Технологія виготовлення ляльки-мотанки-презентація

Про матеріал
Знати міф — значить наблизитись до таємниці походження всіх речей. Інакше кажучи, людина дізнається не лише про те, яким чином усе виникло, але також і про те, яким чином виявити це і відтворити, коли все зникне». Мірча Еліаде
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Знати міф — значить наблизитись до таємниці походження всіх речей. Інакше кажучи, людина дізнається не лише про те, яким чином усе виникло, але також і про те, яким чином виявити це і відтворити, коли все зникне». Мірча Еліаде

Номер слайду 2

Відтворюючи Ляльку-мотанку, можна поринути у цікаву подорож минулого українського народу.

Номер слайду 3

Лялька-мотанка Лялька - мотанка. Саме так, називається маленьке диво, яке щодня народжується в руках буковинських жінок. Символічним є те, що лялька - мотанка не шиється, а робиться лише за допомогою тканини, ниток, стрічок, шляхом намотування.

Номер слайду 4

Лялька-мотанка як оберіг Лялька-мотанка з давнини була оберегом в українській родині.

Номер слайду 5

Чому вона не має обличчя? Обличчя як такого у ляльки немає, воно досить символічне. Лялька - мотанка повинна бути безлика. Вона не повинна ні на кого бути подібна, щоб не завдати шкоди, а та, яка служить берегинею - ще й з хрестом замість обличчя.

Номер слайду 6

Чи збереглося донині її ритуально-обрядове значення? Загалом мотанка пов’язана з усіма аграрними святами. Її робили для того, щоб пішов або припинився дощ. Для того, щоб забрати хворобу від людини або задля щасливого шлюбу.

Номер слайду 7

A чим ці ляльки відрізняються між собою? Ляльки відрізняються матеріалом, та кольоровою гамою. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає минуле, теперішнє і майбутнє; вишиванка та намисто уособлюють достаток; головний убір - очіпок, стрічка чи хустка символізують зв'язок з небом.

Номер слайду 8

Матеріали, інструменти, пристосування: Тканини Льон Бязь Мішковина Канва Міцні в’язальні нитки Тонкі шерстяні нитки Муліне Різнокольорові стрічки Тасьма (широка, вузька)

Номер слайду 9

Послідовність виготовлення Кладемо жмуток сіна на середину квадратного клаптика тканини, робимо форму кулі, щільно обгортаємо її тканиною та стягуємо ниткою.

Номер слайду 10

Послідовність виготовлення 2. Викладаємо хрест на голові, переплітаючи таким чином, щоб на розхресті утворився квадрат. Це давній солярний знак. В даному випадку – солярний знак робимо з тасьми жовто-блакитного кольору. Це колір українського прапору.

Номер слайду 11

Послідовність виготовлення 3. Формуємо по діагоналі квадрата руки, надаючи їм форми опуклого рукава, перев’язуючи на кінцях червоною стрічкою.

Номер слайду 12

Послідовність виготовлення 4. Щоб зробити тулуб нам необхідно сформувати з мішковини валик прямокутної форми, набитий сіном та прикріпити до тулуба ляльки, перемотати стрічкою, використавши косий хрест.

Номер слайду 13

Оздоблення ляльки Прийшла черга спіднички. Підшиваємо край лляної тканини і пришиваємо тасьму. Зшиваємо полосу, протягуємо гумку та одягаємо на ляльку. Вишиваємо фартушок.

Номер слайду 14

Оздоблення ляльки Робимо косички. Намотуємо нитки. Перев’язуємо нитки посередині, закріплюємо на потилиці ляльки і заплітаємо коси . Прикрашаємо тасьмою. Робимо і закріплюємо очіпок. Виготовляємо з широкої тасьми тайстру.

Номер слайду 15

Ось яка красуня вийшла!!!

ppt
Додано
2 квітня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку