Текстовий супровід до презентації "Український старовинний посуд"

Про матеріал
Текст до презентації, для записання голосового супровіду та створення відео-презентації.
Перегляд файлу

«Український старовинний посуд»

Моя рідна Батьківщина

Має назву Україна.

В мене й нація своя –

Українець в мами я.

Є у мене й рідна мова,

Де вкраїнське кожне слово.

 

Олесь та Марічка запрошують до української хати на гостини. Та познайомлять вас із старовинним українським посудом.

 

Макітра -    глиняний посуд, для тримання води, квашення і соління на зиму буряків, капусти, огірків, приготування опари, підіймання тіста, складання вареників, гречаників, пирогів тощо.

Глечик - висока округла посудина з вушком (рідше без вушка) для зберігання рідин, головним чином, молочних продуктів (молока, сметани тощо).

Горнятко - маленький горщик, який використовували для приготування густих страв, зокрема каші та борщу. В таких горнятках також тримали масло й сметану.

Кухоль - товстостінний глиняний, металевий, а згодом скляний, посуд з ручкою для вживання напоїв (молока, меду, квасу).

Миска – вироблялася із глини, велика миска призначена для рідких страв, борщу, юшки. Більша нуж сучасні глибокі тарілки.

Чанашниці - невеликий,  горщик із кришечкою для приготування та подавання на стіл чанахів (супу з яловичини та червоної квасолі)

Діжка – низька, широка дерев’яна посудина, зроблена з окремих невеликих дошок, та стягнена металевим або дерев’яним обручом, часто з кришкою. В діжці готують тісто для хлібу та пиріжків.

Дерев’яні ложки - під час прийому їжі в минулому використовувалися тільки для того, щоб висьорбувати всю рідку частину із загального казанка, який традиційно ставився на стіл для великого сімейства.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карпачова Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
183
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку