Технологія проекту «Розумний дім». Конструкція і види

Про матеріал
Система «Розумний будинок» – це сукупність налаштувань система житла, покликаних створювати та підтримувати заданий мікроклімат у будинку чи квартирі практично без участі людини. Адже не дарма ж епоха електроніки дозволяє в побуті покластися на гаджети. Такий винахід здатний не тільки заощадити час власника, самостійно створити та підтримувати задані умови в будинку чи квартирі. Але й контролюватиме безпеку житла, яка у пріоритеті у господаря.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Розумний будинок»

Номер слайду 2

Розумний будинок чи автоматизація – це керування всім навколо нас в оселі. У будинку багато рутинної роботи: включити / виключити, запустити / зупинити, відкрити / закрити, голосніше / тихіше, тепліше / холодніше і т.п.

Номер слайду 3

Розумний будинок забезпечує злагоджену роботу всього електрообладнання.

Номер слайду 4

Як використовувати ці технології для помешкань?Розумне світло — Освітлення вмикається та вимикається, коли людина з’являється або залишає кімнату. Для кожного члена родини можна налаштувати відповідний тип освітлення, а також запрограмувати освітлення для вечірки або наприклад, романтичної вечері.

Номер слайду 5

Розумна лампочкаІнтелектуальна лампочка реагує на голосове управління та на клацання пальцями, змінюючи колір освітлення та блимаючи в такт музиці. Також світло можна взагалі вимкнути, клацнувши пальцями або сказавши кодову фразу, на яку було запрограмовано вимкнення.

Номер слайду 6

Мікроклімат — Система автоматично регулює температурний режим та вологість повітря у кожній з кімнат. А вентиляційна система дозволяє насолоджуватись свіжим та чистим повітрям. Більше жодної духоти.

Номер слайду 7

Опалення (енергоощадність) Відповідно до температури зовнішнього середовища регулюється температура всередині будинку. Батареї можуть автоматично вмикатися увечері перед сном, а вимикатися зранку. Крім того, розумне опалення самостійно увімкне обігрівач або кондиціонер перед поверненням господарів додому.

Номер слайду 8

Безпека — Система автоматично перекриває газові вентилі та воду при витіках. Смарт-сигналізація, що повідомляє поліції про незваних гостей, а домофон записує повідомлення відвідувачів для господаря. Відеоспостереження доступне у будь-якій точці міста просто на вашому смартфоні.

Номер слайду 9

Розумна камера відеоспостереження. Порівняно нещодавно з’явилася камера, котра не лише показує господарю у режимі реального часу усе, що відбувається в оселі, а й вміє розпізнавати голоси і обличчя (навіть у темряві), відрізняти дорослих людей від дітей та тварин. Смарт-камера створить базу відвідувачів, фіксуючи їхні обличчя, а пізніше проаналізує, кого саме бачить – когось з родини, друзів господаря або незнайомця.

Номер слайду 10

Система моделювання присутності людини у квартирі. Ця розумна технологія допомагає власникам убезпечити свою домівку від непроханих гостей. Система з різними інтервалами вмикає та вимикає світло і музику у різних кімнатах, а також попередньо записані аудіодоріжки з голосами господарів, аби зі сторони здавалося, що вдома хтось є.

Номер слайду 11

Мультирум - об'єднує всі гаджети в будинку, приймає та обробляє всі відео- та аудіо сигнали, дозволяє віддалено та оперативно керувати даними мультимедійними процесами. До мультирума можна підключити ПК або ноутбук, домашній кінотеатр, стереосистему, сучасні телевізори, музичні колонки, Тв-центр та всі аналогічні прилади.

Номер слайду 12

Голосове управління — Розумний будинок не просто розуміє натискання клавіш: він ще й розпізнає ваш голос та виконує усі задачі: починаючи від вмикання музики, завершуючи тим, що набере для вас гарячу ванну.

Номер слайду 13

Голосові асистенти. Найбільш прогресивні та розумні голосові помічники були розроблені компаніями Amazon і Google. Йдеться про Amazon Echo та Google Home для гаджетів домашньої автоматизації що мають підтримку віртуальних асистентів Amazon Alexa, Google Assistant або Apple Siri. Усі вони можуть впізнати співрозмовника по голосу і відповісти на його запити і команди. Голос віртуального помічника нагадає про плани на тиждень, річницю весілля, візит до стоматолога, родинну вечерю, необхідність оплатити рахунки. 

Номер слайду 14

Розрахунки — Складання списку покупок, облік продукції в закладах через зчитування штрих-кодів або RFID-тег.

Номер слайду 15

Догляд за тваринами — Двері для котиків та собачок відкриватимуться автоматично, а годівничка хом’яка поповниться автоматично.

Номер слайду 16

Розумний замок для дверей. Електронний смарт-замок можна відімкнути і закрити без ключа. Така функція доступна безпосередньо у смартфоні – господар може закрити оселю, перебуваючи на роботі. Також розумний замок можна відмикати через смартфон, а також відбитком пальця абочерез код. Smart Lock зберігає інформацію про те, хто і коли відмикав замок. Крім того, можна налаштувати його так, аби він сам відмикався, дізнаючись про наближення господаря через Bluetooth на його смартфоні.

Номер слайду 17

Розсувні ворота

Номер слайду 18

«Розумні» штори – автоматичні розсувні штори та ролети

Номер слайду 19

Управління електроприладами

Номер слайду 20

Розумні домофони - вони функціонують через інтернет, передають на екран ПК чи смартфона звук, зображення.

Номер слайду 21

IP-домофон. Це інноваційне обладнання для дому, що контролює і управляє доступом до будинку або квартири. Такий домофон можна налаштувати так, аби він відчиняв двері лише кільком конкретним людям або тільки господарю. Цей пристрій всередині має мікрофон, мінікамеру, динамік, кнопку виклику, спеціальний зчитувач для ключів та електронних карток. Усе це дозволяє господареві спілкуватися з гостями, відчиняти їм двері та зачиняти, навіть будучи далеко від дому.

Номер слайду 22

Басейн – працює у автоматичному режимі за заданою програмою. У її функції входить: заміна води, підігрів води, очистка води.

Номер слайду 23

Пожежа - «Розумний дім» постійно моніторить кожне приміщення і завжди обізнаний з такими параметрами, як: підвищена температура приміщення, задимленість, чадний газ.

Номер слайду 24

Припливно-витяжна вентиляція. В рамках такої вентиляційної системи можна встановити в одному приміщенні будинку витяжну вентиляцію, у другому – припливну, а в іншому – припливно-витяжну установку. Це забезпечить ідеальний баланс свіжого повітря в оселі. Принципи витяжної вентиляції, коли повітря витягується назовні, буде застосовано у так званих “брудних” зонах, де концентрація вологи, запахів і тепла є найвищою. Йдеться про кухню, ванну, вбиральню, гардероб.

Номер слайду 25

Система контролю протікання води. Розумна система, підключившись до водопроводу, з допомогою спеціальних датчиків може зафіксувати факт протікання води будь-де у будинку. Якщо протікання були виявлені, смарт-система відправить повідомлення про це господарю та сама заблокує водопостачання.

Номер слайду 26

Розумна розетка. Датчики електроживлення перевірять, чи вимкнув господар праску, таким чином позбавить його тривог і страхів з цього приводу. Крім того, розетка вміє автоматично вмикати/вимикати пристрої та стежить за тим, скільки електроенергії споживають різні гаджети

Номер слайду 27

Розумний холодильник. Через вбудовану всередині холодильника камеру можна перевірити наявність продуктів. Холодильник зчитує штрих-коди з упаковок і скидає господарю на смартфон назви продуктів, які залишилися, нагадуючи, що закінчилося і можна було б докупити. До того ж така техніка через вбудований планшет може шукати рецепти, залишати записки членам родини та замовляти продукти.

Номер слайду 28

Розумна піч/духова шафа. Контролює приготування будь-якої страви, використовуючи для цього камеру. Ба більше – така духовка може сфотографувати страву або зафіксувати процес її підрум’янення прямо зсередині.

Номер слайду 29

Розумна спальня. Так, колись фітнес-браслети та додатки, що контролюють якість сну, здавалися майже божеством. Тепер усе по-іншому. Існують «розумні» ліжка, матраци, подушки, покривала, штори. Усі вони відстежують якість сну господаря і передають ці дані у додаток на смартфоні. 

Номер слайду 30

Зволожувач повітря підключається до водопроводу і не потребує наповнення. Управляти ним можна зі смартфона.

Номер слайду 31

Тестер для води вимірює чистоту та вміст сторонніх часток на міліметр води.

Номер слайду 32

Смарт-відро автоматично відкриває кришку при наближенні людини до нього, упаковує повний пакет сміття, самостійно витягує новий пакет з картриджа і нагадує про необхідність винести сміття.

Номер слайду 33

Робот для прибирання вміє проходити під низькими меблями та не падає під час руху по краях сходів завдяки датчикам гравітації. Запрограмувати робота можна через додаток, побудувавши конкретний маршрут прибирання.

Номер слайду 34

Розумна посудомийка вміє вмикатися, коли господаря немає вдома.

Номер слайду 35

Розумний дверний дзвінок показує, хто стоїть за дверима навіть якщо господар знаходиться не вдома. Також можна розмовляти з гостем дистанційно прямо зі смартфону.

Номер слайду 36

Детектор диму підключається до Wi-Fi і надсилає сповіщення через смартфон. Система попередить пожежу, розрізнить дим та чадний газ, проконтролює якість повітря у будинку і навіть відправить господарю повідомлення на смартфон, якщо хтось палить вдома

Номер слайду 37

Які основні стартапи та компанії в Україні займаються технологіями смарт-будинків?

Номер слайду 38

CLAP — українська компанія на чолі з Олександром Поймановим. Розробкою усіх систем та їх деталей займаються у Вінниці. У 2018 році систему почали встановлювати в кожній новобудові від Укрбуду. Першими проектом став ЖК «Spas Sky». На ІТ-конференції i. Forum у 2018 році CLAP були офіційними спонсорами.

Номер слайду 39

Ajax Systems — компанія, що виробляє професійні системи безпеки для дому та офісу з 2011 року в Києві. У їхній доробках поєднуються інженерні інновації, власні ноу-хау та технологічний дизайн. Творці високотехнологічних систем відзначають, що вірять в інтернет речей та розумну безпеку як його основу. Офіси компанії є не лише в Україні, а й у США та Великобританії. Виробник: Україна. Відповідно, за замовчуванням підтримується український і російський інтерфейси.

Номер слайду 40

Ecoisme — система для керування витратами енергії у помешканнях та офісах. Система із датчиків та центрального модуля дозволяє керувати енерговитратами та підлаштовувати режими енергоспоживання під повсякденні практики та найбільш поширені сценарії використання протягом дня. Вона також підтримує роботу із сонячними панелями.

Номер слайду 41

u. Muni — технічна платформа для організації діяльності енергосервісних компаній, мереж закладів, торгових і офісних центрів та інших приватних підприємств. Серед основних завдань програмного забезпечення та підключеного до нього інфраструктурного рішення — паспортизація будівель та енергоменеджмент.

Номер слайду 42

Broad. Link Обладнання «Розумний будинок» Broad. Link являє собою комплект сучасних цифрових пристроїв, створених для раціонального управління побутовою технікою, а також освітлювальної, енергетичної, охоронної та іншими системами в будинку. Кожен елемент такого комплексу може працювати як самостійно, так і взаємодіяти один з одним. Виробник: Китай. За замовчуванням немає українського інтерфейсу, при необхідності його можна знайти.

Номер слайду 43

Fibaro відноситься до професійного обладнання по забезпеченню автоматизації та безпеки будинку з найширшим функціоналом. Однак, на відміну від багатьох подібних систем, потребує встановлення та налаштування своєї апаратури досвідченими фахівцями. Виробник: Польща (розробка та реєстрація бренду - США). Важко знайти русифікований інтерфейс.

Номер слайду 44

Orvibo – це недорогий комплект простого в експлуатації обладнання, головне завдання якого полягає в забезпеченні безпеки будинку. І тільки в другу чергу така установка може служити базою для організації повноцінної системи Розумний будинок. Виробник: Китай. Відсутність українського та російського інтерфейсу за замовчуванням( але є англійська), що дещо ускладнює встановлення та налаштування.

Номер слайду 45

Розумний будинок від Xiaomi відноситься до бюджетного класу обладнання, яке дозволяє зробити управління різними пристроями і побутовою технікою в будинку максимально простим і зручним. Виробник: Китай. Відсутність українського і російського інтерфейсу за замовчуванням, тільки англійська і китайська, що накладає свої складності в процесі установки і настройки.

pptx
Додано
27 квітня 2023
Переглядів
2209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку