Розробка уроку: "Ферменти, їхня роль у клітині. Лабораторне дослідження: Властивостей ферментів" для учнів 9 класу.Метою уроку є ознайомлення учнів із властивостями ферментів; формуванням уявлення про роль ферментів у клітинах. Презентація має питання для перевірки домашнього завдання, узагальнення вивченого матеріалу та гру для закріплення вивченого матеріалу..
Перевірка домашнього завдання. Варіант 1 1) Виберіть правильну відповідь:1. Макромолекули, біополімери, мономерами яких є малі органічні молекули – амінокислоти :а) ліпідиб) білкив) вуглеводи 2. Молекулярна маса білків:а) 1000б) 6000в) від 60002) Вставте пропущене слово: 1. При повному окисненні 1 г білка утворюється …….. к. Дж енергії. 2. ……… функція полягає в тому, що білки є складовим компонентом клітинних мембран. 3) Охарактеризуйте вторинну і четвертинну структуру білка. Варіант 21)Виберіть правильну відповідь:1. Кількість амінокислот, які входять до складу білків: а) 20б) 30в)10 2. Структури, які складаються з великої кількості залишків амінокислот :а) пептидб) дипептидв) поліпептид 2) Вставте пропущене слово: 1. Рухову функцію забезпечують ……….. та ………… 2. ……… функція полягає в прискоренні хімічних реакцій у мільйони разів. 3) Охарактеризуйте первинну і третинну структуру білка.
Узагальнення вивченого Виберіть правильні твердження. 1. Ферменти утворюють за допомогою активного центру фермент-субстратний комплекс та знижують енергію активації, тим самим прискорюючи перебіг реакції.2. Прискорюючи реакцію, ферменти витрачаються.3. Усі ферменти – білки.4. Кожна біохімічна реакція каталізується окремим ферментом.5. Активність ферментів не залежить від р. Н середовища, температури, тиску, концентрації субстрату та ферменту.6. Невелика кількість ферменту каталізує реакцію із великою кількістю субстрату.7. Кількість ферменту завжди менша за кількість субстрату.8. Фермент просторово підходить до субстрату, як «ключ до замка».9. У взаємодії із субстратом важливу роль відіграє колір ферменту.10. Ферменти виконують генетичну функцію.
Гра “Знаю” Інша назва ферментів. Небілкова частина ферменту. Невелика ділянка ферменту, яка зумовлює його активність. Енергія, потрібна для того, щоб почалася відповідна хімічна реакція.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}