Тема: Блаженнійший Любомир Гузар – духовний батько українського народу

Про матеріал
Розробку уроку можна використати як тематичний урок для учнів 9-11класів, присвятивши її темі Майдану, Революції гідності, Небесній Сотні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

На конкурс серед педагогів закладів загальної середньої освіти на кращу розробку уроку за темою «Формування ідеалу українця нової генерації на прикладі життєпису учасників Ініціативної групи Першого грудня»  Тема: Блаженнійший Любомир Гузар – духовний батько українського народу. Форма проведення: урок. Долішна Марія Степанівна, вчительісторіїНавчальний заклад - НВК «Довжанківська ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ» Тернопільської районної ради Тернопільської областіМоб. телефон - 097 – 81-19-310 Ел. адреса - maria.dolishna@gmail.com

Номер слайду 2

Анотація. Учасник Ініціативної групи Першого грудня Любомир Гузар є великим українецем, громадянином і духовним проводарем. Це була особистість, яка з дивовижною гідністю, невдаваною інтелігентністю і, водночас, непоборною мужністю відповідала на величезні виклики, що кидала їй доля. Він у всьому був справжнім: у своєму чернецтві й в українстві; серед студентів і з-поміж князів Церкви; у Соборі й на Майдані. Урок на тему «Блаженнійший Любомир Гузар – духовний батько українського народу» розроблено з тою метою, щоб на прикладі життєпису Любомира Гузара, учасника Ініціативної групи Першого грудня, формувати в учнівської молоді громадянські компетенції на основі цінностей Української хартії вільної людини, виховувати патріотизм, любов до своєї Батьківщини. У ході проведення уроку залучено інноваційні технології: комп’ютер, програмне забезпечення для демонстрації відео, що покращують сприйняття інформації про життєвий шлях Любомира Гузара. Розробку уроку можна використати як тематичний урок для учнів 9-11класів, присвятивши її темі Майдану, Революції гідності, Небесній Сотні.

Номер слайду 3

Очікувані результати. Після уроку ви зможете:характеризувати напрями діяльності Любомира Гузара, що безпосередньо торкаються проблем важливих сфер суспільного життя;аргументувати власне розуміння життєвих кроків релігійного діяча; на прикладі життєпису Любомира Гузара, учасника Ініціативної групи Першого грудня, пізнати цінності Української хартії вільної людини.

Номер слайду 4

"Я є звичайна людина, одна з багатьох. Моя мрія – бути Людиною. Я би дуже хотів бачити, щоб багато осіб бажали бути Людиною, собою. Бо бути Людиною, то є великий Божий дар", – казав Любомир Гузар.

Номер слайду 5

Сімейне фото .1935 р.

Номер слайду 6

Дитинство. Фото з сімейного архіву.

Номер слайду 7

Дитинство. Фото з сімейного архіву.

Номер слайду 8

Любомир Гузар в юності

Номер слайду 9

Любомир Гузар з однострої пластуна юнака

Номер слайду 10

Пластова виказка Любомира Гузаря

Номер слайду 11

Любомир (в центрі) з членами Літургійного клубу, 1959

Номер слайду 12

Священиче служіння

Номер слайду 13

Спільне фото єпископів — учасників Виборчого Синоду. Львів, подвір’я храму св. Юра

Номер слайду 14

Любомир Гузар зустрічав папу Івана-Павла II під час його візиту до України. 25 червня 2001 року

Номер слайду 15

Патріарший собор Воскресіння Христового. Київ.

Номер слайду 16

Патріарший собор Воскресіння Христового. Київ.

Номер слайду 17

«Асоціативний кущ»

Номер слайду 18

Виступ Любомира Гузара на Майдані

Номер слайду 19

Коло ідей. Цитати Любомира Гузара. Свобода – це можливість робити добро. Ми люди, і ми вільні. А це значить, що ми маємо право робити добро. Отже, у наші часи цілій державі, цілому народу випала нагода діяти задля власного блага. І відтепер людина просто зобов’язана бути творчою, патріотичною, свідомим християнином – громадянином своєї держави.

Номер слайду 20

Коло ідей. Цитати Любомира Гузара. Ніхто так не шанує нашої свободи як Бог. Але ми не маємо відваги бути вільними. Бо бути вільними – це бути відповідальними.

Номер слайду 21

Коло ідей. Цитати Любомира Гузара. Культурною ми називаємо особу, яка вміє з повагою ставитися до інших людей. Культура такої людини полягає не в її вмінні творити гарні речі, а в якості її стосунків з іншими людьми.

Номер слайду 22

Робота в групах: Вправа «Рекламний ролик»Уявіть, що Ви журналіст і маєте нагоду озвучити рекламний ролик про морально-духовні цінності, які проповідував Любомир Гузар. На вашу думку вони сьогодні найактуальніші для українського суспільства. Ресурси:  https://www.youtube.com/watch?v=rrc. Wrp. Ua. My. Ahttps://www.ukrinform.ua/rubric-society/2239308-lubomir-guzar-slova-aki-zvucali-zapovitom-citati-pastira.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=n. C9 L_T9 O6 C8https://old.uinp.gov.ua/news/maidan-usna-istoriya-rozmova-z-lyubomirom-guzarom

Номер слайду 23

Вправа «Шлях до успіху»Метод «Прес»: Чи є буде держава успішною, якщо в ній живуть успішні люди?Чи є Україна успішною державою? Поміркуйте та складіть рецепт успішної України, користуючись настановами Любомира Гузара.

Номер слайду 24

На уроці я...дізнався...зрозумів... навчився... найбільший мій успіх - це...найбільші труднощі я відчув... я змінив своє ставлення до... на наступному уроці я хочу...

Номер слайду 25

Домашнє завдання 1. Вивчити основні дати з біографії Любомира Гузара.2. Підібрати цитати Любомира Гузара про любов та моральні цінності.

pptx
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку