Тема уроку: "Хвороби цивілізації"

Про матеріал
сформувати в учнів поняття про те, що цивілізація не лише приносить користь, але й завдає шкоду у вигляді хвороб цивілізації, сприяти формуванню навичок здорового способу життя, розвивати комунікативні навички.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок на тему:

«Хвороби цивілізації»

(основи здоровя, 7 клас)

 

 

 

 

Підготувала

вчитель основ здоров’я

Озерянської ЗОШ І-ІІІ ступенів                                                                                                Пукало Ольга Євгенівна

 

 

Тема. Хвороби цивілізації

Мета: сформувати в учнів  поняття про те, що цивілізація не лише приносить користь, але й завдає шкоду у вигляді хвороб цивілізації, сприяти формуванню навичок здорового способу життя, розвивати комунікативні навички.

Тип уроку:формування нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Вчитель

 Доброго дня. Доброго всім здоровя.

 Уже дзвінок сигнал нам дав -

 Працювати час настав

Черговий

 Тож і ми – часу не гай,

 Працювати починай.

Усі  Будемо працювати, про здоровя дбати

Вчитель Хто сьогодні відсутній? Відмічання відсутніх.

ІІ. Оголошення теми, мети, завдань уроку.

Вчитель. Сьогодні тема нашого уроку «Хвороби цивілізації. Мета: сформувати в учнів  поняття про те, що цивілізація не лише приносить користь, але й завдає шкоду у вигляді хвороб цивілізації, сприяти формуванню навичок здорового способу життя, розвивати комунікативні навички.

Девіз: Не просто слухати а чути,

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно і плідно працювати.

Діти запишіть, будь-ласка, в зошитах сьогоднішнє число, тему, план та свої очікування щодо уроку.

План

1.Хвороби, які принесла нам цивілізація:

           А) ожиріння;

           Б) алергія;

           В) рак;

           Г) гіподинамія;

           Д) серцево-судинні захворювання.

2. Як запобігти хворобам цивілізації?

Вчитель . Зачитайте свої очікування щодо уроку.

Відповіді учнів.

  • Я хочу дізнатися, що таке хвороби цивілізації?
  • Я хочу дізнатися, які хвороби відносять до хвороб цивілізації?
  • Чому вони виникають?
  • Як запобігти хворобам цивілізації?

Вчитель.

А я хочу, щоб ви були активними, уважними, отримали нові знання, які б вам стали в нагоді у подальшому житті.

Таким чином, ми з вами визначили завдання нашого уроку.

Сьогодні на уроці ми дізнаємося, що таке хвороби цивілізації, які хвороби відносять до хвороб цивілізації, чому вони виникають і як запобігти хворобам цивілізації.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

(Метод «Незакінченого речення»)

Вчитель. Діти, вченим доведено, що первісна людина не хворіла на ожиріння. Як ви думаєте, чому? Відповідь дайте, продовжуючи речення, тому що…

Учні.

  • багато рухались
  • було чисте довкілля;
  • не було шкідливих звичок;
  • довгий час не сиділи за комп’ютером, телевізором
  • вживати в їжу переважно натуральні продукти

IV.Основна частина.

Вчитель. Я згідна з вами. А ще, діти, цю хворобу (ожиріння)називають хворобою цивілізації. А чи знаєте ви, які хвороби називають «хворобами цивілізації»?

Учень.

Хворобами цивілізації називають ті хвороби, які виникли в результаті негативного впливу промислової та науково-технічної революції на довкілля й саму людину.

Вчитель. Так, діти, галузі промисловості та науково-технічний прогрес не тільки принесли користь у наше суспільство, але й шкоду у вигляді хвороб.

 Цивілізація - сучасна світова культура людства. Цивілізація має величезні досягнення, які роблять життя зручним і цікавим, - від створення колеса до польоту в космос.

Але водночас стало більше ризиків для здоров’я. Наприклад: на початку тисячоліття в Давньому Римі було збудовано водопровід і середній вік життя зменшився до 30-ти років, тому що труби, по яких текла вода, були виготовлені зі свинцю, що робило воду дуже шкідливою для організму.

 У  наш час люди віддають перевагу пасивному відпочинку: прослуховуванню музики, грі на комп’ютері та перегляду телепередач. Малорухомий спосіб життя, неправильне харчування, стреси, шкідливі звички спричинили розвиток так званих хвороб цивілізації.

 А які хвороби принесла нам цивілізація. Хто може назвати ці хвороби?

Учні: гіподинамія, ожиріння, онкологічні, серцево-судинні, алергія, інфекційні.

Вчитель. Перелік хвороб цивілізації можна продовжити, Діти, вам було завдання знайти тлумачення слова астенопія. Хто може пояснити його нам? 

Учень. Астенопія – ослаблення зору, воно виникає під час зорової роботи.

Вчитель. А чи знаєте ви скільки можна безперервно працювати з екраном комп’ютера.

 Учень. В залежності від віку учні мають працювати від 10 до 30 хв. Учні 7-го класу 20 хв.

Вчитель. Серед неінфекційних захворювань на першому місці – ожиріння. Про нього нам розповість Назар.

Учень. Ожиріння - результат неправильного харчування. У сучасному світі число людей з надлишковою масою тіла досягло мільярда! В Італії серед 12-літніх дітей 36% страждають ожирінням, у Греції - 31%,в Іспанії -30%,у США – 27%.У нашій країні не завадило б схуднути кожному 4-му підліткові.

 Ожиріння виникає внаслідок надлишкового росту жирових клітин. А надлишковий ріс жирових клітин відбувається внаслідок надлишкового харчування. Організм одержав багато енергії у вигляді їжі, Але оскільки він не встигає витратити цю енергію, то відкладає її «про запас». Однак цей запас залишається незатребуваним, і тому кількість накопиченого (запасного) жиру збільшується.

 Зайві кілограми викликають задишку, змушують серце працювати з великим навантаженням, призводять до хвороб серцево-судинної системи, порушення обміну речовин.

 Однак це не означає,  що підліток має відмовляти собі у їжі, а тим паче голодувати. Просто в міру все добре. І цю міру треба знати!

 Ожиріння - це хвороба,  яка так само пов’язана із цивілізацією. Їжа не бігає за кожним організмом і не вмовляє її зїсти. А людині  в індустріальному суспільстві реклама весь час пропонує щось придбати. І найчастіше це є продукти багаті на енергію :цукерки, шоколад, майонез. морозиво. Отже, перш ніж щось з’їсти, слід подумати ,наскільки це вам корисно.

Вчитель. Останнім часом ми дуже чуємо про алергію. Що ж таке алергічні захворювання нам повідомить Руслан

Учень. Ще однією хворобою цивілізації є алергія. У 19 столітті алергічні захворювання зустрічалися вкрай рідко, а зараз у будь-якій лікарні є  алергологи. Сьогодні алергічні захворювання посідають 3-є місце після серцево-судинних і онкологічних. А в деяких екологічно несприятливих регіонах - перше. Алергія так само пов’язана  з розвитком індустріального суспільства. Розвиток промисловості призводить :

  • до забруднення навколишнього середовища відходами промислового виробництва;
  •  виникнення несприятливих соціальних умов;
  • росту вживання різних лікарських препаратів;
  • використання засобів дезінфекції та інших хімічних речовин у побуті й на виробництві.

Усе це - фактори ризику, які призводять до того ,що наша імунна система починає працювати зі збоями, унаслідок  чого й з’являються алергічні реакції. Проявляються вони по різному. Незрідка це висипи на шкірі, бронхіальна астма та  інші захворювання .

Вчитель. А зараз діти переглянемо відео про наслідки паління.

Вправа  «Мозковий штурм».

Скажіть, будь- ласка, як ви вважаєте, які причини того ,що люди палять і чому не палять. Свої міркування запишіть на дошці і у зошитах.

Причини

ЧОМУ ЛЮДИ ПАЛЯТЬ?

  • модно
  • щоб виглядати дорослим
  • самоствердження за допомогою тютюну
  • за компанію
  • щоб бути як усі
  • наслідують авторитет
  • бачать з дитинства як палять батьки
  • не впевнені в собі

ЧОМУ ЛЮДИ НЕ ПАЛЯТЬ?

  • щоб зберегти здоровя
  • щоб зупинити погіршення здоровя
  • знають про шкідливість цигарок
  • прагнуть не мати шкідливих звичок
  • мають сильну волю в характері

Вчитель. Ми переконалися, що причини чому люди палять можуть бути різними. А які можуть бути наслідки у курців?

Вчитель. До чого ж призводить паління нам розкаже Лариса.

Учениця. Досить часто фактори ризику пов’язані з поведінкою самої людини .Можна говорити не тільки про хвороби цивілізації, але й про хвороби способу життя .Наприклад  рак легенів на 90% є наслідком паління .Але хто ж винен  у тому ,що людина палить? Чи не вона сама? Діти,  які почали рано палити, мають погане здоровя, вони гірше ростуть, слабше розвинені фізично у них поганий сон і апетит. Поступово  тривале паління призводить до розвитку серйозних захворювань до розвитку серйозних захворювань, зокрема ракових.

Перші сигарети  це й гра в дорослість, і війна з батьками за «незалежності»,і підлітковий дух бунтарства. Але згодом за все це організм розплачується  завеликою для нього платою, і про  це слід знати й не звинувачувати в усьому цивілізацію. Цивілізація всього лише надає вам якість можливостей, а вибір ви робите самі.

З поміж 1001  особи, які завдають впливу сигаретної отрути. тільки в однієї буде стійкість до неї. Незрідка наслідком хронічного отруєння нікотином є «бронхіт курця»,що поступово призводить до розвитку емфіземи легенів. При цьому зявляється  утруднене дихання, постійна задишка, слабкість, різко погіршується працездатність.

Вчитель. Продовжить Марійка.

Учениця. Окрім того, нікотин є сильною серцевою й судинною отрутою. Число серцевих скорочень на добу в курців більше на 15-20 тисяч. Це впливає на стан серцевого м’яза. Курці змушують своє серце працювати буквально «на знос»

Систематичне паління є однією з основних причин захворювання кровоносних судин гомілки й стопи. Цю хворобу називають переміжною кульгавістю.

Рак –це найпоширеніше захворювання ,спричинене палінням. Однак безсумнівно, що паління підвищує ризик розвитку раку або безпосередньо спричинює рак порожнини рота, язика, глотки, гортані, бронхіального дерева, легенів, стравоходу, шлунка, сечового міхура, шкіри.

Ось кілька простих правил,  які допоможуть уникнути факторів ризику, пов’язаних із палінням:

  • не палити;
  • намагатися не перебувати поруч із курцями;
  • завжди відмовлятися якщо пропонують сигарету.

Вчитель. Продовжить Наталя

Учениця. Підраховано,  що перебування протягом години в накуреному приміщенні рівнозначне випалюванню 4 сигарети. Причому люди, які не палять, мимоволі опиняються в групі ризику, стають пасивними курцями.

 Тютюнопаління забруднює навколишнє середовище. У тютюновому димі, який потрапляє в повітря, крім нікотину міститься велика кількість інших хімічних речовин (бензопірен, синильна кислота, формальдегід, амоніак та інші які,  у вигляді осаджених смол накопичуються в легенях людини).Вони подразнюють слизову оболонку дихальних шляхів, .а за умови тривалого впливу виступають канцерогенами (тобто спричиняють розвиток злоякісних пухлин).

 Тому проблеми, пов’язані з тютюнопалінням, стосуються кожної людини, навіть якщо вона не палить. Зрозуміло, що , допомагаючи іншим кинути палити, ви дбаєте, у першу чергу, про власне здоровя.

Вчитель. Далі Лариса.

Учениця. Дівчата також страждають від впливу тютюну. Організм жінки яка палить старіє значно швидше, у дівчат які палять ,виникають різноманітні порушення менструального циклу, що може спричинити навіть безпліддя. Так ,у жінок, які палять, вагітність частіше протікає з ускладненнями, нерідко спостерігається внутрішньоутробна загибель плода і викидні. Значно збільшується смертність новонароджених. Слід також зауважити ,що паління в період лактації погіршує якість молока і зменшує його кількість. У дітей, матері яких палять, частіше розвивається недокрів’я, відбувається затримка фізичного і психічного розвитку.

Вчитель. Тема куріння стала дуже актуальною у наш час. Про шкідливість куріння навіть складають вірші. Ось послухайте один із них «Навіщо ти куриш?»

Одного разу спробував ти закурити,

До цього звик – немає вороття.

І лиш себе доводиться винити,

Бо сам руйнуєш ти своє життя!

Куріння завдає тяжкої шкоди,

Здоровя в тебе є лише одне.

Ти хочеш виділитись? Бути модним?

Але подумай, що для тебе головне?

Навіщо куриш ти, скажи?

Ти думаєш, що курити – це просто?

Будь розумнішим, приклад покажи,

Курити – це не значить бути дорослим!

Вчитель. Діти, чи багато ви рухаєтесь в продовж дня? Так, правильно, адже ваш організм просто народжений для руху, і він страждає, коли ви мало рухаєтесь. Недостатність руху призводить до порушення багатьох функцій організму й спричинює захворювання ,яке називають гіподинамією. Про гіподинамію нам розкаже Маряна.

Учениця. Величезна кількість людей в усьому світі страждає від недостатньої фізичної активності. Сидячий спосіб життя може призвести до розвитку багатьох серцево-судинних захворювань. Учені б’ють тривогу, адже щорічно від гіподинамії помирає майже 2млн.осіб.Прогнози вчених невтішні: ця цифра зростатиме. Лікарі підрахували, що фізична активність упродовж не менш ніж пів години на день може значно скоротити ризик розвитку ряд найпоширеніших неінфекційних захворювань. На думку лікарів ,такі поширені захворювання, як гіпертонія, цукровий діабет виникають у гладких людей не стільки через ожиріння, скільки через гіподинамію.

 Наразі практично все автоматизовано. Тому людині немає потреби примушувати своє тіло рухатися. Водночас через шалений темп життя залишається все менше часу для ходьби і для того ,щоб дати своєму тілу хоч якесь фізичне навантаження.

 Гіподинамію можна назвати справжнісінькою хворобою цивілізації. Через неї зменшується кровопостачання тканин, крім того, нестача фізичної активності негативно позначається на обміні речовин і енергії в організмі. Річ у тому, що в результаті розчеплення жирів кров стає жирною, тому починає текти повільно. При цьому погіршується постачання киснем  тканин і органів ,надходження поживних речовин зменшується.

Вчитель. Серед різних хвороб цивілізації захворювання серцево-судинної системи є найпоширенішими. Про серцево-судинні захворювання нам  повідомить. Євген.

Учень. . Смертність від них становить у світі 49-54% від загальної смертності. Раніше ці хронічні хвороби були притаманні переважно людям похилого віку, але тепер усі хвороби «помолодшали».Досить часто серцево-судинними хворобами хворіють у шкільному віці.

Вчитель. продовжить Микола.

Учень. У багатьох сучасних людей спостерігається підвищений артеріальний тиск. Наслідками різкого підвищення або зниження артеріального тиску є, насамперед, захворювання серця та судин .

Вчитель .А зараз послухаємо вірш.

«Бережіть ваше серце!»

Прислухайся – у грудях серце стука,

Вистукує один і той же ритм,

Коли немає серця – справжня мука,

І ми без серця жити не змогли б .

Воно лежить в мішечку перикарду,

А в порожнинах – кров, як  той вогонь,

А з ендокарду, міокарду, епікарду

Складається серцевий наш двигун.

Штовхає кров у плетиво судинне,

Вона ж біжить до мозку, до легень,

Життя дарує в тілі всім клітинам

Щоночі, щосекунди, кожен день.

Така робота серця – титанічна

Життя триває наше кожну мить.

Але воно – тканинне і не вічне,

Тож, люди, серце ваше бережіть.

Здавалося б, як камінь, серце стука,

Рікою кров судинами біжить,

Але без серця жити – справжня мука,

Тож, люди, серце ваше бережіть!

Вчитель. А яким чином запобігти даним хворобам?

Учні. 

  • займатися спортом;
  • більше рухатись;
  • активно відпочивати;
  • робити ранкову зарядку;
  • чергувати розумову та фізичну працю;
  • прогулюватися на свіжому повітрі.

 

Вчитель. Діти ви назвали одну із причин хвороб цивілізації - це малорухливість. А які ви ще можете назвати причини, що спричиняють ці захворювання.

Учні.

  • незбалансоване харчування:
  • спосіб життя;
  • постійні стреси;
  • забруднення довкілля;
  • реклама, тому що головна її мета забезпечити продаж товару і прибуток виробників, не зважаючи на здоровя людей.

Вчитель.

Гадаю, що ви не будете прислуховуватися до реклами, будете дотримуватися раціонального харчування, не будете палити, а вести здоровий спосіб життя. Напевно вас зацікавило чи здоровий спосіб життя ви ведете і чи не загрожують вам хвороби цивілізації. А щоб дізнатися , розгадаємо кросворд.

  • Розгадування кросворда.

V. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів.

Вчитель. Сьогодні на уроці ви дізналися що таке хвороби цивілізації, які хвороби відносять до хвороб цивілізації, чому вони виникають і як запобігти хворобам цивілізації?

Щоб перевірити наскільки добре ви засвоїли матеріал сьогоднішнього уроку вирішимо тест.

- Тест «Що я знаю про хвороби цивілізації?». (На виконання якого відведено 10 хвилин)

VІ. Підсумок уроку

Вчитель. (Під музику) Маю надію, що сьогоднішній урок вас наштовхне на прийняття правильного рішення. Запамятайте, лише від вас залежить чи буде ваше майбутнє щасливим і безтурботним. Вам приймати рішення. Але перш ніж прийняти рішення - зупиніться, подумайте, оберіть те, що не буде загрожувати життю й здоровю вашому й оточуючих.

Пам’ятайте: «Важливо не те, хто ти, а те, що ти робиш».

Дорогі діти, я бажаю вам уникати хвороб цивілізації!

Учні: - Ми бажаємо активно відпочивати!

  • А ми бажаємо не мати шкідливих  звичок !
  • Бажаємо насолоджуватися життям!

Вчитель. Сьогодні діти ви гарно працювали і отримали такі оцінки. Виставлення та коментування оцінок.

Домашнє завдання. На домашнє завдання створити антирекламу незбалансованого харчування, гіподинамії, паління.(на вибір учнів).

До побачення!!!

 

 

 

 

Додаток

Тестові питання «Що я  знаю про хвороби цивілізації?»

1.Гіподинамія-це:

А)зниження м’язової діяльності людини;

Б)підвищення м’язової діяльності людини;

В)висока рухливість;

Г)збереження тонусу мязів.

2.До хвороб цивілізації не належать:

А)гіподинамія;

Б)ожиріння;

В)алергія;

Г)чума.

3.Компютерна хвороба рук:

А)не належить до хвороб цивілізації;

Б)належить до хвороб цивілізації;

В)не пов’язана з комп’ютером;

Г)не завдає неприємностей.

4.Унаслідок вживання нікотину формується:

А)тільки психологічна залежність від нікотину;

Б)тільки фізіологічна залежність від нікотину;

В) і психологічна,і фізіологічна залежність від нікотину;

Г)блювотний рефлекс.

5.Виробники сигарет виготовляють їх тому,що:

А)піклуються про ваше задоволення;

Б)піклуються про ваші забави;

В)хочуть отримати прибуток;

Г)самі палять.

6.При курінні виділяється велика кількість шкідливих речовин,їх відомо близько:

А)200;

Б)40;

В)80;

Г)150.

7.Хвороби цивілізації:

А) були завжди;

Б)зявилися завдяки мало рухливому способу життя,переїдання,стресам;

В)є неминучими супутниками прогресу;

Г)не завдають особливої шкоди.

8.При низькій руховій активності :

А) у людини не змінюється робота фізіологічних систем;

Б(порушується робота серця та обмін речовин;

В)людина довго не втомлюється;

Г)людина має масу тіла нижчу за норму.

9.Серед хвороб цивілізації найпоширенішими є:

А)серцево-судинні захворювання;

Б)діабет;

В)комп’ютерна хвороба рук;

Г)ожиріння.

10.Куріння – це звичка, від якої:

А)легко позбавитися самому;

Б)легко позбавитися за допомогою фахівців-медиків;

В)важко позбавитися навіть за допомогою фахівців-медиків;

Г)легко позбавитися,якщо у тебе фінансові труднощі.

11.Найшкідливіша речовина тютюнового диму-це:

А)метан;

Б)нікотин;

В)ціаністий водень;

Г)аргон.

12.Люди котрі пропонують нам сигарету:

А)піклуються про нас;

Б)завдають шкоди нашому здоровою, можливо, не бажаючи цього;

В)хочуть нам допомогти;

Г)добре знають про всі наслідки куріння і враховують їх.

 

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Пукало Ольга
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
11829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку