Тема. "Україна – європейська держава"

Про матеріал

Мета: дати учням короткі відомості про Україну – незалежну європейську державу; ознайомити з Європою, як частиною матірка Євразія; показати роль і місце України в житті Європи; спонукати до дослідницької та пошукової роботи; розширювати світогляд учнів; розвивати увагу, уяву, пам'ять, зв'язне мовлення, вміння аналізувати, виховувати пізнавальний інтерес до предмету, виховувати почуття любові до рідної землі, гордості за Україну.

Перегляд файлу

Тема. Україна – європейська держава.

Мета: дати учням короткі відомості про Україну – незалежну європейську державу; ознайомити з Європою, як частиною матірка Євразія;  показати роль і місце України в житті Європи; спонукати до дослідницької та пошукової роботи; розширювати світогляд учнів; розвивати увагу, уяву, пам'ять, зв'язне мовлення, вміння аналізувати, виховувати пізнавальний інтерес до предмету, виховувати почуття любові до рідної землі, гордості за Україну.

Обладнання: мультимедійна презентація, роздатковий матеріал, дидактичний матеріал, наочний матеріал

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І Організаційний момент

1. Привітання

- Дзвоник всім нам дав наказ:
До роботи швидше в клас!
Біля парти станем чемно – Плине час хай недаремно.
Будемо уважні і старанні всі.
Сядемо рівненько на місця свої.

- Спочатку сідає краса класу - дівчата, а за ними сідає сила - хлопці.

2. Представлення

- Мене звати Анна Миколаївна і сьогодні урок Я у світі проведу у вас я.

3. Емоційне налаштування

- Діти, покажіть мені свої долоньки. Візьміть уважність, наполегливість, творчість і покладіть на одну долоньку. На іншу я подарую вам терпіння і любов. А тепер обміняйтеся подарунками — торкніться долоньками зі своїм сусідом по парті.

ІІ Актуалізація опорних знань

  1. Фронтальне опитування
  • А перед тим як розпочати вивчати нову тему я пропоную вам згадати те, з чим ви знайомилися на попередніх уроках.
  1. Сама найбільша країна у світі?                                                                                               (Росія)
  2. Як називається головне місто кожної країни?                                                                  (столиця)
  3. Назвіть столицю України?                                                                                                        (Київ)
  4. Що зображено на гербу України?                                                                                        (тризуб)

(У ньому зашифроване слово «воля»)

  1. Славетний українець, князь київський, заснував першу бібліотеку на території України, видав першу книгу законів «Руська правда»                                                     (Ярослав Мудрий)
  2. Якими морями омивається Україна?                                        (Червоним та Азовським морями)

ІІІ Оголошення теми та мети уроку

  • Прочитайте будь-ласка вірш і спробуйте відгадати тему нашого уроку.
  • Різні в світі є країни,
    Різні люди є на світі,
    Різні гори, полонини,
    Різні трави, різні квіти.
    В нас же є одна країна,
    Найрідніша нам усім.
    То прекрасна Батьківщина –
    Нашого народу дім.
  • Правильно, сьогодні ми будемо говорити про Україну. А саме про Україну як європейську країну. Отже тема нашого уроку «Україна – європейська держава».

IV  Вивчення нового матеріалу

  1. Розповідь
  • У безмежному космічному просторі знаходиться наша маленька блакитна планета – Земля.
  • На Землі зараз живе понад 6 млрд. людей. Вони належать до різних народів, є громадянами більш як 230 країн. Та нам найдорожча та країна, де ми народились, живемо, минає наше дитинство, приходить юність – це У к р а ї н а . Україна – це наша земля, рідний край з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і, зрозуміло, талановитими, працьовитими людьми.
  • Діти, нам потрібно довести, що Україна європейська держава. Для початку визначимо, що таке Європа.
  • Погляньте на карту . Ось це материк Євразія, який поділяється на дві частини Європу та Азію. Ось це Європа та її кордони. У Європі налічується 50 незалежних держав, серед яких і наша Україна – одна з найбільших за територією країн Європи. Вона поступається лише Росії.
  • Отже до якого материка належить Європа?
  • Сучасна Україна - незалежна держава. Розташована у Східній Європі. Має кордони : на північному заході з Білоруссю, на сході з Росією, на заході - з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою.

 

  • Відкрийте підручник на сторінці 111-тій. Знайдіть в тексті підручника та скажіть в якій країні та в якому місті знаходиться центр Європи.

 

  • Багаторазово вчені намагалися обчислити, де знаходиться центр Європи. Ще в 19-му столітті австрійські географи за допомогою приладів знайшли таку точку. Вона розташована на території нинішньої України поблизу села Ділове Рахівського району Закарпатської області (на березі річки Тіса недалеко від кордону з Румунією).
  • Отже, за своїм розташуванням Україна є європейська держава. Ми з вами це довели.
  • Щодо історії нашого народу і чи пов’язана вона з історією Європи? Безперечно наша Україна пов’язана з Європою не лише географічно, але й історично. Історія українського народу починається з часів епохи мамонтів. Тоді наші предки жили між Дунаєм, Волгою, Карпатами і Кавказом, утворивши державу Аратта. На території нашої країни мешкали різні народи: сармати, скіфи. Десятками роками пізніше утворилася Київська Русь, до речі центром Київської Русі було саме місто Київ. Далі була Запорізька Січ – колиска славних запорізьких козаків. Козаки стали авторами першої в Європі і світі Конституції, складеної Пилипом Орликом. Український народ не раз рятували Європу від навали вражих племен. Наші українці захищали Європу і від нападу татар, турків. Можна довго говорити про вклад українців в європейську історичну скарбницю, та зрозуміло одне - наша держава ніколи не була околицею Європи, а мала славу міцної держави.

 

  1. Перегляд відеоролика «Визначні місця України»

 

  1. Продовження розповіді
  • А як ви вважаєте, як називають жителів Європи?
  • Жителів Європи називають європейцями. Більшість корінних європейців мають світлу або смагляву шкіру, вузький випнутий ніс, колір очей — від світло-блакитного до карого. Волосся в мешканців Європи пряме або хвилясте, причому в жителів півночі воно зазвичай біляве, а в південців — темне.
  • Погляньте на кран та скажіть, хто з цих людей європеєць а хто ні.
  • Деякі країни Європи об’єдналися і утворили союз держав, який назвали – Європейський Союз. Спочатку до нього входило 6 країн, а з липня 2013 року він налічує 27 країн.
  • Країни союзу спільно приймають закони, розробляють правила для поліпшення життя європейців. 
  • До речі, а чи знаєте ви коли у країнах Євросоюзу відзначають День Європи?
  • 9 травня. Цього дня європейці вшановують спільні цінності спільну історію та що найголовніше планують спільне майбутнє.
  • У Євросоюзі є свій прапор. Погляньте на екран. Як ви бачите прапор складається з кола зірочок на блакитному тлі. Коло є символом єдності, а кількість зірочок на прапорі – 12 означає абсолютну досконалість.
  •  Грошова одиниця  (валюта)  Євросоюзу – євро. 
  1. Звучання гімну Євросоюзу
  • Я вам пропоную послухати гімн Європейського союзу. До речі музику взято з дев’ятої симфонії, яку написав Людвіг Ван Бетховен.
  • А чи всім відомо хто це? 
  1. Гра «Так-ні»

 

  1. До Євросоюзу входить 20 країн (ні)
  2. Грошова одиниця Євросоюзу долар (ні)
  3. На прапорі ЄС 12 зірочок (так)
  4. День Європи відзначають 9 квітня (ні)
  5. Україна займає 3 місце за площею в Європі (ні)
  6. Центр Європи – місто Рахів (так)
  7. У європейців переважно темний колір обличчя та карі очі (ні)
  1. Гра «Назви країни Європи»
  • Давайте разом з вами з’ясуємо,  які країни є частиною Європи, а які ні.
  • Я буду називати країну, а вам потрібно сказати, знаходиться вона в Європі чи ні. Вам допоможе в цьому карта на сторінці 110-тій
  • Канада   (ні)
    Німеччина  (так)
    Норвегія  (так)
    Китай   (ні)
    Бразилія  (ні)
    Франція  (так)
    Іспанія  (так)
    Греція (так)
    Єгипет (ні)
    Литва (так)
    Болгарія (так)
  • Молодці! Швидко впорались з завданням.
  1. Фізкультхвилинка (електронна)
  • Давайте трохи відпочинемо.

V Закріплення вивченого матеріалу

  1. Робота у зошитах

 

https://pp.userapi.com/c836128/v836128261/3644f/zrnk4U1J_ls.jpghttps://pp.userapi.com/c836128/v836128261/36441/WwRQrNLZ9r8.jpg

 

 

 

 

 


 

  1. Подорож країнами Європи.
  • Я вам пропоную здійснити подорож країнами Європи та дізнатися цікаві факти про міста Європи.
  1. Перша країна в яку ми завітаємо, це буде країна кохання. Тут можна почути такі слова: «мерсі», «селяві»
  • Що ж це за країна? Правильно, Франція.  А яких французьких казкарів ви знаєте? Шарль Перо.
  • Написав відомі казки «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Червона Шапочка». Ця країна також відома парфумерією і вважається центром моди. До речі Париж – найбільше місто в Європі. Тут знаходиться одна з найвідоміших архітектурних споруд в Європі – Ейфелева вежа. До речі саме французи придумали майонез, а відомою стравою в них є жаб’ячі лапки.
  1. Шотландія – країна, яка є частиною Великобританії. Саме в Шотландії знаходиться саме найстаріше дерево, якому 5000 років. Саме в Шотландії винайшли перший в світі телефон. В Шотландії є озеро, яке має назву Лох-Нес. Саме в цьому озері за словами людей мешкає Лох-неське чудовище, таємнича тварина. Але достеменно науковці не підтверджують цей факт.
  2. Венеція – місто на воді. Головним міським транспортом є гондоли – традиційний венеціанський човен.
  3. Якщо ви колись опинитесь в Ісландії, вам неодмінно потрібно побувати на озері Блакитна Лагуна. Це не просто озеро, це термальне озеро, температура якого сягає градусів , склад цієї води містить різні корисні компоненти. Мінеральні солі, які входять у склад цієї води сприяють оздоровленню всього організму.
  4. Швеція – країна, в якій половину території займають ліси. В одному швецькому містечку є незвичайний готель. А незвичайний він тим, що будиночки розташовані на деревах.
  5. А ось погляньте – водоспад Деттифос, який знаходиться в Ісландії. Найвеличніший і напотужніший водоспад в Європі.
  1. Гра «Третій зайвий»
  • Зараз пограємо в гру «Третій зайвий». Я називатиму три слова, але два з яких матимуть відношення до Європи, а одне буде зайве. Ваше завдання назвати зайве слово.
  1. Назвіть, яка річка не зустрічається в Європі (Амазонка, Дніпро, Дунай)
  2. Столиця, якої держави зайва (Київ, Пекін, Париж).
  3. Чи всі казкові герої створені європейськими казкарями? (Карлсон, Дюймовочка, Алі-баба)
  4. Який з танців не відноситься до європейських (Вальс, ча-ча-ча, гопак)
  5. Гори, яких ви не знайдете в Європі (Карпати, Альпи, Гімалаї)
  1. Гра «Знайти столицю»
  • Зараз вам буде потрібно знайти столиці європейських країн. Підібрати відповідності.

Варшава                   Франція
Берлін                       Україна
Бухарест                   Польща
Рим                            Німеччина
Мінськ                       Румунія
Лондон                      Італія
Київ                            Білорусь
Париж                         Великобританія

 

  1. Весела  вікторина
  • А чи знаєте ви традиції європейців? Зараз перевіримо.  Я вам пропоную взяти участь у вікторині, в якій ви зможете дізнатися цікаві факти про традиції європейських країн.
  1. Яка квітка є символом Нідерландів? (півонія, тюльпан, фіалка)
  2. Як називається птах, що є символом миру? (голуб, лелека, папуга)
  3. Ця країна відома в усьому світі своїми «томатовими боями» ? (Україна, Париж, Іспанія)
  4. На яке свято дітям під подушечку кладуть подарунки, а непослухам – різочки (Святого Миколая).
  5. В якій країні популярністю користуються бої з биками? (Іспанія, Німеччина, Австрія?)
  6. Назвіть східноєвропейську традицію, яка пов’язана з Великоднем (розмальовувати писанки)
  1. Гра «Впізнай за описом»
  • Зараз я буду описувати щось з продуктів харчування, або можливо рослини, вам необхідно вгадати що це та сказати з якою країною це пов’яне.
  1. Ця страва дуже популярна в одній країні Європи. Під час приготування в неї кладуть сир, нарізані овощі, м'ясо і заправляють томатним соусом (піца)
  2. Відома популярна технічна культура. З неї виготовляють олію. (соняшник)
  3. Цей плід особливо популярний в цій теплій країні. У серпні проводять незвичайне свято «Томатіна». Під час його проведення люди закидають один одного плодами цієї рослини.
    ( помідор)
  4. У Центральній Європі є найважливішою культурою, яка складає  основу щоденного харчування, що містить в хлібобулочних виробах (пшениця)
  5. Страва, головним інгредієнтом якої є капуста, м'ясо та томат. (борщ)
  6. Ця страва готується з тварин, які є земноводними. І вона дуже популярна у Франції. (жаб’ячі лапки)

 

VІ Підсумок уроку

  1. Узагальнююча бесіда
  • Отже про що ми сьогодні говорили на уроці?
  • Чи Україна європейська країна?
  • В якій частині Євразії розташована Україна?
  • Де розташований центр Європи?
  • У який союз об’єднані європейські країни?
  • Як виглядає прапор Євросоюзу?
  1. Оцінювання
  • Дякую вам за роботу на уроці! Ви всі молодці.
  1. Прощання
  • До побачення!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
2394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку