Тема уроку "ФЕРМЕНТИ,ЇХ РОЛЬ У КЛІТИНІ"

Про матеріал

Розробка уроку: "Ферменти, їхня роль у клітині. Лабораторне дослідження: Властивостей ферментів" для учнів 9 класу.Метою уроку є ознайомлення учнів із властивостями ферментів; формуванням уявлення про роль ферментів у клітинах. Презентація має питання для перевірки домашнього завдання, узагальнення вивченого матеріалу та гру для закріплення вивченого матеріалу..

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ферменти, їх роль у клітині

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів із властивостями ферментів; сформувати уявлення про роль ферментів у клітинах.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Варіант 1 1) Виберіть правильну відповідь:1. Макромолекули, біополімери, мономерами яких є малі органічні молекули – амінокислоти :а) ліпідиб) білкив) вуглеводи 2. Молекулярна маса білків:а) 1000б) 6000в) від 60002) Вставте пропущене слово: 1. При повному окисненні 1 г білка утворюється …….. к. Дж енергії. 2. ……… функція полягає в тому, що білки є складовим компонентом клітинних мембран. 3) Охарактеризуйте вторинну і четвертинну структуру білка. Варіант 21)Виберіть правильну відповідь:1. Кількість амінокислот, які входять до складу білків: а) 20б) 30в)10 2. Структури, які складаються з великої кількості залишків амінокислот :а) пептидб) дипептидв) поліпептид 2) Вставте пропущене слово: 1. Рухову функцію забезпечують ……….. та ………… 2. ……… функція полягає в прискоренні хімічних реакцій у мільйони разів. 3) Охарактеризуйте первинну і третинну структуру білка.

Номер слайду 4

Поміркуйте…Що таке каталізатори? Наведіть приклади каталізаторів з курсу хімії. Як ви   розумієте  поняття       «біологічні  каталізатори»?

Номер слайду 5

Ферменти Ферменти (від лат. fermentum – бродіння, закваска) – ензими, біокаталізатори, специфічні білки, які присутні в усіх живих клітинах та відіграють роль біологічних прискорювачів реакцій.

Номер слайду 6

З Історії відкриття ферментів Термін «фермент» був запропонований у 17 столітті хіміком Яном ван Гельмонтом.

Номер слайду 7

У 1814 році російськийхімік-органік К. С. Кірхгофвперше відкрив ферменти.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Каталітична активність ферменту зумовлена не всією його молекулою, а лише її невеликою ділянкою – активним центром. Може бути декількаактивних центрів.

Номер слайду 10

Енергія активації – це енергія, потрібна для того, щоб розпочалася відповідна хімічна реакція. Ферменти знижують енергію активації реакцій. Ферменти підшлункової залази. Амілаза. Ліпаза. Протеаза

Номер слайду 11

Ферменти діють на визначені субстрати(речовини)Субстрат. Білкова частина фермента. Розщеплення субстрату

Номер слайду 12

Існує 2 види з’єднання. Відповідність фермента і субстрата. Гіпотеза «ключ-замок»Гіпотеза «рука-рукавичка»

Номер слайду 13

Активність ферментів залежить від:р. Н середовища; температури; тиску;концентрації субстрату та ферменту.

Номер слайду 14

Функції ферментів. Будівельна. Каталітична або ферментативна

Номер слайду 15

Рухова. Захисна. Антитіло. Транспортна

Номер слайду 16

Застосування ферментів Ферментативні процеси є основою багатьох виробництв: хліба, виноробства, пивоваріння, сироваріння, виробництва спирту, чаю , оцту.

Номер слайду 17

За допомогою ферментів отримують лікарські препарати та складні хімічні сполуки.

Номер слайду 18

Виконання лабораторного дослідження «Визначення властивостей ферментів»

Номер слайду 19

Узагальнення вивченого Виберіть правильні твердження. 1. Ферменти утворюють за допомогою активного центру фермент-субстратний комплекс та знижують енергію активації, тим самим прискорюючи перебіг реакції.2. Прискорюючи реакцію, ферменти витрачаються.3. Усі ферменти – білки.4. Кожна біохімічна реакція каталізується окремим ферментом.5. Активність ферментів не залежить від р. Н середовища, температури, тиску, концентрації субстрату та ферменту.6. Невелика кількість ферменту каталізує реакцію із великою кількістю субстрату.7. Кількість ферменту завжди менша за кількість субстрату.8. Фермент просторово підходить до субстрату, як «ключ до замка».9. У взаємодії із субстратом важливу роль відіграє колір ферменту.10. Ферменти виконують генетичну функцію.

Номер слайду 20

Гра “Знаю” Інша назва ферментів. Небілкова частина ферменту. Невелика ділянка ферменту, яка зумовлює його активність. Енергія, потрібна для того, щоб почалася відповідна хімічна реакція.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Вивчити §5 конспект. Виконати завдання № 4 (письмово).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кострова Тетяна Маратівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Гуменюк Олена
    Дякую за чудову презентацію.Чітко ,нічого зайвого.Ідеально підходить для рівня стандарту
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Sitsinska Valentyna
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Шапран Вікторія Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. оспіщева світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Дякую за методично правильну розробку уроку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Доценко Наталія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
4 березня 2018
Переглядів
33799
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку