Тема уроку: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок
Тема уроку: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях.
Тема уроку: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях.1
Номер слайду 2
Харчове отруєння - це хвороба, яку спричинюють продукти та напої, у яких є шкідливі бактерії, віруси чи паразити. Хоча у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, зазвичай вони гинуть під час приготування страви. Але якщо ви не дотримуєтеся правил гігієни, неправильно зберігаєте продукти, навіть приготовлені страви можуть призвести до хвороби.2
Номер слайду 3
3 Харчове отруєння можуть спричинити і токсини в їжі. Гриби, наприклад. Через те, що різні типи організмів можуть спричинити харчове отруєння, симптоми хвороби та її тяжкість можуть різнитися. Та й час, коли харчове отруєння проявляється, може різнитися: від кількох годин до кількох днів. А коли це питання кількох днів, стає набагато важче визначити, що ж призвело до недуги.
Номер слайду 4
Кишкова інфекція – це захворювання, викликане хвороботворними вірусами або бактеріями (дизентерійною паличкою, сальмонелою, стафілококом, паличкою черевного тифу, вібріоном холери тощо), які вражають слизову шлунково-кишкового тракту.4
Номер слайду 5
5
Номер слайду 6
6
Номер слайду 7
7
Номер слайду 8
8 Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо:- біль в животі;- багаторазовий рідкий стілець, пронос;- підвищення температури тіла;- втрата апетиту;- нудота;- блювота, котра часто приносить полегшення;- слабкість і втома.
Номер слайду 9
9 Найнебезпечніші симптоми: Важка діарея триває понад 3 дні. Часта блювота триває понад 2 дні. У стільці є домішки крові. Температура тіла вища за 38 градусів Цельсія.
Номер слайду 10
10
Номер слайду 11
11
Номер слайду 12
12
Номер слайду 13
13 З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;вести боротьбу з мухами;