Тема уроку тренінгу: Загартовування.

Про матеріал
Мета: Ознайомити учнів з принципами і методами загартовування. Застерегти від ризикованої поведінки в басейні та на льоду.
Перегляд файлу

 

Бумажный пакет

 

 

 

уроку

з учнями 5 класу

На тему: « Загартовування»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував:

вчитель основ здоров’я

Дичковський В.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку тренінгу:   Загартовування.

Загартовування, його значення, Комплектне загартовування сонцем, повітрям і водою.

Мета: 

Ознайомити учнів з принципами і методами загартовування. Застерегти від ризикованої поведінки в басейні та на льоду.

Навчальні завдання:

Наприкінці заняття учні повинні вміти:

  •                     Називати три принципи загартовування.
  •                     Демонструвати способи допомоги і само допомоги тому, хто провалився під лід.

Обладнання і матеріали:

  •                   Аркуші паперу формату  а2 а3.
  •                   Олівці, фломастери, клей.
  •                   Ножиці, скоч, клей.

Що підготувати заздалегідь:

  •      Статі про небезпеку ситуації на льоду.
    1.    Зворотні зв’язки, актуалізація теми (2хв). Які види спорту сприяють загартовування.
    2.    Мозковий штурм: Які ви знаєте процедури загартовування (3хв). Можна використати понтон міму, коли діти по черзі імітують одну з процедур загартовування. Вчитель – Тренер фіксує види загартовування на аркуші паперу.
    3.    Вступ не загартовуваних школяр – легка здобич для інфекцій (2хв).
    4.    Робота в групах (10хв).
      • Об’єднайте учасників у три групи (сонце, повітря, вода).
      • За допомогою підручника групи готують плакат або виступ агітбригади про процедури загартовування. Наприклад, малюють плакат: “ Водичка, водичка, умий моє личко, на щастя на долю, на добре здоров’я ”. У вигляді інформаційних дорожніх знаків зображують процедури загартовування водою (умивання, контрастний дум, обтирання, обмивання, а також у вигляді заборонених дорожніх знаків – ходіння по калюжах, гра в сніжки без рукавичок).
      • Демонстрація плакатів, обговорення.
    5.          Руханка “Кучугура снігу” Учасники промовляють за тренером лічилочку показують чи  те, про що у ній говориться, три рази перший раз на сусідові справа, другий на сусідові зліва, третій на собі.
    6.          Обговорення небезпечних ситуацій на льоду (7хв). Розкажіть або зачитайте повідомлення про небезпечну ситуацію на льоду, наприклад таку. Троє друзів поспішали на тренування. Вони спізнювалися, але їм ще треба було обійти озеро. Раптом вони помітили, що воно за ніч вкрилося кригою. “Ходімо навпростець” – запропонував Сергійко і побіг. Друзі вже збиралися йти слідом, як раптом Сергій провалився під лід. Хлопці покликали на допомогу дорослих. Хтось за телефонував до рятувальників, а один чоловік кинувся сам рятувати. Проте тонкий лід кришився і йому ніяк не вдалося дотягнутися до хлопця. За 10 хв. прибули рятувальники зі спеціальним спорядження, та врятувати хлопця не вдалося.
  •                 Обговоріть: “ Чи варто було ризикувати життям, щоб не спізнитися?  ” Чи правильно діяли друзі Сергійка?

7.      Демонстрації з підготовленими помічниками: “ Що робити, якщо лід зненацька почав тріщати?”, “ Як вибратись з ополонки”(5хв).

8.      Зворотній зв'язок (5хв).


Тема: Співпереживання. Співчуття.

Мета:   Сформувати в учнів поняття про співпереживання^ співчуття. Тип уроку:   Комбінований.

Хід уроку

І.     Організаційний етап. Іі.     Актуалізація опорних знань

і мотивація навчальної діяльності Обговорення проблемної ситуації

На шкільну дискотеку хлопчики і дівчатка принесли кілька різних за стилем музичних записів. Одні хотіли танцювати реп, інші -диско. Вечірка зривалася. Вчителі дали 5 хвилин, щоб діти  домовилися. Інакше дискотеку припинять.

Використовуючи правила культури спілкування, знання про толерантність, запропонуй вихід із цієї ситуації. III.     Вивчення нового матеріалу.

Розповідь учителя з елементами бесіди.

1. Для чого потрібні почуття

Щодня у твоєму житті відбувається чимало подій, які не залишають тебе байдужим і викликають різні почуття. Небезпечні події зазвичай породжують неприємні почуття -страх, гнів, образу. І навпаки, добрі новини й події — задоволення, вдячність, цікавість.

Коли тобі нічого не загрожує, ти відчуваєш спокій і задоволення. А як втратив щось важливе (наприклад, друг переїхав до іншого міста), тебе огортає сум. Я кию хтось кепкує або зневажливо висловлюється про тебе, ти ображаєшся. Л коли відбирають те, що тобі належить, у душі мимоволі закипає гнів.

На перший погляд здається, що неприємні почуття - це вади і їх треба долати. Та хіба не почуття страху час від часу попереджує нас про небезпеку, втримує від необачних кроків або змушує швидко діяти? Від того, що такі почуття неприємно переживати, вони не втрачають цінності. Почуття це неначе пристрій, який повідомляє: «Все гаразд, тобі нічого не загрожує» або: «Обережно! Це небезпечно!».

  1. Назвіть кілька почуттів. Об'єднайте їх у дві групи:
    приємні і неприємні.
  2. Що могло 6 статися, якби люди не відчували не­
    приємних почуттів? Наприклад, якби вони нічого не
    боялися (йшли на глибину, не вміючи плавати, стри­
    бали з висоти, перебігали дорогу перед автомобіля­
    ми...)?              1

 

А як бути з вихованістю? Хіба це чемно кричати на того, хто тебе розсердив? Невже це допоможе владнати суперечку? Звісно, ні. Тому люди змалечку повинні вчитися висловлювати свої почуття, але так, щоб нікого не ображати.

Передусім слід навчитися висловлювати свої почуття, поки ті ще не набрані сили. Ти можеш запитати, чому? Уяви, що в твій черевик потрапив камінчик. Спершу ти його слабко відчуваєш І, не звертаючи уваги, йдеш далі. Потім він починає муляти сильніше, а з часом біль посилюється, стає нестерпним. Ти скидаєш черевик і втрушуєш камінчик. Але, може, ти терпів занадто довго й тому поранив по Іу?

Так і з почуттями. От, наприклад, Юрко. Друзі називають його Юрась-карась чи просто Карась. Спочатку він не дуже ображався, але тепер цс йому допекло. Може, й тебе хтось ненавмисно ображає або ти комусь робиш боляче, навіть не здогадуючись про це? Щоб з'ясувати це, пограйте в гру «Витруси камінчик».

1. Протягом кількох хвилин подумайте, чи є щось такс, що дошкуляє вам у стосунках з однокласниками. Потім скажіть: «У моєму черевику немає камінчика» або «У моєму черевику є камінчик. Мені не подобається, коли кепкують з того, що я рудий» абощо,

Я-повідомлення

Висловлювати свої почуття найкраще за допомогою «Я-повідом-лен». Це речення, яке містить слова «я», «мені», «мене» І повідомляє про твою проблему і твої почуття.

Наприклад, тебе дратує, коли хтось без твого дозволу бере ти -лінійку. Чи, може, ти страждаєш, коли хтось насміхається з я повноти чи високого зросту? У такому випадку скажи (найкраще у загальній розмові, не звертаючись до когось особисто): «Мені не подобається, коли без дозволу беруть мої речі» або: «Я переживаю через свою повноту (чи зріст), особливо коли хтось нагадує мені про це».

Повідомлення про свої почуття в такий спосіб викликає у нормальних людей бажання допомогти. Л якщо хтось знову так зробите, скажи йому або їй: «Іване (Катю), ти ж знаєш, що я цього не люблю».

5. Співчуття

Співпереживання,   співчуття      це   те,   що

робить людину людиною. Це вміння поставити себе на місце іншого, зрозуміти і відчути те, що й він. Ти можеш навчитися відчувати внутрішній сніг людей іншої статі, віку, віри, культури і виховання.

Це вміння допоможе тобі побачити світ очима цих людей, і ти зрозумієш, який він цікавий і багатогранний. Це також допоможе тобі ладнати з батьками, вчителями і знаходити друзів.

Об'єднайтесь у 7 груп. Уявіть почуття одного Із за пропонованих людей. Розкажіть про це класові.

1. Що відчувають батьки, коли їхня дитина      затримується і вони не знають, де вона?

2. Що вони відчувають,   коли їхня
донька чи сип підмовляється

, допомогти?

  1.       Що відчуває учитель, коли учні не
    слухають його пояснення?
  2.       Що відчуває прибиральниця, коли
    хтось заходить до школи у
    забруднених черевиках?
  3.       Що відчуває хлопчик або дівчинка
    першого дня у

НОВІЙ ШКОЛІ?

6. Що відчуває той, кого дражнять
|   або не приймають

1, Угру?

7. Що відчуває той,   кому
незаслужено поставили
низьку оцінку?

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь
учнів.

Робота із зошитом.

  1. Домашнє завдання
  2. Підведення підсумка уроку.

5 клас

    Служби захисту населення.

Практична робота. Моделювання ситуації виклику служб захисту насе-

лення.

Панькевич

Оксана   Михайлівна

ТЕМА: Служби захисту населення: пожежна служба, міліція, швидка допомога, служба газу, служба цивільної оборони.

Практична робота.

Моделювання ситуації виклику служб захисту населення.

МЕТА: формування в учнів знань про різні рятувальні служби, навчати учнів взаємодіяти з рятувальними службами, викликати аварійні служби, складати пові-

домлення для рятувальників, розвивати пізнавальні інтереси, координації рухів, пам`ять, виробляти в учнів уміння застосовувати інформацію про рятуваль-

ні служби і напрямки їхньої діяльності в складних життєвих ситуаціях, виховувати навички  правильної поведінки при різних екстремальних ситуаціях, норми володіння собою, вміння швидко приймати рішення.

 Обладнання: плакати, таблиці, малюнки.

Хід уроку

  1. Організація учнів.
  2. Перевірка домашнього завдання.

       Діти об’єднуються в групи ( художники,                   актори, журналісти) і малюють, показують пантоміми, беруть інтерв’ю про дії в автономній ситуації.

  1. Мотивація навчальної діяльності.

В усі часи існування людства старше покоління передавало наступному знання і навички уникання небезпек-безпеки життя. У прадавні часи – це захист від диких звірів, несприятливих погодних умов і стихійних лих. Згодом люди навчилися непогано захищати себе від природних небезпек. Але натомість з’явилися небезпеки, пов’язані з життєдіяльністю самих людей. Це – небезпеки на дорогах, у побуті, на виробництві, а також екологічні небезпеки, які виникають через те, що люди забруднюють навколишнє середовище, роблять його непридатним для свого життя. Тому в наш час варто говорити не лише про безпеку життя, а й про безпеку діяльності людини і вмінні взаємодіяти з службами захисту населення в надзвичайних екстремальних ситуаціях.

4. Повідомлення теми уроку.

   Захистом власності особистої безпеки громадян опікуються служби захисту населення, адже будь-яка людина в державі має право захищати своє життя, здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань з боку будь-кого.   Під контролем служб захисту населення безпека дорожнього руху, запобігання надзвичайним подіям, проведення рятувальних робіт.

-А зараз давайте вияснимо, які ви знаєте служби захисту населення і як до них звертатися.

5. Вивчення нового матеріалу.

      а) «Мікрофон» ( діти коротко висловлюються про служби захисту населення).

      б) робота з підручником.

      в) бесіда за круглим столом.

        «Пожежник»: боротьбою з пожежами займається пожежна охорона, основними завданнями якої є пожежна профілактика, яка включає в себе комплекс заходів необхідних для попередження виникнення пожеж або зменшення її наслідків, а також заходи пов’язані з ліквідацією пожеж, які виникли. З метою попередження пожеж пожежна охорона проводить роз’яснювальну роботу серед населення. Коли ви бачите пожежу, спрацювала пожежна сигналізація або відчувається диму, телефонуйте – 01.

«Міліціонер» - державним озброєним органом виконавчої влади, який захищає життя і здоров’я людини, її права і свободи, будь-яку власність від протиправних посягань , є міліція. Якщо ви стали свідком злочину або зазнали нападу, пограбування, викрадення, телефонуйте -02, або звертайтеся до дільничного міліціонера чи районного відділення міліції. Підрозділом міліції, який забезпечує безпеку дорожнього руху, є державна автомобільна інспекція (ДАІ).Тому в усіх питаннях, пов’язаних з безпекою дорожнього руху, також телефонуйте за номером – 02.

 «Медик»- екстрену медичну допомогу при нещасних випадках та загрозливих для життя та здоров’я станах на місці події або підчас транспортування хворого до лікарні надає швидка медична допомога. У містах створюються спеціалізовані бригади швидкої допомоги: реанімаційні, кардіологічні, неврологічні та ін. Якщо ви чи хтось інший потребує негайної медичної допомоги, телефонуйте -  03.

  «Газовик» - профілактикою, ремонтом, установкою газових приладів, усуненням та ліквідацією аварійних ситуацій  та аварій займається газова служба. При витоку та появі запаху газу, несправності газових  приладів, відсутності тяги в димоході  газової колонки телефонуйте – 04. 

 «Санітар епідеміолог» якщо ви стали свідком порушення санітарних норм у магазинах, кафе, їдальнях, у приміщенні з’явилися щурі, миші, таргани повідомте санітарно-епідеміологічну службу. Вона розробляє і проводить заходи для зниження і ліквідації інфекційних захворювань, епідемій, здійснює профілактичні заходи і контрольні функції щодо поліпшення умов праці й побуту населення. Телефон цієї служби –

2-25-22.

«Соціальний працівник» - соціальна служба займається пенсійним забезпеченням, забезпеченням  незаможних і непрацездатних громадян, займається притулками для неповнолітніх. Ця служба також опікується пільгами ветеранів війни, інвалідів, чорнобильців, санітарно оздоровчими заходами для всіх категорій населення, займається благодійною діяльністю, допомогою по безробіттю. Номер телефону – 2-12-82.

  «Еколог» - якщо ви стали свідком забруднення водойм і ґрунту, спалювання відходів гуми, пластмаси чи листя восени, знищення рідкісних рослин чи тварин, нераціонального використання природних багатств і землі повідомте екологічну службу за номером 2-15-36.

 6. Закріплення матеріалу.

     а) Об’єднання в групи «01», «02», «03»..

Демонстрація роботи даної служби захисту населення.

    б) Мозковий штурм

7. Фізкультхвилинка.

8. Практична робота.

   Тема. Моделювання ситуації виклику служб захисту населення.

  Мета: навчитися моделювати ситуації, як викликати служби захисту населення.

 Обладнання і матеріали: зразки ситуацій, малюнки підручника, таблиці.

Хід роботи

а). Робота з підручником с.158.

б) Розгляд таблиці «Рятувальні служби і напрями їхньої діяльності»

Назва служби

Напрямки діяльності

Номер телефону

Пожежна

Гасіння пожеж

01

Аварійна рятувальна служба цивільної оборони

 

Допомога при надзвичайних ситуаціях

01

Міліція

Боротьба з нападниками, викраденням і ДТП

02

Медична допомога

Надання допомоги при травмах, болях, кровотечах тощо

03

Служба газу

Допомога у випадках витоку газу

04

Соціальна служба

Допомога в родинних конфліктах, у випадку жорстокого поводження, немічним

№ тел. Служби дізнайся через телефонну довідку 09

Санітарно – епідеміологічна служба

Ліквідація порушень санітарних норм у їдальнях, магазинах, боротьба з гризунами

№ тел. Служби дізнайся через телефонну довідку 09

 

Екологічна інспекція

Боротьба із забрудненням довкілля

№ тел. Служби дізнайся через телефонну довідку 09

в) Робота в зошиті с. 55-56.

9. Підсумок уроку і оголошення домашнього завдання.

 


 

5 клас

 

Тема:                    Вступ. Значення здоров’я в житті людини. Цілісність і

                             неповторність життя людини. Здоров’я – наріжна умова

                             розвитку людини.

 

Мета:                   Формувати поняття здоров’я, показати його важливість у

                             житті людини, вивчити вплив різних факторів на здоров’я

                             людини. Виховувати вміння зміцнювати власне здоров’я,

                             використовувати комплекси фізичних вправ і прийоми

                             загартовування. Розвивати вміння мислити, аналізувати,

                             порівнювати.

 

Обладнання:       Таблиці із зображенням прийомів загартовування та

                             комплексів фізичних вправ.

 

Хід роботи.

    І. Пояснення нового матеріалу.

 Життя прожити не поле перейти. У кожного воно своє, дане Богом, індивідуальне і не повторне. І, звичайно, що залежить наше життя від нас самих: від наших звичок, нашого харчування, нашої праці, нашого режиму дня, одним словом від нашого здоров’я. Кожну людину із давніх давен по сьогоднішній день турбує її здоров’я, тому що саме від нього залежить тривалість нашого життя, його повноцінність і добробут.

 Вивчаючи предмет «Основи здоров’я», кожен зізнається про його важливість для людини, а також про фактори, які впливають на зміцнення і збереження здоров’я.

 Кожен із нас проживає у природі. Ми – її частина неповторна і унікальна. Ми творимо своє життя самі. Давайте ми розшифруємо слово життя.

Я – я

Т – турботливий

Т – творчий

И

Ж – життєрадісний

 Розгляд мал. ст. 4-9 (підручника).

Отже, наше життя залежить від нас самих, але головним чином від здоров’я. Тому для кожної людини найдорожчим є її життя і здоров’я. А що ж таке здоров’я?

 Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб і фізичних вад. Без здоров’я людина не може бути щасливою. Здоров’я не купиш ні за які гроші. Його можна тільки оберігати, зміцнювати, формувати працюючи над собою. Розшифровуємо слово здоров’я.

Я – я

В – вольовий

О – організований

Р – розумний, радісний

О – обачний

Д – доброзичливий

З – задоволений

 Отже, кожна людина сам піклується про своє життя і воно залежить не тільки від бога, природи, але і від нас із вами, від нашого способу життя.

  Спосіб життя – це фактор здоров’я який залежить від поведінки людини. Кожен повинен нести здоровий спосіб життя, тобто організовувати свою життєдіяльність так щоб зберігати, зміцнювати, відновлювати своє здоров’я.

 Основними складовими здорового способу життя є:

  • здорове харчування та його режим;
  • заняття спортом;
  • відпочинок;
  • перебувати на свіжому повітрі;
  • рухливий спосіб життя;
  • особиста гігієна;
  • трудова діяльність;
  • загартовування;
  • екологія.

Дуже важливим фактором є екологічна ситуація. Адже від того, яка вона, залежить стан людини, рослини, тварини.

  • Визначте, що може вплинути на здоров’я рослини і людини?

Ходить гарбуз по городу

тай питає свого роду:

«Ой чи живі ви здорові

всі родичі гарбузові?»

Обізвалась жовта диня –

гарбузова господиня:

«Ой живі, та не здорові

всі родичі гарбузові».

Пожовтіли огірочки –

гарбузові сини й дочки –

жовті стали хворобливі

і сонливі, і ліниві.

Ні про що вони не дбають,

мерзнуть всі і засинають.

Облетіла вже квасоля,

і  зів’яла бараболя.

Притулились до землі,

та які там врожаї.

А морквиця, а морквиця –

Гарбузова сестриця

пожовтіла й похудала

й до землі вона припала.

Так чому таке вже сталось,

і не ждалось, не гадалось.

(економічна ситуація, зокрема забруднення повітря внаслідок викиду в атмосферу, або дощі, вода яких також може бути забруднена).

 Отже, екологія – це один із факторів здорового способу життя.

 Дуже важливим фактором є рухова активність, правильний режим дня, загартовування, а також відмова від різних шкідливих звичок, таких як тютюнопаління. Вживання алкоголю, наркотиків. Але на сьогоднішній день ці шкідливі звички є дуже поширені серед молодих людей. Тільки якщо людина правильно себе поводить, загартовується, правильно харчується, тоді вона і здорова. Існують різні методи загартовування: обтирання, обливання, ванни, душі. Але кожен із нас повинен хоча б перестати боятися холоду, як джерела хвороб, кожен повинен вести рухливий спосіб життя, займатися спортом, фізкультурою, не боятися фізичної праці, правильно харчуватись, зміцнювати свою імунну систему, а головне вірити у своє здоров’я.

 Люди здавна боялись хвороб, зміцнювати своє здоров’я, тому і складали приказки і прислів’я про здоров’я:

  • Найбільше багатство – здоров’я;
  • Здоров’я – всьому голова;
  • Здоров’я маємо – не дбаємо, а втратимо – плачемо;
  • Нема щастя без здоров’я;
  • Здоров’я більше варто як багатство;
  • Здоровий злидар щасливіший від хворого багача.

 

  • Давайте і ми зміцнимо зараз своє здоров’я. (Вчитель показує таблиці із

 зображенням комплексів фізичних вправ і разом з учнями робить фізкульт хвилинку).

 Раз, два -  піднялися

 три, чотири – вже присіли

 п’ять, шість – руки вгору

 сім, вісім – знову встали

і за парти поскакали.

 

ІІ. Закріплення матеріалу.

 

  1.          Запитання.
  • Що таке здоров’я?
  • Який спосіб життя є здоровим?
  • Основні складові здорового способу життя.
  • Як ви розумієте загартовування?

 

  1.          Вибрати правильну відповідь із поданих слів і занести їх в табличку.
  1.                                спорт
  2.                                гімнастика
  3.                                наркоманія
  4.                                купання
  5.                                кислотні дощі
  6.                                куріння
  7.                                раціональне харчування
  8.                                фізкультура
  9.                                вживання алкоголю
  10.                  загартовування
  11.                  нестача вітамінів
  12.                  особиста гігієна

Здоров’я

Хвороба

1,2,4,7,8,10,12

3,5,6,9,11

 

  1.          Читання тексту підручника.

 

ІІІ.  Д/з.

Вивчити ст. 5-9. Підібрати прислів’я про здоров’я.

Тема: Правила безпечної поведінки на воді. Способи рятування потерпілих на воді.

Мета: Активізувати знання учнів про те, як треба поводитися на воді; вказати на основні способи рятування потерпілих на воді; розвивати в учнів усвідомлену необхідність дотримуватися правил безпечної поведінки на воді.

Тип уроку: комбінований.

Зміст роботи.

  1.    Перевірка домашнього завдання.
  1. Перелічити всі можливі небезпеки, пов’язані з безпосередньою участю людини (вулична крадіжка і т. д.)
  2.    Перелічити всі небезпеки, пов’язані з науково-технічним прогресом( кислотні дощі і т. д.)
  3.    Перелічити побутові предмети і прилади, що становлять небезпеку.

Бліц-опитування.

Учитель швидко називає явища, предмети, дії й вказує на будь-якого учня, а той повинен швидко сказати: «Небезпеки немає», або назвати небезпеку, якщо вона є. Наприклад: автобус – аварія, ніж – поранення, тістечко – отруєння зіпсованими харчами і т. д.

  1.    Пояснення нового матеріалу.
  1.    Колективна робота.

Учні доповнюють висловлювання вчителя, закінчують його думки.

Серед численних небезпек і нещасних випадків особливе місце посідають нещасні випадки на воді, тому що …( вони часто пов’язані з відпочинком людей). Великої частки їх можна уникнути, якщо … (дотримуватися правил безпеки). Крім вивчення правил безпечної поведінки потрібно … (придбати допоміжні засоби для тих, хто не вміє плавати, одяг, призначений для відпочинку).

  1.    Евристична бесіда.

Учитель перелічує правила поведінки на воді, учні пояснюють, чому, якщо не дотримуватися їх, може статися нещасний випадок.

Для того, щоб уникнути нещасного випадку на воді:

  •                    не перегріватися на пляжі;
  •                    не запливайте на глибину;
  •                    уникайте місць, які заросли водостоями;
  •                    бережіть свій плавальний засіб(надувний круг, матрац) від перегрівання, гострих предметів;
  •                    не пірнайте в незнайомих місцях;
  •                    не купайтеся в морі під час шторму понад три бали.
  1.    Учні об’єднуються в групи, кожній крупі видається картка із завданням. Ті хто отримав завдання, повинні відтворити ситуацію нещасного випадку на воді, а учасники іншої групи – надати допомогу.

Картки:

  •                    ви далеко запливли на матраці, а з нього почало виходити повітря; плаваєте дуже погано;
  •                    ви заплутались у водоростях;
  •                    ногу звела судома;

( Учитель вказує на правильні дії, якщо учні затрудняються. Для кращого відтворення ситуації учні розглядають малюнки 98, 99 (а, б, в) підручника автор Воронцова).

  1.    Учитель дає запитання: «Як може допомогти потерпілому на воді учень 5-го класу?»

( Після обговорення учні зачитують в підручнику (авт. Бойченко) основні правила допомоги потерпілому на воді).

  1.                      Підсумок уроку.

Повторюються правила безпечної поведінки на воді.

В зошиті записуються нові слова: «шок», «судома».

Д/з. написати в зошиті причини, через які не можна:

  •                    заходити у воду там, де встановлено знак «Купатися заборонено»;
  •                    пірнати там, де з води стирчать корчі;
  •                    купатися, коли почув штормове попередження.

Вив. § 16.


Тема. Допомога людям з обмеженими можливостями. Практична робота. Моделювання способів допомоги хворому в сім’ї.

Мета. Дати учням поняття про те, як допомагати людям з обмеженими можливостями, про те, яка допомога їм потрібна від суспільства, держави і сім’ї. В ході практичної роботи закріпити на практиці способи допомоги хворому в сім’ї.

Обладнання. Малюнки, на яких зображено людей з обмеженими можливостями; спортсменів Параолімпійських ігор.

Хід уроку

 

  1. Організаційний момент.
  2. Перевірка домашнього завдання.
    •                Як правильно розподіляти обов’язки між членами родини?
    •                Назвіть постійні обов’язки кожного члена твоєї сім’ї.
    •                Як можна захиститися від порушень прав дитини в сім’ї?
    •                Як може впливати на твоє здоров’я куріння батьків?
  3. Актуалізація опорних знань.
    •                Кого відносять до людей з обмеженими можливостями?
    •                Чи є такі люди поруч з вами?
  4. Мотивація пізнавальної діяльності.

 Пригадайте казку Валентина Катаєва «Квітка – Семицвітна.» Закінчилась вона тим, що дівчинка використала останню пелюстку чарівної квітки на бажання, щоб усі діти у світі були здоровими і її друг Сергійко зміг ходити.

  1. Вивчення нового матеріалу.

Оголошення теми і мети уроку.

На жаль, наше життя не казка. Поряд з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Ці люди або сліпі, або погано чують, або не можуть пересуватися. Для них складним може бути те, що для здорової людини є звичайним. Це може бути і піднімання сходами, перехід дороги

 Робота з робочим зошитом. Виконання завдань на ст.30.

  а) уточнення і розширення інформації.

 Багато людей із обмеженими можливостями долають недуги і досягають значних успіхів.

 Для інвалідів проводять Параолімпійські ігри. Збірна України успішно виступила на 12 Параолімпійських іграх 2004 р. в Афінах.

 Розповідь учня який мав випереджувальне завдання про успіхи українських спортсменів на Параолімпійських іграх.

Розповідь вчителя.

 Держава має дбати про потреби людей з обмеженими можливостями. Для цього повинні влаштувати спеціальні підйомники у транспорті, обладнувати сходи для заїзду на інвалідних візках, забезпечити тих, хто погано чує слуховими апаратами, встановити звукові сигнали світлофорів для сліпих.

 Для дітей з обмеженими можливостями в Україні створено спеціальні дошкільні заклади та школи. Видають підручники і книжки для сліпих. Вони написані спеціальним шрифтом Брайля. В них букви замінені комбінаціями з шести опуклих крапок.

Ці комбінації «читають» пальцями.

  •    які стосунки повинні панувати  в сім’ї, де є люди з обмеженими можливостями?
  1. Закріплення інформації.

Виконання практичної роботи. «Моделювання способів допомоги хворим в сім’ї.»

Ст..31 робочого зошита.

7. Домашнє завдання. Вивчити параграф 8.

 


                                                      5 клас

  Тема уроку.     Правила дорожнього руху . Перехід багато смугової дороги.

                             Дороги в мікрорайоні школи, громадський транспорт, зупинки.

                             Поведінка при ДТП.

  Мета уроку.     Ознайомлення учнів з новими Правилами дорожнього руху;

                              Навчити безпечно користуватися громадським транспортом і                   зупинками; допомагати зрозуміти причини ДТП, навчити                                             учнів як діяти під час ДТП.

Обладнання уроку. Олівці, фломастери, наочність „Правила дорожнього руху”,

                                  Ілюстрації до теми уроку.

 

Тип уроку.           Урок засвоєння нових знань та формування на їх основі вмінь                       і навичок.

 

Хід уроку.

  І. Актуалізація опорних знань.

      1. Повторення вивченого у початкових класах.

                                (підручник с. 20)

      2. Обговорення.

                                - Які пішохідні переходи є у нашому населеному пункті?

 ІІ. Робота над темою уроку.

  1. Вступне слово вчителя.
  2. Оголошення теми і мети уроку.
  3. Словникова робота : багато смугова дорога, транспортний потік, осьова лінія, острівці безпеки.

                           (наочні посібники)

  1. Робота з підручниками  П -№ 3
  2. Самостійна робота: скласти речення з наведених частин:

      а) дороги, …..; б) … дві смуги, ….; в)…. називається багато           смуговими.; г) ….. які мають канад….

6.  Робота в гуртках „Безпечно”, „Небезпечно”.

                       Скласти таблицю безпечної

                       Відстані до автомобіля.

7.Ситуаційне завдання. У напівпорожньому салоні автобуса ти намітив   залишений пакет. Поясни свої дії.

                                                             (с. 133, підручник)

8. Обговорення плакату „ Запам`ятай”.

 9. Намалювати речі, які переповненому транспорті можуть стати небезпечними.

10. Робота з підручником (стор 140).

ІІІ. Закріплення вивченого матеріалу.

  1. Бесіда

  -  Які правила перевезення вантажів порушено ? (мал. 140)

2. Ролева гра „Поведінка на зупинці”.

  а) розіграти сценку про небезпеку очікування транспорту на краю тротуару.

  б) продемонструвати, чому небезпечно обходити автобус спереду….

3. Мозковий штурм. Записати поради для тих, хто збирається їхати в переповненому транспорті.

4. Вправа „Безпечне положення при ДТП”.

ІV. Підсумок уроку.

      „Перевір себе”

                      (підручник с. 146).

V. Домашнє завдання.

        Зробити свої висновки з вивченої теми, записати їх на плакаті. 


 

Клас 5

Урок: тренінг.

 

Тема: Позитивний вплив на здоров'я дружних стосунків між  однокласниками , хлопчиками й дівчатками.

 

Мета: розглянути дружні стосунки з однокласниками ; проаналізувати види спілкування між хлопчиками й дівчатками ; обґрунтувати необхідність мати друзів ; сприяти встановленню у класному колективі дружньої атмосфери, поліпшення між статевих стосунків , запобіганню проявам насилля в учнівському середовищі.

 

Обладнання: таблиця, м’ячик, маркер, фломастери

 

Хід уроку.

  1. Знайомство. Продовжити фразу “мій друг сказав про мене, що ... ” з рук в руки передаємо м’ячика.
  2. Зворотній зв’язок. Таблиця:

 

Батьки

Вчителі

Друзі

 

 

 

 

          Що між ними спільне? А що відмінне?

  1. Обговорення: Риси справжнього друга (підручник с.122)
  2. Доповнення вчителя.

Якщо вам хочеться йти до школи, ви нетерпляче очікуєте зустрічі зі своїми шкільними друзями – вам пощастило , у вас склалися гарні стосунки з класом .

Якщо ж усе навпаки , і ви з жахом виходите на перерву , бо треба з кимось спілкуватись , а в дома згадуєте свої образи й у решті – решт мрієте про перехід до іншого класу чи школи , подумайте, може причина у вас. Спробуйте:

  • піти на зустріч своїм однокласникам,
  • зробити все можливе (без самоприниження  й лестощів), щоб вас почали поважати.

Не чекайте першого кроку від інших. Згадайте коли у вас болить голова або зуби, ви ж не чекаєте , поки їх почнуть лікувати ваші товариші , а займаєтеся цим самі . То чому ж про ваше соціальне здоров'я повинні піклуватися інші.

  1. Руханка. Діти імітують рухи:

     Віє вітер нам в лице

     Захиталось деревце

     Вітерець все тихіше – тихіше

     Деревце все вище – вище

  1. Виконання практичної роботи: Моделювання ситуації спілкування з однокласниками і друзями.

а) об'єднання учнів у групи за статтю

б) учні працюють над завданнями

  • школяр підставив ногу однокласникові , і той упав;
  • хлопчик постійно смикає дівчинку за волосся.
  1. Зворотній зв’язок :

     Діти моделюють ці ситуації . Ситуації обговорюються ,   школярі пропонують шляхи розв’язання проблем.

  1. Прощання:

Стати в коло, взятись за руки і разом тричі промовити : “Один  за всіх і всі за одного!” 

 


5 клас

      Тема: Вплив способу  життя родини на здров”я підлітків.

      Мета: вказати на вплив способу  життя родини на здров”я підлітків.

      Обладнання: малюнки підручника, зошит з курсу „Основи здров”я”.

Хід уроку

      І. Поврення вивченого матеріалу.

      Кілька учнів зачитують обов”язки кожного члена сім”ї, які вони визначили разом з батьками.

      Наприклад:

      Тато: додаглядає за коровою, порається на городі, гуляє з братиком, перевіряє мої домашні завдання.

      Мама: доглядає за птицею, готує їжу, пере, доглядає молодшого братика.

      Я(Олеся): мию посуд, прибираю за котом, слідкую за своїми речами, поливаю вазони, граюся з братиком.

      Діти, хто має найбільше обов”язків? 

      Чи обов”язково мати постійні обов”язки? 

      Чи охоче ви спраєтесь з своїми обов”язками?

      ІІ. Вивчення нового матеріалу.

      а) Вступна бесіда вчителя.

      Виховання дитини починається у сім”ї. Дім – це школа, в якій діти готуються до життя. У батьківській сім”ї діти можуть взяти перші поваги, послуху, співчуття, співпраці, вибору.

      Батьки є надвизнайно важливим і впливовим джерелом формування здров”я і характеру дітей.

      Діти! Може, хто знає прислів”я, приказки про сім”ю, родину?

      „Міцна сім”я – міцна держава.”

      „Яка хата – такий тин,

      Який батько – такий син.”

      „Яблуко від яблуні далеко не котиться.”

      Відомо, що 88% підлітків довіряють батькам, а значить і довіряють цій інформації, яку вони отримають від них.

      б) Мозковий штурм.

      До кого діти звертаються за допомгою чи за порадою:

батько, мати, товариш, вчитель, сусід, однокланик, брат, сестра, тітка.

(другому етапі підкреслюють тільки дорослих).

      Як бачите, найчастіше ви звертається по домогу до батьків, рідких.

      Бесіда вчителя.

      „Вчаться в тих, кого люблять” – сказав великий німецький поет Гете.

      Найважливішим для дитини є батькове слово. Порада матері, ласка і спвчуття бабусі, мудрість дідуся.

      Якщо в сім”ї панує взаємоповага, доброзичливе ставлення одне до одного, розуміння, то діти виростають щасливі.

      Але, на жаль, сім”я має двосторонній вплив на спосіб життя молодої людини. Якщо батьки мало приділяють уваги дітям, зловживають спиртним, то діти в таких сім”ях виростають фізично слабкими, кволими, у них часто трапляються нервові зриви.

      г) Вчитель  роздає дітям надруковані „Принципи добрих взаємин у сім”ї”(ст.85 „Інтегрований курс „Основи здоров”я” Ящук Г.Ф., Фука М.М.)

      Діти читають по черзі кожен принципи.

      ІІІ. Закріплення вивченого матеріалу.

      Дітям пропонується записати п”ять дорослих, ким вони довіряють за таким алгоритмом:

  • спочатку вони записують ім”я людини, до якої вони звернуться у разі потерби в першу чергу;
  • потім, пишуть ім”я людини, до якої вони звернуться, якщо першої не буде і так далі.

      ІV.Домашнє завдання.

 Розмістити людей, з яким ти спілкуєшся у вигляді Сонячної системи.


5клас

Тема. Повага до старших і молодших, слабших і немічних

            Членів сім’ї.

Мета: показати значення та вплив на здоров’я приязних стосунків між однолітками, молодшими і старшими.

Обладнання: малюнки підручника, зошит з курсу „Основи здоров’я”.

 

І. Вивчення нового матеріалу.

        Дорослі члени сім’ї турбуються про добробут і затишок родини. Вони працюють, дбають про утримання членів сім’ї. До цих людей треба ставитися з повагою, бо вони свою працю і свій час жертвують для своєї сім’ї. В батьків багато турбот і обов’язків. Вони часто втомлюються. Треба цінувати їх працю, бути з ними привітними, ввічливими, допомагати їм.

           В українських родинах віддавна існувала традиція шанобливого ставлення до старших людей, привітності і ввічливості у спілкуванні з ними. Про це свідчать і українські народні прислів’я, які вчили поважати інших, бути з ними лагідними.

           Адже, хто не поважає інших, той не шанує себе. Ввічливість і гідність скрізь шанують. Люди похилого віку мають великий досвід життя, який складається з позитивних і негативних моментів. Навіть помилки у житті є повчальними, щоб не допускати їх надалі. Молоді люди особливо повинні шанобливо і гідно оцінювати досвід старших, прислухатися до їх порад. Легковажити життєвим досвідом старших – це свідомо наражатися на неприємності. Уважне ставлення до старших свідчить про високу культуру і мораль людини. Ставлення до людей похилого віку повинно бути шанобливим, сповненим милосердя і співчуття, уваги і терпеливості. Діти, які з любов’ю, пошаною і піклуванням ставляться до старших людей, напевно, дочекаються такої ж уваги від своїх власних дітей.

           Особливо вразливою частиною суспільства є малі діти. Вони беззахисні, вразливі, часто безпомічні і тому потребують постійної уваги і допомоги з боку старших. У маленьких дітей немає навичок самообслуговування, немає життєвого досвіду. Вони тільки пізнають навколишній світ і тому часто можуть наражати себе на небезпеку. Таким дітям потрібно приділяти особливу увагу – допомагати їм пізнавати навколишній світ, бути з ними терплячими, пояснювати суть речей і явищ.

           Дуже безпомічними є немовлята. Вони повністю залежать від тих, хто про них турбується. Тому потрібно постійно наглядати за ними, щоб вони були ситі, чисті, не плакали, перебували в теплі.

           На жаль, у нашому суспільстві є люди з фізичними вадами. Одні з них обмежені у русі, інші погано бачать, чують. Це можуть бути старші за віком люди, які мають фізичні вади через старість, а можуть бути молоді і навіть діти, які внаслідок хвороби або нещасного випадку стали інвалідами. Ці люди потребують постійного піклування медиків, державних працівників, людей, які проживають з ними та їх оточують. Всебічна допомога, гуманне ставлення, піклування, посильна підтримка, увага, милосердя – обов’язок кожної людини щодо людей з обмеженими можливостями.

           Якщо ми просто в душі будемо мати співчуття, жаль до людей з обмеженими можливостями, то цим ми їм не допоможемо. Якщо людина обмежиться лише співчуттям до потреб інших і нічого не буде намагатися зробити для допомоги їм, то її милосердя і співчуття не будуть справжніми і щирими. Коли людина дійсно співпереживає з іншою людиною, то вона буде намагатися зменшити її страждання. Вона не буде чекати, коли її попросять, а сама буде помічати, коли хтось потребує її допомоги. Вона буде сама пропонувати свою допомогу, не чекаючи винагороди чи подяки.

           Кожна людина повинна розуміти, що в будь-який момент вона також може опинитися на місці того, хто потребує допомоги, і поставити себе на її місце.

           Треба добрі слова сказати про волонтерський рух. Волонтерський рух – це рух для надання безкорисливої допомоги тим, хто її потребує. Термін „волонтер” в перекладі з англійської мови означає „доброволець”.

Волонтер – це людина, яка добровільно, не переслідуючи корисливих цілей, займається діяльністю на користь суспільства, не отримуючи за це грошової винагороди. Волонтери не отримують матеріальної допомоги у вигляді заробітної плати, проте вони мають дещо інше – розвиток власних здібностей, моральне задоволення, відчуття власної необхідності тим, хто потребує допомоги, відчуття, що вони приносять користь, отримують нові знання. Волонтери працюють з людьми, які потребують соціально-психологічної допомоги. Передусім, це діти, які не отримали потрібної уваги з боку батьків або не мають батьків, пенсіонери, інваліди та інші. Це найбільш уразлива та чутлива частина суспільства.

 

ІІ Закріплення матеріалу

 

1. Як потрібно ставитися до старших і молодших, слабших і немічних членів сім’ї?

2. Чи потрібна допомога людям похилого віку? Чому?

3.Чому потрібно допомагати людям з обмеженими можливостями?

4. У суть волонтерського руху?

 

ІІІ. Фізкультурна пауза.

 

* Сісти прямо, хребет прямий, голова піднята, шия розслаблена, дихання спокійне.

* Повільно опустити очі вниз, потім підняти вверх до крайньої точки. Повторити 3 рази.

* Повільно відвести очі вліво, потім вправо. Повторити 3 рази.

* Повільно відвести очі у лівий верхній кут класу і по діагоналі у нижній правий кут. Повторити 3-5 разів.

* Повільно відвести очі у правий верхній кут класу і по діагоналі у нижній лівий кут, і так 3-5 разів.

* Опустити очі вниз і повільно поводити очима по колу за годинниковою стрілкою, потім проти неї, і так 3-5 разів.

 

ІV. Практична робота

 

          Моделювання ситуації допомоги старшим і молодшим, слабким і немічним.

                 ( Використання зошита з курсу „Основи здоров’я”)

 

 

          Сім’я – найкраще середовище для проживання людини. У сім’ї проживають люди, різні за віком, з різними можливостями. Але для того, щоб кожен член сім’ї почувався затишно, всі повинні турбуватися один про одного.


Тема:Безпеччна поведінка. Правила безпечної поведінки  вдома  надворі  у натовпі.Практична робота  Моделювання ситуації,та опрацювання алгоритму поведінки в натовпі.

Мета:формування життєвих навичок поведінки вдома ,надворі ,у натовпі.

                                         Хід уроку

 

1.Організаційний момент ( привітання ,повідомлення  теми уроку )

2.Актуалізація опорних знань( перевірка домашнього завдання )

 Назвіть умови виникнення горіння

Куди звертатися при  пожежі ?

Що найчастіше буває причиною  виникнення пожеж ?

2.Мотивація навчальної  і пізнавальної діяльності.

Нам постійно доводиться спілкуватися із знайомими і незнайомими людьми. Більшість людей порядні ,чесні й доброзичливі.Та існує небезпека зустрічі з недоброю людиною.Дітям і дорослим краще уникати соціальних небезпек Але як іх розпізнати ?

3...Вивчення  нового матеріалу.

(слово вчителя)

Мій дім –моя фортеця. Кожен сподівається,що стіни рідного дому захистять спокій і майно.Але для цього слід подбати про заходи безпеки.Запам’ятайте!

Завжди тримайте двері замкненими.

Не відчиняйте  дверей незнайомим.

Невихваляйтесь дорогими речами  перед друзями ,а тим паче перед стороніми людьми.

Не залишай ключі від квартири під килимом,інших легкодоступних місцях.

Від тебе залежить твоя безпека під час ігор  надворі .А зараз ми вивчемоПравило   5 „Не”

     Не розмовляй знезнайомцями.

     Не сідай у машину до незнайомця

     Не гуляй надворі після того як стемніло.

    Не звертай з дороги до школи.

     Небери нічого у незнайомців.

Які ще правила можна додати ?

Натовп – це скупчення людей.Паніка-розгубленість втрата контролю за своєю поведінкою.Потрібно знати як уникнути можливих  небезпек.

 

 

Учні  ознайомлюються  з порадами,якщо збираєшся в людні місця(ст..111-112 в підручнику Т.Є Бойченко )

4.Вправа на зняття напруження ( „Будинки-господарі-землетрус”)

Учасники об`єднаються в трійки.Двоє беруться за руки і стають будинком.Один заходить усередину.Він-господар.За командою „Будинок” будинки міняються  місцями. За командою „Господар” господарі міняються місцями .За командою  „Землетрус” усі міняються місцями.

5.Виконання практичної роботи 5  „Моделювання та відпрацювання алгоритму поведінки у натовпі” ( практична робота   в зошиті)

Учні  розглядають ситуацію.Шукають правильний вихід із ситуації.Користуються  блок-схемою,визначають,як треба поводитися в цій ситуації.

6.Підсумок уроку.

Продовжити фразу: як  я  потрапив в натовп мої дії будуть такі........

7. Домашнє завдання ( ст.103-113  Т Й  Бойченко)


5 клас

Тема: Умови виникнення пожежі.

Мета: Ознайомити учнів з умовами виникнення процесу горіння і принципами запобігання і гасіння пожеж; виховувати обережність при поводженні з вогнем.

Обладнання: Аркуші паперу А2, А3, олівці, маркери, обладнання для демонстрації досліду, малюнки, схеми.

 

Хід уроку

 

– Знайомство:

«Назвати ім’я та риси свого характеру, особисті якості, які асоціюються із словом «вогонь» (н-д запальний)»

– Зворотній зв'язок: «Пригадайте, що може стати причиною пожежі в транспорті?»

 

І. Повідомлення теми і мети уроку

– Очікування: «Сьогодні ми вивчимо тему: умови виникнення пожежі.

Тому на нашій галявині розмістимо вогнище. На крапельках напишіть свої очікування. Ми розвісимо їх над вогнищем на хмаринці.»

 

ІІ. Пояснення нового матеріалу

– Розповідь учителя.

Згадайте легенду про Прометея. Він не думав, що його вистражданий дар може стати небезпечним. Люди навчились використовувати вогонь для приготування їжі, виготовлення посуду та ін. Проте і досі не навчились повністю приборкувати вогонь. Недарма у народі кажуть: «Вогонь добрий слуга, але поганий хазяїн».

Необережне і недбале поводження з вогнем може призвести до страшного лиха – пожежі.

– Учитель показує вирізаний з паперу трикутник і запитує: «Як називається ця геометрична фігура?»

І для виникнення горіння необхідні теж три умови, їх називають «трикутником вогню»?

Для з’ясування цих трьох умов пропоную схему: «Що? Де? Коли?»

  1. ЩО необхідно, щоб почалося горіння? Горючі речовини чи матеріали (дерево, папір…);
  2. ДЕ може відбутися горіння? Там де є кисень;
  3. КОЛИ це може трапитись? Коли є джерело запалювання. (іскра, відкритий вогонь, висока температура);

Висновок: Отже, існує три умови горіння: горюча речовина, кисень і джерело запалювання.

Вивішується на дошці схема:

 

 

УМОВИ ГОРІННЯ

 

– Демонстрація досліду.

Насипте у склянку піску, встроміть у нього недогарок свічки і запаліть. Потім накрийте склянку блюдцем. Що сталося з вогнем? (згас).

Він згас через нестачу кисню. Якщо вогонь виникає в закритому приміщенні, то він сам по собі згасає. А найбільше розгоряється де найбільша кількість кисню (у лісі).

Це перша умова горіння.

– Доповнити перелік можливих джерел запалювання: сірник, несправний електроприлад…

Це друга умова горіння.

– Третьою умовою горіння є горючі речовини.

Діти, прочитайте в підручнику на сторінці 97, якими можуть бути речовини, що нас оточують.

– Гра «Хто більше?»

Об’єднаємося у дві групи, розраховувати по «день» і «ніч».

Запишіть на окремих аркушах паперу якомого більше: 1) горючих, 2) негорючих, 3) важкозаймистих речовин.

Обираємо трьох представників за видами речовин.

Кожна пара називає одну речовину із списку (не повторювати).

Хто завершує останнім, той отримує жетон для команди.

Виграє команда, яка має більше жетонів.

– Руханка.

Учасники стають в коло і повторяють рухи завчителем:

На галявині вогнище,

Полум’я стелиться низько-низько (присідають),

Далі вогнище розгоряється (піднімаються),

І полум’я коливається (показують руками),

Ми взяли водичку прямо із кринички (нахиляються),

Полили, загребли (імітація руками)

І з галявини пішли (крокують).

– Обговорення: «Причини виникнення пожежі?»

Питання-відповідь.

  1.                      Що найчастіше буває причиною виникнення лісових пожеж?
  2.                      Які природні причини виникнення пожеж?
  3.                      Що означає формула: «чарка + цигарка = пожежа»?
  4.                      Чому заборонено сушити одяг над газовою плитою?
  5.                      Чому небезпечно залишати без догляду увімкнену праску?
  6.                      Чому заборонено користуватись несправними електроприладами?

 

ІІІ. Узагальнення і закріплення вивченого

На дошці з картону вирізаний будинок.

На ньому малюнки з малюнки з порушенням правил пожежної безпеки.

– Пояснити можливі наслідки. Знайти серед малюнків єдиний на якому правильно поводяться.

– Робота в групах.

Об’єднання у три групи, розрахунком за кольорами світлофора.

Ознайомлення з текстом підручника (сторінка 100).

1 група – підготувати демонстрацію того, як швидко загасити невелику пожежу.

2 група – показати дії, як потрібно поводитися, коли на людині загорівся одяг.

3 група – підготувати розповідь про те, як поводитись, коли самостійно подолати вогонь не вдається.

 

IV. Підсумок уроку

– Зворотній зв’язок.

Назвати три найпоширеніші причини виникнення пожежі. (паління, неправильне користування електричними і газовими приладами, необережне поводження з відкритим вогнем).

– Прощання: «Тепло долонь».

Діти стають в коло, беруться за руки і відчувають тепло долонь.


Тема: Розвиток підлітків. Фізичний розвиток людини. Рухова активність та її вплив на розвиток підлітків.

 

Мета: ознайомити учнів з особливостями росту й розвитку хлопчиків і дівчаток; сформувати поняття рухової активності; пояснити вплив рухової активності на розвиток і здоров’я підлітків.

Тип уроку: комбінований.

                                             Структура  уроку

  1.            Організаційний етап.
  2.         Перевірка домашнього завдання.
  3.       Мотивація навчальної діяльності.
  4.      Актуалізація опорних знань.
  5.         Вивчення нового матеріалу.
    1.                       Фізичний розвиток.
    2.                       Рух і постава.
  6.      Узагальнення і систематизація знань.
  7.    Домашнє завдання.
  8. Підбиття підсумків.

                                                  Хід уроку.

Перевірка домашнього завдання. Перевіряється  виконання завдань підручника та робочого зошита.

Основна частина.

Слово вчителя. Процес росту й розвитку організму є тривалим. У перший рік життя відбувається дуже інтенсивне зростання організму, що в наступні роки сповільнюється. У віці 10-11 років у дівчат і в 13-14 років у хлопців відбувається стрімке прискорення темпів росту. Надалі зростання стає повільнішим. Ріст припиняється  у дівчат у віці 18-20 років, у юнаків – 20-22 роки.

У процесі зростання людина розвивається не тільки фізично, але й духовно, інтелектуально, психологічно. Для нормального розвитку організму необхідно, щоб ці складові гармонійно сполучалися.

 

Фігури хлопчиків і дівчаток відрізняються вже з 11-12 років. Хлопчики дорослішають. Плечі стають помірно ширшими за таз. Така особливість чоловічої структури.

У дівчаток – навпаки: таз ширший за плечі, фігура округліша. З ростом молочних залоз вона набуває жіночності. У дівчат у цьому віці може початися місячне (менструація) – щомісячні невеликі виділення із статевих органів. Це іноді супроводжується болями в нижній частині живота.

Для росту і розвитку дівчаток та хлопчиків у цьому віці велике значення має харчування. Недостатнє вживання молочних та м’ясних продуктів, а також свіжих овочів і фруктів призводять до нестачі білків і кальцію та вітамінів і мінеральних речовин.

Згадайте, для чого організму дитини потрібні білки, кальцій, мінеральні речовини. Нормальному росту кісток сприяє регулярне навантаження на м’язи під час занять фізкультурою і спортом.

Фізичне навантаження слід добирати для кожного зокрема. Підліткам не рекомендується займатися важкоатлетичними видами спорту, стрибати з великої висоти. Кістки дорослої людини можуть витримати більші навантаження, ніж дитячі у період росту.

За умов сучасного рівня науки й техніки обсяг занять у школі постійно збільшується; якщо додати до цього захоплення багатьох учнів комп’ютерами, музикою, іграми на приставках, то вийде, що сучасні школярі до 85% свого часу проводять без руху. Так виникає гіподинамія.

Гіподинамія – зниження рухової активності. У разі гіподинамії зростання й розвиток людини сповільнюється, виникають різні захворювання, зменшується не тільки фізична, але й розумова працездатність.

Рух і постава.

Робота з підручником.

Учні вивчають матеріал підручника, параграф 3, с.28-29. Вони вибирають малюнок із зображенням правильної пози при письмі.

Розглядаються правила попередження скривлення хребта.

Можна читати правила по черзі вголос. При аналізі третього правила – правильно сидіти за партою або столом – дати учням кілька секунд для

корекції постави в сидячому положенні. При аналізі п’ятого правила запропонувати учням підняти свої навчальні сумки, можна зважити одну з них.

Узагальнення й систематизація знань

Завдання

  1. Підручник, с.30, №1 (верхнє), с.33, №1-4 (в 10-14 років не варто захоплюватися важкою атлетикою, тому що можливе сповільнення росту хребта в довжину).
  2. Робочий зошит(2), с. 10, №6; або(3), с.19, №5.

(Умови формування правильної постави:

  •                    правильне положення тіла при сидінні за партою й столом;
  •                    рухова активність;
  •                    посильна фізична праця;
  •                    носіння підручників у ранці;
  •                    сон на ліжку із твердим матрацом;
  •                    відсутність захворювань кісткової системи.)
  1. Робочий зошит (3), с.18, №2 (неправильна постава може призвести до змін хребта, порушення кровообігу, порушення роботи внутрішніх органів).

Практичний етап

Виконуються фізичні вправи, описані на с.34 підручника. Оскільки виконання вправ передбачає наявність у дітей спортивної форми, вони можуть виконати їх удома або на уроці фізкультури.

Домашнє завдання

  1.                      Вивчити матеріал підручника, параграф 3, с.24-30.
  2.                      Виконати завдання:
    •                    підручник, с.30-31, №1-2;
    •                    робочий зошит (2),с.8-9, №1-2;
    •                    робочий зошит (3), с.9, №1, 2; с.10, №4.

Підбиття підсумків уроку.

 


 

Основи здоров’я

5 клас

Тема .Основні складові здоров’я: фізична, соціальна, психічна, духовна.

Їх взаємозв’язок і взаємовплив.

 

Мета. Дати уявлення про основні складові здоров’я;навчити розпізнавати різні ознаки складових здоров’я.

 

Обладнання: прислів’я написані на плакаті, дзеркальце ,календар релігійних і державних свят ,велике дзеркало.

Хід уроку

І.Перевірка домашнього завдання.

 

1.Учні зачитують ,або розказують прислів’я про здоров’я і пояснюють їхнє значення.

 

2.Бесіда з учнями:

а) що таке здоров’я?

б) назвіть основні чинники здоров’я;

в) наведіть приклади впливу кожного чинника здоров’я на людину (таке завдання можна дати по групах, або варіантах).

 

ІІ. Основна частина.

1.Лекція з елементами бесіди.

Основні складові здоров’я ( повідомлення учня):

- фізична (нормальна робота всіх органів:

систем організму: травної, м’язової,  серцево-судинної, нервової та інших.)

- духовне

- соціальне

- психічне.

Обговорюю з учнями основні складові здоров’я. Наприклад соціальна—у живій природі парами живуть всі звірі та птахи, у них народжуються діти, батьки їх годують, доглядають і готують до самостійного життя.  Потім батьки старіють і помирають ,а діти продовжують рід. Люди також створюють сім’ї і родини. Діти продовжують розповідь на цю тему, розвивають свою думку.

 

Пропоную обговорити прислів’я:

Дружба дорожча за гроші.

Дружба – найдорожчий скарб.

 

В психічній складовій здоров’я пропоную поговорити про емоції.

Емоції—душевні переживання до особистого і навколишнього життя. Про те, що емоції є негативні і позитивні .

Після емоцій обговорюю почуття любові. Це Лобов до мами чи тата ,братика і сестрички ,бабусі і дідуся, ця любов стає основою любові до України.

Розум—це здатність мислити і пізнавати навколишній світ. Це означає: бачити, знати і уміти, використовувати знання в житті.                                        

 

Духовна складова здоров’я.                                                       

Обговорюю з учнями народні звичаї,народні обряди, звичаї які є в українського народу, релігійні та державні свята.

 

ІІІ. Закріплення матеріалу.

На основі всього того, що мною і учнями було сказано підводжу учнів до такого висновку—щоб бути здоровим потрібно вести здоровий спосіб життя, а це означає:

   1)відмовитися від поганих звичок (учні перераховують які: куріння,  наркотики, алкоголь та інші).

    2)оптимальний руховий режим.

     3) раціональне харчування.

     4) загартування.

     5) особиста гігієна.

      6) позитивні емоції.

По кожному пункту даю можливість учням висловити свою думку.

 

На завершення теми пропоную дітям пограти гру із маленьким дзеркальцем і гру з великим дзеркалом.

  Роздаю, або попередньо пропоную учням принести з дому маленьке дзеркальце.

   Пропоную учням подивитися в дзеркальце щоб вони спробували подивитися на себе «чужими очима».Щоб уявити себе художником, який хоче намалювати того кого бачите в дзеркальці. Щоб» художнику» було зрозуміліше, як ця людина виглядає, змініть вираз обличчя. Хай воно буде і веселим і сумним. Можете скорчити міну, висунути язик, або навпаки, зробити серйозний, розумний вигляд.

ІY.Домашнє завдання.

Виконати завдання в робочому зошиті.                            


      Тема. Профілактика ВІЛ-інфікування. Шляхи зараження ВІЛ. Право підлітків на убезпечення від ВІЛ та СНІД. Як уберегтися від ВІЛ-інфікування.

 Практична робота “Моделювання ситуацій, у яких потрібно сказати “Ні!”.

       Мета. Дати поняття про ВІЛ, СНІД, шляхи зараження, способи і засоби профілактики та типові наслідки СНІДу для людини та її нащадків; вчити учнів діяти в ситуаціях, в яких необхідно сказати “Ні!”; вчити дотримуватися правил безпечної поведінки щодо ВІЛ та СНІД.

        Обладнання. Підручник, зошит з курсу “Основи здоров’я”, плакат у вигляді великого серця, та вирізані  маленькі серця, скотч, збільшена ксерокопія мал.77 та 78 з підручника Т.В. Воронцової .

Хід уроку.

  1. Повторення домашнього завдання:
  •             Кого можна віднести до людей з обмеженими можливостями?
  •             Які умови проживання повинна створити держава дітям-інвалідам та дітям з вадами розумового та фізичного розвитку?
  •             Як потрібно доглядати за хворими які повинні дотримуватись постільного режиму?

2. Вивчення нового матеріалу. Здоров’я людини має здатність відновлюватися завдяки імунній системі. Імунітет –це зброя проти мікробів та вірусів. Він не лише захищає організм від зараження, а й допомагає одужати, якщо захворів. Та є інфекція, яка руйнує імунітет людини. Це вірус імунодефіциту людини. Людський організм –ніби фортеця, а імунітет –могутнє військо. Якщо до організму потрапляє ВІЛ, він уражає імунітет і робить  людину беззахисною перед мікробами та вірусами. Коли імунітет зруйновано, починається СНІД . Це остання стадія хвороби, на якій людина може померти від будь-якої хвороби чи інфекції, наприклад, від запалення легень. Ліків здатних вилікувати ВІЛ

не існує. І вакцини, яка захищає від зараження, поки що не існує. Та звичайно є профілактика цієї хвороби. Вас захистить ваша поведінка.

  1. Робота в групах: “Шляхи зараження ВІЛ”.
    •                         Об’єднання в дві групи.
    •                         Перша група показує пантомімою ситуації, коли є ризик зараження ВІЛ, друга –ситуації в якій цей ризик відсутній.
    •                         Підсумок: запам’ятайте, що ВІЛ передається через кров, статевим шляхом та через молоко матері немовлята. Тому ви повинні пильнувати, щоб в лікарні використовувалися лише одноразові інструменти. А через спілкування, воду, харчі, предмети або укуси комах ВІЛ не передається. Ви можете скільки завгодно гратися, сидіти з ВІЛ-позитивними дітьми, їсти, те що вони приготували, навіть з одного посуду, спільно з ними користуватися туалетом, ванною, басейном, позичати один в одного одяг або взуття. ВІЛ не передається через обійми, дружні поцілунки, кашель або дружбу.
  2. Виконання практичної роботи “Моделювання ситуації. У якій необхідно сказати “Ні!”.(Використання зошита з курсу “Основи здоров’я”).
  3. Руханка “Оркестр”. Стати в коло, розрахуватися на: баян, скрипка, барабан, шоу-балет. Шоу балет виходить у центр кола. Заспівати веселу пісню, супроводжуючи її рухами музикантів та виступом шоу-балету.
  4. Діти пишуть на папірцях вирізаних у формі маленьких сердець, що вони можуть зробити для ВІЛ-позитивного друга. Прикріплюють  до великого плакату “Серце друга” і читають вголос. Учитель підводить підсумок.
  5. Підсумок уроку. Як можна заразитися ВІЛ? Чи є ліки від СНІДу? Як не можна інфікуватися ВІЛ? Назвіть причини, чому ми повинні толерантно ставитися до людей, які є ВІЛ-інфікованими.


Мета: навчальна – продовжувати формувати в учнів поняття про здоров’я і його складові; ознайомити учнів з навичками особистої гігієни, звернути увагу учнів на особисту відповідальність за здоров’я;

розвиваюча – розвивати в учнів вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, систематизовувати вивчений матеріал, робити висновки, формувати в учнів навички особистої гігієни;

 виховна – виховувати в учнів науковий світогляд, дбайливе ставлення до свого здоров’я і формувати особисту відповідальність за своє здоров’я.

Основні поняття і терміни: здоров’я, особиста гігієна, догляд за шкірою, волоссям, руками.

Обладнання і матеріали: малюнки підручника, папір формату А3, маркери, фломастери, робочий зошит з курсу «Основ здоров’я».

 Тип уроку: комбінований.

 

Хід уроку

Епіграф до уроку:

І ще скажи: щоб не хворіти,

Про кволість назавжди забути,

Щоб сильним і здоровим бути,

Що треба кожен день робити?

І. Організаційний етап.

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.

Обговорення легенди.

Легенда про пихатого мандарина

Колись давно у стародавньому Китаї жив розумний, але надзвичайно пихатий мандарин (державний урядовець). Цілий день він тільки те й робив, що приміряв багате вбрання і вихвалявся перед під­даними своїм розумом. Так минали дні за днями, роки за роками... Аж ось країну облетіла звістка, що неподалік оселився чернець, розумніший за мандарина. Ман­дарин страшенно розлютився, але не виказав цього ні жестом, ні словом.

Задумав він оголосити поєдинок і відстояти славу наймудрішого нечесним способом: «Візьму я в руки метелика, схо­ваю його за спиною і запитаю, що у мене у руках — живе чи мертве? Якщо чернець скаже, що живе, я роздушу метелика, а як­що мертве — я випущу його».

І ось настав день поєдинку. У пишній залі зібралося багато людей, усім кортіло побачити змагання найрозумніших людей у світі. Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і з нетерпін­ням чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися, і до зали увійшов невеликий худорлявий чоловік. Він підійшов, при­вітався і сказав, що готовий відповісти на будь-яке запитання. Тоді пихатий мандарин сказав: «Скажи-но мені, що я тримаю в руках — живе чи мертве?».

Мудрець усміхнувся й відповів: «УСЕ В ТВОЇХ РУКАХ!». Збентежений мандарин випустив метелика з рук, і той полетів, радісно тріпочучи яскравими крильцями.

Цю легенду доцільно використати, вив­чаючи тему про здоровий спосіб життя. Адже і в цьому випадку можна сказати: «Усе в твоїх руках!».

Після легенди попросити учнів продовжити фразу: «Щоб бути здоровим, я… ».

Обговорити з учнями варіанти відповідей, наголошуючи при цьому увагу на ті, які стосуються теми уроку.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь вчителя з елементами бесіди.

Суспільний спосіб життя створює умови формування та реалізації способу життя особи. Кожна особистість характеризується певним рівнем світогляду, переконань, мотивації і психологічних установок, національ­ними і релігійними особливостями. Життя кожної конкретної людини залежить і від рівня освіти та культури, матеріальної забезпеченості, про­фесії, віку, статі. Рівень культури суспільства й особи зумовлює ставлення людей до власного здоров'я, формує духовний світ людини. Культура - це не тільки сума знань, це - поведінка і сукупність моральних засад.

Людина одержала від попередніх поколінь знання про природу, про будову та функціонування організму, його захворювання. Проте значна кількість людей дуже часто нехтує ними, веде неправильний спосіб життя, що зазвичай призводить до захворювань. У багатьох людей у системі життєвих цінностей і потреб здоров'я не завжди займає перше місце.

Звичайно, здоров'я залежить від добробуту. Проте для багатьох людей накопичення модних і дорогих речей стало метою і змістом усього життя. У таких сім'ях заради цього нехтують фізичним і духовним удосконален­нями, гармонійним розвитком особистості. Діти виростають безвольними, черствими, егоїстичними. Вони частіше хворіють. А хвора дитина не може реалізувати свій ні творчий, ні фізичний потенціал.

Бувають випадки, коли діти нерозумно і довго випробовують стійкість свого організму неправильним способом життя. Вони курять, не дотримуються розпорядку дня, споживають багато солодощів. І тільки тоді, коли розвивається те чи інше захворювання, починають задумуватися над здо­ров'ям. Тоді хлопці і дівчата хочуть позбутися шкідливих звичок (курити, вживати наркотики й алкогольні напої), проте найчастіше вже буває пізно. Поради і рекомендації щодо здорового способу життя велика кількість дітей сприймає скептично, з недовірою.

Ефект ранкової гімнастики, заняття фізичною культурою, загартовування організму проявляється не зразу, а через декілька тижнів, а то і міся­ців. Не отримавши певного швидкого ефекту від корисних для здоров'я дій, певна частина підлітків припиняє їх застосування.

Важливою умовою особистої відповідальності за здоров'я є відсут­ність у людини шкідливих звичок, які поступово переходять у хвороби (токсикоманію, наркоманію, алкоголізм). Кожен підліток повинен усвідомлювати, що шкідливі звички спричиняють фізичну, духовну і соціальну деградацію особи, повинен нести особисту відповідальність за здоров'я, як своє, так і людей, які його оточують.

Формування навичок особистої гігієни має велике значення. Адже від виконання правил особистої гігієни залежить здоров'я школяра. Вони заряджають організм бадьорістю, підвищують настрій, допомагають збе­регти міцне здоров'я.

До основних вимог особистої гігієни належить чистота тіла.

Дитина щодня вранці і ввечері перед сном повинна мити руки і ноги з милом, умиватися. Особливу увагу треба звертати на очищення нігтів, користуватися спеціальною щіткою, оскільки під нігтями можуть бути мікроби, залишатися яйця деяких глистів, що може сприяти зараженню збудниками різних паразитичних хвороб. У дитини мають бути окремі рушнички: для тіла, обличчя, рук та ніг.

Діти повинні обов'язково виконувати такі правила догляду за шкірою:

   щодня митися теплою водою з милом, ретельно промиваючи ті міс­ця, які особливо забруднюються (руки, ноги, статеві органи, аналь­ний отвір тощо);

   витиратися треба насухо, звертаючи увагу на шкіру між пальцями ніг, де найчастіше розвиваються грибкові ураження (мікози);

   потрібно щоденно одягати чисту випрасувану білизну, шкарпетки чи колготки;

   бажано змащувати суху шкіру спеціальними кремами (за порадою лікаря-дерматолога);

   обов'язково дезинфікувати будь-яким розчином (зеленкою, розчи­нами йоду, Люголя тощо) всі подряпини, забиття; якщо гнійники довго не гояться або запалення збільшується, звернутися до лікаря.

Для щоденного догляду за шкірою важливо визначити її тип. Вона може бути нормальною, жирною, сухою і змішаного типу (наприклад, на лобі - сухою, на носі - жирною). Нормальна шкіра помірно жирна, на ній не видно лущення і розширення пор. Суха шкіра тонка, легко подразню­ється, обвітрюється, обморожується. Жирний тип шкіри характеризується блиском, подекуди замість пор є чорні цятки і вугри. Якщо до неї приклас­ти шматок паперу, на ньому залишається жирна пляма.

Молодші школярі мають знати, що чиряків на шкірі ні в якому разі не можна самому видушувати; не облизувати губи, а змащувати їх дитячим кремом або гігієнічною помадою, якщо вони дуже сухі.

Обличчя треба вмивати холодною водою кожного ранку. Душем і ванною можна користуватися щоденно. Щоб не спричинити пересихання шкіри, краще користуватися туалетним або дитячим сортами мила.

Певним гігієнічним вимогам повинна відповідати білизна. Вона пови­нна бути м'якою, добре пропускати повітря, поглинати і віддавати вологу, легко пратися.

Немаловажне значення має і вибір одягу відповідно до погоди. Одяг повинен бути зручним, легким і таким, що не сковує рухів.

Особливої уваги заслуговує дитяче взуття. Воно не має бути тісним або купленим «на виріст», адже саме це може бути причиною грибкових уражень шкіри стопи, виникнення мозолів або пухирів. Треба пам'ятати, що кросівки, спортивні тапочки призначені саме для занять спортом, їх не можна носити весь час, а особливо взимку. Адже вони не забезпечують достатньої вентиляції, шкіра ніг пітніє, що може призвести до розвитку грибкових уражень. Взуття обов'язково повинно мати низький каблук, що допоможе уникнути розвитку плоскостопості.

Взуття має відповідати розміру ноги, тоді шкірі ніг дитини не будуть загрожувати потертості й пухирі (якщо взуття завелике) або мозолі чи обмороження взимку (якщо черевики чи чобітки замалі).

Важливо навчити учнів доглядати за своїм волоссям таким чином, щоб воно не було брудним і жирним, але, разом з тим, не пересушувалося від занадто частого миття. Для цього треба визначити тип волосся дитини. Жирне волосся треба мити кожні 4-5 днів, сухе - 1 раз на тиждень. Якщо мити голову спеціальними дитячими шампунями, проблем з волоссям у дитини не виникає. Адже ці миючі засоби містять спеціальні комбінації речовин, які очищають волосся, сприяючи його росту. За необхідності, коли волосся дуже швидко стає жирним, на голові з'являється лупа, волос­ся стає ламким, тоді необхідно звернутися до педіатра або косметолога.

Кожна дитина повинна мати свій особистий гребінець без гострих зубців. Гребінець - предмет особистої гігієни, який не можна позичати нікому. Дівчинці треба знати, що надто тісне стягування кіс може призвести до випадання волосся. Потрібно слідкувати, щоб волосся на лобі не закривало очей, що може спричинити короткозорість.

Зуби треба чистити двічі на день: вранці після сніданку і ввечері пе­ред сном, використовуючи зубну пасту, найкраще з вмістом фтору і каль­цію, та щітки помірної жорсткості, які треба змінювати принаймні 4 рази на рік. Існують спеціальні правила чищення зубів, які передбачають вико­нання вертикальних рухів щіткою при чищенні губних, щічних, язикових та піднебінних поверхонь зубів, колоподібних - при чищенні жувальних поверхонь, про що говорилося у молодших класах.

Дітям треба знати про шкідливість для емалі зубів вживання холодної їжі відразу за гарячою, розгризання горіхів.

Адже міцні й здорові зуби, гарна посмішка дитини - важлива складо­ва її здоров'я та успіху в навчанні й подальшому житті. Важливе значення має язик. Це - орган, за допомогою якого ми говоримо, їмо, ковтаємо, від­чуваємо смак. Його, як і зуби, теж потрібно чистити зубною щіткою: на його спинці накопичується велика кількість мікроорганізмів. Необхідно запам'ятати, що, беручи до рота фломастери, ручки й олівці, можна по­шкодити смакові сосочки язика, травмувати його.

Вуха теж потребують ретельного догляду. Часом можна спостерігати таке: дитина чисто й гарно вбрана, на голові - сучасна зачіска, волосся чисте, а вуха - брудні.

Треба пам'ятати, що середнє вухо, яке дуже близько розташоване до внутрішнього, відділяється від зовнішнього середовища тоненькою барабанною перетинкою, а з носоглоткою сполучається через спеціальний канал - євстахієву трубу. Тому вуха - це не лише вушні равлики, у звиви­нах яких так швидко накопичується бруд і які діти так не люблять мити.

Щоб слух був гострим, а запалення з горла не поширювалося на ву­хо, дітям потрібно виконувати такі поради, своєрідні настанови:

>   мити вуха щодня, ретельно промиваючи всі звивини зовнішнього вуха і за вухами;

>   регулярно чистити зовнішній слуховий вушний прохід спеціальни­ми ватними тампонами, щоб зібрати надлишки вушної сірки;

>   при нежиті не втягувати в себе слиз, який витікає з носа, не сякатися дуже сильно, щоб не задути слиз з мікробами через євстахієву трубу в середнє вухо;

>   не колупатися у вусі жодними предметами, щоб не пошкодити барабанну перетинку або стінку зовнішнього слухового проходу;

>   оберігати вуха від надто гучних звуків: не включати дуже голосно радіо, телевізор, магнітофон, не кричати у вухо сусідові по парті, не спричиняти шуму у класі тощо.

При недочуванні треба негайно звернутися до лікаря-отоларинголога.

І, нарешті, про очі. Адже не просто так народна мудрість свідчить: «Бережи, як зіницю ока». Дійсно, подряпини на шкірі загояться, перелама­ні кістки зростуться, проте втрачене око назад не повернеш. А саме через зір людина одержує понад 90% інформації про навколишній світ. Ось чому треба змалечку привчитися оберігати очі від травм, перевантаження, впли­ву сильних джерел світла. Освітлення на робочому місці в школі і вдома, у місцях відпочинку, в квартирі повинно максимально сприяти збереженню гостроти зору.

Крім цього, є щоденні правила гігієнічного догляду за очима, якими дитині ні в якому разі не можна нехтувати:

   обережно, але ретельно мити повіки очей вранці і тоді, коли вони забруднилися;

   при попаданні в око стороннього предмета необхідно звернутися за допомогою до когось із дорослих;

   не терти очей руками, особливо брудними;

   читати лише при доброму освітленні;

   не можна занадто довго читати або дивитися телевізор.

Діти повинні пам'ятати, що небезпечно бігати, тримаючи гострі предмети в руках. Треба добре усвідомити можливі наслідки необережно­го поводження з деякими іграшками (зокрема, рогаткою, луком, стрілами тощо).

Особливої уваги заслуговує догляд за руками.

Всі повинні пам'ятати просте правило: руки мають бути чистими зав­жди.

Потрібно виробити звичку мити руки якнайчастіше. Обов'язково треба це робити, якщо вони брудні, перед відвідуванням туалету, і ще раз після його відвідування. Найпоширенішою хворобою брудних рук є дизентерія.

 

 

 

 

 

Слідкувати треба і за довжиною ніг­тів: зрізають їх десь один раз на тиждень, користуючись окремими ножицями для кожної дитини.

Необхідно пам'ятати і про догляд за ногами. Діти повинні мити ноги щодня, нігті на пальцях стопи треба зрізати прямо, щоб вони не вростали в шкіру.

Наш організм постійно пристосовується до змін у навколишньому сві­ті. Від пристосувальних реакцій залежить, зокрема, самопочуття, працездатність, поліпшення здоров'я.

Велике значення має зберігання особистих шкільних речей у чистоті і порядку. Всі зайві речі треба заховати, а ручка, олівці, зошити повинні бути під руками.

Важливо знати і дотримуватись основних порад, які стосуються особи­стої гігієни:

>  Шкіра повинна бути постійно чистою.

> Душ або ванну можна використовувати щоденно, дотримуючись певної температури води (36-40°С).

>   Раз на тиждень необхідно митися теплою водою з милом.

>   Зуби треба чистити щодня зранку і ввечері.

Діти повинні усвідомити, що кожна людина відповідає за збереження свого здоров'я перед батьками, родиною, перед суспільством загалом.

Здоров'я кожної людини значною мірою залежить від неї самої. Правильне використання речей, особиста гігієна, вибір здорового спо­собу життя, щоденне піклування про здоров'я - ось неповний перелік особистої відповідальності за формування, збереження і зміцнення здоров'я.

Руханка «Ми йдемо полювати на лева»

Учасники стають в коло один за одним. Учитель промовляє слова, які супроводжуються певними рухами, а всі повторюють за ним:

«Ми йдемо полювати на лева! (впевнений хід по колу).

Не боїмося ми нікого! (заперечу вальні рухи руками).

Ой, а це що? Це болото! Чав! Чав! Чав! (хід, високо піднімаючи коліна).

Ой, а це що? Це море! Буль! Буль! Буль! (імітація плавання).

Ой, а це що? Це поле! Туп ! Туп ! Туп! (гучне тупотіння).

Ой, а це що? Такий великий! (показують, який).

Такий пухнастий! (показують руками, ніби погладжуючи).

Ой, так це ж лев! (показують, як злякалися. Далі рухи повторюються).

Побігли додому! Через поля! Туп! Туп!

Через моря! Буль! Буль! Буль!

Через болото! Чав! Чав! Чав!

Прибігли додому! Двері зачинили! Які ми молодці!

Які ми хоробрі! (показують мімікою).

Похвалимо себе! (погладжують себе по голові). »

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів.

Дати відповіді на запитання:

  1.    Які правила особистої гігієни вважаються головними?
  2.    Чому рекомендується щоденно вмивати обличчя холодною водою, а все тіло – один-два рази на тиждень теплою водою з милом?
  3.    Чому корисно приймати ванну чи душ щодня?
  4.    Які вимоги існують для правильного догляду за вухами, очима?
  5.    Яких правил чищення зубів треба дотримуватись?

V. Самостійна робота учнів.

Об’єднати учнів у групи за частинами доби (День – Ніч). Запропонувати учням розробити проекти і презентувати їх за такими темами:

  1.    Правила особистої гігієни.
  2.    Значення особистої гігієни для здоров’я.

VI. Домашнє завдання.

VІІ. Підбиття підсумків уроку.

 


5 клас

Тема: Безпечне середовище. Поняття про безпечне довкілля.

Мета: Дати поняття екології, про глобальні природні, екологічні кризи, та    

 Кризи спричиненні діяльністю людини, та наслідки, до яких вони

 призводять.

Обладнання: Таблиці, зошит з курсу « Основи здоров’я »

 

Хід  уроку.

  1. Привітання учнів.

Хай нам сьогодні щастить,

Хай нам завтра щастить,

Хай нам завжди щастить.

  1. Інформаційне повідомлення:

« Активне слухання. »

Сформулюйте визначення: Безпека і небезпека.

БЕЗПЕКА – це коли не існує загрози твоєму життю, здоров’ю і добробуту.

НЕБЕЗПЕКА виникає тоді, коли  з’являється загроза життю, здоров’ю і добробуту.

Людина давно живе не в природі, а мешкає в середовищі, зміненому під впливом її діяльності.

ДОВКІЛЛЯ – це навколишнє середовище людини, яке повинно бути  зручним і безпечним для людини. Безпосереднє спілкування  з природою є невичерпним джерелом моральних почуттів, що наповнює наші душі відчуттям безпеки. Однак безпека довкілля є завжди відносною. У природних ландшафтах живуть отруйні комахи, павуки, кліщі. Збирання грибів також може призвести до небезпечних наслідків, а деколи й до смерті. А тому в природних умовах діти повинні бути завжди з дорослими.

Кожна дитина повинна пам’ятати такі прості правила безпеки:

  •             необхідно завжди передбачати небезпеку;
  •             по можливості намагатись уникати її;
  •             по можливості намагатись долати страх і паніку;
  •             в умовах небезпеки прислухатись до зауважень старших;
  •             під час небезпеки діяти рішуче і чітко.

Відходи промислового виробництва, купи сміття на берегах річок псують вигляд безпечного довкілля.

Наука, яка вивчає взаємозв’язок живих організмів з середовищем їх проживання, називається ЕКОЛОГІЄЮ.

Нераціональна  господарська діяльність – основна причина забруднення довкілля.. Наприклад, використання великої кількості мінеральних добрив та гербицидів призводить до забруднення землі, річок, сільськогосподарських продуктів. Трапляються випадки, коли промислові підприємства не переробляють свої відходи, а викидають їх у повітря, водойми або на звалища.

 

За походженням небезпеки бувають природні і техногенні.

Природні: землетруси, обвали, зсуви, смерчі, ожеледь, снігові лавини.

Техногенні: промислові і сільськогосподарські.

Люди, як і всі живі  істоти, повинні мати в навколишньому середовищі все необхідне для своєї життєдіяльності – чисту воду, родючу землю, незабруднене повітря. Інакше життю і здоров’ю людей  загрожує небезпека втратити здоров’я.

  1. Гра « Асоціація »

Записую на дошці слова: дім, повітр’я, дорога, громадський транспорт, ліс, річка.  Діти називають небезпеки, які асоціюються з ними.

  1. Руханка.

Вправа « Ураган для тих... ». Для цієї вправи приберіть зайві стільці.

Усі сидять, а вчитель стоїть( йому не вистачає стільця ). Він каже: « Ураган для тих, хто народився (він називає ту пору року, коли народився сам). Усі хто народився в цю пору року, встають зі свого місця і намагаються сісти на інше. Той, кому не вистачило стільця стає ведучим і каже: «Ураган для тих, хто любить ходити до школи…».

  1. Зворотній зв’язок : «Сьогодні на уроці мені було цікаво...»
  2.  Прощання:

Стати в коло, взятися за руки і разом сказати: «Нехай проблеми і негоди не роблять нам в житті погоди. Хай нам щастить!»


    Тема:   Практична робота. Моделювання ситуацій та відпрацювання        

 алгоритму надання першої допомоги постраждалим на воді.

 

Мета:   ознайомити учнів з різними ситуаціями, які трапляються на воді,                                           

 навчити їх надавати першу допомогу потерпілим.

 

Обладнання: зошит з курсу «Основи здоров’я», килимок, носова хустинка,                                                

 малюнки на яких зображено основні прийоми порятунку на

 воді, різні способи штучного дихання, непрямого масажу                  

 серця, картки самоклейки, олівці.

 

Хід уроку

   І Організаційний момент.

 

   ІІ Мотивація навчальної діяльності. 

       а)Оголошення теми уроку та його основних завдань. Сьогодні урок       

           проведемо у формі відпочинку на березі Чорного моря, на якому

           вам потрібно буде рятувати людей, давати корисні поради які                          

           стосуються перебування дітей, дорослих, на воді. Тому

           відпочинок буде важким і навіть небезпечним, вимагає певних

           розумових зусиль, попередніх знань, умінь і навичок. Але я

           думаю, що всі ви благополучно повернетесь з відпочинку з масою

            незабутніх вражень.

         б)Клас ділиться на три групи рятувальників, які будуть мати на       

            березі моря свою територію для відпочинку і роботи.

 

   ІІІ Актуалізація опорних знань.

         Мозковий штурм: перед відпочинком пригадаємо правила безпечної              

поведінки на воді. (На дошці «це море» клеїть кожен учнів правило

 написане на картці самок лейці.).

Наприклад:

- Відпочинок на воді повинен бути тільки у спеціально відведених

            місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього

            місцях.

- Дітям купатися можна під наглядом дорослих.

- Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися

            до зміни температури повітря та води.

- Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора        

 вода, рівне дно.

 

   IV Основна частина уроку.

    А тепер на відпочинок, при одній умові, що всі уміють надавати

першу допомогу. Кожна група отримує свою ситуацію з якої

повинна знайти правильне рішення і розіграти її.

 

  Ситуація І.

 Коли Максим підплив до одного з хлопців, то побачив, що той вже задихався, зовсім обезсилів. Він підплив зі сторони спини, щоб уникнути захоплення утопаючого, взяв його однією рукою за плечі, дру­гою - за голову. Потім Максим захопив потерпілого попід плечі і підняв над поверхнею води, щоб допомогти йому вдихнути повітря. Максим по­плив з хлопцем до берега.

  Ситуація 2.

 Олег поплив рятувати іншого хлопця. Він пірнув один раз, другий - і побачив, що хлопець йде на дно. Олег підплив до нього, виштовхнув його на поверхню, щоб дати вдихнути повітря. Однією рукою, підтримуючи його біля себе зі сторони спини, Олег швидко поплив до берега.

 У постраждалого шкіра набула синього відтінку, а це ознака того, що в легені попала вода. Він перестав дихати. Олег знав, що треба передусім швидко очистити дихальні шляхи. Він поклав хлопця животом на зігнуту в коліні ногу, щоб у потерпілого звисала голова донизу, і ритмічно кілька разів натиснув йому між лопатками, щоб вийшла з легенів вода. Потім поклав його на спину, відкрив рот і пальцями руки, обмотаними носовою хустинкою (марлею), очистив рот від мулу та слизу. Оскільки хлопець не дихав, то Олег знав, що треба негайно робити штучне дихання, під час якого потерпілому необхідно трохи витягнути язик, обгорнувши його мар­лею, бинтом чи носовою хустинкою, і утримати у такому положенні до кінця проведення штучного дихання. Це робиться для того, щоб язик не западав. Олегові було відомо, що штучне дихання можна робити кількома способами:

 у положенні на спині»;

  -« у положенні на животі»;

  - «з рота в рот»;

  - « з рота в ніс».

  Та він пригадав, що при нещасному випадку на воді застосовують пе­реважно штучне дихання «у положенні на животі». Олег поклав потерпі­лого на живіт, підклав йому під груди м'який валик (таким способом вида­ляють решту води, яка потрапила до організму), голову хлопця повернув убік. Олег став на коліна біля його голови і періодично стискав руками нижню частину грудної клітки (видих). Вдих відбувався пасивно завдяки пружності грудної клітки. Олег пам'ятав, що стискати грудну клітку треба обережно, щоб не поламати ребра.

  Ситуація З. (допомогу надають дорослі або медичні працівники).

На допомогу Олегові підбіг Максим. Він визначив за допомогою сон­ної артерії, яка знаходиться на поверхні шиї, що серцебиття відсутнє. Хло­пець лежав без свідомості і не дихав. Максим зрозумів, що наступила клі­нічна смерть. Без відновлення дихання і серцебиття через 4-6 хв. настає біологічна смерть. Наступлять такі зміни, передусім у клітинах головного мозку, коли вони стануть не життєздатними.

Максим кликав на допомогу людей. Ще 15-20 секунд було витрачено на те, аби правильно розмістити потерпілого. Максим підняв Його підбо­ріддя якомога вище, відхиляючи голову назад. Прибули два хлопці старшого віку. Вони удвох почали робити реані­мацію (оживлення), тобто непрямий масаж серця з одночасним штучним диханням «з рота в рот».

Один з хлопців став з лівого боку від по­терпілого, поклав долоні (одна на тильну поверхні другої) на нижню третину грудини. Він натискував поштовхами на грудину, зміщуючи її на 1,5-2 см. Другий старший хлопець робив штучне дихання «з рота в рот».

Він однією рукою підтримував голову потерпілого у відкинутому по­ложенні; другою - опустив нижню щелепу потерпілого, відкрив рот. Хло­пець вдував повітря крізь носову хусточку (можна за допомогою гумової трубки). Постраждалий почав дихати, відкрив очі. Приїхала машина «швидкої допомоги», і потерпілого повезли в лікарню.

Звернути увагу: учні роблять практично один Із способів штучного дихання під керівництвом учителя на спеціальному муляжі людини або ляльці.

 

  V   Підсумок  гри.

 1.Чим відрізняється біологічна смерть від клінічної ?

 2. Які є види штучного дихання ?

 3. Коли саме потрібно робити непрямий масаж серця ?

      Часто у природи вдається вибороти лічені хвилини для врятування життя, тобто здійснити реанімацію. Термін «реанімація» походить від латинських слів «ре»- «знову» і «анімація» - «оживлення».

 

  VI   Домашнє завдання.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

doc
Додано
27 січня 2019
Переглядів
2019
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку