землі
І про швидкого колобка,
Що від бабусі утіка./2р
Приспів:

 

Букварик   Спасибі за щирі слова і хороші,

За старання, на згадку про себе

Квітку цю чарівну я вам подарую.

З нею в клас із класу впевнено крокуйте.

Кожен рік бажання щирі загадайте

І мерщій від квітки пелюстку відривайте!

І як торкнеться пелюстка землі,

Реальними стануть бажання оті!

Спасибі вам усім.

Чути стукіт у двері.

Листоноша (з-за лаштунків). Відкривайте двері, прошу.                                            Королева Книга. Хто це стукає до нас?                                                                                (Входить листоноша із телеграмами.)                                                                             Листоноша              Це чарівний листоноша                                                                                                         В цей святковий день і час.                                                                                           Королева Книга. Телеграми? Цікаво, хто їх нам              надіслав?                                                     Листоноша (поглянувши). А вони без підписів.                                                           Королева Книга. То читай, Листоношику, а діти нехай відгадують, від кого ці  послання.                                                                                                                    Листоноша. «Дуже засмучена, Мишка випадково розбила моє яєчко, прийти не зможу». (Курочка Ряба.)                                                                                                                          «З'їв семеро козенят, болить живіт». (Вовк із казки «Семеро козенят».)                                        «Ніяк не витягнемо ріпку. Тому прибути не зможемо». (Герої  казки «Ріпка».)                                                                                                                            «Запрошена в гості до журавля». (Лисичка з казки «Лисичка і журавель».)                             Королева Книга. Ну, що ж, причини поважні. Але сумувати не слід. Давайте будемо розважатися, веселитися, посміхатися.                                                                                          

Веселі частівки

  1. Приготуйте фотоплівки

І зніміть на згадку нас.

Заспіває вам частівки

Зараз весь наш перший клас.

  1. Як були ми ще малими,

Всі казали: малюки!

А тепер не малюки ми –

Ми вже справжні козаки!

  1. Розбудіть мене вночі,

В самій серединочці,

Розповім вам алфавіт

Без жодної зупин очки.

  1. Я дивлюсь на свої букви,

кулак їм показую.

Ану станьте гарно в ряд,

Бо враз порозмазую.

  1. Букви ніби полякались,

виструнчились вправно.

Ми із ними постарались,

Потрудились славно.                      

  1. Нас учитель поучає:                                 Там не бігай, не штовхни.

Та у діток я по черзі

Все пробачення просив.

  1. Всі навчилися писати,

Ну і я навчився теж.

Кажуть вчителька і мати:

«З ліхтарем не розбереш».

  1. Всі куплети доспівали,

Закінчився перший клас.

Другокласниками стали,

 привітайте дружно нас.

Вчитель. Ой, які ви молодці,

  Заспівали нам частівки.

  А чи вмієте, малята,

  Як  птахи ви танцювати.

Всі. Так, уміємо ми всі танцювати  як птахи.

Танок «Птицы, мои птицы»

Пісня «Перша зустріч» на мотив пісні «Вернисаж»

1 куплет: Хлопець: Колись маленька ти була, тебе матуся привела
                Дівчина: Була одна я не з тобою.
                Хл : Бриніли сльози на очах,
                        Всього боялась просто жах
               Дів: Тоді була я не з тобою
               Хл: І ось до тебе підійшов, для тебе квітку я знайшов
               Дів: Ми подружилися з тобою
               Хл. і Дів.: І я тобі завжди кажу
                                Вірніше друга не знайду
                                 І ми разом і ми удвох
Приспів: Ах перший клас, ах перший клас
                Маленьких ти зібрав всіх нас
                Ми виростали як той ряст
                Всі турбувались тут про нас
2 куплет: Дів: Ти за косички не тягав, завжди мені допомагав
                Хл: Бо ми були разом з тобою
                Дів: Ми щастя і біду не раз разом ділили довгий час
                Хл: Бо ми були весь час з тобою
                Дів: Від хлопців мене захищав,
                       Книжки мені ти дарував
               Хл: Бо ми були разом з тобою
               Хл. і Дів: І хоч залишим перший клас
                               З тобою будемо удвох
                               Про нього довго пам’ятать.

  1. Ми на нашому святі

Бажаємо батьків привітати.

Щирими словами

 їм щастя побажати.

  1. Гарна ти, матусю!

Добра, люба, щира.

Ти мене ще змалку

Звичаю навчила.

І щодня навчаєш

Як любить родину,

Мову нашу гарну,

Рідну Україну.

  1. Зовсім молоденький,

Любий мій татусь.

Ми з ним добрі друзі

І я цим горджусь.

Він такий розумний –

Все на світі знає.

Бо книжок багато

Він завжди читає.

  1. Батько розуму навчає.

Мати приголубить.

Ніхто мене так на світі

Як вони не любить.

Дай же, Боже, щоб я виріс

Й розуму навчився.

Щоб і татові, і ненці

Добре пригодився.

Пісня  «Моя сім’я»
1.Літечко теплом чудовим кружить за вікном,
Я відкрию наш старенький сімейний альбом.
Ось я з мамою в колясці ще маленька їду,
Ось із татком я до школи в перший клас іду.                                                                                      Приспів: Моя сім’я дружна і весела,
Мама, татко і дідусь, а у центрі я.
Моя сім’я, нічого більш не треба,
Коли збирається разом вся моя сім’я.                                                                                                       2. Дуже мене люблять рідні, мої мама й тато,
І бабуся з дідусем мене обнімають.
Всі зберемося ми разом за нашим столом,
Будемо переглядати сімейний альбом.

 Буквар. Дорогі діти,  я – ма­ленька часточка тих великих знань, які дасть вам школа. Я прощаюсь з вами, бо на мене чекають діти, які ще не вміють читати. Та замість себе пропоную вам свою стар­шу сестру – Читанку, яка вестиме вас далі в світ літера­тури. Читанко добра, бери естафету, веди школярів шля­хами планети.

Читанка.  Я –Читанка нечитана,

                   Навчатиму ваш клас.

                    Я з вами говоритиму

                    І вислухаю вас.

                   Я ваша перша Читанка,

                   Красива в мене свитонька,

                   Цікаві сторінки –

                   Є вірші та казки.

                   Покажу вам сто земель,

                   Ще й космічний корабель.

                   Даруватиму щодня

                   І забави, і знання.

  1. Ведучий. Здається, сказано усі слова...

На рік ми стали всі мудріші...

Стежина нас сюди вела...

Тепер вона вже значно ширша!

І ми сміливо робим крок

У три нові чарівні роки,

І поспішаєм на урок –

Зі мною буде все нівроку!

Та перш, ніж подорож почать,

Почуть повинні настанову,

Тож хочу слово передать

Тому, хто головує в школі.

Слово надається директору школи

Слово надається батькам

  1. Ми, дітки, теж вас хочем привітати,                                                      Здоров’я, радості і щастя побажати,                                                                                                        А ще – сказати добре, щире слово,                                                                                                   щоб ви його згадали знову й знову.
  2. Ви, сучасні діти, все повинні вміти,                                   Грамотно писати, множити, ділити.                                                                                                        Ще повинні вміти рідний край любити,                                                                                             школу і родину, вільну Україну.
  3. Хай вам завжди усе вдається –

Усі вершини до ваших ніг.

Хай вам сонце в путі сміється –

Щастя й радість вам на поріг.

  1. Ви Букварикове свято добре пам’ятайте,

І ці книги, наш дарунок, добре прочитайте.

Батьки дарують книги дітям.

  1. Нехай же вас Господь благословляє

У світлу путь на добрії діла.

На вірну стежку завжди наставляє,

Щоб доля у всіх вас щасливою була.

  1. Нехай же, діти, повсякчас

Всі люди щиро люблять вас.

Свічки задмухайте, гаразд,

Все як сказали, стане враз!

Діти задмухують свічки на торті – книжці.

Учитель. Вам сьогодні побажаю я здоров'я й доброти,

Щоб шкільні складні науки легко ви змогли пройти,

Щоб зійшла на небосхилі щастя вашого зоря,

І щоб ви не забували: почалось все з Букваря!

Пісня «Ми разом»

1. Хмарка примостилась в неба на руках.                              В домі запах хліба та парного молока.                                                                                                                            Як вона прекрасна рідная земля,                                                                                                                Ллється наша пісня, ми одна сім’я.

Приспів:   О-а-о, тільки разом ми велика сила,

                   О-а-о, не розлий вода.

                   О-а-о, щоби квітла Україна,

                   О-а-о, твориш ти і я, ти і я.

  1. Світ такий красивий, це земля моя.

Мрія потаємна є у кожного своя.

Тонкими струмками широка ріка,

Друзями ми станем, ось моя рука.

Приспів:

О-а-о, будем багаті, якщо будем вільні.

О-а-о, давайте зростати веселі, щасливі та сильні.

 

docx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку