Тема: « Створення, редагування та форматування графічних об’єктів та таблиць в текстовому документі. Недруковані знаки.»

Про матеріал

Мета:

  • навчальна: ознайомити учнів із поняттям таблиці в текстових документах та її властивостями; сформувати навички створення редагування, форматування таблиці та її об'єктів, сформувати навички створення та редагування графічних об'єктів; ознайомити учнів з поняттям недрукованих символів;
  • розвивальна: розвивати логічне мислення та креативність; сприяти розвитку логічного мислення, пам'яті, уваги, спостережливості;
  • виховна: виховувати інформаційну культуру; виховувати уважність та відповідальність, бажання мати глибокі та якісні знання.

Тип уроку: Комбінований.

Перегляд файлу

Урок 11.

Тема: « Створення, редагування та форматування графічних об’єктів та таблиць в текстовому документі. Недруковані знаки.»

Мета:

  • навчальна:  ознайомити учнів із поняттям таблиці в текстових документах та її властивостями; сформувати навички створення редагування, форматування таблиці та її об’єктів,  сформувати навички створення та редагування графічних об'єктів; ознайомити учнів з поняттям недрукованих символів;
  • розвивальна: розвивати логічне мислення та креативність; сприяти розвитку логічного мислення, пам’яті, уваги, спостережливості;
  • виховна: виховувати інформаційну культуру; виховувати уважність та відповідальність, бажання мати глибокі та якісні знання.

Тип уроку: Комбінований.

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Як створити документ у Word?
  2. Що можна розмістити на сторінках текстових документів?
  3. Чи можна в текстовий документ вставити готове графічне зображення?
  4. У якій програмі ви створювали малюнки?
  5. У яких форматах зберігають зображення?
  6. Що опрацьовують за допомогою  Excel?

ІІІ. Мотивацій навчальної діяльності

Слово вчителя. Проблемна ситуація.

Учні розмірковують над проблемною ситуацією і відповідають на запитання:

Щодня ви відвідуєте заняття, вам виставляють оцінки в журнал і щоденник, наприкінці кожного семестру ви отримуєте табелі успішності.

1.   У якому вигляді подається інформація про вашу успішність? (Відповідь: у вигляді таблиць.)

2.   Як ви вважаєте, чому саме так? (Відповідь: дані, подані в таблиці, виглядають компактно та зручні для сприйняття.)

Учні роблять висновки, що інформація, подана у вигляді таблиці, є наочною та дозволяє швидко аналізувати її дані.

Сьогодні ви дізнаєтесь, як можна опрацьовувати такі дані як таблиці у текстовому документі. Також, ви дізнаєтесь, як у текстовому документі створювати власні графічні об'єкти.

IV. Вивчення нового матеріалу

Пояснення з елементами презентації

Як створювати та форматувати графічні об’єкти в середовищі текстового процесора?

Ви вже вмієте додавати до текстового документа готові графіч­ні зображення та форматувати їх. Текстові процесори містять вбу­довані засоби, за допомогою яких можна створювати зображення, що складаються з ліній, прямокутників та інших фігур, безпосередньо в середовищі текстового процесора.

У Microsoft Word 2010 для створення зображень використовують інструмент Фігури з групи Зображення на вкладці Вставлення.

Microsoft Word 2010 містить велику бібліотеку готових фігур, які використовують для створення зображень, а також відповідні інструменти в середовищі графічного редатора. Для створення зображень у LibreOffice Writer можна скористатися фігу­рами Лінія, Прямокутник, Еліпси та Багатокутник.

Вставлені зображення можна форматувати: змінювати власти­вості заливки фігури та її контуру, обирати ефекти та стилі фігур тощо. Значення цих властивостей у Microsoft Word 2010 можна задавати за допомогою інструментів на вкладці Формат в області Засоби креслення, яка з’являється, якщо виділити створену фігуру.

При розміщенні зображення в текстовому документі разом із текстом, як і для готових малюнків, важливим є спосіб розта­шування зображення відносно тексту. Обрати його можна за до­помогою інструментів Розташування та Обтікання текстом із групи Упорядкування вкладки Формат.Інструменти з груп Упорядкування та Розмір використовують також для повороту, вирівнювання, вказування порядку розміщення кількох фігур та налаштування розміру фігури. Зображення, які складаються з кількох фігур, можна згрупувати в один об’єкт. Для цього спочатку слід при натисненій клавіші Shift спочатку виділити всі фігури, що входять до складу зображення. Потім необхідно виконати вказівку Групувати за допомогою відповідного інструмента з групи Упорядкування вкладки Формат або контекстного меню. Коли кілька фігур згруповані в один об'єкт, тоді для складеного зображення   легко змінювати розміри та місце розмі­щення в текстовому документі, а також інші властивості.

Як до текстового документа вставити таблиці?

          Для подання даних у структурованому вигляді в текстових документах

використовують таблиці. Ті відношення між даними, які можуть бути не по­мічені в разі запису «в один рядок», стають наочними при поданні у вигляді таблиці. Наприклад, у вигляді таблиці зручно подавати дані про про­ведення дослідів за різних умов на уроках фізики.

Як і при роботі з електронними таблицями, у середовищі тексто­вого процесора при роботі з таблицями розрізняють такі об’єкти: таблиця, рядки, стовпці, клітинки. Кожний із об’єктів має власти­вості та список дій, які можна з ним виконувати. Для вставлення таблиці до текстового документа в Microsoft Word 2010 використовують інструмент Таблиця  на вкладці Вставлення. З його допомогою можна створювати таблицю різними способами:

  1. Виділити мишею кількість рядків і стовпців таблиці.
  2. Обрати вказівку Вставити таблицю та вказати потрібну кількість стовпців і рядків у вікні Вставлення таблиці .
  3. За допомогою вказівки Намалювати таблицю можна легко створити таблицю складної структури, наприклад таку, яка містить клітинки різної висоти або різну кількість стовпців на рядок. При цьому використовується метод, схожий із малюванням таблиці від руки. Вказівник миші перетворюється на олівець. За допомогою цього олівця можна намалювати межі клітинок, рядків і стовпців — так само, як на аркуші паперу.

Як редагувати та форматувати структуру таблиці?

Після створення таблиці її можна форматувати. Можна також вносити зміни до структури таблиці: об’єднувати клітинки, встав­ляти й видаляти стовпці чи рядки або змінювати їх розмір.

Якщо необхідно застосувати однакові параметри форматування до всіх клітинок таблиці, її слід спочатку виділити. Щоб швидко виділити всю таблицю, слід навести вказівник миші на будь-яку клітинку таблиці та клац­нути на позначці, яка з’являється поруч із лівим верхнім кутом таблиці.

Коли текстовий курсор розташовано в одній із клітинок таблиці, ста­ють доступними інструменти для редагування й форматування таблиці та її об’єктів.

У Microsoft Word 2010 для цього можна використовувати різні інструменти в області Табличні знаряддя на вкладках Конструк­тор і Макет або вказівки контекстного меню.

За допомогою інструментів із вкладки Конструктор  мож­на обрати стиль таблиці, змінити значення параметрів форматування та­блиці — колір і стиль заливки, встановити обрамлення окремих виділе­них клітинок, змінити товщину та колір межі тощо. Налаштування цих властивостей схоже на відповідні дії в електронних таблицях.

Редагувати структуру таблиці — вставляти й видаляти рядки чи стовпці, об’єднувати або розділяти клітинки — можна за допомогою ін­струментів вкладки Макет  та вказівок контекстного меню. Для об’єднання клітинок таблиці їх потрібно виділити, потім обрати від­повідний інструмент на вкладці Макет або вказівку Об’єднати клітин­ки в контекстному меню. За допомогою інструмента Напрямок тексту можна розміщувати текст у клітинках горизонтально або вертикально.

Для зміни розмірів стовпців чи рядків можна також навести вказів­ник миші на відповідну межу в таблиці та, коли він набуде вигляду лінії з двонапрямленою стрілкою, виконати протягування мишею в потрібному напрямку.

 Що таке недруковані знаки та як їх переглянути?

Деякі знаки визначають текстові об’єкти документа, але при друку­ванні ніяк не відображаються. Це такі знаки, як пропуск, кінець абзацу, кінець клітинки таблиці тощо: за допомогою пропуска одне слово відді­ляється від іншого, при натисненні клавіші Enter створюється новий аб­зац, на перетині рядків і стовпчиків таблиці утворюється клітинка.

Іноді необхідно здійснити перехід на новий рядок раніше, без створення нового абзацу. У цьому разі застосовують примусовий розрив рядка, який виконується натисненням комбінації клавіш Shift + Enter. Такий прийом часто застосовується при введенні текстів віршів чи пісень, коли бажано, щоб кожні 4 рядки (або інша кількість рядків, залежно від необхідних для цього тексту правил оформлення) складали один абзац. Для позначення переходу на новий рядок також використовується недрукований символ.

При підготовці документа можна увімкнути режим, у якому недрукова­ні знаки будуть відображені. Це дасть змогу не лише побачити об’єкти до­кумента, а й відслідкувати деякі можливі помилки, щоб потім їх виправи­ти. Адже в тексті, наприклад, між словами міг бути введений не один пропуск, а кілька, чи крапка в кінці речення була відірвана від останньої написаної літери тощо.

Для увімкнення режиму відображення недрукованих зна­ків використовується інструмент Недруковані знаки, що розташований на вкладці Основне в групі Абзац у Microsoft Word 2010.

У режимі відображення недрукованих знаків можуть бути відображені різні знаки .

V. Фізкультхвилинка.  Інструктаж з ТБ        

VI. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Практичні  завдання.

Виконання вправ за підручником.

VIІ. Підсумки уроку

Рефлексія

1. Що нового ви сьогодні дізналися?

2. Чого навчилися?

3. Чи виникали труднощі?

VІІI. Домашнє завдання

ІХ.  Оцінювання роботи учнів

 

doc
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
5106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку