Тема " У світі цікавого "

Про матеріал
Матеріал до уроків географії та позаурочний час, можна використовувати вчителям при проведенні тижня географії. Учням можна використовувати даний матеріал при підготовці до уроків з географії , а також рефератів.
Перегляд файлу

В світі цікавого

Арктика розтане швидше, ніж передбачали вчені!
        Європейським супутником Cryosat-2 були зібрані дані, які показали, що існуючі кліматичні моделі хибні, оскільки лід в Арктиці тане швидше.
Супутник Cryosat-2 має змогу досліджувати стан крижаного покрову Арктики, відправляючи в мікрохвильовому діапазоні на Землю імпульси. Хвилі відбиваються не лише від поверхні льоду, але також і від поверхні океану. Відбиті імпульси повертаються назад на супутник. Вчені визначають обсяг льоду в Арктиці спираючись на отримані результати різниці в часі між поверненням імпульсів, відбитих від води і від льоду.
       Орбіта Cryosat-2, на відміну від інших супутників, може сягати аж до 88 градусів північної широти. Орбіти інших супутників охоплюють лише до 86 градусів.

                       На місці Єгипту було величезне озеро.        Група фахівців з Центру земних і планетарних досліджень при Смітсонівському інституті, яку очолив професор Тед Максвелл, на фотографіях зроблених супутниками Землі виявила докази існування древнього озера. Крім фотодокументів, існування водойми на місці сучасного Єгипту підтверджують знайдені скам’янілості риб, а також особливості місцевого рельєфу.
      Приблизно 250 тисяч років тому на заході від долини Нілу в регіоні Tushka існувало озеро. Вчені висувають дві головні версії, згідно яких могло утворитися дане озеро. Перша версія полягає в тому, що озеро живилося від однієї з приток Нілу, а друга теорія говорить, що озеро наповнювалося водою, яка стікала з навколишніх гір або надходила з підземних джерел. Вчені вважають, що водойма була прісною.
       Дослідники підрахували, що це озеро-море остаточно висохло 80 тисяч років тому. Вони так само підрахували приблизні розміри водойми. Протяжність складала 350 кілометрів, а загальна площа 68 тисяч км. кв, що перевищує розміри відомого озера Байкал майже вдвічі.
        Також варто зазначити, що раніше докази існування давніх озер знаходили на територіях сучасної Лівії, Судану і Чаду.
        На основі отриманої інформації, вченими була створена карта розподілу в арктичному регіоні льоду, а також карта низин та висот океану. Саме так вчені і отримали змогу створити карту океанічних течій в регіоні, оскільки відомо, що вода обтікає низини у напрямку проти годинникової стрілки, а висоти – за нею.
       До того ж, фахівці встановили, що крижане покриття Арктики в літні місяці зменшується в декілька разів сильніше, ніж вважали раніше. Цей факт треба детально вивчити, тому що зменшення об’ємів льоду призведе до посилення течій, оскільки вода прагне заповнити вільні території.
        Нагадаємо, що раніше всесвітнім фондом дикої природи був зроблений заклик до того, щоб в арктичних морях було обмежено буріння до того моменту, поки не буде стовідсоткових гарантій екологічної безпеки видобутку нафти.


 


 

 

docx
Додано
2 березня 2022
Переглядів
153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку