Тема: Геоінформаційні системи

Про матеріал
Поняття про геоінформаційні системи. Узагальнені функції ГІС. Класифікація ГІС. Джерела даних і їх типи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема Загальні відомості про геоінформаційні системи

Номер слайду 2

1. Поняття про геоінформаційні системи. 2. Узагальнені функції ГІС. 3. Класифікація ГІС. 4. Джерела даних і їх типи.

Номер слайду 3

1 . Поняття про геоінформаційні системи

Номер слайду 4

Геоінформатика - це специфічний розділ інформатики, що має справу з просторово прив'язаної інформацією. Географічна інформаційна система або геоінформаційна система (ГІС ) - це інформаційна система, що забезпечує збір, зберігання, обробку, аналіз і відображення просторових даних і пов'язаних з ними непросторових, а також отримання на їх основі інформації та знань про географічний простір.

Номер слайду 5

ГІС- багатофункціональні засоби аналізу зведених воєдино табличних, текстових та картографічних бізнес-даних, демографічної, статистичної, земельної, адресної та іншої інформації.

Номер слайду 6

Геоінформаційні технології - це сукупність методів і прийомів практичного використання досягнень геоінформатики для маніпулювання просторовими даними, їх представлення та аналізу.

Номер слайду 7

Під даними розуміється сукупність фактів, відомих про об'єкти, або результати вимірювання цих об'єктів. Під інформацією розуміється сукупність відомостей, що визначають міру наших знань про об'єкт.

Номер слайду 8

Просторуві дбні (англ. Spatial Data) — будь-який тип даних, що включає формальну просторову прив'язку — як наприклад, геодезична мережа. До цієї категорії відносять як дані дистанційного зондування, так і інформація з карт.)

Номер слайду 9

В даний час на ринку програмних продуктів представлено кілька видів систем, що працюють з просторово розподіленою інформацією, до них зокрема, відносяться системи автоматизованого проектування, автоматизованого картографування та ГІС. ГІС в порівнянні з іншими автоматизованими системами володіють розвиненими засобами аналізу просторових даних.

Номер слайду 10

2. Узагальнені функції ГІС –систем.

Номер слайду 11

Функції ГІС –систем: 1. Введення і редагування даних; 2. Підтримка моделей просторових даних; 3. Зберігання інформації; 4. Перетворення систем координат і трансформація картографічних проекцій; 5. Растрово-векторні операції; 6. Вимірювальні операції; 7. Полігональні операції; 8. Операції просторового аналізу; 9. Різні види просторового моделювання; 10. Цифрове моделювання рельєфу та аналіз поверхонь; 11. Висновок результатів у різних формах.

Номер слайду 12

Додаткові параметри просторових об'єктів зазвичай називаються атрибутами об'єктів (описова характеристика об'єкта). Класична схема функцій ГІС, запропонована канадцем Р.Томлінсом. Відповідно цим узагальненим функціям ГІС виділяють і підсистеми ГІС: підсистеми збору, обробки, аналізу і т.д.

Номер слайду 13

Ця схема відображає функції ГІС з точки зору загальних цілей ГІС та технологічного процесу обробки та аналізу просторових даних, однак для звичайного користувача робота в ГІС виглядає трохи інакше.

Номер слайду 14

3. Класифікація ГІС.

Номер слайду 15

Геоінформаційні системи класифікують за такими ознаками: за призначенням — залежно від цільового використання; за проблемно-тематичною орієнтацією — залежно від сфери застосування; за територіальним охопленням — залежно від розміру території і масштабного ряду цифрових картографічних даних, що складають базу даних ГІС.

Номер слайду 16

За призначенням геоінформаційні системи поділяють: на багатоцільові та спеціалізовані. Багатоцільовими системами, як правило, є регіональні ГІС, призначені для розв'язання широкого спектра завдань, пов'язаних з регіональним керуванням. Спеціалізовані ГІС забезпечують виконання однієї або кількох близьких функцій.

Номер слайду 17

До спеціалізованих ГІС відносять: інформаційно-довідкові; моніторингові; інвентаризаційні; прийняття рішень; дослідницькі; навчальні.

Номер слайду 18

Дослідницькі ГІС створюються для забезпечення розв'язання будь-якої наукової проблеми або сукупності наукових проблем із застосуванням методів просторово-часового аналізу й моделювання. Навчальні ГІС розробляються для забезпечення навчального процесу, як правило, у вищих навчальних закладах.

Номер слайду 19

За проблемно-тематичною орієнтацією виділяють: земельно-кадастрові; екологічні і природокористувальницькі; інженерних комунікацій і міського господарства; надзвичайних ситуацій; навігаційні; соціально-економічні; геологічні; транспортні; торгово-маркетингові; археологічні; військові; інші.

Номер слайду 20

За територіальним охопленням найбільш логічним є поділ геоінформаційних систем на: глобальні; загальнонаціональні; регіональні; локальні.

Номер слайду 21

За функціональними можливостями: - повнофункціональні ГІС загального призначення; - спеціалізовані ГІС орієнтовані на вирішення конкретного завдання в предметній області; - інформаційно-довідкові системи для домашнього та інформаційно-довідкового користування.

Номер слайду 22

Функціональні можливості ГІС визначаються також архітектурним принципом їх побудови: - закриті системи - не мають можливостей розширення, вони здатні виконувати тільки той набір функцій, який однозначно визначений на момент покупки. - відкриті системи відрізняються легкістю пристосування, можливостями розширення, так як можуть бути добудовані самим користувачем за допомогою спеціального апарату (вбудованих мов програмування).

Номер слайду 23

За проблемно-тематичної орієнтації: - Загальногеографічні; - Екологічні та природокористувацькі; - Галузеві (водних ресурсів, лісокористування, геологічні, туризму тощо);

Номер слайду 24

За способом організації географічних даних: - Векторні; - Растрові; - Векторно-растрові ГІС.

Номер слайду 25

4 . Джерела даних і їх типи.

Номер слайду 26

Картографічні матеріали. Карти, плани, атласи, схеми та інші картографічні зображення, нанесені на папір, картон, плівку, пластик чи інші носії. Такі дані повинні бути спочатку переведені в електронний вигляд за допомогою сканування або цифрового фотографування.

Номер слайду 27

Дані дистанційного зондування (ДДЗ) все ширше використовуються для формування баз даних ГІС. До ДДЗ, насамперед, відносять матеріали, одержувані з космічних носіїв.

Номер слайду 28

Матеріали польових вишукувань територій, включають дані топографічних, інженерно -геодезичних вишукувань, кадастрової зйомки, геодезичні вимірювання природних об'єктів, електронними тахеометрами, GPS приймачами, а також результати обстеження територій із застосуванням геоботанічних та інших методів, наприклад, дослідження по переміщенню тварин, аналіз грунтів та ін

Номер слайду 29

Статистичні дані містять дані державних статистичних служб по самих різних галузях народного господарства, а також дані стаціонарних вимірювальних постів спостережень (гідрологічні та метеорологічні дані, відомості про забруднення навколишнього середовища і т. д).

Номер слайду 30

Літературні дані (довідкові видання, книги, монографії та статті, що містять різноманітні відомості за окремими типами географічних об'єктів ).

Номер слайду 31

Процедура векторизації розбивається на кілька основних етапів: 1 . Геометрична корекція знімка 2 . Прив'язка до необхідної картографічної проекції  3 . Склейка різних растрів в єдине полотно для суцільного покриття території 4 . Підготовка до векторизації 5 . Власне векторизація

ppt
Додав(-ла)
Мушеник Ірина
Пов’язані теми
Інформатика, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
3176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку