Тема уроку: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок

Про матеріал
Тема уроку: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях.1

Номер слайду 2

Харчове отруєння - це хвороба, яку спричинюють продукти та напої, у яких є шкідливі бактерії, віруси чи паразити. Хоча у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, зазвичай вони гинуть під час приготування страви. Але якщо ви не дотримуєтеся правил гігієни, неправильно зберігаєте продукти, навіть приготовлені страви можуть призвести до хвороби.2

Номер слайду 3

3 Харчове отруєння можуть спричинити і токсини в їжі. Гриби, наприклад. Через те, що різні типи організмів можуть спричинити харчове отруєння, симптоми хвороби та її тяжкість можуть різнитися. Та й час, коли харчове отруєння проявляється, може різнитися: від кількох годин до кількох днів. А коли це питання кількох днів, стає набагато важче визначити, що ж призвело до недуги.

Номер слайду 4

Кишкова інфекція – це захворювання, викликане хвороботворними вірусами або бактеріями (дизентерійною паличкою, сальмонелою, стафілококом, паличкою черевного тифу, вібріоном холери тощо), які вражають слизову шлунково-кишкового тракту.4

Номер слайду 5

5

Номер слайду 6

6

Номер слайду 7

7

Номер слайду 8

8 Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо:- біль в животі;- багаторазовий рідкий стілець, пронос;- підвищення температури тіла;- втрата апетиту;- нудота;- блювота, котра часто приносить полегшення;- слабкість і втома.

Номер слайду 9

9 Найнебезпечніші симптоми: Важка діарея триває понад 3 дні. Часта блювота триває понад 2 дні. У стільці є домішки крові. Температура тіла вища за 38 градусів Цельсія.

Номер слайду 10

10

Номер слайду 11

11

Номер слайду 12

12

Номер слайду 13

13 З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;вести боротьбу з мухами;

Номер слайду 14

Отруйні гриби України14печериця жовтошкірарядовка тигровамухоморбліда поганкаопеньок несправжнійпавутинник

Номер слайду 15

Отруйні рослин, які розповсюджені на території України15 Борщівник. Аконіт (Борець)Блекота чорна. Беладонна. Болиголов плямистий

Номер слайду 16

16 Віх отруйний (Цикута)Вовчі ягоди. Дурман звичайний

Номер слайду 17

17 Домашнє завдання опрацювати §8

pptx
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку