технологія приготування десертів

Про матеріал
Навчальна: сформулювати нові знання в учнів, обґрунтування процесу формування і реалізації проектування Розвиваюча: розвивати пізнавальну активність, критичне мислення Виховна: виховання професійної компетентності, удосконалення методики виховного впливу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія приготування десертів

Номер слайду 2

Солодкі страви часто називають десертом. Для їх приготування використовують фрукти та ягоди, фруктово-ягідні сиропи, екстракти, соки. В деякі страви входять вершки, сметана, яйця, олія, крупи, шоколад, морозиво. Поліпшити смакові якості солодких страв і надати їм аромат допомагають горіхи, родзинки, какао, ванілін, лимонна кислота.

Номер слайду 3

КЛАСИФІКАЦІЯ ДЕСЕРТНИХ СТРАВ

Номер слайду 4

ЗА СПОСОБОМ ПРИГОТУВАННЯ: натуральні плоди і ягоди та швидкозаморожені; запечені фрукти і ягоди; компоти і фрукти у вині; фрукти, смажені у тісті, на грилі; жельовані десерти (киселі, желе, муси,самбуки); креми і збиті вершки; заморожені десерти (шербети, граніте, сорбе, парфе,морозиво, торти-морозиво, заморожені суфле, льодові чаші та ін.); суфле; пудинги з фруктами.

Номер слайду 5

ЗА ТЕМПЕРАТУРОЮ ПОДАЧІ1. Свіжі фрукти і ягоди натуральні (або свіжоморожені). 2. Збиті вершки. 3. Компоти (з свіжих, сухих та консервованих фруктів). 4. Жельовані страв (кисіль, желе, мус, самбук, крем). 1. Пудинг (рисовий, з консервованими плодами). 2. Страви з яблук (в тісті, печені) 3. Суфле. 4. Солодкі каші. 5. Солодкі омлети. 6. Яблучна Шарлотка. 7. Грінки з фруктами. 8. Млинчики з варен- ням тощо. 1. Фруктовий лід (щербети, граніте, сербе). 2. Парфе. 3. Морозиво (тверде, м’яке,закалене). 4. Торти-морозиво. 5. Заморожене суфле та ін. Холодні десерти (10-140 С) Гарячі десерти(550 С) Заморожені десерти (5-70 С)

Номер слайду 6

ЗА СКЛАДОМ ПРОДУКТІВ:1. Випічка. До цієї групи відносяться торти, печиво, кекси, пиріжки, булочки, рулети, вафлі, тістечка,2. Десерти молочні, до яких належать молочні муси і желе, морозиво, йогурти та сирні маси3. Шоколадні десерти обов’язково містять какао. До цієї групи відносяться шоколад, шоколадні цукерки і пасти.4. До фруктових десертів можна віднести свіжі фрукти та страви, які з них приготовлені (фруктові желе).

Номер слайду 7

Желе. Желе — продукт харчування з драглистою консистенцією, яку забезпечують гелеутворюючі властивості добавки — желатину, пектину, агару чи альгінату натрію. Желатиновий десерт завжди подається в холодному вигляді, бо спека розріджує желе. В цій прозорій драглеподібній масі інколи заливаються натуральні, відварні або консервовані ягоди і плоди. Желе бувають солодкі і солоні. Їх готують з соків, фруктово-ягідних відварів, сиропу, варення, екстракцій, есенцій, молока, сметани.

Номер слайду 8

Готують желе: одношарове, багатошарове (викори-стовують кілька видів сумішей, різних за забарвленням), мозаїчне (використовують кілька видів желюючих мас різного забарвлення, які кожен окремо заповнюють в лотки, охолоджують до застигання, після чого нарізають на кубики, кружечки, ромбики) мармурове (використовують дві желюючі суміші (молочна і шоколадна, одну з яких заповнюють форму і охолоджують до сметаноподібної консистенції, потім цю суміш обережно перемішують ложкою, вливаючи в утворені поглиблення желюючу суміш темного забарвлення)

Номер слайду 9

Мус. Мус – збите желе, солодка десертна страва, яка готується на ароматичній основі (фруктового або ягідного соку, пюре, виноградного вина, шоколаду, кави, какао) з додаванням яєчних білків, меду, цукру, патоки. Мус має пишну, ніжну, дрібнопористу, пружну консистенцію, бо желююча маса збивається до збільшення в об’ємі в 4-5 разів. За-звичай мус готують на основі желатину, іноді вякості желюючої основи використовують манні крупи. Поливають рідким фруктово-ягідним сиропом.

Номер слайду 10

Самбук. Самбук – різновид мусу, легкий десерт на основі збитих яєчних білків. У рецептуру самбуків входять попередньо подрібнені фрукти або ягоди,пюре (сливи, абрикоси і яблук зимових сортів), приправлені цукром і спеціями. Фруктово-білкову суміш обережно змішують з розпущеним желатином (на 1 кг самбука –15 г желатина), розкладають у формочки і залишають застигати в холодильнику. Поливають сиропом, прикрашають фруктами.

Номер слайду 11

Суфле. Суфле – легкість додають добре збиті білки, а основу його складають жовтки, сполучені з різними подрібненими інгредієнтами (фрукти, сир, іноді деякі овочі /морква/ і крупи /рис/). Запечене суфле подають гарячим, його поливають солодкими сиропами, мусами, до нього йдуть лікери, компоти з шматочками фруктів. Свіже суфле подають охолодженим. Прикрашають суфле свіжими ягодами, фруктами, кремом, кружечком апельсина або лимона, горіхами і тертим шоколадом.

Номер слайду 12

Свіжі фрукти, ягоди. Свіжі фрукти, ягоди піддають первинній обробці: перебирають, видаляють залишки стеблинок і плодоніжки, промивають у холодній воді, залишаючи їх у воді на 2-3 хв, перемішують, обполіскують, укладають в сито і дають стекти воді. Подають в креманці, у вазах або в натуральному вигляді, іноді нарізають скибочками (після очищення від шкірки).

Номер слайду 13

Заморожені фрукти і ягоди (без цукру)Заморожені фрукти і ягоди без цукру розморожують 10-15 хв на повітрі і промивають, потім розкладають у креманки, заливають теплим цукровим сиропом (з додаванням лимонної кислоти), охолоджують, дають настоятися і подають. Ягоди швидкозаморожені з цукром розморожують, опускаючи банки в теплу воду. Зливають сироп від ягід, з’єднують його з холодною кип’яченою водою. Ягоди укладають у креманки.

Номер слайду 14

Морозиво Морозиво - заморожений солодкий десертний продукт. Морозиво виробляється звичайно з молока, вершків, масла, цукру з додаванням смакових та ароматичних речовин. Морозиво може бути також фруктовим (на основі соку і мякоті фруктів і ягід). Таке морозиво називається «щербет».

Номер слайду 15

Парфе. Парфе - вершки, збиті з цукром з додаванням ванілі і заморожені. Іноді в парфе вводять і збиті яйця як невелике доповнення до вершків. В якості ароматизаторів парфе, крім ванілі, вживають каву (розчинну), какао-порошок, частіше – шоколад (натертий на тертці), фруктові муси, фруктові соки, цедри. За смаком нагадує морорзиво.

Номер слайду 16

Пудинги Пу́динг — англійський десерт з яєць, цукру, молока й борошна, що готується на водяній бані. У пудинг додають фрукти або прянощі. Охолодження пудингу виконують в спеціальній формі, хоча це й не обов'язково. Подається звичайно охолодженим. повинні мати на поверхні підсмажену рум’яну шкоринку і бути об’ємним, добре пропеченими. Всередині пудинг має ніжну і м’яку консистенцію, вкраплення родзинок і цукатів. Колір – від світло-жовтого до світло-коричневого. Смак – солодкий.

Номер слайду 17

Компоти. Компо́т \ узва́р — напій (страва), виготовлений зі свіжих, сушених, заморожених фруктів та ягід. Варять зі свіжих, сушених, консервованих, швидкозамороже-нифх фруктів та ягід. Компо-ти повинні бути прозорими, від світлого до коричневого кольору. Плоди і ягоди – цілі або нарізані шматочками, скибочками, кружальцями, які зберегли свою форму, не переварені. Смак – солодкий або з трохи кислуватим присмаком, з ароматом використаних фруктів і ягід.

Номер слайду 18

Кисіль Киселі драглиста страва або напій з ягідного або фруктового сиропу, молока тощо з домішкою крохмалю. Кисіль подають на десерт. Крохмаль, який у натуральному вигляді знаходиться у киселях, засвоюється дуже швидко та сприяє кращій роботі шлунку. Кисіль включено до всіх дієт, пов'язаних із кишковими захворюваннями. Повинні бути однорідними, без грудочок крохмалю, нетягучими. Смак киселів – солодкий, з присмаком, запахом, кольором використаних ягід або фруктів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Хайрова Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Наталя Янчук Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2020
Переглядів
6959
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку