Тема "Стрес і здоров'я. Ознаки психологічної рівноваги."

Про матеріал
Презентація до теми " Стрес і здоров'я" для учнів 7-го класу. Урок розроблений для учнів 7-х класів за навчальною програмою для закладів загальної середньої освіти 6 – 9 класи 2022р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стрес і здоров'я. Ознаки психологічної рівноваги.

Номер слайду 2

Стрес - реакція організму на зміну внутрішнього або зовнішнього середовища (Ганс Сельє (1936))Стрес від англ. stress - «тиск, напруга» Стрес – система реакцій організму у відповідь на будь- яку висунуту до нього вимогу Стрес – це відповідь на загрозу, реальну чи уявну. Стрес – негативне явище чи позитивне?Ганс Сельє

Номер слайду 3

Види стресу. Позитивний (еустрес)Негативний (дистрес)

Номер слайду 4

Фази стресу:

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Стрес у підлітків Причини:важка травма або захворювання;незадоволення своєю зовнішністю (вага, зріст, риси обличчя, стан шкіри, незграбність, слабкість);ситуація в родині (часті сварки, насилля, алкоголізм, розлучення, смерть близької людини);взаємини з однокласниками і вчителями (зміна школи, завищені вимоги, неуспішність, суперництво, відсутність друзів);закоханість (як взаємна, так і нерозділена);небезпечні захоплення (залучення до поганих компаній, наявність шкідливих звичок).

Номер слайду 7

Реакція організму на стрес збудження, дратівливість утруднене дихання прискорення серцебиття тремтіння голосу, рук, колін заніміння м'язів відчуття страху біль у животі, нудота спітнілі долоні

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИКИ АРТ-ТЕРАПІЇ В БОРОТЬБІ ЗІ СТРЕСОММетодика «Клубок ліній». Для цієї методики Вам потрібен чистий аркуш паперу і ручка або простий олівець. Завдання: згадуючи неприємну, стресову ситуацію, яка викликає у Вас негативні емоції, почніть водити ручкою / олівцем по аркушу паперу, створюючи хаотичні лінії. Продовжуйте малювати лінії до тих пір, поки не відчуєте емоційне полегшення (це може зайняти у Вас від декількох хвилин до півгодини). В результаті у Вас на аркуші утворюється клубок з ліній, в які перейде енергія Ваших негативних емоцій. Таким чином, Ваші емоції і переживання буквально перемістяться з Вашого внутрішнього світу – до зовнішнього світу, а саме на листок паперу. Після виконання завдання з листом, на якому зображений Ваш клубок ліній, Ви можете зробити те, що побажаєте (можете його залишити як є, можете викинути, спалити, зім'яти або трансформувати).

Номер слайду 11

Проєкт “Скажи чесно, як ти?”, в якому українські зірки діляться техніками, що допомагають здолати стрес. Проєкт ініціювала перша леді Олена Зеленська у рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Номер слайду 12

Гарячі лінії: Лінія Національної психологічної асоціації: 0 800 100 102 (працює щодня з 10:00 до 20:00). Національна гаряча лінія для дітей та молоді від Ла Страда: 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного). Лінія від благодійного фонду «Голоси дітей»: 0 800 210 106 (працює з 09:00 до 20:00). Також є можливість записатися на очні консультації. Міжнародна гуманітарна організація «Людина в біді»: 0 800 210 160 (анонімно та цілодобово). Міністерство охорони здоров’я України опублікувало сервіси та гарячі лінії, на яких підлітки, можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу.

Номер слайду 13

Сервіси: ПОРУЧ — тут є можливість записатися до онлайн-групи підтримки для підлітків. Консультації проводять двічі на тиждень на платформі Zoom. «Не дрібниці» — телеграм-бот, який допоможе підліткам розібратися у власному емоційному стані, підтримати своє ментальне здоров’я й отримати фахові консультації від психологів. Teenergizer — молодіжний рух, який пропонує безоплатну та конфіденційну психологічну підтримку для підлітків. На сайті можна записатися на безоплатну консультацію.

Номер слайду 14

Домашне завдання: Створити плакат чи буклет: Кожен учень створює плакат або буклет, на якому ви відображаєте свій план керування стресом та ілюструюте його. Ці матеріали можна використовувати для публічної презентації в класі.

pptx
Додано
29 лютого
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку