Тема: "Україна починається з тебе"

Про матеріал

Мета: поглибити знання учнiв про Україну; прищеплювати любов до рідного краю; розвивати бажання брати посильну участь у розбудові держави; наполегливо вчитись, щоб принести якомога більше користі рідній Україні; виховувати активну громадянську позицію, любов до рідного краю і народу.

Перегляд файлу

 

КЗ «ЗСЗШІСП» ЗОР

 

 

Тема: Україна починається з тебе

 

 

    Заступник директора з ВР

КЗ «ЗСЗШІСП»

 Мебонія М.Я.

 

 

 

 

 

 

м.Запоріжжя

 

 

 

Мета: поглибити знання учнiв про Україну; прищеплювати любов до рідного краю; розвивати бажання брати посильну участь у розбудові держави; наполегливо вчитись, щоб принести якомога більше користі рідній Україні; виховувати активну громадянську позицію, любов до рідного краю і народу.

Обладнання: презентація.

Девіз уроку: Усі ми – це наша родина, це наша сім’я, це наша Україна.

Хід уроку

Вступне слово вчителя.

Доброго ранку, діти! Сьогодні ми поведемо розмову про найдорожче для серця кожної людини – рідну землю.

Перш ніж, розпочати таку важливу для всіх нас розмову, давайте познайомимось.

Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна. Її красою захоплювались поети, художники та композитори.

… Буває, часом сліпну від краси.

     Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

     Оці степи, це небо, ці ліси,

     Усе так гарно, чисто, незрадливо,

     Усе як є – дорога, явори,

     Усе моє, все зветься Україна.

                                                           Л.Костенко

 

 

 

 

 

Діти, а що для вас Батьківщина?

 

Що таке Батьківщина?

Під віконцем калина,

Тиха казка бабусі,

Ніжна пісня матусі,

Дужі руки у тата,

Під тополями хата,

Під вербою криниця,

В чистім полі пшениця,

Серед лугу лелека,

І діброва далека,

І веселка над лісом,

І стрімкий обеліск.

 

З чого починається Батьківщина? Україну називають матір’ю. Україна, як і мама – одна єдина, найрідніша. Вона для людини як два крила птаха, що дані для польоту. Батьківщина починається із мами, її колискової. Батьківщина – це і тато, його дужі руки, готові завжди підтримати, його мудре слово, яке нам завжди потрібне в житті, Батьківщина – це наші бабуся і дідусі, які ніжать і пестять нас. Отже, батьківщина починається з родини від батьківської хати.

Рідний край, Україна, Батьківщина – які це прості і разом з тим прекрасні слова. Велика і священна любов до України жила, живе і житиме в усіх чесних і щирих серцях.

Дорогі діти! У світі нема нічого вищого, дорожчого, як рідна Вітчизна, бо вона дала нам крила для польоту, відкрила цей чарівний дивосвіт, вона, як мати, у світі — одна.

Україна — це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля, де ми народились, уперше побачили і пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову, відчули любов і ласку — це наша найдорожча у світі Батьківщина.

Як і рідну матір ми не вибираємо, так і Батьківщину людина не вибирає, але прикипає до неї всім серцем, як і до рідної неньки, проймається великою і світлою любов’ю на все своє життя. От і ми почнемо нашу дорогу до знань з найсвітлішого — з любові до рідного краю.

Любов — найвище в світі почуття,

Вона не має меж — безкрая.

З любові починається життя,

Вона усе найкраще починає.

Кожен народ любить свою батьківщину, робить усе для процвітання своєї держави, для її слави, свободи, незалежності. А ми живемо в Україні, волелюбній, мирній державі, і теж усім серцем любимо нашу милу, дорогу країну, хочемо, щоб вона стала процвітаючою, сильною, завжди була вільною і незалежною, бо всі ми громадяни нашої Вітчизни, патріоти, люблячі сини і дочки України.

Ось погляньте на карту Європи. Тут багато є різних країн (називаю деякі і показую на карті). Кожна з них має свою територію — землю, свою мову, культуру, історію і свої символи. Земля кожної держави — її недоторканна власність, яку вона готова обороняти від ворогів. Україна, наша Батьківщина, розміщена у центрі Європи. Вона також має свою землю, мову, культуру, історію, звичаї, традиції і державні символи.

Які ж державні символи України? (Діти відповідають Герб, Прапор і Гімн).

Герб – золотий тризуб на блакитнім тлі, як символ влади – дуже давній знак. Він зустрічається за часів Київської Русі, зокрема на монетах, Київського князя Володимира Великого, який жив більше тисячі років тому.

Отже, нашому Гербу – більше тисячі літ.

Національний Прапор України синьо-жовтий. Він теж має досить давнє походження за часів княжої доби.

Що означає синьо-жовтий колір( Голубий (синій) колір – це колір неба, колір миру.

Жовтий – колір хліба, життя.

Національний Гімн України – це урочиста пісня, символ нашої державної єдності. Написали Гімн поет Павло Чубинський та композитор Михайло Вербицький в 1863 році.

Кожна країна має свою столицю. А як називається наша столиця? (Відповідь).

Ось столиця України — чарівний і квітучий Київ (показує на карті і в малюнках).

Через усю Україну, з півночі на південь, протікає Дніпро, одна з найбільших річок Європи, і впадає у Чорне море.

З півдня нашу Вітчизну омиває ще одне море — Азовське. На заході здіймають у небо свої вершини гори Карпати. На півночі ростуть густі ліси — це Полісся, а далі на південь поступово змінюються природні пейзажі, переходячи у степи. Ось така природа України.

Ми з вами — патріоти і громадяни, які покликані захищати свій край від ворогів, трудитись так невтомно й завзято, щоб жилося всім добре, найкраще у світі, бо кожна людина має право на достойне і радісне життя. А яке завдання стоїть перед учнями? Відповіді: старанно вчитись, наполегливо оволодівати знаннями, розвивати свої творчі здібності, оберігати довкілля, садити сади і квіти та ін..

Правильно, діти, ви повинні настійливо оволодівати знаннями, щоб у майбутньому добре працювати, заможно і цікаво жити та приносити велику користь Україні. Сьогодні держава дбає про вас, як рідна мати про свою дитину, а ви повинні дбати про неї, щоб вона була красива і багата. Ви вже зараз можете виконувати посильну працю на благо Вітчизни: добре вчитись; садити дерева і квіти, сади, парки та ліси; стежити за чистотою нашого села; розчищати джерельця, струмочки, щоб річки були повноводні, а повітря свіже і всім дихалося вільно у рідному краю.

А зараз кожен із вас подумає, прислухається до свого серця і скаже заповітні і щирі слова про Україну. Яка наша Батьківщина?

Діти думають і добирають слова, наприклад: мила, дорога, славна, рідна, свята, чарівна, чудова тощо.

Слова, що йдуть від серця — найщиріші і найтепліші. Тому настав час скласти колективний вірш про Україну зі щирих і теплих слів. Я почну, а ви добиратимете останнє слово другого рядка в риму.

 

Ось небо блакитне і сонце в зеніті!

Моя Україна — найкраща у ……..(світі)!

Моя Україна — це ліс і озерця,

Безмежні степи і чарівні ………….(джерельця).

Красиві пейзажі і гори високі,

Маленькі струмочки і ріки ……….(глибокі).

Міста старовинні і замки прекрасні,

Великі будови і дуже ………….(сучасні).

Сади чарівні, мальовничії села,

Моя Україна — це пісня ………(весела).

Це щира, багата, як світ, її мова,

Крилата, така мелодійна, ………(чудова)!

Її обереги — верба і калина.

Найкраща у світі — моя ……….(Україна).

Бо нам найрідніша Вітчизна і мати.

То як же нам, дітям, її не ……….(кохати)!

Моя Україна — козацькая слава!

Така волелюбна і мирна ………..(держава).

Вона дорога нам, і рідна, і мила,

Бо світ перед нами, як мати, ………..(відкрила).

Вітчизно свята, дорога Україно,

Для кожного з нас ти у світі — ……..(єдина).

 

Завжди пам’ятайте, що ви діти своєї рідної і милої України, зі своїми звичаями, традиціями, легендами, казками та багатою, як земля, українською мовою. Погляньте знову на карту Європи. Бачите, скільки різних держав у ній? Усі країни мають свою мову, і кожен розмовляє і думає своєю, рідною. Мову нашого народу довго переслідували, забороняли, щоб знищити її назавжди. Але ми на своїй землі живемо і мова наша з землі і з роси, із чистих джерел і краси, з ніжних світанків і чистої душі нашого народу, тому вона вижила і стала державною сьогодні!

Україна – країна трагедій і краси, країна де найбільш люблять волю і найменш знали її. Ви – майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, культурою підносьте Україну, славте її. Будьте гідними своїх предків , любіть рідну землю, бережіть незалежність своєї країни, поважайте свій народ і мову.

Завантаження...
docx
Додав(-ла)
Mebonia Marina
Додано
25 жовтня 2018
Переглядів
2236
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку