Текстовий опис історико - краєзнавчого музею

Про матеріал
Результати багаторічної пошукової групи "Пошук - Дніпро" зібрани пошуковцями і оформлені в 5 залах історико-краєзнавчого музею в Синельниківській загальноосвітній школі № 5, Дніпропетровської області. Експонати музею розповідають про історію міста та району з перших поселень по події на Сході нашої дкржави.
Перегляд файлу

УКРАЇНА

ВІДДІЛ ОСВІТИ СИНЕЛЬНИКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

СИНЕЛЬНИКІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ

ШКОЛА І – ІІІ СТУПЕНІВ № 5

вул. Музейна, 29а, м. СинельниковеДніпропетровської області,52500

тел. (05663) 3-70-41, e-mail: Sch5sin@ukr.net

 

 

 

Текстовий опис

оглядової екскурсії  історико – краєзнавчого музею Синельниківської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів № 5

C:\Users\Flatron\Desktop\музей фото\IMG_20181129_115813.jpg      

 

 

 

 

 

 

 

Повна назва музею:

Історико-краєзнавчий музей                                                                Синельниківської загальноосвітньої  

школи І-ІІІ ступенів №5

Юридична адреса:                             

52500, Дніпропетровська обл.,

м. Синельникове, вул. Музейна, 29а                                     (05663) 3-70-41,e-mail: Sch5sin@ukr.net

Історія  створення:                            

З 1976 року – початок роботи                                                          пошукової групи «Пошук-Дніпро».

8 травня 2008 року - відкрито 2 зали  музею:

  • І зала -  Зала «Давньої історії м. Синельникового»;
  • ІІ зала - Зала «Другої світової війни».;

9 травня 2009р.

  • ІІІ - зала-Зала «АлгадаяДжамбулова»,               (присвячена пам'яті подвигу сина   казахського поета Джамбула Джабаева, -                         воїна-кавалериста АлгадаяДжамбулова);

4 лютого 2010 р. -  набуття статусу

Історико-краєзнавчого музею Синельниківської загальноосвітньої  

школи І-ІІІ ступенів №5  17 09.2011р. – відкриті

  • ІV- зала   Зала «Зала Переможців» 
  • V-зала-Зала «Періоду відбудови і незалежності»

Девіз  музею:      

«З минулого у майбуття»

 

Добрий день! Щиро вітаємо Вас у нашому історико-краєзнавчому музеї.

G:\все про музей\1 Фото\IMG_3174.jpgЗ 1996 року ми займаємося вивченням історії Синельниківського району та міста Синельникового. Основним предметом  дослідження в стала тема Другої світової  війни та її вплив  на долю жителів нашого міста та району. Понад 40 років у школі працює пошукова група  «Пошук – Дніпро», на чолі  із  Заслуженим учителем України, Почесним громадянином м. Синельникове,  полковником Трушенком Євгеном Григоровичем.

Пошуковці займаються вивченням історії нашого міста, дослідженням  подій, що відбувалися у роки Другої світової війни на території міста та району; подій,що відбуваються з 2014 року на Сході нашої країни.

У результаті пошукової роботи:

  • Зібрано 2.5 тис. експонатів, проведено11 перепоховань;
  • Встановлено імена 174 загиблих героїв. Знайдено списки на безвісті зниклих 500 воїнів.
  • У ході розкопок на території Софіївського району Дніпропетровської області біля хутора Високий встановлено імена 3 солдатів, у селі Менжинка - 108 загиблих, а у Верхньодніпровському районі біля села  Дніпровокамянка – 6 чоловік, у селі Військовому Солонянського району – 26 чоловік.
  • Письменник Іван Кулагін написав книгу «Кордон проходить через серця», у якій використав матеріали, зібрані пошуковцями про події 1943 року під час визволення міста Синельникового від нацистських загарбників воїнами – прикордонниками 95 Надвірнянського Прикордонного загону.
  • G:\все про музей\1 Фото\46.jpgЧлени пошукової групи разом з представниками «Народного Союзу Німеччини по догляду за військовими похованнями” працювали у місті Дніпропетровську, де було знайдено 2800 іноземних солдат.

         Особливої уваги у пошуковців заслуговує бойовий  шлях воїнів - прикордонників 95

 

Надвірнянського прикордонного загону, 35-ої  гвардійської Лозовсько-стрілецької, 25-ї гвардійської та 333-ї  Синельниківських  стрілецьких  дивізій, 19-го кавалерійського полку. Результатом пошукової  роботи та досліджень учнів стало створення на  базі  школи, а 08 травня 2009 року  офіційне відкриття  історико-краєзнавчого музею.

G:\все про музей\1 Фото\78.jpg 

 

Сьогодні музей нараховує понад  5 тисяч експонатів, які розміщені у 5 залах музею:

  • І зала - Зала «Давньої історії міста Синельникового»;

     1 стенд – Давня історія краю;

     2 стенд - Заснування міста Синельникового;

     3 стенд -Розбудова міста Синельникового;

     4 стенд - Синельникове у 1917 – 1940р.р.

  • ІІ зала - Зала «Другої світової війни».

1  стенд - Оборона міста Синельникового.

2 стенд - Пошуки прикордонників 95Прикордонного загону –Єрміліна Олексія та Циганчука Василя;

3 стенд - пошуки прикордонників 95 Прикордонного загону Гладишева Миколи та Земи Бориса;

4 стенд - Вихід з оточення;

5 стенд - Пошуки Тітова Івана;

6 стенд - 95 Прикордонний  полк;

7 стенд - Окупація м.Синельникове.

  • ІІІ зала - « Зала Алгадая Джамбулова»

1  стенд - Лютневий фронт 1943 року  у м.Синельникове;

2 стенд -  Подвиг Алгадая Джамбулова (присвячений сину  казахського поета Джамбула Джабаева, -   воїна-кавалериста Алгадая Джамбулова);

  • ІVзала – «Зала Переможців»

1  стенд–Подвиг екіпажу  літака ІЛ – 2:

2  стенд - 25 - а  Гвардійська  стрілецька  дивізія;

3  стенд - окремий гвардійський мотоциклетний   полк;

4стенд -Фрагмент діорами  Битва  за  Дніпро.

  • V зала -  Зала «Періоду повоєнної відбудови і незалежності м. Синельникове»

    1 стенд-Повоєнна розбудова м.  Синельникового;

    2 стенд- Афганська війна;

    3 стенд –Діти – війни (жителі м. Синельникового)

    4 стенд – Придніпровська залізниця;

    5-6 стенди – Воїнам АТО присвячуємо. 

 

При музеї працює гурток «Музейна справа. Юні  музеєзнавці».

Почесним гостями нашого історико – краєзнавчого  музею були - почесний прикордонник України Ботвінов Борис Олексійович та нащадок славетного графа, генерала - майора Синельникова І.М.- Синельников Віталій Володимирович з міста Одеси. До школи приїздять делегації з різних регіонів України. Делегації відвідують місця боїв, вшановують пам’ять загиблих хвилиною мовчання з покладанням квітів біля прикордонного стовпа, що знаходиться на рубежі  оборони міста Синельникового воїнами –прикордонниками у 1943 році, запалюють свічки Пам’яті.

P1014Під час розкопок члени пошукової групи встановили місце загибелі сина великого казахського акина Джамбула Джабаєва. На відкритті пам’ятника побували  двоюрідний брат         Алгадая Алімкул Джабаєв та його племінник Маулен Кажашев.

На східній частині нашого міста було відкрито пам’ятник Алгадаю Джамбулову(сину   казахського поета Джамбула Джабаева, -    воїна-кавалериста Алгадая Джамбулова).

 

 

 

 


Зали історико – краєзнавчого музею розповідають:

У І залі «Давньої історії м.Синельникового» розміщені експонати, які розповідають про культуру давніх поселень на території Синельниківського району. Найдавнішому  поселенню нараховується близько  100 тисяч років. Знайдене воно біля села Василівка на Дніпрі. На стендах розміщені  знаряддя праці людей, предмети побуту, кістяки тварин, гончарні вироби, вироби рукоділля. У диких степах нашого краю кочували скіфи, сармати, печеніги, половці. Сліди їх життєдіяльності знайдені біля сіл: Хорошеве, Кислянки, Вільного, Миролюбівки.  У нашому краї,  біля  с. Ненаситець  на Дніпрі, хитрі половці зненацька напали та вбили князя Святослава. Після заснування Запорізької Січі  землі нашого краю почали заселяти запорізькі козаки. Вони   будували собі хутори – зимівники, де й проживали. По території Синельниківського району проходив Чумацький шлях на Крим.

У 1775 році російська імператриця своїм наказом припинила діяльність Січі. Січ  було розгромлено, козаків розпущено. Багато з них пішли на службу до російського війська. Серед таких був і Синельников Іван Максимович. Своїм наказом Катерина ІІ „пожалувала” графу Синельникову звання генерал-майора та 10 тисяч десятин землі.  Пізніше на цих  землях  було збудовано місто, яке носить ім’я графа Синельникова.

C:\Users\Flatron\Desktop\Звіт про музей 2016\музей\DSCN0239.JPGПісля відкриття вченим і краєзнавцем  Олександром Полем величезних покладів залізної руди у Криворізькому басейні розпочалася активна індустріалізація  нашого краю. Будували залізничні шляхи з Донбасу до Катеринослава, зводилися мости через Дніпро, залізничні станції та вокзали, локомотивні депо. 1868 році збудовано станцію Синельникове  як важливий залізничний вузол. У роки Громадянської війни через станцію Синельникове проходили білогвардійці, німці, гайдамаки, козаки, махновці, червоноармійці, кремлівські курсанти. У 1920 році на станції Синельникове І розмістився штаб Південно – Західного  фронту.

ІІ - зала - «Другої світової війни». Переглянувши експозиції другої зали, можна ознайомитись із подіями  початку  Другої світової війни у рідному місті, періодом окупації та виходом з оточення, героїчним минулим воїнів 95 прикордонного  загону. Результатами пошукової роботи є встановлення імен героїв прикордонників 95 прикордонного загону - Гладишева Миколи, Земи Бориса, Єрміліна Олексія та Циганчука Василя, які захищали наше місто.

Третього жовтня 1941 року нацисти захопили місто Синельникове, встановили свій порядок. Так почався період окупації міста, який  тривав до 21 вересня 1943 року.

ІІІ – зала –Зала Алгадая Джамбулова. У 1943 році у східній частині міста Синельникове розпочалися запеклі бої лютневого фронту. 22 лютого 1943 року нацисти  повністю  замкнули  кільце  оточення наших  військ під  Синельниковим. Воїни 19-го гвардійського  кавалерійського полку вели героїчний наступ із села Парне у східній частині міста. 18 лютого 1943 року підрозділи 100-го, 101-го. 102-го полків звільнили село Зайцеве і пішли у наступ на місто Синельникове у напрямках сіл Вільне, Кислянка, Веселе та Парне. Сини  казахського  народу  разом з  воїнами  інших  національностей  у 1943 році  стояли на смерть,  захищаючи наше місто. Ми розшукали могилу Алгадая у східній частині міста Синельникового. За рішенням Уряду Казахстану на  меморіалі  встановлено пам’ятник воїну Джамбулову Алгадаю, а у музеї відкрито кімнату Алгадая Джамбулова, сина казахського поета.

C:\Users\Flatron\Desktop\Звіт про музей 2016\музей\DSCN0206.JPGІVзала – Зала «Переможців». Експозиції  розповідають про героїчні бої 1943 – 1945 років. При визволенні нашого краю прославилась 305 штурмова авіаційна дивізія, а також окремий гвардійський мотоциклетний полк.

Гордістю музею є  фрагмент Діорами битви за Дніпро

V – зала «Періоду відбудови і незалежності».

У п’ятій залі    розміщені  матеріали, про повоєнну відбудову міста та району;  лихоліття Афганської війни, учасниками якої були мешканці м. Синельникове.

     Члени пошукової групи  встановили імена  жителів міста, які були в дитинстві вивезені до Німеччини або  проживали у роки війни в рідному місті і мають статус Діти -Війни. Матеріали одного із стендів цієї зали розповідають про наше місто, яке є важливим залізничним вузлом   Придніпровської  залізниці.

C:\Users\Flatron\Desktop\музей фото\IMG_20181129_120257.jpgОсобливої уваги  у п’ятій залі заслуговують матеріали про події на сході нашої держави, присвячені волонтерській роботі членів пошукової групи, співпраці із волонтерським центром «Надія». Експонати стендів, які привезені волонтерами з Луганської та Донецької областей, з місця боїв, поповнили новими  матеріалами зали історико-краєзнавчого музею.

Зібрали матеріали про жителів м. Синельникового  та району -  воїнів АТО. Дізналися імена загиблих, дослідили матеріали про випускників шкіл нашого міста та їх героїчні вчинки під час військових дій. Оформили стенди, створили мобільну, пересувну експозицію. Відеотеку музею поповнили новими матеріалами(відеофільми, інтерв'ю,  презентації, відеоролики).

Пошуково-дослідницька робота, музейна технологія у навчально-виховному процесі сприяє набуттю учнівською молоддю соціального досвіду, успадкуванню духовних та культурних надбань українського народу,вихованню патріотизму, національної свідомості, любові до свого народу, його історії, української держави, рідної землі, родини, гордості за минуле і сучасне , відновленню і вшануванню національної пам’яті

 Матеріали музею використовуються на уроках історії, Громадянської освіти, української літератури, при проведенні уроків мужності, уроків пам'яті, проводяться віртуальні екскурсії. Особливого значення набувають матеріали музею при  вивченні теми «Наш край» у курсі суспільствознавчих наук.

 Запитання, які найчастіше ставлять  екскурсоводам:

  1. Якою є  подальша доля того чи іншого героя?
  2. Як проводились розкопки пошуковцями?
  3. Як поповнюється фонд музею?
  4. Чи співпрацює історико-краєзнавчий музей з іншими музейними установами України та зарубіжжя?

 

 

docx
Додано
15 лютого 2019
Переглядів
1138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку