Технології і техніки створення виробів деко­ративно-ужиткового мистецтва

Про матеріал
Історія виникнення вишивки, види орнаментів, кольорова гама, який колір, що символізує.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технології і техніки створення виробів деко­ративно-ужиткового мистецтва. Виконав: учень 10-Б класу Мороз Олексій

Номер слайду 2

Вишивка. Вишивка – один з найбільш поширених видів декоративного мистецтва, в якому орнаментальне та сюжетне зображення на тканині, шкірі, повсті виконується різними ручними або машинними швами. 

Номер слайду 3

Історія виникнення Вишивка виникла з появою шитва на примітивному одязі людини кам'яної доби. Уже в першому тисячолітті до нашої ери вишивка досягла високого художнього рівня в народів Стародавньої Вавилонії, Греції, Риму, Китаю, Індії, Ірану. Особливою пишністю відзначалася вишивка Візантії. Вплив її позначився на вишивальному мистецтві країн Середньовічної Європи і Київської Русі.

Номер слайду 4

Види орнаментівІснують три основні види орнаменту вишивки. Це рослинний (зображення квітів, дерев, листя та ін.), тваринний (зображення тварин, риб, птахів) та геометричний (хвилі, ромби, квадрати тощо).

Номер слайду 5

Кольорова гама. Червоний колір символізує радість, енергію сонці, любов до життя та свободу. Натомість, чорний колір символізував родючу землю та її плодовитість, оскільки земля для наших предків була головною годувальницею. Чорна вишивка на одязі дарує її власнику добробут та багатство. Білий символізує невинність, чистоту та непорочність. Одним з найпопулярніших кольорів нашого народу був зелений, що символізував молодість, красу, безтурботність та весняне пробудження. Наші предки вважали забарвленість одягу зеленим рятує від природних стихій. Найпоширенішим на українських вишиванках є синій колір, та його відтінки. Наші предки вважали його могутнім оберегом, який є символом неба і води, очищення. Золотий або, точніше жовтий колір є символом багатства, Божественної мудрості та благополуччя. Фіолетовий символізував Божу благодать та поєднував чоловіче та жіноче начало. Коричневий є символом прихованої, життєдайної сили, ніби насінина, що має ось-ось прорости

Номер слайду 6

Кольорова гама

Номер слайду 7

Перша школа вишивки. Першу школу вишивки започаткували в Київській Русі ще в ХІ столітті. Її заснувала княжна Анна, сестра Володимира Мономаха. У школі опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

Номер слайду 8

Призначення. Українська вишивка ніколи не обмежувалась винятково сорочками. Геометричними, рослинними, зооморфними, антропоморфними візерунками прикрашались й продовжують прикрашатися домашній текстиль та сакральні речі. Історія української вишивки свідчить, що вишивкою оздоблювали скатертини, простирадла, наволочки для подушок, фіранки, рушники, серветки, килими.

Номер слайду 9

Красиві вірші про вишиванку. Розквітла вишиванка кольорами,Орнаментами душу зігріва. У цій сорочці все – і погляд мами,І батькові наставницькі слова,І пісня українська колискова,Й світанки фантастичні на полях…Я вишиванку одягаю знову,І серце в грудях – наче вільний птах!Автор: Вікторія Чорній

Номер слайду 10

Вона всім українцям до лиця –Вигадливо-пастельна чи барвиста…Дівчатам милим, хлопцям-молодцям. Довершена, принадна, промениста!Не всім під силу праця – вишиття. Хвала рукам і шана за терпіння…Бо з молитов, гадок про майбуття. Прийшло у світ незвичне це творіння!

Номер слайду 11

Гарного вам дня

pptx
Додано
15 січня
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку