Театральний костюм — складова сценічного образу 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Театральний костюм — складова сценічного образу", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття театрального костюма, трішки згадки про історію давньогрецького театрута гри акторів. Розкрито роль театрального костюма у розкритті образу сценічного героя. Представлені різні зображення театральних костюмів. Дано творче завдання "Театральний костюм ", та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Театральний костюм — складова сценічного образу

Номер слайду 2

Чи може актор/акторка обійтись без театрального костюма? Навіщо існує професія художника по костюмах?

Номер слайду 3

Створення костюмів та масок — це найдавніша робота художника в театрі. Анатоль Петрицький Ескіз костюма до вистави «Нур і Анітра»

Номер слайду 4

В стародавні часи існування давньогрецького театру на відкритому майданчику грало всього два-три актори (акторами були тільки чоловіки), які повинні були вміти не тільки декламувати вірші, читати тексти, а й співати і танцювати.

Номер слайду 5

На очах у публіки вони мали перетворюватись на різних персонажів театрального дійства. Для цього робилися дуже виразні маски, завдяки яким, актор перетворювався на певного героя, доброго чи злого, веселого або сумного, молодого чи людину похилого віку.

Номер слайду 6

З подальшим розвитком театру з’явилися і театральні костюми, без яких сьогодні ми не уявляємо жодної вистави.

Номер слайду 7

Театральний костюм або сценічний одяг — це будь-який одяг, що використовується виконавцями на сцені. Іноді театральним костюмом (сценічним одягом) називають лише той, який спеціально виготовлений для актора або актриси художником з костюмів. Ольга Баклан Ескізи костюмів до вистави «Між двох сил»

Номер слайду 8

Художник-костюмер, художник з костюмів — спеціаліст, що відповідає за створення костюмів для театру, кіно чи телебачення.

Номер слайду 9

Як працює художник з костюмів? З чого починається робота над театральним костюмом? Вислови свої міркування. Робота над театральним костюмом починається з ознайомлення зі сценарієм майбутньої вистави — текстом, за яким буде поставлено виставу.

Номер слайду 10

Кожний художник по своєму уявляє персонажів, їх образ та костюми (як складову загального образу). Але є певні правила, про які не можна забувати. Виставка костюмів у Харкові

Номер слайду 11

Костюм, як одяг для дійової особи, в усі періоди історичного розвитку театру був на сцені виразом того, що носили люди у певний період.

Номер слайду 12

Так було дуже давно —і у перших театрах, так залишається і у спектаклях наших днів. У театрі костюм театрального героя відповідає не тільки історичній епосі, національності або народності персонажа, а й душевному стану героя. ескіз костюма художника І. Білібіна до опери «Князь Ігор»За якими ознаками художнику вдалося розкрити через костюм епоху того часу?

Номер слайду 13

Леон Бакст. Ескіз костюма до балету І. Стравінського «Жар-Птиця»

Номер слайду 14

Театральний костюм відіграє значну роль у розкритті образу героя сценічного дійства. Важливим елементом костюма є:- прикраси - головні убори- взуття- грим- зачіска

Номер слайду 15

Костюм завжди залишається предметом спеціальної творчості художників (серед яких — найвидатніші майстри образотворчого мистецтва) і вони створюють його не тільки як окремий твір мистецтва, а й як важливу складову вистави. М. Реріх. Ескізи костюмів до балету І. Стравінського «Весна священна»

Номер слайду 16

Без важливих традиційних елементів театрального костюма , образ казкового персонажа не буде розкритий і ми їх просто не впізнаємо на сцені.

Номер слайду 17

Творче завдання«Театральний костюм» Створіть театральний костюм для персонажа з улюбленої вистави. Створіть театральну маску до костюма для персонажа з улюбленої вистави.або

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
5444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку