Тема: «Римська імперія. Озброєння римського легіонера. Виготовлення скутума»

Про матеріал
Тема: «Римська імперія. Озброєння римського легіонера. Виготовлення скутума» Мета: Сформувати поняття учнів про особливості формування римської армії, та їхнього озброєння; ознайомити з озброєнням римського легіонера; розвивати уміння працювати з деревом; виховувати самостійність, акуратність; розглянути порівняння апостолом Павлом римської зброї, зокрема щита, з духовними чеснотами християнина.
Перегляд файлу

Тема: «Римська імперія. Озброєння римського легіонера. Виготовлення скутума»

Мета: 

Сформувати поняття учнів про особливості формування римської армії, та їхнього озброєння;

ознайомити з озброєнням римського легіонера;

розвивати уміння працювати з деревом;

виховувати самостійність, акуратність;

розглянути порівняння апостолом Павлом римської зброї, зокрема щита, з духовними чеснотами християнина.

 

ХІД УРОКУ

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти. Сьогодні ми з вами продовжимо вивчати  Давньоримську державу. Підкоренню величезних територій та утворенню імперії римляни завдячують, окрім інших чинників, організації та озброєнню свої могутньої армії. Головними елементами зброї давніх воїнів, зокрема і римлян, був щит та меч. Сьогодні ми розглянемо озброєння римських легіонерів та виготовимо зразок римського щита – скутума.

1.2 Обговорення теми

2. Основна частина

2.1 Розповідь вчителя

Історія щита

Цей тип щита походить з Італії, де він був поширений, ймовірно, ще в Бронзовій добі. Винахід щита одні дослідники приписують сабінам, інші  самнітам.

Приблизно з початку IV століття до н. е. овальний щит став використовуватися римськими легіонерами. На початок часу громадянських воєн в Римі скутум набув форми овалу з випрямленою верхівкою і основою, на початку І ст. до н.е. стає прямокутним, але із закругленими кутами, і нарешті, в останній чверті І ст. до н. е. набуває класичної форми. Цей останній тип скутума широко відомий завдяки пам'ятникам часів Імперії.

Втім, слово «скутум» надовго пережило цей тип щита. У Візантійській імперії ще в XI ст. вояків-панцерників звали «скутатами» (грец. σκυτατοι). У романських мовах(нащадках латини) слова, похідні від scutum, продовжували вживати щодо щитів (фр. écu, старофр. escut, італ. scudo, ісп. escudo). Завдяки тому, що зображення щита з гербом часто зустрічалось на середньовічних монетах, ці слова дали ім'я деяким грошовим одиницям  екю, скудо й ескудо.

1.2 Будова і виготовлення

У найдавніші часи мав овальну форму, пізніше — чотирикутну, у вигляді розрізаного вздовж циліндра. Умбон виготовляли з заліза або бронзи, він міг мати різні форми (металева смуга, овальний, «крилатий», «метелик» тощо). На внутрішньому боці поміщали особові дані: ім'я, номер легіону, і можливо, центурії. Усередині умбона легіонер міг зберігати дрібні речі, наприклад гаманець[2].

Римський скутум часів Республіки мав розміри близько 75 см завширшки і близько 1,2 м заввишки. Важив він не менш як 5,5 кг. Згідно з Полібієм, його виготовляли з двох склеєних разом дерев'яних пластин, які обтягували спочатку грубою тканиною, а потім телячою шкірою. Дев'ять-десять тонких пластинок завширшки 6-10 см розкладали поздовжньо і прокладали з обох сторін шаром вужчих пластинок, покладених перпендикулярно першим. Потім всі три шари склеювали. Так формували дерев'яну основу щита. Біля кромки його товщина становила трохи менше сантиметра, збільшуючись до центру до 1,2 см. Покривали такі щити повстю, яку біля кромки складали вдвічі і прошивали через дерево. Ручка щита була горизонтальною і тримали її повним хватом. Полібій додає, що у такого щита був залізний умбон і залізна оббивка вздовж верхнього і нижнього краю.

Поверхню щита прикрашали зображеннями.  Найбільш відомий мотив — блискавки й веретена Юпітера — радше за все, належав преторіанським (гвардійським) когортам[2].

Для перенесення щитів на марші легіонери використовували два ремені, один з яких охоплював грудну клітку й праве передпліччя, другий — ліве плече на зразок лямки рюкзака. Під час походу й у таборі, для запобігання дії вологи, згубної для дерева й шкіри, щити закривали шкіряними чохлами: їх знімали лише перед битвою

1.3  Інтеграційна частина

«…Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських… Отже, стійте, підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведності, і взувши ноги в готовість Євангелії миру…А найбільш над усе візьміть щита віри, яким зможете погасити всі огненні стріли лукавого (Еф.6:13-15) ».

Щитом християнина є віра, або ж тверде і цілковите уповання на Христа і Його заслуги. Цей щит гасить стріли лукавого. Коли сатана атакує нас страхом, коли звинувачує, коли торкається найпотаємніших струн душі, нам нікуди дітися, нікуди втекти, єдине, що нам залишається, це повністю покластись на Христа, на Його любов, на Його спасіння які явилися в моєму житті. На те, що хоча я слабкий, та Він буде сильний завершити ту роботу, яку почав в мені.

Учні грають у гру «Хто швидше озброїться». Вони мають якнайшвидше співвіднести елементи озброєння та їх духовне значення.

1.4 Виготовлення та оформлення «скутума»

1.5 Випробування щита (гра з м’ячем).

3. Заключна частина

3.1 Заключні питання

- Назвіть головні елементи озброєння давньоримського воїна

- Яку назву мав давньоримський меч?

- У чому полягала особливість давньоримського списа – пілума?

- Як виглядали перші скутуми?

- Назвіть розмір скутума

- Назва яких грошових одиниць походить від слова «скутум»?

- З чим апостол Павло порівнює щит та меч?

- Чому віра порівнюється саме з щитом?

 

 

 

 

docx
Додано
19 серпня 2019
Переглядів
1741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку