Тема 2: ВЕЛИЧНI ЦИВIЛIЗАЦIЇ. ДАВНIЙ ЄГИПЕТ

Про матеріал
Тема 2: ВЕЛИЧНI ЦИВIЛIЗАЦIЇ. ДАВНIЙ ЄГИПЕТ. - Давньоєгипетська цивілізація. - Найвідоміші пам’ятки давньоєгипетської цивілізації. - Великі піраміди. - Скульптури та образотворче мистецтво Єгипту. ПРОФЕСІЙНІ ВИПРОБОВУВАННЯ. Туристична агенція «Перлини Єгипту» (проект, брошура)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЕЛИЧНI ЦИВIЛIЗАЦIЇ. ДАВНIЙ ЄГИПЕТЗображення на барельєфі об'єднання Нижнього і Верхнього Єгипту. Два царі зав'язують вузол

Номер слайду 2

Давньоєгипетська цивілізація проіснувала понад 3500 років і створила багато чудових пам’яток стародавнього мистецтва, яке тісно пов’язане з правлінням фараонів, релігією та за упокійним культом. Приблизно в середині 4 тис. до н. е. з багатьох невеликих територіальних утворень — номів — утворилися два царства: на півдні — Верхній Єгипет, на півночі — Нижній Єгипет (відповідно зі столицями в Ієраконполі і Буто). Цар Менес (Мена) захопив Нижній Єгипет і заснував фортецю Хікупта (Білі Стіни), яка стала в 28 ст. до н. е. столицею об'єднаного Єгипту. Єдність Єгипту втілювалася у владі фараонів — необмежених господарів всієї країни. Фараон був главою культів всіх богів Єгипта і сам оголошувався богом. Збільшилось значення геліопольского культу бога сонця Ра, синами якого називали себе всі фараони. ВЛАДА І СУСПІЛЬСТВОВлада фараона передавалася у спадок по жіночій лінії, і мала династичний характер.

Номер слайду 3

Топ-10 актуальних сьогодні винаходів Стародавнього Єгипту. З усіх древніх цивілізацій, єгиптяни на сьогоднішній день є однією з найбільш добре відомих. Піраміди, побудовані ними, стоять донині, а їх мумії і саркофаги є цінними експонатами в найвідоміших музеях. Але при цьому мало хто знає, що багато з того, чим користуються сучасні люди, було винайдено за часів Стародавнього Єгипту. Наприклад, єгиптяни мали свій землеробський календар, який складався із 12 місяців. Він був пов'язаний з розливами Нілу. Єгиптяни знали, що вода до Нілу буде прибувати тоді, коли на небі з’явиться зоря Сіріус. 10 винаходів Стародавнього Єгипту: У єгиптян були відмінні знання з математики. Найбільш ранні записи про геометрію походять з Єгипту, де фахівці з геометрії називалися “арпедонапті”.

Номер слайду 4

Боулінг. Єгиптяни грали в гру, дуже схожу на сучасний боулінг. Археолог Вільям Меттьюз Фліндерс Петрі виявив могилу дитини, в якій містилися грубі шпильки та невеликі кульки і прийшов до висновку, що це були пристосування для гри. Більш тверді докази цієї теорії були знайдені при розкопках житлового району другого століття. В одному з приміщень виявили кілька м’ячів і доріжку з отвором в середині.

Номер слайду 5

ЄГИПЕТСЬКИЙ АЛФАВІТ, де кожен символ є звук, а не ціле слово. Папір і лист. Єгиптяни винайшли папірус (і очеретяні пера, якими вони писали на ньому) в 3000 р. до н.е., але масово почали використовувати тільки в 500 р. до н.е. Папірус став однією з найбільших статей експорту Єгипту: він був дуже дорогий і технологія його виготовлення посилено охоронялася. Перуки. Медицина (записи рецептів, винахід хірургічних інструментів)

Номер слайду 6

Єгиптяни популяризували Дверні замки і поліпшили оригінальний дизайн. Механізми робили з дерева або латуні. Зрештою, це було набагато дешевше, ніж найняти охоронця. В кінцевому підсумку, замки поширилися по Греції і Римській імперії. Зубна паста. У деяких єгипетських гробницях були знайдені зубні щітки, які були зроблені з гілочки, розділеної на одному кінці. У папірусних документах було знайдено рецепт зубної пасти: 1 драхма (0,3 грама) кам’яної солі, дві драхми м’яти, 1 драхма висушеної квітки ірису і трохи перцю. Скло. Головним чином скло використовувалося у вигляді дрібних скляних кульок. Єгиптяни потім відкрили ефективний спосіб виготовлення ваз, заливаючи в форми з утрамбованого піску розплавлене скло.

Номер слайду 7

Найвідоміші пам’ятки давньоєгипетської цивілізаціїНайвідомішими пам’ятками давньоєгипетської цивілізації є піраміди, що створювали як усипальниці для фараонів, яких обожнювали і звеличували.Єгипетські піраміди налічують більше сотні пам’яток, і далеко не всі вони відкриті. Є серед них величезні й невеликі, ступінчасті та гладкі, такі, що добре збереглися, і ті, що нині схожі на купу каміння. Храмовий комплес Абу-Сімбел

Номер слайду 8

Ступінчаста піраміда Джосера. Створена приблизно в 2650 до н.е, ця архітектурна художня робота – також найстаріша будівля в світі, яка споруджена з каменю. Ступінчаста піраміда простягається на 62 метри над землею, і присвячена фараону Джосеру. Піраміда складається з 6 величезних ступенів.

Номер слайду 9

Храм Хатшепсут. Заупокійний храм цариці Хатшепсут в Дейр-ель-Бахрі – один з найвидатніших і водночас незвичайних храмових комплексів Єгипту. Цариця Хатшепсут в обхід (малолітнього) законного спадкоємця Хатшепсут проголосила себе єдиною і повновладною царицею Єгипту, і 15 років її правління стали одними з кращих в історії XVIII династії, увінчаними численним перемогами на військовому поприщі. Входом на його територію служив величезний пілон, вузький прохід, збудований у вигляді усіченої піраміди, від якого йшов 37 метровий шлях до храму. Цю дорогу з двох сторін охороняли сфінкси.

Номер слайду 10

Найбільша з них – піраміда Хеопса, споруда, що досі залиша-ється найбільшою давньою будівлею у світі. Це саме найдавніша з семи чудес світу, до того ж, ідеально збереглася до наших часів, на відміну від Колоса Родоського або Висячих садів Семіраміди. Єгиптологи вважають, що піраміда була побудована як гробниця для четвертої династії єгипетського фараона Хеопса. Будівництво піраміди тривало близько 20 років і було закінчено в 2560 до нашої ери. Висотою в 146.5 метрів була найбільшим спорудою в світі більше 4 тисячоліть. Всередині піраміди Хеопса розташовані три палати – усипальниці. Сама нижня висічена в скелі фундаменті, на якій побудована піраміда. З невідомих причин її будівництво було не закінчено. Над нею знаходяться палата Цариці і палата Фараона.

Номер слайду 11

Погруддя Нефертіті знайшли у 1912 р., і цариця миттєво стала секс-символом стародавнього світу Сьогодні погруддя офіційно перебуває у власності Фундації прусської культурної спадщини та є окрасою колекції Єгипетського музею й зібрання папірусів.Ім'я «Нефертіті» перекладається як «Красуня з'явилась (прийшла)». Нефертіті була хемет-нісут (велика царська дружина, тобто майже співправителька) фараона Ехнатона, який правив 17 років та, зокрема, провів реформу релігії щодо визнання Атона (у формі сонячного диску) єдиним богом. Вона мала 6 дочок. Вапнякове погруддя не містить ніяких ієрогліфічних написів, має висоту 47 см, важить близько 20 кг. Праве око має вкладку зіниці з гірського кришталю. На багатьох зображеннях Нефертіті носить типову синю корону (тіару), яку часто називають «корона-шолом», із золотою лобною підвіскою; довкола корони вдягнена кольорова стрічка (обруч-діадема).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Уявлення про красу давніх єгиптян пов’язане переважно з образом Клеопатри, чиї чари заворожили Цезаря. Елізабет Тейлор не стала руйнувати це уявлення. «Клеопатра» (англ. Cleopatra) — кольоровий історичний художній фільм, драма, 1963 року режисера Джозефа Манкевича.

Номер слайду 14

Роль мистецтва. Роль мистецтва була абсолютно іншою, ніж у наш час. На відміну від скороминущого земного життя, мистецтво було носієм життя вічного, головним засобом забезпечити безсмертя. Тому праця художників вважалася священодією, вони займали високе положення, часто були жрецями. Написи прославляють їх: «я спорудив…», «я виконав роботи прекрасні…».

Номер слайду 15

Усьому давньоєгипетському образотворчому мистецтву властиві урочиста монументальність, строгий спокій, симетрія, канонічність. Митці неухильно дотримувалися загальноприйнятих правил зображення, які зберігалися і застосовувалися впродовж тисячоліть. Живопис має свій, особливий стиль. Як і інші напрями мистецтва, вона підпорядковувалася релігійним вимогам і канонам. Людина завжди зображувався особою в профіль, а тіло – в анфас. Природу малювали схематично. Готове зображення майстри покривали спеціальним лаком, який виготовлявся з смоли. Саме це стало причиною того, що багато картини збереглися до наших днів.

Номер слайду 16

Давньоєгипетські скульптори переважно зображували правителів і вельмож, богів та богинь, сфінксів. Також популярною була фігура писаря за роботою, якого зазвичай зображували із сувоєм папірусу навколішки. Більшість скульптур Давнього Єгипту статичні. Цим зображенням властива повна симетрія – права й ліва частини тіла абсолютно ідентичні (образ ідеальної людини).Єгипетські правителі, боги та богині у скульптурі завжди величні, з гарною статурою і відчуженим поглядом. Їхню велич і незламність скульптори підкреслювали спеціальними прийомами – особливим розміщенням фігур, їхніми розмірами, позами й жестами. Найчастіше фараонів і богів та богинь зображували сидячи на троні або стоячи. Статуя фараона Хасехемуї з храмів — Абідоса і Коптоса

Номер слайду 17

Три гранітних статуї фараона Сенусерта III. Британський музей. Лондон. Статуя Каапера, відома як Шейх Ель-Белед («Сільський староста»). Каїрський музей. Єгипет.

Номер слайду 18

Надзвичайно цікаві скульптурні маски фараонів, якими закривали обличчя померлих правителів у саркофагах. Для створення цих зображеньмайстри використовували дорогоцінні метали й різнокольорові емалі. Найвідоміша маска – фараона Тутанхамона.

Номер слайду 19

Домашнє Завдання. Туристична агенція «Перлини Єгипту» (проект). Поміркуйте, які складові потрібні для успіху вашого бізнесу. Що має бути особливого в запропонованому вами комплексі туристичних послуг, спрямованих на задоволення потреб туристів під час подорожі, щоб клієнти зверталися саме до вашої агенції? Звичайно ж, захопливі екскурсійні маршрути (і за підтримки електронних гідів з візуальним супроводом). Розробіть ескіз логотипа чи фірмового знака вашої туристичної агенції, різні види рекламної продукції (буклети, листівки, наліпки тощо), ескіз сучасного одягу екскурсовода з використанням елементів стилістики (орнаменти, аксесуари тощо) Давнього Єгипту; екскурсійні маршрути та матеріали для гіда .

pptx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
4766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку