Тема. Жива газета. Виступ агітбригади «Я вибираю своє майбутнє без шкідливих звичок».

Про матеріал
 інформування про ризик розвитку залежності від таких негативних звичок як тютюнопаління, наркоманія, алкоголізм, набуття нових та ускладнення наявних захворювань;  формування у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти шкідливим звичкам;  формування уяви про тютюнопаління, історичні витоки;  попередження паління серед підлітків та учнівської молоді;  розвиток пізнавального інтересу, мовлення, логічного мислення.
Перегляд файлу

1

 

Тема. Жива газета. Виступ агітбригади «Я вибираю своє майбутнє без           шкідливих звичок».

Мета:

  •              інформування про ризик розвитку залежності від таких негативних   звичок як тютюнопаління, наркоманія, алкоголізм,  набуття нових та ускладнення наявних захворювань;
  •              формування у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти шкідливим звичкам;
  •              формування уяви про тютюнопаління, історичні витоки;
  •              попередження паління серед підлітків та учнівської молоді;
  •              розвиток пізнавального інтересу, мовлення, логічного мислення.

Обладнання: мультимедійна дошка, музичний центр.

 

Хід заняття

І.Організаційний момент

  Привітання

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 1.Мотивація

 Притча.

Шматочок глини

Коли Бог зліпив людину з глини,у нього залишився невикористаний шматочок.

  •                   Що ще зліпити тобі? – запитав Бог у людини.
  •                   Зліпи мені щастя, - попросила та.

Нічого не відповів Бог, лише поклав людині в долоню шматочок глини, що залишився.

«Мозковий штурм».

  •                   Як ви гадаєте, для чого Бог зробив саме так?

(Можлива відповідь: щоб сама людина змогла зліпити собі щастя, яке вважає і якого прагне саме вона).

  • Діти! А може людина бути щасливою, маючи за плечима  тягар шкідливих звичок  – тютюнопаління, вживання наркотиків, алкоголю.

2. Повідомлення теми та мети виховної години.

 Сьогодні ми поговоремо з вами про шкідливі звички, про їх вплив на здоров’я людини, зокрема приділим увагу тютюнопалінню, як актуальному питанню у нашому класі.

 

ІІІ. Основна частина

Вихователь

  

  Наша класна громада об’єднана у три групи: групу експертів, які вкажуть на причини, які штовхають підлітків до паління, вживання алкоголю, наркотиків, агітбригаду, які закликають до життя без шкідливих звичок, та групу художників, які створюють наочний агітаційний матеріал у підтримку здорового способу життя.

 Перш ніж почати боротьбу з палінням, треба ознайомитися з «головним підозрюваним» – тютюном.

12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, яку очолював Христофор Колумб, припливла до невідомого острову, який вони вважали східним берегом Індії.  Коли матроси висадилися на сушу, їх зустріли місцеві жителі. Європейців вразив вигляд аборигенів, які випускали з рота дим, після того як втягував його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці називали «сигаро». Куріння було невід'ємною частиною релігійних церемоній аборигенів. Вони вдихали дим і випускали його через ніздрі до тих пір, поки з ними не починав спілкуватися «Великий Дух».  Коли експедиція повернулась додому, то серед багатьох  дивовижних подарунків, привезених з Нового Світу,було і листя тютюну. Родріго де Херес — перший європейський курець, матрос з команди  Джеймса Кука, був заарештований за підозрою в одержимості дияволом, оскільки співвітчизники вирішили, що дим, що валив з рота Родріго — явна ознака одержимості дияволом. Хереса посадили у в'язницю,  де він пробув цілих сім років, поки його не випустили у зв'язку з тим, що куріння тютюну легалізували на всій території Іспанії Європа в різний час по-різному ставилася до тютюну і куріння. Спочатку цій рослині приписували дивовижні цілющі властивості. Наприклад, французький посол Жан Ніко (від його імені походить слово «нікотин») рекомендував нюхання тютюну французькій королеві, як засіб від головного болю. В Англії, під час епідемії чуми, тютюн змушували курити для профілактики. У 1571 році іспанський лікар Ніколас Мондарес написав книгу про цілющі властивості тютюну, в якій описав 36 хвороб, від яких лікує тютюн. Через 17 років, житель Вірджинії Томас Харрієт почав пропагувати щоденне паління тютюну як шлях до загального оздоровлення організму. Проте він сам помер від раку. Проте йшов час, і люди стали помічати негативну дію тютюну, особливо те, що він викликає залежність.

У різних країнах почалися заборони на куріння. Наприклад, у 1680 році король Франції Людовик XIV видав наказ, згідно з яким торгівля тютюном дозволялася виключно аптекарям. В цьому ж році в Туреччині вийшов закон султана Мурада IV про смертну кару за куріння. Там за цей злочин саджали на кілок. В Англії в XVI столітті курцям відрубували голови і виставляли їх на площі з люльками в роті. У Персії — виривали ніздрі.       В Італії вживання тютюну вважалося диявольською звичкою і курців відлучали від Церкви. А одного разу був випадок, коли п'ятьох монахів, яких звинуватили у курінні, замурували живцем у стіну як урок для нащадків. У царській Росії до тютюнопаління ставилися також негативно. Особливо після того, як у 1634 році, внаслідок паління, згоріла дерев'яна Москва. Цар Олексій Романов наказав катувати тих, у кого буде знайдений тютюн, бити батогом на «козі» до тих пір, поки не скажуть,  де взяли бісівське зілля. В інший період історії курцям відрізали носи і відсилали на каторгу до Сибіру. Амністію для тютюну ввів цар Петро I після поїздки до Голландії. Відтоді справа вирощування тютюну стала державною і оскарженню не підлягала. В Україні до тютюну ставлення було також лояльне.  Лише згадайте слова з пісні: «А тютюн та люлька козаку в дорозі знадобиться». Навряд чи користь від тютюну в поході або на війні булла великою, але життя не одного козака він загубив. «Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ». Оноре де Бальзак. Через 100 років після Бальзакав XX столітті Адольф Гітлер, пояснював своїм підлеглим принципи окупаційної діяльності на Сході: «Для них, для слов'ян, жодних щеплень, жодної гігієни. Лише горілка і тютюн.» Ось яка передісторія  тютюнопаління.  

  Звернемося до групи експертів, які ознайомлять вас з причинами, які спонукають підлітків до куріння. А тим часом група художників намалює плакат, перегляд якиго повинен стримувати від поганих звичок. 

1 учень

1. Вплив друзів

- Підніміть, будь ласка, руку, хто хоч раз у житті пробував курити? Дякую за відвертість. А тепер скажіть, кому дуже сподобалась перша спроба?

- Що ви відчували?( Запаморочення, нудоту, серцебиття, головний біль, кашель).

- Все, що ви назвали є ознаками отруєння організму.

Ви «отруїли» свій організм - йому не сподобалось.

         Уявіть одну цікаву ситуацію. Вас пригостили цукеркою, вона вам дуже не сподобалась, але ви як вихована людина зробили на обличчі щось схоже на посмішку і подякували. Людина, яка вас пригощала, подумала, що вам однієї цукерки буде мало, і пропонує ще одну. Ви будете її їсти? -  Не думаю.

Постає  питання:  якщо перша сигарета майже нікому не приносить задоволення, то чому люди знову закурюють?

Є таке поняття, як «престиж». Страх бути «не як усі». А якщо у компанії друзів майже усі курять, то небажання бути «білою вороною» змушує закурити, або ще гірше - друзі можуть назвати тебе «слабаком» або «непрогресивною».

2 учень

2. Дорослість

Нерідко причина початку куріння серед хлопців - прагнення показатися перед іншими, особливо дівчатами, таким собі «абсолютно дорослим» чоловіком, який не боїться нікого і нічого. Але якщо ти прагнеш бути дорослим, то ти маєш і вирішувати зовсім дорослі проблеми.

Зовнішня «красивість» процесу куріння - постава курця, недбала манера струшувати попіл, випускати дим кільцями  є одним із засобів самоствердження. Чому не у спорті, музиці, математиці, спілкуванні і допомозі іншим, а саме у палінні?3

3 учень

3. Цікавість

Дуже часто називають саме таку причину. На жаль, молоді люди

нерідко спочатку ідуть за покликом бажань та почуттів, а вже потім

думають про наслідки, коли іноді буває вже досить пізно.

 

 

 

4 учень 

4. Приклад батьків

Якщо батьки відкрито курять при дітях, то чи велика вірогідність, що діти теж будуть курити? Звичайно.

Якщо ви будете курити, то який приклад ви будете надавати своїм дітям? Ви хочете, щоб ваші майбутні діти курили? Навряд чи. 

А зараз ми всі проти куріння! Ми хочемо довго жити і мати здорових дітей.Які вагомі причини змусять нас взагалі ніколи не брати в руки сигарету? 

Вихователь

 А вагомою причиною може бути перегляд фільму.

Демонстрація фільму

Розвантажувальна хвилинка

Сядьте. Простягніть руки вперед. Подивіться на кінчики пальців. Зробіть вдих і підніміть руки догори. Простежте очима за руками, підіймаючи голову. Опустіть руки, видихнувши. Повторіть 5 – 6 разів.

 

Вихователь

  • Я вважаю, що перегляд фільму, залишить свій слід у вашій душі, спонукає ніколи в житті не братися до шкідливих звичок, займатися спортом,ь бути цікавими та розумними людьми. До цього закликає нас агітаційна група учнів нашого класу.

 

Папіроску Вова курить,
Маму й тата щодня дурить:
Жуйкою й насінням
Запах заїдає.

Він не дума й не гадає:
Через рік чи через два
Серце й шлунок постраждає,
Для батьків це вже біда.

Треба Вову лікувати,
Треба Вову рятувати,
Бо куріння це страшне
Шкоду Вові завдає.

Голова в нього болить,
Гірше бачить і не спить.
Ще й вночі якась примара
Над Володею стоїть.

Чує голос він щоночі:
- Я закрию тобі очі,
Як не кинеш ти курити - 
Довго ти не будеш жити!

 

Хлопчик совість трішки має,
Папіроску він ховає,
Бо матуся як побачить,
Сину цього не пробачить.

Хлопчик "лекцію" прослухав,
Пропустив все мимо вуха.
Ще й зарядку пропускає,
Бо легені слабкі має.

Друже, друже, схаменись,
Спортом краще ти займись.
Цигарки ти не смали,
І здоров'я бережи!

Не пробував курити — не кури! 
Тих, хто не курить люди поважають. 
А тим, хто курить завжди говори — 
Нехай здоровим буть тобі не заважають.


Цигарка — ворог для твоїх думок, 
Зруйнує все в тобі — і навіть мрії. 
Вона призводить до тяжких хвороб 
І на майбутнє не дає надії.


Сам не кури і друзів відмовляй, 
Нехай вони забудуть згубну звичку. 
І все життя ти просто пам'ятай — 
Прекрасне не в цигарці й запальничці!

 

Одного разу спробував ти закурити, 
До цього звик — немає вороття. 
І лиш себе доводиться винити, 
Бо сам руйнуєш ти своє життя!


Куріння завдає тяжкої шкоди, 
Здоров'я в тебе є лише одне. 
Ти хочеш виділитись? Бути модним? 
Але подумай, що для тебе головне?


Навіщо куриш ти, скажи? 
Ти думаєш, що кинути — це просто? 
Будь розумнішим, приклад покажи, 
Курити — це не значить буть дорослим!

 

 Підтримує виступ нашої агітаційної бригади класу група художників з закликом проти куріння та інших шкідливих звичок.

Словничок
Під час нашого заняття ви чули такі слова та словосполучення;

Алкоголь, наркоманія, тютюнопаління, агітаційна бригада. Розберемо їх детальніше

IV. Заключна частина

От же, який висновок можна зробити з нашої розмови?

(Можливі відповіді)

 Я побажаю навчитися казати «ні» шкідливим звичкам.

Ваше життя в ваших руках. Сподіваюся, що наша розмова стане вам у власному виборі добрим порадником, адже ніхто з вас не був сьогодні байдужим.

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Трудове навчання, Інші матеріали
Інкл
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку