Тема: День братів і сестер (виховна година)

Про матеріал
Мета: формувати в учнів вміння цінувати, поважати оточуючих; навчити новим методикам роботи з різними матеріалами; виховувати повагу, увагу, уяву.
Перегляд файлу

 

Тема: День братів і сестер

Мета: формувати в учнів вміння цінувати, поважати оточуючих;              

навчити новим методикам роботи з різними матеріалами;

виховувати повагу, увагу, уяву.

ХІД ЗАХОДУ

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти, нашу розмову мені хотілося б розпочати з питання, чи є у вас братики чи сестрички? А двоюрідні?

1.2 Повідомлення теми й мети

Наші брати і сестри – це наша найближча родина, яка є величезною частиною нашого життя. Вони заохочують бути кращими, іноді бентежать і можуть бути нашими найбільшими мотиваторами та конкурентами. Саме з ними пов’язані наші найперші дитячі спогади: від боротьби за мамину увагу до ділення шоколадної цукерки під лінійку! Це особливі люди в нашому житті, які завжди заслуговували на власне свято, схоже на День матері чи День батька.

2. Практична частина

2.1 Історія виникнення свята

Щороку 10 квітня святкують День братів і сестер. Це свято було встановлене, щоб нагадати людям про сімейні цінності, побудовані на любові, турботі та взаємній повазі між близькими людьми – адже брати і сестри, після батьків, є найближчими родичами.

Вперше цей день був відзначений в 1998 році і став швидко набирати популярність спочатку в США, а потім отримав поширення і в інших країнах, наприклад, Британії, Австралії, Японії, Новій Зеландії, Канаді, Швеції та інших. 

Ідея заснування цього свята належить Клаудії Еварт, яка втратила своїх рідних брата й сестру в ранньому віці. У пам’ять про них Клаудія вирішила організувати проведення свята, а датою обрала 10 квітня – День народження її сестри. Головна ідея свята полягає в підтримці теплих відносин, згуртуванні сім’ї.

Свято це є доволі молодим, але вже набуло величезної популярності у багатьох країнах світу. Сама по собі традиція вшанування теплих стосунків брата і сестри протягом усього життя існувала у багатьох народів. В Індії й сьогодні є відповідне національне свято – Ракша-бандхан. Святкування Ракша-бандхана символізує прихильність, любов і почуття братерства. 'Ракша' означає "захист", а ‘бандхана’ означає "зв'язок", "узи". Тому коли сестра пов'язує стрічку Ракхи навколо зап'ястя свого брата – це означає її віддану прихильність до нього, а брат, в свою чергу, дає своє зап'ястя, показуючи простягнуту руку захисту.

Серед братів та сестер є такі випадки, коли народжуються двійнята або близнюки. Вчені з’ясували наступні цікаві факти про близнюків. Як виявилось, приблизно чверть з усієї кількості близнюків є дзеркальною копією свого брата або сестри. Що мається на увазі? Якщо, приміром, в однієї дитини родимка на правій щоці, то у другої вона буде на лівій. Або ж якщо один близнюк правша, то другий лівша.  Однією з особливостей близнюків є те, що у них є своя мова. Однак вона виявляється лише в період, коли вони починають говорити. Зазвичай спочатку діти неправильно і невиразно вимовляють слова. Багатьом їх ще не зрозуміти. Але близнюки все ж розуміють один одного, і тому, здається, що у них є своя власна мову.

2.2 Розповідь про своїх братиків та сестричок

  • Які між вами відносини, чи цінуєте один одного?
  • Чи є взаємоповага, любов?
  • Чи є цікаві історії з життя, пов’язані з братиком чи сестричкою?

2.3 Виготовлення подарунка для братиків і сестричок

У святкуванні дня братів і сестер вже з'являються свої традиції. Наприклад, у цей день прийнято дарувати подарунки брату або сестрі, вітати телефоном, збиратися в кафе або всією сім'єю вдома.

Інтернет дозволяє скоротити будь-яку відстань і завжди бути на зв'язку. А самі привітання з днем братів і сестер нічим не обмежуються, крім фантазії та фінансових можливостей.

У день сестри можна дарувати квіти й подарунки, красиві листівки, милі дрібнички або корисні речі. Вітаються оригінальні сувеніри, зроблені своїми руками, тому я пропоную зараз зробити приємний подарунок для  братиків та сестричок власноруч.

  • Листівка з побажаннями, придумати вірш про братика чи сестричку;
  • Підготувати сюрприз, який викличе позитивні емоції;

https://www.youtube.com/watch?v=0hvL9FF9VFU коробочка с сюрпризом.

  • Приготувати смаколик, який дуже любить братик чи сестричка: це може бути тістечко, печиво, тортик, цукерка, або будь що смачненьке; 

https://www.youtube.com/watch?v=2u82F_GL19c  букет з цукерок своїми руками.

  • Зробити колаж з фотокарток на якому будуть зображені братики та сестрички.

2.4 Відео про братів та сестер

Корисні підказки. Як подружитися?

 

Життєві ситуації між братиками та сестричками.

 

Історія з життя. Батьки люблять братика більше ніж мене.

3. Заключна частина

3.1 Підсумок заняття

Є люди, які з вами з самого дитинства і які ніколи не кинуть вас в скрутну хвилину. І якщо друзі і знайомі приходять і йдуть, то брати і сестри залишаються з вами назавжди. Як би вони вас не дратували, ці люди все одно залишаться улюбленими. Цінуйте своїх братів і сестер, вони у вас одні.

3.2 Заключні питання

  1. Чи сподобався вам урок?
  2. Що ви дізналися нового?

 

docx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
1793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку