Технологія виготовлення виробів у техніці валяння

Про матеріал
Люди виявили здатність вовни звалюватися близько 8000 років тому. Для валяння використовували знайдені залишки шерсті тварин. Після одомашнення дрібної рогатої худоби стало можливим використовувати вовну тварин після підстригання. У 16 столітті з'явилися перші майстерні з виготовлення повсті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас «Технологія виготовлення виробів у техніці валяння»Підготувала вчитель трудового навчання. Олександрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Романів Оксана Петрівна

Номер слайду 2

Девіз нашої роботи:“Щоб здивуватися, потрібна мить,а щоб зробити дивовижну річ,потрібні роки терпіння і наполегливоїпраці” Гельвецій

Номер слайду 3

Історія виникнення валяння вовни. Люди виявили здатність вовни звалюватися близько 8000 років тому. Для валяння використовували знайдені залишки шерсті тварин. Після одомашнення дрібної рогатої худоби стало можливим використовувати вовну тварин після підстригання. У 16 столітті з'явилися перші майстерні з виготовлення повсті. У 19 столітті винайшли валяльні преси та валяльні машини. Валка відбувалася через здавлювання і прокатування вовни або при механічній дії спеціальних голок, які сплутувалися вовняні волокна. Сьогодні для домашнього валяння створені спеціальні голкопробивні машини.

Номер слайду 4

ПОВСТЬ - виготовлений із вовни способом валяння цупкий матеріал, який використовується для оббивання дверей, вироблення теплого взуття, капелюхів і т.ін. Сучасні голкопробивнімашинки

Номер слайду 5

Технологія валяння вовни англ. “Felt” – фелтінгнім. “Filtz”- фільцювання

Номер слайду 6

Види валяння вовни. Сухе валяння:

Номер слайду 7

Мокре валяння

Номер слайду 8

Голки для валяння з різним перетином

Номер слайду 9

Повторимо правила техніки безпеки :1. Тримайте робоче місце в порядку2. Обережно поводьтеся з голкою для валяння, вона дуже гостра і крихка.3. Вколюйте голку тільки перпендикулярно поверхні вовни.4. Пальці намагайтеся тримати подалі від місця де будете вколюватися голка. 5. Після закінчення роботи перевірте порядок на робочому столі.

Номер слайду 10

Покрокове виготовлення грибочка Для початку необхідно розпушити вовну та скрутити її в приблизну форму деталі. Тепер шерсть лягає на щітку або поролон і рівномірно проколюється голкою.

Номер слайду 11

Якщо необхідно додати ще один колір, то при цьому береться шерсть потрібного відтінку, розпушується, прикладається до основної заготівлі і точно також голкою обвалюється до отримання гладкої поверхні.

Номер слайду 12

Для ніжки звертаємо з натурально білої шерсті щільну «ковбаску», потовщену з одного боку, валяємо уздовж ніжки, залишаючи по окружності ніжки «спідничку» вільним, не звалюючи вовну.

Номер слайду 13

Привалюємо ніжку до капелюшку. Остаточно «шліфуємо» поверхню всього грибочка.

Номер слайду 14

Привалюємо грибочок до галявини. Перевертаємо галявинку з виворітного боку вгору і в місцях, де, кріпиться гриб прикладаємо шматочок вовни (для грибочка - натурально-білого кольору). Привалювати шерсть, протикаючи голкою і галявину, і саму деталь (грибочка). Таким чином, ми надійно, з двох сторін закріплюємо на галявинці деталь.

Номер слайду 15

Ось такий красень вийшов.

Номер слайду 16

Творіть дива своїми руками…

pptx
Додано
22 січня 2019
Переглядів
3676
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку