Технологія "Фішбоун" на уроці історії

Про матеріал
“Фішбоун” («риб'яча кістка», "риб'ячий скелет") – це графічна техніка представлення інформації дозволяє образно продемонструвати хід аналізу будь-якого явища через виділення проблеми, з'ясування її причин і підтверджуючих фактів і формулювання висновку з питання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

технологія “фішбоун” на уроках історії “

Номер слайду 2

“Фішбоун” («риб'яча кістка», "риб'ячий скелет") – це графічна техніка представлення інформації дозволяє образно продемонструвати хід аналізу будь-якого явища через виділення проблеми, з'ясування її причин і підтверджуючих фактів і формулювання висновку з питання.

Номер слайду 3

У процесі складання "риб'ячого скелета" учні: вчаться працювати в групі або парах; візуалізують причинно-наслідкові зв'язки; ранжують різні фактори по їх значущості; розвивають здатність критично мислити; навчаються давати оцінку явищам дійсності.

Номер слайду 4

Схема "риб'ячого скелета" дозволяє підбирати відповідне рішення для будь-якої проблемної ситуації, генеруючи нові ідеї, спрямовані на прискорення і полегшення процесу мислення. Особливо корисно користуватися прийомом під час “мозкового штурму", щоб діти вчилися швидко і чітко формулювати думки.

Номер слайду 5

Правила складання " риб'ячого скелета "Фішбоун" складається заздалегідь або заповнюється разом з учнями. Сучасні технологічні можливості дозволяють швидко зробити кольоровий і красивий шаблон "риб'ячого скелета" в графічному редакторі, але і на звичайному аркуші паперу формату А3 або дошці схема виходить нітрохи не гірше.

Номер слайду 6

"Риб'ячий скелет" складається з 4 блоків інформації: голови, в якій позначається питання або проблема; кісточок вгорі (або праворуч), де фіксуються причини і основні поняття того чи іншого явища, проблеми; кісточок внизу (зліва), що підтверджують наявність тих чи інших причин; хвоста, що містить висновки та узагальнення з питання.

Номер слайду 7

Дуже важливо, щоб рішення проблеми були збудовані за ступенем актуальності: чим ближче до голови, тим нагальніше. Складання записів на» тілі «риби проводиться за правилом» КТЛ " (коротко, точно, лаконічно): краще використовувати всього 1-2 іменників для позначення того чи іншого пункту, які будуть чітко відображати суть явища.

Номер слайду 8

Урок історії також відкриває величезні можливості для складання "фішбоунів". Наприклад, тема» причини феодальної роздробленості Русі " може бути представлена на дошці у вигляді схеми. міжусобні війни відсутність торгівельних зв'язків посилення економічної могутності окремих князівств відсутність воєн натуральне господарство відсутній порядок успадкування київського престолу Роздробленість була неминучою

Номер слайду 9

що означає бути громадянином? відповідальність праця відносини з іншими людьми забезпечувати добробут працювати на благо держави поважати оточуючих відчувати свою важливість і відповідальність перед майбутнім своїм і нащадків.

ppt
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
2914
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку