Тема уроку: Походи козаків першої чверті XVII ст.Петро Конашевич-Сагайдачний.

Про матеріал
Урок з історії України 8 клас Тема уроку: Походи козаків першої чверті XVII ст.Петро Конашевич-Сагайдачний. Мета уроку: визначити роль українського козацтва у боротьбі з іноземними загарбниками на початку XVII ст.; охарактеризувати діяльність гетьмана П. Конашевича-Сагайдачного; проаналізувати наслідки участі козацтва в Хотинській війні; сприяти формуванню навичок самостійної роботи та критичного мислення учнів; продовжувати розвивати вміння працювати з історичними документами, аналізувати, робити висновки; виховувати повагу до історичного минулого України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походи козаків першої чверті XVII ст. Петро Конашевич-Сагайдачний.

Номер слайду 2

Мета уроку:  визначити роль українського козацтва у боротьбі з іноземними загарбниками на початку XVII ст.; охарактеризувати діяльність гетьмана П. Конашевича-Сагайдачного; проаналізувати наслідки участі козацтва в Хотинській війні; сприяти формуванню навичок самостійної роботи та критичного мислення учнів; продовжувати розвивати вміння працювати з історичними документами, аналізувати, робити висновки; виховувати повагу до історичного минулого України.

Номер слайду 3

План уроку: ПОХОДИ КОЗАКІВ першої чверті ХVІІ ст;ПЕТРО КОНАШЕВИЧ-САГАЙДАЧНИЙ;3. ВІЙСЬКО ЗАПОРОЗЬКЕ І ХОТИНСЬКА ВІЙНА.

Номер слайду 4

Опорні поняття і дати“Доба героїчних походів”“Хотинська війна” 1616 р. - Взяття Кафи козаками на чолі з Петром Конашевичем-Сагайдачним 1621 р. - Хотинська битва

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань: Пригадайте, що вам відомо про військове мистецтво козаків. Що таке козацька чайка? Яку роль відігравало козацтво від часу свого виникнення?

Номер слайду 6

1. ПОХОДИ КОЗАКІВ першої чверті ХVІІ ст. Діємо: практичні завдання. За допомогою карти (с. 62) назвіть основні напрямки походів П. Конашевича-Сагайдачного.

Номер слайду 7

Петро Конашевич- Сагайдачний (портрет роботи художниці Наталії Павлусенко, 2016 р.)Петро Конашевич - Сагайдачний народився приблизно 1582 р. у шляхетській родині. Освіту здобув в Острозькій академії. Наприкінці 1590-х років П. Конашевич вступив до лав Війська Запорозького, де отримав прізвисько Сагайдачний. Пригадайте, що вам відомо про П. Конашевича-Сагайдачного з раніше вивченого матеріалу. Відео «Петро Конашевич-Сагайдачний» («Козацька звитяга», тривалість 06 хв 16 с) https://www.youtube.com/watch?v=l. Rm. DKM3a_LUЗавдання: Переглянути відео і дати відповідь на запитання:(метод «Мозковий штурм»)У чому, на думку авторів відео, полягає історичне значення діяльності П. Конашевича-Сагайдачного 2. ПЕТРО КОНАШЕВИЧ-САГАЙДАЧНИЙ

Номер слайду 8

3. ВІЙСЬКО ЗАПОРОЗЬКЕ І ХОТИНСЬКА ВІЙНАХотинська війна (1620–1621 рр.) Вправа “Чиста дошка”Завдання: Опрацюйте текст підручника П-15, пункт 3 “ВІЙСЬКО ЗАПОРІЗЬКЕ І ХОТИНСЬКА ВІЙНА”, стор..68-69 та знайдіть відповіді на питання:1. Між якими державами велася Хотинська війна?2. На чиєму боці виступило українське козацтво і чому?3. На чиї плечі ліг основний тягар війни?4. Чому перемога під Хотином принесла козацтву славу рятівника християнської цивілізації?

Номер слайду 9

Знаю і систематизую нову інформацію. Реформа Стефана Баторія. Узяття козаками на чолі з П. Конашевичем. Сагайдачним Кафи. Повстання під проводом Криштофа Косинського. Участь козаків у Хотинській війніПерша письмова згадка про козаків. Похід П. Конашевича -Сагайдачного на Москву. Упорядкуйте хронологічну послідовність. Назвіть дати історичних подій цієї послідовності010203060504

Номер слайду 10

Домашнє завдання:1. Опрацювати параграф 15;2. Вивчити історичні дати і терміни;3. Скласти історичний портрет П. Конашевича-Сагайдачного за планом:1. Як формувалась особистість історичного діяча. За яких історичних умов він розгорнув свою діяльність?2. Особисті якості та риси характеру.3. Діяльність.(назвіть результати його діяльності і дайте їм оцінку).4. Яке ваше особисте ставлення до історичного діяча?Свої думки і міркування варто обгрунтувати, навести історичні приклади.

Номер слайду 11

Використанні джерела:https://sghhk.blogspot.com/p/blog-page_4.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=l. Rm. DKM3a_LUhttps://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0&tbm=isch&ved=2ah. UKEwi. Z

pptx
Додано
3 листопада 2023
Переглядів
513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку