Тема: Вплив радіації на довкілля та здоров’я людини.

Про матеріал
Презентація уроку на тему: Вплив радіації на довкілля та здоров’я людини. Цілі уроку. Поглибити знання учнів про радіацію, її природу та вплив на довкілля й організм людини; розглянути засоби захисту від радіоактивного випромінювання; усвідомити актуальність проблеми радіоактивного забруднення, дізнатися про практичне застосування радіоактивних властивостей деяких елементів; розширити кругозір учнів щодо оцінки наслідків діяльності людини; розвивати вміння аналізувати науковий матеріал, спостережливість, логічне та творче мислення; виховувати особисту відповідальність за те, що відбувається навколо, чуйність та людяність, інтерес до предмета сучасної науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив радіації на довкілля та здоров’я людини

Номер слайду 2

Епіграф уроку: «Розум- є здатність використовувати сили навколишнього світу без руйнування цього світу!» ( брати Стругацькі )

Номер слайду 3

Радіація- добре чи погано?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Відкриття явища радіоактивностіФранцузький вчений А. Беккерель у 1896 році виявив, що солі Урану випромінюють невидиме проміння, яке сильно іонізує повітря, діє на фотопластинку, проникає крізь папір, картон і , навіть, метал.

Номер слайду 6

Дослідження радіоактивностіУ 1898 році П’єр Кюрі та Марія Складовська-Кюрі відкрили нові хімічні елементи(Радій і Полоній), у яких випромінювання, аналогічне випромінюванню Урану, було значно сильнішим.

Номер слайду 7

Види радіоактивного випромінювання

Номер слайду 8

Захист від радіоактивного випромінювання α – випромінювання: білизна, легкі матеріали, папір; β – випромінювання: алюміній, вода, оргскло; γ – випромінювання: бетон, залізо, чавун, свинець та інші.

Номер слайду 9

Радіаційний фон

Номер слайду 10

Вплив радіоактивного випромінювання на речовини. У першу чергу випромінювання вражає кістковий мозок, у результаті чого порушується процес утворення крові. Далі відбувається ураження клітин травного тракту та інших органів.

Номер слайду 11

Внутрішнє опромінення. Крім зовнішнього опромінювання існує небезпека внутрішнього опромінювання, адже радіонукліди можуть потрапляти в організм, наприклад, з їжею, водою, повітрям.

Номер слайду 12

У людському організмі міститься близько 3*10-3 г радіоактивного Калію та 6*10-9 г Радію. Унаслідок цього у тілі людини щосекунди відбувається 6 000 β- розпадів і 220 α- розпадів. Ще 2 500 β- розпадів за секунду відбувається завдяки радіоактивному вуглецю. Загалом у тілі людини щосекунди відбувається 10 000 актів розпаду.

Номер слайду 13

Хвороби пов’ язані з радіацієюпроменева хвороба;хвороби крові: лейкоз, лейкемія;рак будь-яких органів;мутаційні зміни;порушення обміну речовин;розвиток імунодефіциту;порушення психічного та розумового розвитку та інші.

Номер слайду 14

Корисна дія радіаціїРадонові ванни - метод лікування, заснований на використанні радіоактивних вод або повітря, збагачених Радоном-222; специфічно діють на організм людини завдяки α-випромінювання, що виникає при розпаді атомів радону; під впливом цих ванн прискорюються процеси загоєння і розсмоктування в нервових волокнах, м'язової і кісткової тканини, шкіри; мають виражену седативну й болезаспокійливу дію, покращують діяльність серця, сприяють нормалізації артеріального тиску.

Номер слайду 15

Радіотерапія. Опромінення вбиває злоякісні клітини, пошкоджуючи їх генетичний матеріал, в той час як здорові клітини зазнають меншої шкоди. Для опромінення використовують гамма-випромінювання. Радіація руйнує структуру злоякісних клітин, але при цьому і здорових. Але у здорових клітин потім ще є можливість відновлення, а ось у ракових такої можливості вже не буде. Тому, як правило, променева терапія впливає тільки на місце пухлини.

Номер слайду 16

Використання радіоактивних ізотопів у промисловостіРадіоактивні ізотопи використовують у промисловості для виявлення сторонніх домішок в речовині, визначення дефектів у відлитих деталях. Для цього виріб просвічують γ- променями. В останні роки почали застосовувати у хімічній промисловості для виробництва пластмас.

Номер слайду 17

Застосування радіоактивних ізотопів у сільському господарствіДослідження показує, що у невеликих кількостях радіоактивне випромінювання збільшує репродуктивні функції певного виду. Виникла нова наука- радіоселекція, використання якої дає змогу збільшувати врожайність, розмір овочів, фруктів, покращує схожість насіння. Також радіоактивні препарати у мізерних дозах дозволяють боротися зі шкідниками.

Номер слайду 18

Екологічні катастрофи, пов’язані з радіацією26 квітня 1986 року сталася найжахливіша катастрофа нашої держави- аварія на Чорнобильській АЕС.

Номер слайду 19

Ядерна зброя. Уражаючі фактори ядерного вибуху:ударна хвиля;світлове випромінювання;проникаюча радіація;радіоактивне ураження місцевості;електромагнітний імпульс.

Номер слайду 20

Основні способи захисту від радіаціїЗахищатися і митися: При виході на вулицю одягати світлий одяг. Обов’язково носити головний убір. Марлева пов’язка або респіратор (і окуляри) необхідні тільки у разі серйозного радіоактивного забрудення. Після повернення додому негайно увесь одяг випрати і ретельно вимитися у душі. Взуття краще залишати за порогом квартири.

Номер слайду 21

Основні способи захисту від радіації2. Особливий стиль прибирання: Ніяких віників і пилососів: тільки миття чистою водою. Мити підлогу і усі поверхні у будинку треба досконало- не менше одного вологого прибирання у день. Відкривати вікна і включати кондиціонери НЕ МОЖНА.

Номер слайду 22

Основні способи захисту від радіації3. Меню для захисту від радіації: Відомо, що деякі продукти накопичують радіацію дуже інтенсивно, а деякі- майже ні. Під час радіоактивної загрози потрібно виключити з раціону такі продукти: гриби, м’со з кістками, усі види листкової капусти, моркву, буряк, редьку, річкову та ставкову рибу. Обов’язково пити багато води. Зелений чай добре захищає клітини нашого організму від впливу радіонуклідів.

Номер слайду 23

4. Ліки від радіації. При загрозі випромінювання лікарі призначають препарати йоду- це полівітаміни, що містять йод; продукти харчування, які багаті цими мікроелементами: морська капуста та варення з волоських горіхів(йод міститься у зелених горіхах, в ядрах його майже немає). Основні способи захисту від радіації

Номер слайду 24

Основні способи захисту від радіації5. Особиста гігієна. Для захисту від радіації стануть додаткові гігієнічні процедури, які бажано проводити два рази на добу: промивання очей і носоглотки. Очі закапувати зволожуючим розчином, а носоглотку промивати слабким розчином соди або солі.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Висновок. Радіації боятися не варто, якщо вона є безпечною у межах допустимих норм.

Номер слайду 27

Скласти тести на тему: «Радіоактивність». Підготувати презентацію «Мої роздуми про радіацію».

pptx
Додав(-ла)
Дубогай Анна
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
21 травня 2023
Переглядів
596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку