Тема: Відновлення Автономної республіки Крим. Створення Меджлісу кримсько-татарського народу.

Про матеріал

Презентація до історії України, 11 клас. з теми: Відновлення Автономної республіки Крим. Створення Меджлісу кримсько-татарського народу.

Допоміжний матеріал до уроку

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про що йде мова?

Номер слайду 2

Урок № 79 Тема: Відновлення Автономної республіки Крим. Створення Меджлісу кримсько-татарського народу.

Номер слайду 3

1) Що таке національні меншини? 2) Які національні меншини мешкають в Україні? 3) Згадай внесок в розвиток КНР Челебіджихана?4)Згадайте про внесок кримських татар у боротьбу проти фашистської Німеччини? 5) Розкажіть, хто такий Аметхан Султан та чим він відзначився?6) Коли було проведено депортацію кримських татар?7) Чому 18 травня кримські татари вважають днем національного трауру?Вступна бесіда

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Амет-Ха́н Султа́н (крим. Amethan Sultan; 20 жовтня 1920, селище Алупка, Ялтинський повіт, Таврійська губернія — 1 лютого 1971, Московська область, РРФСР, СРСР) — національний герой кримськотатарського народу. Радянський льотчик-ас, учасник Другої світової війни. 30 червня 1945 року за успішне проведення 603 бойових вильотів, збиті особисто 30 літаків противника різних типів і 19 літаків ворога, збитих в групових боях, удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу. З 1947 до 1971 року — льотчик-випробувач. Заслужений льотчик-випробувач СРСР, єдиний радянський льотчик, який випробував понад 50 типів літальних апаратів: ним випробувано в повітрі 107 одиниць техніки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Питання про відновлення Кримської АРСР було порушено в листопаді 1990 р. кримським обкомом КПРС, яким керував М. Багров.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

20 січня 1991 р. у Криму відбувся референдум ( перший плебісцит в історії СРСР). На загальне голосування було винесено питання: «Ви за відтворення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки як суб’єкта Союзу РСР і учасника Союзного договору. Референдум в Криму

Номер слайду 23

Проголосувало “за” 77% жителів півострова).

Номер слайду 24

12 лютого 1991 р. була відновлена автономія Криму – Кримська АРСР. У ній створювалася Верховна Рада. Згідно з «Законом про вибори» для представників депортованих народів та етнічних груп були передбачені квоти на представництво у Верховній Раді автономії. У Законі зазначалося, що ці гарантовані квоти мають тимчасовий характер – на період, доки депортовані повернуться в Крим. Також, було передбачено 14 місць для кримських татар і по одному місцю для німців, вірмен, болгар і греків.

Номер слайду 25

Робота з термінами і поняттями: Репатріація – повернення на батьківщину, з поновленням їх громадянських прав, військовополонених та цивільних осіб, які під час війни опинилися за межами своєї країни та перебували тривалий час поза батьківщиною.

Номер слайду 26

Робота з термінами і поняттями: Меджліс – найменування законодавчо-представницького органу (парламенту) ряду країн (Іран, Азербайджан), народів (Меджліс кримських татар), а також взагалі Народного зібрання, переважно в арабських і ісламських країнах. Курултай – національне зібрання, вищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу

Номер слайду 27

4. Створення Меджлісу кримсько-татарського народу.30 червня 1991 р. Меджліс прийняв національний гімн і прапор кримських татар.

Номер слайду 28

Структура і керівництво. Меджліс є виконавчим органом Курултаю кримськотатарського народу і обирається з його членів. Складається з 33 членів. Для виконання рішень Меджлісу в усіх місцях проживання кримських татар в Україні обираються органи національного самоуправління — регіональні та місцеві меджліси, що підпорядковуються основному керуючому органу. Протягом усього часу існування головою Меджлісу був Мустафа Джемілєв. З листопада 2013 р. головою Меджлісу є Рефат Чубаров.

Номер слайду 29

Мустафа Джемілєв. Рефат Чубаров.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Щербина Елена
    Щиро дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тригуба Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
8428
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку