Тема: « Роль рухливих ігор, естафет, забав у формуванні навичок здорового способу життя »

Про матеріал
Важливість рухливих ігор в сучасному світі. Спорт для дітей – це основа відмінного здоров'я і бадьорого самопочуття на багато років. А рухливі ігри, естафети, різні забави для дітей на свіжому повітрі – це той же спорт в ігровій формі.
Перегляд файлу

    Тема:    « Роль рухливих ігор, естафет, забав у формуванні навичок здорового способу життя »

      У системі фізичного виховання дітей шкільного віку значне місце посідають рухливі ігри, естафети які сприяють фізичному, розумовому, моральному та естетичному розвитку дитини.  Підкреслюючи виняткове значення ігрової діяльності для всебічного розвитку дітей  А. С. Макаренко писав : « Гра має важливе значення в житті дитини, має те саме значення, яке в дорослого має діяльність, робота, служба.  Яка дитина в грі, такою з багатьох поглядів вона буде в роботі, коли виросте. Тому виховання майбутнього діяча відбувається у грі».

          У дитячі роки гра є основним видом діяльності людини. За її допомогою діти пізнають світ. Без гри дітям жити нудно, нецікаво. Буденність життя може викликати у них захворювання. В грі діти перевіряють свою силу і спритність, у них виникають бажання фантазувати, відкривати таємниці і прагнути чогось прекрасного. За вмілого відокремлення гра може стати не замінимим помічником педагога.

            Гра дарує щохвилинну радість, задовольняє актуальні невідкладні потреби, а ще – спрямована в майбутнє, бо під час гри у дітей формуються чи закріплюються властивості, вміння, здібності, необхідні їм для виконання соціальних, професійних, творчих функцій у майбутньому. І скрізь, де є гра, панує здоров’я, радість дитячого життя.

           У процесі гри в учнів виробляється звичка зосереджуватися. самостійно думати, розвивати увагу. Захопившись грою, діти не помічають, що навчаються, до активної діяльності залучаються навіть найпасивніші учні.

Отже, гра, її організація – ключ в організації виховання.

            В грі формується багато особливостей особистості дитини. Гра – це своєрідна школа підготовки до праці. В грі виробляється спритність, витримка, активність. Гра – це школа спілкування дитини.

           Гра тільки здається легкою. А насправді вона потребує, щоб дитина яка грається віддавала грі максимум своєї енергії, розуму, витримки, самостійності. Гра постійно стає напруженою працею і через зусилля веде до задоволення.

          Саме в іграх розпочинається невимушене спілкування дитини з колективом. У процесі гри в дітей виробляється звичка зосереджуватися, працювати вдумливо, самостійно, розвивається увага, пам’ять, жадоба до знань. Задовольняючи свою природну невсипущу потреба в діяльності, в процесі гри дитина "добудовує" в уяві все, що недоступне їй в навколишній дійсності, у захопленні не помічає, що вчиться – пізнає нове, запам’ятовує, орієнтується в різних ситуаціях, поглиблює раніше набутий досвід, порівнює запас уявлень, понять, розвиває фантазію.

         Рухливі  ігри належить до традиційних і визнаних методів навчання і виховання, дошкільників, молодших школярів і підлітків. Цінність цього методу полягає в тому, що в ігровій діяльності освітня, розвиваюча й виховна функція діють у тісному взаємозв’язку. Гра як метод навчання організовує, розвиває учнів, розширює їхні пізнавальні можливості, виховує особистість.

           Гра входить у життя дитини з раннього віку.  Граючись, діти глибше пізнають життя, набувають різних навичок і умінь. Недарма ж гру називають одним із чудом світу. І не дивно, що гра викликає  такий інтерес і у непосидючих хлопчиків , і у сором»язливих дівчаток.  Перевтілюючись у персонажів гри, вони стають сміливими і безстрашними, вольовими  і кмітливими..

         Важко переоцінити роль ігор  у проведенні вільного часу дітей та на уроках фізичної культури. Вчені дійшли висновків , що під час гри розвиваються фізичні сили дитини, твердішою стає рука, гнучкішим тіло , несхибним зір, розвиваються кмітливість, винахідливість, ініціатива.

          Виняткова роль ігор у становленні й зміцненні дитячого колективу, адже іграм завжди властиві елементи здорового суперництва, цікавого змагання. А ігрові змагання вчать дітей спільним діям, взаємній виручці, підтримці, організованості, дисципліні, винахідництву, дотриманню інтересів своєї команди, тобто інтересів колективу. У грі формуються високі моральні якості школярів: доброта, чуйність, уміння поступатися своїми інтересами, переборювати труднощі, долати перешкоди. Розвивається увага дітей, пам»ять, наполегливість і воля, творча фантазія, мислення,  бажання перемагати, бути першим.

        У процесі гри діти загартовуються фізично, підвищується їхня життєдіяльність. Вони тренуються стрибати, бігати, метати в ціль, орієнтуватися на місцевості. Розвиваються такі такі важливі фізичні якості як швидкість, спритність, витривалість.

           Естафети,  ігри ефективно впливають на розумовий розвиток дитини. Допомагають уточнити уявлення про навколишні світ, різні явища природи, поширюють кругозір. Виконуючи різноманітні ролі, імітуючи дії тварин, птахів, комах, діти на практиці застосовують здобуті знання про життя, поведінку, способи пересування цих тварин.

          Рухливі ігри – важливий засіб всебічного виховання дітей шкільного віку. Правильно підібрані ігри сприяють гармонійному розвитку організму   школярів. Різноманітні ігри та ігрові дії дітей ефективно впливають на діяльність серцево-судинної, дихальної та інших систем організму, збуджують апетит і сприяють міцному сну.   

          Всім відомо, що дитина має отримувати всебічний розвиток! Веселі та пустотливі рухливі ігри для дітей на свіжому повітрі дають таку можливість у повному обсязі! Ігри захоплюють дітей і розвивають їх у соціальному, розумовому та емоційному аспектах, а головне, зміцнюють здоров'я і розвивають фізично. Часто наші дітки протягом року мало рухаються, багато часу проводять, сидячи за партою, перед телевізором, комп'ютером, а здоров'я від цього не зміцнюється, на жаль. Адже ми дуже хочемо, щоб наші діти були здорові, перш за все!

         Крім того, цікава правильна гра, організована доброзичливим і мудрим вихователем, ненав'язливо і непомітно для дітей проводить естетичне, трудове, моральне виховання. Це дуже важливо для розвитку дитини! Все пізнається на практиці, у грі, а не в процесі нецікавих виховних бесід, а отже, не викликає жодного протесту з боку малюка!

          Медики відзначають, що діти, які часто беруть участь у веселих рухливих іграх, швидше і краще розвиваються фізично, набагато менше хворіють, у меншій мірі страждають від алергії та сезонних вірусних чи простудних захворювань. Такі дітки ростуть сильними, сміливими, спритними, витривалими, вони більшою мірою, ніж інші, впевнені у своїх силах і прагнуть нових досягнень. Активні і різноманітні фізичні рухи в процесі ігор є природними і сприяють нормалізації всіх процесів у дитячому організмі, дуже позитивно впливають на всі його системи та органи.

         Якщо дитину змусити зробити багато нахилів під рахунок, навіть розповівши їй про те, як це корисно і необхідно, то вона дуже швидко почне вередувати. Розповість про те, як це важко, і що вона втомилася. Але варто ці ж нахили включити в гру, організувавши її так, щоб малюк збирав лісові грибочки або ягідки, або шишки, ловив мишок або зайчиків, про жодну втому навіть не буде мови! Захоплені веселою грою, діти не помічають ніякої втоми! А тіло працює, рухові навички та спритність формуються, суглоби і м'язи розвиваються, витривалість, реакція тренується! Яка краса – змушувати не треба, навпаки, не відірвеш! Дитина щаслива і задоволена!

         З емоційно-психологічної точки зору рухливі ігри для дітей дають можливість їм отримувати потік позитивних емоцій. А це дуже важливо для дитини! Це дозволяє малюку розслабитися, позбавитися від різних тривожних почуттів, напруги, стати більш відкритим і товариським! Веселі рухливі ігри – це можливість спробувати щось нове цікаве, випробувати себе під час виконання нових завдань, особливо якщо керує процесом досвідчений дорослий, який приділить увагу всім учасникам гри.

         Педагоги стверджують, що веселі ігри дають дітям можливість розрядитися, виплеснути енергію, яка їх переповнює, а іншого часу вести себе більш спокійно. Дивно, але діти, які проявляють фізичну активність, багато стрибають, бігають, ходять, проявляють більш виражені здібності до ефективного навчання сидячи за партою. Рухливі ігри для дітей мають і  соціальний аспект.

            Важливим є той факт, що рухливі ігри для дітей проходять в групі і мають певні правила. Граючи з іншими дітьми в групі, малюк спілкується зі своїми товаришами, привчаючись діяти в рамках загальноприйнятих норм. Дитина розуміє важливість таких якостей як чесність, справедливість, дисциплінованість, вміння вибудовувати стосунки, знаходити спільну мову. Він розуміє, що таке, товариська підтримка і суперництво, вчиться перемагати і програвати гідно! А головне, це все відбувається ненав'язливо, природно, на власному досвіді!

 Гра дозволяє створити несподівано й непомітно таку ситуацію, у якій необхідно виявити ініціативу, швидко прийняти рішення, змінити тактику і так далі. Важливість такого розвитку, коли все пізнається в теорії та на практиці, важко переоцінити, та й матеріал засвоюється набагато краще. Більше того, дитина не тільки опановує заготовлені раніше прийоми, але і шукає свої варіанти. У таких колективних рухливих іграх проявляються ініціатори, «світлі голови» та лідери серед малюків.

        Підсумувавши вищесказане, слід зазначити, спорт для дітей – це основа відмінного здоров'я і бадьорого самопочуття на багато років.  А рухливі ігри, естафети, різні забави для дітей на свіжому повітрі – це той же спорт в ігровій формі! Тож привчайте дітей любити рух, активний спосіб життя, спорт! Грайте разом зі своїми дітьми, це буде дуже корисно і для Вас і для Ваших відносин з дитиною! Адже існує безліч цікавих рухливих ігор для дітей на свіжому повітрі, в які можна пограти всією сім'єю або великою компанією дітей різного віку!

 

docx
Додано
9 березня 2023
Переглядів
465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку