Інформаційна картка "ЛИТОВСЬКО-РУСЬКА ДЕРЖАВА. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО ТА ІНШИХ ДЕРЖАВ (У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІV – ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХVІ СТ.)"

Про матеріал
Дидактичні матеріали містять основні дати подій та їх зміст, зображення культурних пам'яток, поняття, характеристики постатей, що стануть корисними для вчителів та учнів.
Перегляд файлу

Тема 5. ЛИТОВСЬКО-РУСЬКА ДЕРЖАВА. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО ТА ІНШИХ ДЕРЖАВ (У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІV – ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХVІ СТ.)

Базові поняття теми

Шляхта – назва феодалів у Польщі, Литві та Україні, основним заняттям яких була військова служба. Від давньонімецького «шлахт» -рід, порода-привілейований суспільний стан у феодальних державах (Польща,Литва,Чехія). Привілейований феодальний стан у Польщі та Литві, а також на загарбаних ними українськиї і білоруських землях, родова знать, середнє та дрібне лицарство.

Магдебурзьке право – право міст на самоврядування. Вперше оформилося в ХІІІ ст. в Магдебурзі. На території України існувало продовж  ХІVст. - першої половини ХІХ ст.

Магдебурзьке право - середньовічне міське право, за яким міста звільнялися від управління і суду великих землевласників і створювали органи місцевого самоуправління. Воно установлювало порядок виборів і функції органів міського самоврядування, суду, купецьких об`єднань, цехів, регулювало питання торгівлі, спадкування, визначало види покарань за злочини тощо. Українські міста отримували це право від литовських князів, польських королів і українських гетьманів.

Магістрат – адміністративний орган управління містом, яке отримало магдебурзьке право.

Магістрат - в українських містах, що отримали магдебурзьке право. Орган міського самоврядування який відав адміністративними, господарськими, фінансовими, поліцейськими та судовими справами. Об`єднував лаву і раду. Очолював війт, до його складу входили помічники війта, райці і лавники. Ліквідовані після судової реформи 1864.

Магістрат - урядова установа - в українських містах, що отримали магдебурзьке право, орган міського самоврядування.

Цехи – об’єднання ремісників однієї чи кількох споріднених спеціальностей.

Цехи- корпоративні союзи особисто вільних міських ремісників однієї чи кількох близьких професій, які забезпечували своїм членам господарську й особисту незалежність, монополію заняттям цим видом ремесла у місті та привілейоване становище на місцевому ринку. Цехи регулювали закупку сировини, виробництво і збут продукції, були політичними опозиціями для захисту громадянських прав ремісників від утисків міського патриціату, військовими одиницями під час оборони міст, церковних релігій та благодійними опозиціями для допомоги бідним.

Цехи - Об’єднання ремісників однієї чи кількох споріднених спеціальностей. Їхня структура складалася з майстрів, підмайстрів та учнів. Їх очолювали виборні цехмістри. Виробнича діяльність і відносини регулювалися статутом.

Дике поле – назва слабо заселених Причорноморських степів України.

Дике поле - Історична назва території між Доном, верхньою Окою, лівими притоками Дніпра та десни. Необжиті осілим населенням степи.

Дике поле - історична назва нерозмежованих і слабо заселених причорноморських степів між середньою течією Дністра на Заході, нижньою течією Дону і Сіверським Дінцем на Сході. Під загрозою кримських татар тут сформувалося запорізьке козацтво. Назва перестала вживатися у XVIII ст.

Козаки – вільні озброєні люди, представники військового стану, воїни-найманці.

Козаки - представник суспільного стану вільних від кріпосного права людей, які обороняли Україну від іноземних загарбників і вели господарську діяльність.

Козаки -Слово тюркського походження, що означає вільну озброєну людину. Спочатку застосовувалося для назви жителів Дикого Поля, які на свій страх і ризик на цій території займалися різними промислами. Згодом стало позначати соціальний стан.

Основні постаті теми

Вітовт. Литовський державний діяч, Великий князь Литовський (1392-1430). Виступав проти Кревської унії.  Ліквідував в Україні найбільші удільні князівства. Разом з Ягайлом очолював військо, що здобуло перемогу в Грюнвальдській битві. Розширив кордони своєї держави. Сприяв розвитку торгівлі ремесел, запроваджував в українських містах магдебурзьке право.

Литовський князь  з династії Гедиміновичів. Великий князь Литовський, Руський  та Жемайтійський. Король Чехії в 122-1427. У 1370-1376 брав участь у походах проти Тевтонського ордену, а 1372 – на Москву. Боровся за незалежність Великого князівства Литовського від Польського королівства.

Дрогобич  Юрій Котермак. Видатний учений свого часу. Навчався у Краківському університеті, з 1488-професор медицини й астрономії у ньому (серед студентів був М. Коперник). Перший з відомих докторів медицини. Викладав медицину, астрономію,  філософію у Болонському університеті (Італія), 1481-1482 був ректором цього закладу. 1483 у Римі вийшла книга  Прогностична оцінка 1483 року” –перший друкований твір українця, виданий за кордоном.

Філософ, астроном, астролог, перший український доктор медицини, перший український автор друкованого твору (латиною). Діяч східноєвропейського Відродження,  професор, ректор Болонського університету (Італія), професор Краківського університету.

Український учений, доктор філософії й медицини, освітній діяч, ректор Болонського університету (Італія), професор Краківського університету (Польща), один із ініціаторів друку перших книжок давньоруською мовою «Осьмогласник», «Часословець» та ін. у краківській друкарні Швайпольта Фіоля.

Ольгерд Гедимінович. Литовський державний діяч. Син Гедиміна. Великий князь Литовський (1345-1377).  Правив разом зі своїм молодшим братом Кейстутом. Вів боротьбу з Московським князівством,  Золотою Ордою, Польщею, Тевтонським орденом. Він відвоював у татар Чернігово-Сіверську землю (близько 1355-1356). Київщину, Поділля, Переяславщину (1362-1363,  після битви на річці Сині Води). У Києві посадив князювати свого сина Володимира.  Добився у боротьбі з Польщею входження до своєї держави Берестейського, Володимирського і Луцького уділів (1377). За його правління укр. (руська) мова стала офіційною мовою Великого князівства Литовського.

Острозький Костянтин.  Політичний, державний і військовий діяч. Походив з турово - пінських удільних князів.  Займав посади брацлавського і луцького старости, маршалка волинського, київського воєводи, великого гетьмана литовського. Воював з татарами і Московським князівством, брав участь у битвах під Вишневцем (тепер Збаразького району Тернопільської області), на річці Ольшаниці та 8.09.1514 розгромив московське військо під Оршею (нині Білорусь). Похований у Києво-Печерській лаврі.

Волинський князь, староста брацлавський, звенигородський і вінницький (з 1497), великий гетьман литовський (1497-1500, 1507-1530), маршалок волинський і староста луцький (1513-1522), каштелян троцький (1522-1530), світський глава православного населення.

Український князь, видатний полководець і державний діяч Великого князівства Литовського, організував захист українських земель від набігів кримських татар, брав участь у московсько-литовських війнах, надавав підтримку православній церкви.

Свидригайло. Політичний і  державний діяч. Син Ольгерда Гедиміновича, молодший брат Ягайла. Після смерті Вітовта проголошений великим князем литовським (1430-1432). Усунений внаслідок змови литовської та польської шляхти на чолі з Сигізмундом Кейстутовичем. Вів тривалу боротьбу за владу. В якій його підтримували українські князі . 1435 зазнав поразки у битві під Вількомиром ( нині Укмеге. Литва). 1440 отримав у володіння Волинь. Зберігши титул великого князя.

Литовський князь з династії Гедиміновичів. У 1430 проголошений великим князем Литовським. Усунений внаслідок змови литовської та польської шляхти. Вів тривалу боротьбу за владу, в якій його підтримували українські князі 1435 р. зазнав поразки у битві під Вількомиром. 1440 р. отримав у володіння Волинь, зберігши титул великого князя.

Хаджі-Гірей. Кримськотатарський політик, державний і військовий діяч. Родоначальник династії Гіреїв, засновник Кримського ханства (1449, за допомогою польського короля і великого князя литовського Казимира IV Ягеллоновича проголосив незалежність від Золотої Орди). У зовнішній політиці орієнтувався на Польщу. Татарський хан, започаткував династію Гіреїв. Засновник Кримського ханства. Правив у 1427-1466. У 1449 проголосив незалежність Кримського ханства від Золотої Орди. У зовнішній політиці орієнтувався на Польщу, допомагав їй у боротьбі з Московською державою.

Ключові дати і події теми

 

1362 р. - Битва на р. Сині Води 

1385 р. - Укладення Кревської унії 

40-і роки XV століття - Утворення Кримського ханства 

1478 р. - Визнання Кримським ханством васальної залежності від Османської імперії 

1489 р. - Перша згадка про українських козаків у писемних джерелах 

1514 р. - Битва під Оршею 

 

 

 

 

 

1362 р.

Битва на р. Сині Води.

Великий князь Литовський Ольгерд Гедимінович у битві на р. Сині Води завдав поразки Золотій Орді та приєднав до Литви Чернігівщину,Київщину, Переяславщину, Поділля.

1385 р.

Укладення Кревської унії.

Угода, укладена між Великим князівством Литовським і Польщею у Крево. Передбачала одруження Великого князя литовського Ягайла з польською королевою Ядвігою та отримав титул польського короля;  об єднанню Польщі та Литви в єдину державу; Казна Литви передавалася Польщі; у Литві поширювалося католицтво.

40-і роки XV ст.

Утворення Кримського ханства.

У 1449р. унаслідок розпаду Золотої Орди Хаджі-Герай проголосив себе незалежним правителем Кримського ханства зі столицею в Бахчисараї.

1478 р.

Визнання Кримським ханством васальної залежності від Османської імперії.

Мегмед ІІ Фатиг (Завойовник) у 1475р. здійснив блискавичний морський похід на Крим, попередньо ув язнивши кримського володаря Менглі-Герея, якому не залишилося нічого, окрім як визнати себе в 1478 р. васалом султана. Щоб утримувати його в покорі, Мегмет ІІ наказав постійно тримати в Стамбулі як заручників найближчих родичів хана.

1489 р.

Перша згадка про українських козаків у писемних джерелах

З “Хроніки” польського автора М. Бєльського дізнаємося, що у 1489 р. козаки супроводжували польське військо в поході проти татар.

1514 р.

Битва під Оршею.

Костянтин Острозький із 30-тисячним військом переміг 80-тисячну армію москвичів,таким чином зупинивши московську експансію на українські землі.

 

 

Кам’янець-Подільська фортеця. XIV–XVI ст. (зразок середньовічної фортифікаційної архітектури з поєднанням різних стилів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вірменський собор у Львові. 1363–1370. Архітектор Дорінг (романо–готичний стиль і давньоукраїнська галицька архітектура, унікальна пам’ятка східної культури на європейських теренах).

 

Костел святого Ворфоломея в Дрогобичі. 1392-ХV ст. (мурована сакрального споруда оборонного типу, готичний стиль).

 

 

Верхній замок у Луцьку. XIV - XV ст. (зразок середньовічної фортифікаційної архітектури, романо-готичний стиль)

 

 

Хотинська фортеця. XIІІ–XVI ст. (зразок середньовічної фортифікаційної архітектури, романо-готичний стиль з елементами українського мистецтва Поділля)

 

Покровська церква-фортеця в с. Сутківцях. 1467. (мурована сакрального споруда оборонного типу, романський стиль)

 

 

Замок Паланок (Мукачівський замок). XIV–XVII ст. (зразок середньовічної фортифікаційної архітектури з поєднанням різних стилів, найдавніша частина

 

Ханський палац у Бахчисараї. 1532–1764. (Кримсько-татарська, османська палацова архітектура)

 Бахчисарайський історично-культурний заповідник - XVI—XVIII ст

 

 

 

Генуезька фортеця у Судаку. 1371–1469. (фортифікаційна система оборонної архітектури, побудована генуезцями)

 

 

 

 

 

Ікона святого Юрія Змієборця із с.Станилі поблизу м. Дрогобич. Початок XIV ст. (Українська іконогра

 

 

Ікона Богородиці з пророками з церкви у Підгородцях (одна з ранніх пам’яток українського іконопису, візантійська традиція)

 

 

 

Ікона «Успіння Богородиці». 1547. О. Горошкович (перемишльська школа)

 

 

 

 

 

 

Церква Зішестя Святого Духа в Потеличі. 1502 (дерев’яна українська архітектура й українське мистецтво у період переходу від середньовіччя до живопису Відродження).

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Міра Матвіївна
    Дякую за гарний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
550
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку