Технологія виготовлення ляльки-мотанки з паперових серветок. Урок трудового навчання у 5 класі

Про матеріал
Презентація до уроку трудового навчання у 5 класі "Технологія виготовлення ляльки-мотанки з паперових серветок". Матеріал містить історичну довідку, майстер-клас з виготовлення ляльки мотанки, інструменти та матеріали. Може бути використано як під час очного, так і під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виготовлення ляльки-мотанки з паперових серветок. Вчитель трудового навчання Бердянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1м. Бердянськ. Закоморна С. Ф.

Номер слайду 2

Девіз уроку

Номер слайду 3

Мета: ۞ навчальна: Розширити знання учениць про обереги українського роду, про історію створення ляльки - мотанки, її види. Залучити їх до мистецтва виготовлення мотанки.۞ розвиток: Розвивати уявлення про життя наших предків; увагу, спостережливість, аналітичні здібності; вміння висловлювати власну думку та узагальнювати отриману інформацію. ۞ Виховувати почуття пошани до оберегу як національної відзнаки, формувати національну свідомість, інтерес до самостійного виготовлення ляльки-мотанки.

Номер слайду 4

Історична довідка. Лялька — сама найстарша серед іграшок. Вона відома з глибокої давнини. Найбільш ранні ляльки, які дійшли до нас, були знайдені в Єгипті і їм більше 5000 років. Вони зроблені з дерева і прикрашені намистом. Раніше, коли ще ваші прабабусі були дітьми, вони, як і ви, полюбляли гратися, магазинів з іграшками не було і тому іграшки вони виготовляли власноруч. На той час, найчастіше, цими іграшками були – ляльки. Людина вигадувала ляльку - подібну собі. Можна сказати, лялька – це найдавніше у світі зображення людської постаті, і навіть предтеча скульптури. Лялька отримувала життя за допомогою уяви і творчості свого творця. В ній поєднувалась і частина культури всього людства: голова, руки, волосся і характерні риси народу, який її створював: вишивка, елементи одягу, вінок, намисто.

Номер слайду 5

Техніка виготовлення ляльок-мотанок із серветок дуже легка і цікава. Окрім серветок і ниток, які мотаються за годинниковою стрілкою, нічого не треба. Різноманіття візерунків на серветках дозволяє створити безліч варіантів. Виготовлення ляльки- мотанки із серветок

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Прилади та інструменти

Номер слайду 8

1. З білої серветки виготовляємо «рулетик», розміщуємо його посередині другої серветки

Номер слайду 9

2. Виготовляємо голову ляльки, обмотуємо декілька разів ниткою

Номер слайду 10

3. Згортаємо до середини два протилежні кути, перегинаємо тулуб

Номер слайду 11

4. З картатої серветки робимо ручки, перев'язуємо кінці ниткою. З'єднуємо ручки з тулубом, перев'язуємо талію ниткою

Номер слайду 12

4. Виготовляємо з кольорових серветок спідницю і фартух,закріплюємо на тулубі ниткою

Номер слайду 13

5. Оздоблюємо ляльку паском із паперової стрічки

Номер слайду 14

Або можна так:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Залишилось придумати ім’я та рекламу своїй ляльці!

Номер слайду 19

Номер слайду 20

pptx
Додано
6 січня 2023
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку