Тема: Структура веб-сайтів, різновиди веб-сайтів. Різновиди веб-сторінок.

Про матеріал
Тема: Структура веб-сайтів, різновиди веб-сайтів. Різновиди веб-сторінок. Мета: навчальна: ознайомити з поняттями: веб-сайт; веб-сторінка; пояснити: структуру сайту; особливості сайтів; відмінності між веб-сторінками; формувати навички: проектувати сайт; складати схеми та аналізувати структуру сайту; формувати вміння чітко й лаконічно висловлювати думки; розвивальна: логічне мислення учнів; вміння узагальнювати, систематизувати, робити висновки; розвивати активність та цікавість до предмету шляхом застосування комп’ютерних технологій; виховна: виховувати увагу, спостережливість, вміння раціонально використовувати робочий час, дисциплінованість під час роботи за ПК.
Перегляд файлу

Тема: Структура веб-сайтів, різновиди веб-сайтів. Різновиди веб-сторінок.

Мета:

навчальна: ознайомити з поняттями: веб-сайт; веб-сторінка; пояснити: структуру сайту; особливості сайтів; відмінності між веб-сторінками; формувати навички: проектувати сайт; складати схеми та аналізувати структуру сайту; формувати вміння чітко й лаконічно висловлювати думки;

розвивальна: логічне мислення учнів; вміння узагальнювати, систематизувати, робити висновки; розвивати активність та цікавість до предмету шляхом застосування комп’ютерних технологій;

виховна: виховувати увагу, спостережливість, вміння раціонально використовувати робочий час, дисциплінованість під час роботи за ПК.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: комп’ютер, навчальна презентація, Інтернет.

Хід уроку:

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

  1.                        Назвіть служби Інтернету?

 (Гіпертекстова система WWW (Wоrld Wіdе Wеb), E-mail, Іntеrnеt Rеlау Сhаt, тематичні конференції Usеnеt і т.д.)

Служба Інтернету — це набір послуг, які надаються клієнтам програмним забезпеченням серверів Інтернету з використанням певних мережних протоколів.

2. Перелічіть відомі вам браузери.

 

IІІ. Мотивація навчальної діяльності

 

  • Ви хочете бути сучасним, мати свою сторінку в Інтернеті, рекламувати свої можливості широкій аудиторії?
  • Просто бажаєте знайти нових друзів і заявити на весь світ про себе?
  • Цікавитесь послугами з веб-дизайну та створення веб-сайтів?

На  уроках  під  час  вивчення  цієї  теми  ви  зробите  свій  перший  крок до створення повнофункціонального сайту.

А чи знаєте Ви, що перший у світі сайт info.cern.ch з'явився в 1990 році. Його створив Тім Бернерс-Лі — батько сучасного інтернету. Автор опублікував на своєму сайті опис нової технології WWW (World Wide Web), оснований на протоколі передачі даних HTTP, системі адресації URI і мові розмітки HTML. Також на ресурсі було описано принципи встановлення та роботи серверів і браузерів. Сайт став першим у світі інтернет-каталогом, на якому Тім Бернерс-Лі розмістив гіперпосилання на інші інтернет-ресурси, що розпочали своє існування.

 

ІV. Повідомлення теми та мети уроку

Тема, яку ми починаємо вивчати, має назву «Автоматизоване створення й публікування веб-ресурсів». Тема уроку: Структура веб-сайтів, різновиди веб-сайтів. Різновиди веб-сторінок.

V. Вивчення нового матеріалу

Веб-сторінка (англ. Web-page) — інформаційний ресурс, доступний у мережі World Wide Web, який можна переглянути у веб-браузері. Зазвичай ця інформація записана  у форматі HTML або XHTML і може містити гіпертекст із навігаційними гіперпосиланнями на інші веб-сторінки.

Мова HTML  (від англ. Hypertext Markup Language - мова розмітки гіпертексту) - це стандартна мова розмітки документів у Всесвітній павутині. Всі веб-сторінки створюються за допомогою мови HTML (або XHTML).

Мова HTML інтерпретується браузером і відображається у вигляді документа, зручному для людини.

Веб-сайт (англ. website, місце, майданчик в Інтернеті), також сайт (англ. site, місце, майданчик) — сукупність веб-сторінок, доступних в Інтернеті, які об’єднані як за змістом, так і навігаційно. Фізично сайт може розміщуватися як на одному, так і на кількох серверах.

Як  створити  веб-сайт?

Створення  веб-сайту починається зі створення інформаційної моделі сайту. Будь-яку веб-сторінку можна оцінити за двома параметрами: зміст та зовнішній вигляд. Проте спочатку потрібно вирішити, яку інформацію потрібно на ній розмістити. Необхідно детально проаналізувати, скільки і якої інформації потрібно подати на веб-сторінці. Створюючи  проект  сайту, потрібно добре продумати його загальну структуру, зміст інформації та посилання.

Структура веб-сайтів

Загалом виділяють три типи структур веб-сайтів — лінійну, деревоподібну та довільну.

Подорожуючи сайтом із лінійною структурою, з головної сторінки ви перейдете на другу сторінку, з неї — на третю тощо.

На сайті з деревоподібною структурою з головної сторінки можна потрапити на одну зі сторінок другого рівня, звідти — на одну зі сторінок третього рівня тощо.

 Сайт із довільною структурою видається зовсім неорганізованим, але саме в цьому й полягає принцип його створення.  Подорожуючи таким сайтом, ви можете переходити  з однієї  його сторінки  на  інші  в різні  способи,  і ваш шлях назад не обов’язково має бути таким самим.

Вибір структури визначається особливостями завдань, що розв’язуються за допомогою веб-сайту.

Наведемо додатково чотири приклади структур сайту. Кожна із цих структур має свої недоліки та переваги у проектуванні веб-сайту.

Стандартна

Основна веб-сторінка містить посилання на інші документи веб-сайту, а документи містять посилання, відповідно, на основну веб-сторінку.  Це  найпростіший  і найпоширеніший  спосіб  організації веб-сайту.

 

 

Каскад

У цьому випадку посилання в документах задані таким чином, що існує тільки один шлях обходу сторінок веб-сайту. За каскадного способу організації сторінок відвідувачі сайту можуть переміщуватися тільки в одному з напрямків — вперед або назад.

Хмарочос

У цій  моделі  відвідувачі  можуть  опинитися  на  деяких  сторінках, тільки якщо вони йдуть правильним шляхом. Це нагадує підйом до потрібної кімнати у великому хмарочосі.

Павутина

У цьому випадку всі сторінки веб-сайту містять  посилання на інші сторінки, і користувач може легко перейти з будь-якої сторінки практично на будь-яку іншу. Ця схема може перетворитися на лабіринт, якщо вийде з-під контролю, але вона популярна в тих випадках, коли посиланнями на документи користуються не надто часто.

Етапи створення сайту

Створення сайту умовно можна розділити на такі етапи:

1. Попередній етап розробки сайту.

На  цьому  етапі  розв’язуються  питання  загального  характеру.

Обговорюється загальна концепція сайту, формулюються та фіксуються цілі створення сайту.

2. Етап проектування сайту.

Визначення  структури  сайту:  меню,  посилання,  розміщення модулів, побудова списку компонентів, що підключаються, тощо.

3. Етап розробки й тестування сайту.

4. Розміщення сайту.

5. Розвиток ресурсу.

створення сайту

 

Хостинг. Засоби автоматизованої розробки веб-сайтів

Для того щоб сайт став доступним широкому колу відвідувачів, йому необхідно призначити доменне ім'я і розмістити в мережі Інтернет. Розміщення сайту на сервері та подальше його адміністрування називають хостингом. Наданням такої послуги займаються спеціальні організації. Хостинг буває платним і безкоштовним. Можливість створювати веб-сторінки та організовувати форуми й чати в автоматизованому режимі (крім власне розміщення сайту) часто надається на серверах, що забезпечують хостинг. Наприклад, ucoz.ru, mylivepage.com. Веб хостинг UcoZ — це безкоштовний веб-хостинг із вбудованою системою керування сайтом.


VI  Контрольні питання

1. Дайте визначення поняття WWW.

2. Що таке Web-документ ?

3.  Дайте визначення поняття Web-сайт.

4. Дати визначення поняття  гіпертекст.

5. За яким протоколом працює служба WWW?

6. Що таке браузер ?

7. Які найбільш популярні ви знаєте браузери.
 

І. Завдання для самоконтролю.

1.Вивчити  теоретичний матеріал по даній темі.

2. Розробити структуру власного сайту: тип сайту; меню сайту: посилання,  розміщення модулів, побудова списку компонентів, що підключаються, тощо.

 

Література

  1.                     Основи будування сайтів, під редак. Манако В., – Київ, Видавничий дім «Шкільний світ»,2006
  2.                     Гаєвський Ю.А.Інформатика 10-110класи, Навчальний посібник, –Київ:«А.С.К.», 2006
  3.                     Інформатика 11 клас, під редакцією Морзе Н. В., – Київ.:Школяр, 2011

 

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузмінська О.Г.)
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
1869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку