Тема: "Різноманітність організмів. Гриби і бактерії" (презентація)

Про матеріал
Тема: "Різноманітність організмів. Гриби і бактерії"  Мета:Сформулювати знання про особливості будови грибів та бактерії; з’ясувати найголовніші  ознаки  представників цих царств; їх пояснити значення . Розвивати навичку спостерігати , уміння порівнювати їх між собою; аналізувати та робити  відповідні висновки. Виховувати естетичне сприйняття природного середовища; виховувати прагнення досліджувати навколишній світ; виховувати дбайливе ставлення до живих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель ОЗОШ №41 Семенісова О. П. Різноманітність організмів. Гриби і бактерії

Номер слайду 2

Мета: Сформулювати знання про особливості будови грибів та бактерії; з’ясувати найголовніші  ознаки  представників цих царств; їх пояснити значення . Розвивати навичку спостерігати , уміння порівнювати їх між собою; аналізувати та робити  відповідні висновки. Виховувати естетичне сприйняття природного середовища; виховувати прагнення досліджувати навколишній світ; виховувати дбайливе ставлення до живих організмів.

Номер слайду 3

Царства грибів і бактерій найдавніші на Землі. Ці організми відносно просто влаштовані. Групи багатогранні й включають в себе найрізноманітніших представників. Між грибами і бактеріями багато спільного, але існують настільки явні відмінності, що вчені віднесли ці організми до різних царств.

Номер слайду 4

Гриби. Гриби відносяться до однієї з численних і процвітаючих груп нижчих організмів, які зустрічаються у всіх географічних зонах. В природі живе до сотні тисяч видів грибів: від найдрібнішіх одноклітинних (дріжджі) до дуже великих (трутовики). Вони пристосувалися до різноманітних умов життя: у лісах, на полях, в грунті, в воді, на стінах житла, а також в організмах інших тварин і рослин, як живих, так і мертвих. Для існування грибам потрібні певні умови: волога і тепло (20-25 градусів). Вік найбільш древніх викопних спор грибів - 170-190 млн. років. 

Номер слайду 5

Особливості. Будова Гриби — це окреме царство живої природи, яке об’єднує у собі гетеротрофні організми, не здатні до фотосинтезу та руху. Будова грибів досить проста. Вони не мають коренів, стебел, квіток і листя, відсутні в них також і внутрішні органи. На відміну від рослин, усе тіло гриба представлене сплетінням прозорих ниток, які формують грибницю. 

Номер слайду 6

Гриби можуть мешкати в темних місцях. Для росту грибам обов’язково необхідна волога, тому що їхні клітини здатні швидко вбирати в себе вологу і збільшуватись у розмірах. Гриби живляться відмерлимирослинами і тваринами. Розмножуються грибиспорами і частинами грибниць.

Номер слайду 7

Значення грибів

Номер слайду 8

Гриби поділяться на руйнівників і паразитів, що відрізняються один від одного тим, що живляться органічними речовинами відповідно мертвих або живих організмів. Цвіль і дріжджі – також гриби.Із цвільових грибів виробляють ліки. Дріжджі використовують для випікання хлібних виробів, виготовлення пива, спирту.

Номер слайду 9

Найдавнішими організмами планети, що живуть вже більше 2 млрд. років, є бактерії, які нараховують близько 2500 видів. Їх можна зустріти всюди в побуті, а також на глибині до 7 км в землі і океані, на висоті до 40 км, при температурі близько 90 градусів. Всі бактерії мікроскопічні по величині. Мають клітинну будову, складаються з однієї, або з декількох клітин у вигляді грон або ланцюжків. 

Номер слайду 10

Форми бактерій

Номер слайду 11

ОсобливостіБільшість бактерій живиться рештками рослин і тварин. Вони очищають довкілля від забруднення і збагачують ґрунт поживними речовинами. Кожні 20 хвилин бактерія ділиться навпіл. З однієї бактерії утворюються дві, які також діляться.

Номер слайду 12

Гриби і бактерії в житті людини відіграють як позитивну, так і негативну роль. В організмі людини є корисні йому бактерії, які забезпечують нормальне функціонування травної системи. А багато паразитичних бактерій, мешкаючи в тілах людини і тварин, викликають серйозні захворювання. Ці бактерії виділяють токсичні речовини, які згубно впливають на певні системи органів. Існують бактерії, які викликають псування продуктів харчування. Щоб уникнути захворювань, дотримуйся правила гігієни!За допомогою бактерій виробляють кефір, ряжанку, оцет,а також квасять овочі.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
4062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку