Текст до презентації "Підвищення якості сучасного уроку"

Про матеріал
Текстовий матеріал до презентації "Підвищення якості сучасного уроку" допоможе вчителям при підготовці до атестації, складанні майстер-класу
Перегляд файлу

                                      

 

                Майстер-клас

   учительки української мови та літератури

                Красносільського ліцею

 Шестопалової

     Марини

         Володимирівни

 

«ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ СУЧАСНОГО УРОКУ ЧЕРЕЗ УПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ»

 

 Добрий день, шановні колеги! Я, Шестопалова Марина Володимирівна, вчителька української мови та літератури Красносільського ліцею, пропоную вашій увазі майстер-клас: «ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ СУЧАСНОГО УРОКУ ЧЕРЕЗ УПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ» у формі проведення ділової гри.

Ділова гра - це групова вправа з вироблення послідовності рішень в штучно створених умовах, що імітують реальну виробничу обстановку.

Ділова гра - засіб моделювання різноманітних умов професійної діяльності методом пошуку нових способів її виконання. Ділова гра імітує різні аспекти людської активності та соціальної взаємодії. Гра також є методом ефективного навчання, оскільки знімає суперечності між абстрактним характером навчального предмета і реальним характером професійної діяльності.

   Ділові ігри є педагогічним засобом і активною формою навчання. 

При проведенні ділових ігор учні входять в роль менеджера, банкіра, бухгалтера тощо, що наближає навчання до реальної дійсності, вимагаючи від школярів взаємодії, творчості та ініціативи. Ігровий  супровід вивчення матеріалу дозволяє підтримувати   в учнів інтерес до змісту предмета, активізує їх самостійну діяльність, формує і закріплює практичні навички.

   Ділова гра - це  насамперед засіб розвитку професійного, творчого мислення, в ході гри  людина набуває здатності аналізувати  різноманітні  ситуації і вирішувати нові для себе професійні завдання.

   Ділова гра є одним з найкращих  методів проведення занять. Вони на відміну від інших традиційних методів навчання, дозволяють більш повно відтворювати практичну діяльність, виявляти проблеми і причини їх появи, розробляти та оцінювати варіанти вирішення проблем, приймати рішення і визначати механізм його реалізації. Перевагою ділових ігор є те, що вони дозволяють: розглянути певну проблему в умовах значного скорочення часу; працювати груповим методом при підготовці та прийнятті рішень, орієнтації в нестандартних ситуаціях; концентрувати увагу учасників на головних аспектах проблеми і встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; розвивати взаєморозуміння між учасниками гри.

  Цей метод, ось уже кілька десятиліть, активно використовується в усьому світі для навчання серйозних і дорослих людей. Він   має серйозні переваги в порівнянні з багатьма іншими методами навчання. Участь у ділових іграх може дати не лише знання, але і безцінний досвід, який іноді потрібно набувати роками. Крім того, за допомогою ділових ігор можна вчити і вчитися тренувати такі важливі для успішної роботи якості, як: комунікативність, лідерські якості, вміння орієнтуватися в складній ситуації. Можна програвати стресові і критичні ситуації, можна тренувати не тільки окремих людей, але і команду. Вчити бути командою.

 Ділова гра – це репетиція професійної діяльності, яка дає змогу практично програти будь-яку конкретну ситуацію відповідно до мети, дозволяє глибше проникнути у психологію стосунків між педагогами та учнями, зрозуміти, що визначає ці взаємини, простежити процедуру створюваної ситуації, побачити її ніби «зсередини». Для проведення ділової гри штучно створюються ситуації, метою яких є вирішення навчального (виробничого, методичного, управлінського та ін.) завдання.

Постає питання : «Чи потрібно це все в школі?»

  • Так,  ділові ігри школі абсолютно необхідні. Адже основним завданням нашої школи вважається не просто навчання - отримання і накопичення знань, а придбання вміння найбільш успішно використовувати все, що накопичено. І знання, і особливості характеру, і особистісні якості. Мета сучасної школи - людина успішна. І тому, ми граємо! І самі створюємо ділові ігри…

   У своїй роботі практикую традиційні та інноваційні технології організації навчальної діяльності…

  1. Презентація досвіду роботи.
  2. Вправа «Очікування» (учасники пишуть на листочках свої очікування від майстер-класу, кріплять їх на дошку).
  3. Поділ на групи (вчителі обирають розділовий знак, який їм до вподоби, діляться на команди за кольорами та розділовими знаками, читають інформацію про значення характеру людини відповідно до обраного ними розділового знаку та отримують браслети з побажаннями).
  4. «Ланцюжок побажань» (на кольоровому аркуші написане моє побажання присутнім. Я його зачитую, складаю папір і передаю іншій групі, яка пише на ньому своє побажання, зминає його і передає далі).
  5. «Інфографіка» (за останнім слайдом презентації присутнім пояснюється виконання завдання: створити інфографіку за  темами: «Звертання», «Однорідні члени речення», «Частини мови». Необхідно наочно передати інформацію, використовуючи умовні позначення, творчо підійти до власної інфографіки (презентації). Головна умова – менше тексту, більше умовних позначень + захист. Після захисту проекту учасники кидають кубик (паперовий) і відповідають на питання з теми їхньої творчої роботи).
  • Проблемне питання: чи приносить користь такий вид роботи на уроці? Яку?
  1. QR-коди (присутні сканують код доступу до тесту «Як добре я знаю українську мову?», переходять до його виконання).
  2. Гра «Аукціон» (під музику: записати за одну хвилину якомога більше слів-іменників, прикметників, дієслів на певну букву… ).
  3. «Відгадай» (учасникам потрібно відгадати загадки, слова-відгадки записати у сходинки на дошці).
  • На «К» починається,

     На «Р» кінчається.

     Сам невеликий,

     А дуже кусається. (Комар)

  • Корінь у слові садівник,

     Префікс у слові полетів,

     Суфікс у слові книжка,

     Закінчення у слові вода.   (Посадка)

  • На «П» починається,  

     На «К» кінчається.

     По ньому наук

     У школі навчаються. (Підручник)

  • На «Б» починається,

     На «К» кінчається.

     Від нього, як правило,

     Всі прокидаються. (Будильник)

  • Корінь у слові сніжинка,

     Префікс у слові під'їхав,

     Суфікс у слові лісник,

     Закінчення у слові стіл.   (Підсніжник)

  1. «Чоловічок» (вчителі мають написати: чи справдились їх очікування на майстер-класі та прикріпити їх на дошку).
  2.  Коробка «Я б хотіла, щоб Марина знала…» (учасники записують свої побажання та зауваження на листочках і залишають їх у коробці).

 

  • Готуючись до уроку, вчитель повинен добирати такі види вправ, які б були цікаві сучасним учням та викликали б бажання виконувати їх, осмислено засвоювати отриману інформацію і водночас запам’ятовувати відповідні правила та вміння, використовувати їх у спілкуванні.
  • І закінчити нашу співпрацю мені хочеться словами Василя Сухомлинського: «Від нас, від нашого вміння, від нашої майстерності, від нашого мистецтва, мудрості, залежить життя, здоров’я, розум, характер, воля, інтелектуальне обличчя, місце та роль у житті, щастя підростаючого покоління». Дякую за увагу!

Додати предмет

docx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку