тема уроку Спинний мозок

Про матеріал
Будова: Спинний мозок має сегментарну будову. Розрізняють такі сегменти: шийні СІ-VIIІ (8 сегментів) грудні ThІ-ХII(12 сегментів) поперекові LІ-V (5 сегментів) крижові SІ-V (5 сегментів) куприкові CoІ-III (1-3 сегментів) Функції: відсмикування руки при її дотику до гарячого предмету, підтримка пози, збереження стійкого положення тіла при поворотах і нахилах голови, чергування згинання та розгинання парних кінцівок при ходьбі, бігу і т.п., регуляція діяльності внутрішніх органів, зокрема, кишечника, сечового міхура, судин. Здійснює будь-які рухові дії людини: встати, взяти, підняти, побігти, піти, відрізати, намалювати та багато інших, які ми не помічаємо в повсягденному житті; Має нервові центри, що забезпечують роботу серця, шлунку та багатьох інших органів нашого організму; За допомогою спинного мозку збирається інформація й подається до головного (вплив тепла й холоду, дотку і тиску, болю)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мандруємо по нервовій системі(спинний мозок)Селецька Т. П.

Номер слайду 2

Мета: продовжити знайомствоз будовою ЦНС, вивчити будову  та функції спинного мозку, встанови взаємозв’язок між будовою та функціями; виховувати бережливе ставлення до власного організму.

Номер слайду 3

Спинний мозок— це важлива частина центральної нервової системи. Спинний мозок має вигляд циліндричного тяжа завдовжки 41–45 см (у дорослої людини), який розміщується в хребетному каналі і прикріплюється до його стінки. Діаметр його 1 см, а маса – 35 г. Селецька Т. П.

Номер слайду 4

Будова. Спинний мозок має сегментарну будову. Розрізняють такі сегменти:шийні СІ-VIIІ (8 сегментів)грудні ThІ-ХII(12 сегментів)поперекові LІ-V (5 сегментів)крижові SІ-V (5 сегментів)куприкові CoІ-III (1-3 сегментів)сегмент- частина спинного мозку, якій належить дві пари спинномозкових корінців. 31 пара спинномозкових нервів. Селецька Т. П.

Номер слайду 5

Спинний мозок тіло хребця. Спинний мозок має форму циліндричного тяжа з внутрішньою порожниною (спинномозковим каналом), і утримується в постійному положенні за допомогою зв'язок. Селецька Т. П.

Номер слайду 6

Спинний мозок захищений ззовні трьома оболонками із сполучної тканини: твердою , павутинною і м'якою. Спинний мозок – зовнішня будоваспиномозковий нерв. Селецька Т. П.

Номер слайду 7

Всередині спинний мозок складається із сірої речовини - скупчення тіл нейронів - і білої речовини, утвореної відростками нейронів. Біла речовина розміщена у вигляді метелика в спинному мозку. Спинний мозок – внутрішня будова. Селецька Т. П.

Номер слайду 8

Селецька Т. П.

Номер слайду 9

відсмикування руки при її дотику до гарячого предмету,підтримка пози, збереження стійкого положення тіла при поворотах і нахилах голови,чергування згинання та розгинання парних кінцівок при ходьбі, бігу і т.п.,регуляція діяльності внутрішніх органів, зокрема, кишечника, сечового міхура, судин. На рівні спинного мозку замикаються рефлекторні дуги, що забезпечують найбільш прості рефлекторні реакції. Функції

Номер слайду 10

Значення спинного мозку Здійснює будь-які рухові дії людини: встати, взяти, підняти, побігти, піти, відрізати, намалювати та багато інших, які ми не помічаємо в повсягденному житті;Має нервові центри, що забезпечують роботу серця, шлунку та багатьох інших органів нашого організму;За допомогою спинного мозку збирається інформація й подається до головного (вплив тепла й холоду, дотку і тиску, болю)Селецька Т. П.

Номер слайду 11

Больові рефлекси - це рефлекси, центри яких знаходяться в спинному мозку. Вони забезпечують уникання від потенційно небезпечних подразників. Селецька Т. П.

Номер слайду 12

При травмах спинного мозку можуть руйнуватися його провідні шляхи. Це супроводжується частковою або повною втратою чутливості і нездатністю людини до виконання довільних рухів. Встановивши,у якій ділянці тіла травмованої людини порушено чутливість або рухливість, лікар може з високою точністю визначити місце пошкодження спинного мозку. Травми спинного мозку

Номер слайду 13

Висновок. Отже, нервова система людини з мозком на чолі є чимось унікальним. Це не просто складна система, сполучена воєдино. Це те, що допомагає людині бути людиною, а не тваринним або бездушним роботом. Мозок — складний комп'ютер високої продуктивності, а спинний мозок — це те, що дарує нам дотик, біль, рефлекси. Саме тому ми сприймаємо світ по-різному.

pptx
Додано
2 серпня 2022
Переглядів
1353
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку