Тараторіна Світлана «Оця Марія звірів малювала»

Про матеріал
«Ти це можеш!» «Оця Марія звірів малювала» — 68 сторінок захопливої історії про неймовірні пригоди маленької художниці із селища Болотня. Ця художниця – це Марія Примаченко. Сама назва книжки вже вказує хто є її головна героїня. Теж саме можна сказати і про обкладинку та художнє оформлення книжки, авторкою якого є Наталя Левицька. Художниця не лише «запросила» на сторінки сучасної дитячої книжки відомі яскраві образи і чарівних персонажів картин Марії Примаченко, а й відтворила колористику примаченківського художнього світу. Чи не єдине, що можна завважити візуальному втіленню книжки – це те, що не всім маленьким і дорослим читачам буде однаково комфортно читати чорний текст на темно-зеленому тлі (таке поєднання трапляється з-поміж яскравих та розмаїтих розгортів). Саме фантастичні звірі (яких «оця Марія» малювала) – дуже важливі герої оповіді, у якій можна виділити два кульмінаційні моменти. Перший – похід двох дітей (Марії та її друга Валі) по квітку папороті в ніч на Івана Купала. Закінчується цей похід Марійчиною хворобою, а роль звірів у цих подіях – загадкова та навіть зловісна. Друга кульмінація – події Першої світової війни, у ході яких діти всього села вночі лишаються без дорослих, і Марійка на чолі такого «дитячого загону» зустрічається з фантастичними звірами вдруге. Саме вони говорять їй дуже важливу річ: «Роби те, що любиш і найкраще вмієш. Малюй!». «Оця Марія звірів малювала» Світлани Тараторіної – це не художня біографія Марії Примаченко. Це лиш художньо-біографічна книжка про її дитинство, котре показане як старт творчого шляху, як час, коли дівчинка збагнула і відкрила для себе важливі речі, що залишилися з нею протягом усього життя. Однак в останньому розділі цієї маленької повісті дуже стисло подано усе доросле життя художниці. Також окремим списком наприкінці книжки викладено окремі важливі факти біографії Примаченко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ОЦЯ МАРІЯ ЗВІРІВ МАЛЮВАЛА”ТАРАТОРІНА СВІТЛАНАПрезентацію підготувала. Кисла Ольга Олександрівна

Номер слайду 2

“ОЦЯ МАРІЯ ЗВІРІВ МАЛЮВАЛА”Автор: Тараторіна Світлана2020 р.“Оця Марія звірів малювала” – перша дитяча художня біографічна повість про Марію Примаченко у світі”, – розповідає письменниця Світлана Тараторіна.

Номер слайду 3

“Найперше ця книга – захоплива казка про пригоди маленької Марії, – говорить Тараторіна. – Як авторці, мені хотілося відійти від нудних фактологічних біографій і пофантазувати над тим, яким було дитинство звичайної дівчинки, яка згодом стала всесвітньо відомою художницею”.Історія написання:

Номер слайду 4

художня біографія про маленьку художницю, яка боролася з хворобою, мала незламну жагу до життя та нестримну, бурхливу фантазію. Темамрії рятують.І не лише нас, а й усе навколо. Недуга не стане на заваді наполегливості. Уява може все.Ідея

Номер слайду 5

01гармонія між людиною і світом природи02війна і мир03наполегливість всупереч перешкодам 04фантазія й реальність05сприйняття світу на тлі хвороби06людина і мистецтво. ПРОБЛЕМАТИКА

Номер слайду 6

СЮЖЕТУ дитинстві відома художниця перехворіла на поліомієліт. Ця хвороба назавжди змінила її життя. “Вона все життя ходила з милицями. Роки її дорослішання припали на революції, а молодості – на часи Другої світової війни, яка забрала в неї коханого чоловіка. І попри ці важкі обставини, картини Марії сповнені радості та барв.

Номер слайду 7

КОНФЛІКТ ТВОРУНе дивлячись на тяжку хворобу та випробування долі, Марія втілює свої мрії в життя - вона малює фантастичних звірів.

Номер слайду 8

ПЕРСОНАЖІМарія. Баба Харитина. Валько. Мати. Баба Галя. Фантастичні звіріБатько. Кіндратиха

Номер слайду 9

Книжка Світлани Тараторіної та Наталі Левицької допоможе збагнути внутрішній світ маленької героїні, занурить у всесвіт незвичайних кольорів, яскраві ілюстрації заполонять душу маленького читача. Адже коли все котиться шкереберть, варто дістати фарби, покликати на допомогу фантастичних звірів і стати в оборону рідного дому. Тому що мрії здатні рятувати. У казці Марія намалювала село без ворогів, і воно вижило. Ось так мистецтво фарб і пензля маленької героїні рятує людей від небезпеки, саме завдяки власним фантастичним звірятам Марії Примаченко прославляє Україну.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ!

pptx
Додано
6 квітня
Переглядів
18
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку