Тема. Гостинність і щедрість як християнські чесноти. Вміння ділитися з ближнім.
Мета: допомогти учням зрозуміти значення понять “гостинність” і “щедрість”, розкрити роль цих чеснот у духовному житті людини; ознайомити учнів зі змістом біблійного оповідання, показати його повчальний характер; розвивати навички роботи з посудом, та правильного сервірування столу; сприяти вихованню в учнів християнських чеснот гостинності та щедрості.
Обладнання: посуд, література.
Тип уроку: інтегрований урок
Хід уроку
1. Вступна частина
1.1 Організаційний момент
Доброго дня діти, сьогодні на уроці ми продовжимо вчитися бути такими, якими нас хоче бачити Бог. А Він хоче бачити нас досконалими
1.2 Повідомлення теми і мети
Темою нашого сьогоднішнього уроку буде «Гостинність».
2. Основна частина
2.1 Вступна бесіда
Ми не тільки постараємося зрозуміти значення понять “гостинність” і “щедрість”, а й розкриємо роль цих чеснот у духовному житті людини. А ще з біблійного оповідання ви дізнаєтеся, що відбувалося в сиву давнину і чого ми можемо з цього навчитися. Працюючи з текстом, постарайтесь замислитися над важливістю вміння сприймати повчання. І найголовніше: наповніть свої серця християнськими чеснотами гостинності та щедрості, без яких немає справжньої людини.
Для подальшої успішної роботи вам спочатку потрібно усвідомити значення понять «гостинність» і «щедрість». Напевно, ви не раз чули ці слова чи такі вирази: «щедра людина», «гостинна сім’я», «виявляти справжню гостинність», але не замислювались над їхнім змістом. Тож запишіть, будь ласка, ці визначення в зошити, щоб назавжди їх запам’ятати, адже гостинність і щедрість є справжніми християнськими чеснотами.
Гостинність – позитивна якість, притаманна людині, яка любить приймати і частувати гостей, привітна до них.
Щедрість – чеснота нескупої і незажерливої людини, яка охоче ділиться своїм майном, коштами або чимось іншим, у разі необхідності не шкодує витрачати що-небудь своє.
2.2 Види столових приборів
Давайте зараз ми поглянемо на дошку, і дізнаємося які є види столових приборів:
1 — лопатка для перекладання борошняних кондитерських виробів,
2-3 — лопатки для перекладання риби,
4 — лопатка десертна,
5 — прилад для перекладання других блюд,
6 —9 -щипці для кондитерських виробів, цукру, горіхів,
10 — ложка для готування коктейлів,
11 — розливальна ложка для супу,
12— 15 — ложки: столова, десертна, чайна, кавова,
16 — 20 — ножі: столовий, рибний, закусочний, десертний, фруктовий,
21 — 24 — виделки: столова, рибна, закусочна, десертна,
25 — вертушка для шампанського,
26 — виделка шпротна,
27—29 — ножі: для сиру, масла, лимона,
30 - виделка для раків і крабів,
31 — виделка для устриць,
32 — виделка для лимона,
33 — ложка для варення,
34 — лопатка для ікри,
35 -ложка для спецій
2.3 Гра «Відгадай що в мішку»
2.4 Сервірування столу для різних випадків
2.5 Правила столового етикету
3. Заключна частина
3.1 Підсумок заняття
3.2 Прибирання робочих місць