Тема « Оспівана в віршах і прозі»

Про матеріал
Тема « Оспівана в віршах і прозі» Мета. Поглибити знання учнів про рослинний світ, вчити дітей бачити прекрасне навколо себе, виховувати любов та бережливе ставлення до природи, любов до своєї України. Епіграф «Нічого в лісі немає нічого» Леся Українка Вчитель. Українці споконвіку глибоко шанували дерева, навіть обожнювали їх. Яка природа! Кращої нема, Як річка й поле, лісом оповиті. І кращого нема нічого в світі, Коли людина творить це сама. Спасибі людям, що зростили ліс: За всі дуби спасибі, за ялини, І за красу березових тих кіс, Що милі серцю кожної людини. Відгадайте загадки: Сніг її не налякає, І на спеку не зважає. Зеленіє навіть взимку, Має з голочок хустинку. (Сосна) Чорно-біла одежина, Зверху – листяна хустина. Як весна – дарує сік, – П’ємо радо цілий рік. (Береза) Зелені їжачки почіплялись за гілки. Хто зірветься з деревини, Той колючу шубу скине. (Каштан) Як дерево називається, Що влітку в білий пух одягається? (Тополя)
Перегляд файлу

                                            Виховний захід для учнів 2-4 класів

                                  Тема « Оспівана в віршах і прозі»

Мета. Поглибити знання учнів про рослинний світ, вчити  дітей бачити прекрасне навколо себе, виховувати любов та бережливе ставлення до природи, любов до  своєї України.

               Епіграф

«Нічого в лісі немає нічого»

Леся Українка

Вчитель. Українці споконвіку глибоко шанували дерева, навіть обожнювали їх.

Яка природа! Кращої нема,

Як річка й поле, лісом оповиті.

І кращого нема нічого в світі,

Коли людина творить це сама.

Спасибі людям, що зростили ліс:

За всі дуби спасибі, за ялини,

І за красу березових тих кіс,

Що милі серцю кожної людини.

Відгадайте загадки:

Сніг її не налякає,

І на спеку не зважає.

Зеленіє навіть взимку,

Має з голочок хустинку. (Сосна)

 

Чорно-біла одежина,

Зверху – листяна хустина.

Як весна – дарує сік, –

П’ємо радо цілий рік. (Береза)

 

Зелені їжачки почіплялись за гілки.

Хто зірветься з деревини,

Той колючу шубу скине. (Каштан)

 

Як дерево називається,

Що влітку в білий пух одягається? (Тополя)

 

Стовбур рівний, як колона,

А листочки, як корона. (Клен)

Учень. Хто з вас не був у гаю? Чи відчули ви прозору чистоту, що ніби гойдаються між стрункими деревами? Навіть увечері тут ясно і затишно: здається дерева випромінюють тепло і світло.

 Ясен- незважаючи на  пишну рослинність, листя все ж пропускає достатню кількість сонячного світла, тому під деревом завжди ясно і світло.  Дерево 20-40 м заввишки з ажурною, високо-піднятою, овальною або округлою кроною і струнким стовбуром з сірою дрібно тріщинуватою корою. Крона добре пропускає сонячне світло завдяки гострому, довгому листю і рідким вузлуватим гілкам. Завдяки швидкому росту і невибагливості, ясен гарна декоративна рослина. Середня тривалість життя дерева до 300 років.

 Лесин ясен Наш ясене старечий…

Під тобою Колись писались Лесині вірші,

Ти їх від сонця захищав собою,

Вони й твоїй подобались душі.

Щадив її розтріпане волосся,

 Беріг рядки, що слались на папір,

 Щоб краплям намочити не вдалося,

Щоб чари їх читали до цих пір…

 Поруч лавчина, де сиділа Леся,

 І замок неприступний–вартовий,

Твоєю тінню Леся відізветься

 І вітер заспіває річковий.

 

 Вчитель. Ялина – це хвойне вічнозелене дерево. Гілки у дерева розташовуються горизонтально і під своєю вагою провисають вниз. Нижні гілки старих ялин утворюють своєрідний намет, під який часом не проникають навіть краплі дощу. Найбільш красиві гілки у блакитної ялини – частина з них зелені, а інша частина має блакитний відтінок.

Ялина приносить велику користь звірам і птахам, що живуть в лісі. З ялинових шишок птахи дістають насіння, якими вони харчуються в суворий зимовий час. Особливо подобаються насіння ялини шишкарям, які навіть свої гнізда в’ють на ялинових гілках. Не відмовляються поласувати насінням ялини і дятли. Вони затискають ялинову шишку в розвилці дерева і свої міцним дзьобом дістають з неї насіння. Насіння, яке падає на землю або проростає, або дістається лісовим мишам.

Учень.      
Ой ялинко зелененька,
Ти була колись маленька,
А тепер ти ось така
І висока, і струнка.
Ось така, ось така
І висока, і струнка.
Швидко ти набралась сили:
Сонце, дощ тебе ростили.
Сірий зайчик для забав
Під ялинкою стрибав.
Для забав, для забав
Під ялинкою стрибав.
Біля тебе ми, ялинко,
Заспіваєм пісню дзвінко,
Візьмем руки у бочок,
Затанцюєм гопачок.
У бочок, у бочок,
Затанцюєм гопачок.

Вчитель . Береза – одне з найбільш відомих дерев листяного лісу, але і в змішаному лісі її легко відрізнити від інших дерев.

Стовбур берези має незвичайне біле забарвлення з поперечними темними смугами. Саме це робить березу такою гарною. Про березу складають пісні, вірші, пишуть розповіді, багато художників черпали своє натхнення малюючи березовий ліс.

Листочки у берези невеликі та мають зазубрені краї. Влітку вони яскраво-зелені, восени — яскраво-жовті. На зиму береза скидає своє листя і вкривається сніговою ковдрою. Береза взимку теж унікальна за своєю красою і може бути навіть красивішою ніж влітку.

Ще однією характерною рисою берези є її сережки — квіти берези, які дозріваючи викидають на вітер велику кількість насіння. І звичайно слід сказати декілька слів про березовий сік, дуже смачний і корисний. Сік цей збирають ранньою весною, поки береза ще не розквітла.

Учень.

Берізка біла, світла
ще сонця жде, мабуть.
А вже осінні мітли
доріженьку метуть.

А вже у далечіні
хлюпочуться дощі…
Стоїть берізка нині
у жовтому плащі.

Вчитель. Шумлять дерева нашого краю, даруючи людям прохолодну свіжість, красу, затишок. Щедро  віддають вони нам свої плоди, не вимагаючи нічого взамін, хіба що любові.

А в думках б'ється настирливе : невже є люди, які можуть образити тендітне дерево, знівечити його красу?

На жаль, трапляється й таке: жорстока рука бездумно обламує віти, надрубує стовбур.

Ліс - це особливий, нескінченно добрий, щедрий організм, який не просить нічого для підтримки свого існування, великодушно розсипає продукти власної життєдіяльності, він бере під захист всі живі істоти і пропонує тінь.

Я вірю, що кожен з нас, живих на землі, зараз буде розумним, бережливим, допитливим у своїх взаєминах з світом рослин.

( в кінці  виховного заходу вчитель роздає пам'ятки)

ПАМ’ЯТКА щодо дбайливого ставлення до природного багатства.

1. Кожний зелений листок, кожна травинка виділяє в повітря кисень. Ним ми дихаємо, без нього немає життя. Не топчи, не зривай рослини!

2. Найкраща квітка та, яка квітує там, де зросла. Не знищуй її!

3. Гриби, отруйні для людини, для лісових мешканців – ліки і харч. Чим більше в лісі різних грибів, тим він затишніший, в ньому краще й вище ростуть дерева. Не знищуй неїстівних грибів!

4. Не галасуй у весняному лісі, не вмикай надто голосно музику. Ти злякаєш пташку, вона злетить з гнізда. Яєчка, які вона насиджувала, захолонуть і з них ніколи не виведуться пташенята. Краще послухай голоси лісу!

5. Якщо ти знайшов гніздечко – не чіпай його, бо пташка може залишити гніздо, навіть якщо там відкладено кілька яєць. Поспостерігай за гніздом потайки, і ти помітиш багато цікавого.

6. Не лови барвистих метеликів, що літають над квітами. Вони схожі на казкові барвисті квіти і нікому не завдають шкоди.

7. Найчистіша і найсмачніша вода – джерельна. Подивись, як схиляються над джерелом трави і квіти, кущі і дерева. Вони оберігають його від пересихання, захищають від бурі. Не скаламуть джерело! Охороняй його чистоту! Чиста вода — велике багатство.

8. Ти хочеш принести додому лісові квіти? Зривай їх тільки тоді, коли зберешся йти додому, і пам’ятай: скромний, невеличкий букет – ознака гарного смаку й свідомості людини, бережливості й доброти. А про що свідчить оберемок лісових квітів?

9. Щоб знищити молоде дерево, потрібні хвилини, а виростити його – роки. Не ламай черемхи, не каліч інших квітучих дерев, кущів!

10. Рана на рослині – рана на живому. Якщо ти набираєш букет лісових суниць, знай: скільки гілочок у букеті – на стількох рослинах залишилися рани, і всі вони довго хворітимуть, а багато з них загинуть.

11. Ніщо так згубно не впливає на все живе, як вогонь. Байдужість, що призвела до пожежі – злочин і перед природою, і перед людьми. Простеж, щоб у лісі не залишилося навіть іскри від багаття.

12. Покинута консервна банка, скло можуть поранити лісового звіра і призвести до його загибелі. Нагріте сонцем скло може стати причиною пожежі. Не залишай після себе сміття в лісі! Нехай твоє місце відпочинку буде чистим. Рештки їжі залиш для пташок на сухих гілках, для звірів – на пеньку, для комах – на землі.

 

 

docx
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку