Тема Щедрі дарунки осені.

Про матеріал
Мета: надавати початкові знання про живопис і один із його жанрів — натюрморт; навчати малювати з натури у жанрі натюрморту; навчати міркувати; формувати вміння аналізувати природні форми; стимулювати розвиток допитливості; виховувати уважність, оснащення. Зоровий ряд: навчальні плакати; репродукції картин відомих художників і навчальні роботи з методичного фонду; предмети для складання композиції; матеріали для демонстрування послідовності та техніки виконання роботи.
Перегляд файлу

Творче завдання:   Щедрі дарунки осені.

Мета: надавати початкові знання про живопис і один із його жанрів — натюрморт; навчати малювати з натури у жанрі натюрморту; навчати міркувати; формувати вміння аналізувати природні форми; стимулювати розвиток допитливості; виховувати уважність, оснащення. Зоровий ряд: навчальні плакати; репродукції картин відомих художників і навчальні роботи з методичного фонду; предмети для складання композиції; матеріали для демонстрування послідовності та техніки виконання роботи.

 

Обладнання: альбом для малювання; простий олівець; гумка; гуаш; пензлі № 4, б; ємкість для води; серветки для витирання рук і пензлів; палітра.

 

Тип: комбінований урок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент

 

II. Актуалізація опорних знань і вмінь. Бесіда

 

♦ Які засоби виразності використовують у графіці та живописі?

 

♦ Згадайте, що нам допомагає малювати кольором?

 

♦ А що нам допомагає малювати лініями?

 

III. Мотивація навчальної діяльності

 

IV. Викладення нового навчального матеріалу. Слово вчителя

 

    Без кольору світ стане нудним. Для того щоб передати все його різноманіття, в нас є чудовий помічник — живопис. Слово живопис складається з двох слів — «живо» і «писати». Живо — тому що художник передає життя. Але чому писати, а не малювати? Ми з вами малюємо олівцями, крейдою, вугіллям та іншими твердими матеріалами. А раніше писали рідким чорнилом. Усі фарби рідкі, тому художники вважають, що живописні картини пишуть. За змістом живописні твори поділяються на різні жанри. Сьогодні ми ознайомимося із натюрмортом.

 

    Натюрморт — французьке слово, що буквально означає «мертва природа». У натюрмортах зображують не тільки неістот, але й фрукти, квіти, рибу чи дичину.

 

1. Організація сприйняття творів мистецтва

 

    На білій скатертині невеликого стола безладно: розкиданий посуд. Начебто хтось тільки-но тут снідав. Ось лежить, тьмяно поблискуючи сріблом, келих, в іншому, скляному, келиху — не допите вино. На срібній тарілці пиріг. "У нього відламана хрустка скоринка, і ми бачимо начинку — варення. Картина так і називається «Сніданок з ожиновим пирогом». Її написав голландський художник. Віллєм Хеда, який жив у XVII столітті. Голландія на той час була. прогресивною та багатою державою. Художники малювали те, що було зрозумілим і близьким усім: тихі поля, море, затишні кімнати зі старовинними меблями, сімейні сценки. Це був час розквіту голландського живопису. Усі захоплювалися мистецтвом, усі купували картини. Художники навіть іноді сплачували своїми картинами і господарці за кімнату, і навіть кравцеві.

 

    Художники полюбляли використовувати сірі тони, особливе фону. Але яким золотом відливають на такому фоні лимони? Які гарні соки, персики з оксамитовим пушком або оселедець, що виблискує перламутром. Якими тугими складками спадає накрохмалена біла скатертина зі столу? Голландські художники дуже вміло використовували світло і найтонше перо кольору, і тому такими об'ємними здаються склянні келихи, у яких вибілено вино. Вони бачили красу в найпростіших повсякденних речах. У своїх картинах вони передавали не тільки красу речей, але й своє захоплення ними. Ці предмети, зображені на полотнах, допомагають побачити життя того часу: посуд, яким тоді користувалися, обстановку кімнат, звичаї та звички. Картина художника — це вікно в його час.

 

    Ці натюрморти були невеликими за розміром, і художників, які писали їх, пізніше назвали «малі голландці». Вони є основоположниками натюрморту.

 

    Тепер ви знаєте, що натюрморт — це один із жанрів живопису.

 

    Щоб запам'ятати було легше, послухайте вірш.

 

Хто тобі позує зранку

(Варто в них повчитись, діти,

Без утоми і нудьги?

Як поводитися вам).

Купа овочів на ґанку,

Не втече ні м'яч, ні торт —

Стіл, дідусеві штани,

Ми малюєм НАТЮРМОРТ.

Польові, яскраві квіти,

Горошко

Книга, лампа речі там

 

V. Актуалізація вивченого матеріалу

 

Творче завдання

 

1. Пояснення до творчого завдання

 

    Предмети для натюрморту потрібно добирати таким чином, щоб картина виглядала природньо. Не можна поєднувати пори року та чоботи, книги та будівельні інструменти. Уважно роздивиться овочі (або їх муляжі), визначте, які вони за розміром, формою, кольором. Самостійно скомпануйте овочі у натюрморті, обґрунтуйте обрану композиційну схему. Менші за розміром об'єкти мають бути ближчими до глядача. Предмети можуть частково перекривати один одного, але не закривати повністю.

 

    Осінь щедро роздає свої дарунки: соковиті помідори, хрусткі огірочки, пишну капусту. А скільки яскравих барвів витратила вона на свої подарунки? Зелене, червоне й біле разом — виглядає дуже смачно. Намалюйте «смачний» натюрморт акварельними фарбами. Якщо змочити водою аркуш паперу, вийде тонкіший перехід кольорів. Якщо малювати на сухому папері, малюнок буде чіткішим.

 

2. Індивідуальна робота за творчим завданням

 

Учні виконують роботу за творчим завданням. Учитель нагадує правила роботи та техніку безпеки.

 

V. Підбиття підсумків Обговорення учнівських робіт

 

    Із учнівських робіт формуємо виставку «Смачний натюрморт».

 

    Коментар. Учні повинні вміти розміщувати малюнок у центральній частині аркуша, обирати масштаб зображення, виконувати начерк олівцем та добирати колірне рішення відповідно до поставленого завдання.

 

Додатковий матеріал

 

Гра «Відгадай натюрморт»

 

Учні класу об'єднуються у групи. Учитель обирає репродукцію натюрморту, на якому зображено не менше ніж п'ять предметів. Учитель називає будь-які три предмети. Учні повинні назвати, які ще предмети зображені на цьому натюрморті. Кожен відгаданий предмет приносить команді один бал.

 

doc
Додано
29 грудня 2019
Переглядів
750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку