Тема заходу: 19 лютого – День Державного герба України

Про матеріал
Презентація до заходу про герб України, містить атеріал для класів НУШ. Має цікаві факти про винекнення герба України, відео про сучасне України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Сонячний настрій» Яке ти сьогодні «сонечко»?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Основою герба України є тризуб — знак Княжої Держави Володимира Великого.

Номер слайду 5

Слово “герб” (походить від німецького erbe – спадок) означає емблема, спадковий знак, поєднання фігур і предметів, що виражає історичні традиції власника. Державний герб – це символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових знаках і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. 

Номер слайду 6

Походження символу також породило багато версій. Так, наприклад, низка фахівців вважають тризуб схематичним зображенням птаха (зокрема, сокола, ворона, голуба). Дехто бачить у тризубі корону. Інші вважають тризуб символом християнської Трійці або ж триєдиного божества з язичницького пантеону.

Номер слайду 7

Учені тлумачать ці зображення по-різному: як символ державної влади, як церковну емблему, як монограму, як орнамент.

Номер слайду 8

32 роки тому, 19 лютого 1992 р. Верховна Рада України затвердила тризуб як малий герб України, вважаючи його головним елементом великого Державного герба.  Конституція України, прийнята 28 червня 1996 р., затвердила тризуб як малий герб нашої держави. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті. 

Номер слайду 9

Сторінка «Історія тризуба» (група істориків)

Номер слайду 10

Вперше про тризуб як про офіційний державний герб України заговорили в 1918 р. Під час Української революції, за пропозицією Михайла Грушевського, в Корсуні 25 лютого 1918 р. тризуб був прийнятий як Великий і Малий державний Герб УНР. Тризуб на гербі УНР був оповитий стилізованими оливовими гілками – символ прагнення нової держави до миру із сусідами. Автором проєкту тодішнього герба став Василь Кричевський.

Номер слайду 11

В період розквіту Київської Русі, у X-XIII ст., зображення тризуба було поширене на великій території – від Криму до Новгорода, від Кавказу до Франції та Швеції, адже карбувався він на всьому: від печаток та монет до цеглин, з яких будувались храми та церкви. Так, зображення тризуба було знайдено на цеглинах Десятинної церкви у Києві.

Номер слайду 12

Українська Центральна Рада пояснила його прийняття тим, що тризуб є знаком князівської влади (тризуб був родовими знаком київських князів Рюриковичів) і спадкоємності української державної традиції.

Номер слайду 13

З найдавніших часів тризуб використовувався як своєрідний оберіг. Одне з перших зображень тризуба на наших теренах зафіксоване на знахідках періоду Трипільської культури IV-III тис. до н.е. Згодом його використовували царські скіфи, які називали себе нащадками атлантів. 

Номер слайду 14

Варто зазначити, що український народ протягом свого існування використовував й інші символи. Зупинимося на найбільш відомих та поширених.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У лютому 1918 р. тризуб був розміщений на військово-морському прапорі УНР, а в березні того ж року — затверджений як державний герб УНР. Таким чином підкреслювалося, що Українська держава спирається на традиції Київської Русі. Тризуб на гербі УНР був оповитий стилізованими оливовими гілками — символ прагнення нової держави до миру із сусідами. Ескіз герба виконав український художник Василь Кричевський.

Номер слайду 17

Особливим часом для відродження державної символіки стали події зими 2013-2014 року. На Майдані під час Революції Гідності тризуб малювали на щитах і шоломах.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Сторінка «Тризуб як мистецтво...» (група мистецтвознавці)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

У травні 2014 року на фасаді готелю «Парус» у Дніпрі фанати футбольного клубу «Дніпро» намалювали найбільший в Україні державний герб.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Після проголошення Україною незалежності 24 серпня 1991 р. та її підтвердження на Всеукраїнському референдумі постало питання про зміну старого герба радянського зразка. У 1992 р. Верховна Рада України затвердила сучасний Державний Герб України, розроблений групою у складі А. Гречила, О. Кохана та І. Турецького. Конституція України, прийнята 28 червня 1996 р., затвердила тризуб як малий герб нашої держави.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Найбільший в Україні тризуб розташовується в Івано-Франківській області. Він був викладений з білого каменю в 1992 р. на схилі гори. Під гербом викладено рік і слово «воля». Автором цього витвору став колишній вояк УПА Анастасій Козак, який таким чином вирішив вшанувати своїх побратимів. Місце він обрав не випадково – саме тут відбувались жорстокі бої між повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками.

Номер слайду 29

Сторінка «Герб мого краю» (група краєзнавців)

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Герб охороняється законодавством, наруга над ним тягне за собою юридичну відповідальність.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Джерела: -https://gpmrada.gov.ua/news/1170-100_rokiv_zatverdzhennia_trizuba_derzhavnim_gerbom_ukrainskoi_narodnoi_respubliki_i_zaprovadzhennia_grivni.html -https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B1 -https://nubip.edu.ua/node/56563

ppt
Додав(-ла)
Репетюк Ольга
Додано
12 травня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку