Тема: Тематичне оцінювання за вивченими темами «Здоров'я і середовище життя» та «Фізична складова здоров'я».
Мета: визначити рівень навченості та оцінити знання учнів;
розвивати розумові здібності;
виховувати відповідальне ставлення до навчання.
Хід уроку
І. Організаційний момент
1. Ознайомлення зі змістом тематичної контрольної роботи та вимогами до її виконання.
II. Основна частина
1 рівень
1. Тестові завдання
1. Харчування підлітків має:
а) бути дуже калорійним; б) містити якнайменше калорій;
в) містити всі необхідні для нормальної життєдіяльності речовини.
2. Чистити зуби бажано:
а) вранці й увечері щодня;
б) тільки з появою неприємного запаху з рота;
в) якомога рідше, щоб не стерлася зубна емаль.
3. Догляд за зубами дає можливість:
а) мати привабливу усмішку; б) діставати більше користі й задоволення
від їжі; в) розгризати зубами горіхи, кістки та і н ш і тверді предмети;
г) правильно вимовляти усі звуки.
4. Вітаміни потрібні організму, тому що вони:
а) мають багато енергії;
б) прискорюють реакції обміну речовин в організмі;
в) уповільнюють хімічні реакції обміну речовин в організмі;
г) можуть стати запасом енергії.
5. Якщо харчуватися тільки рибою та курятиною, то організму не вистачатиме:
а) білків; б) вуглеводів; в) енергії.
6. Співвідношення білків, жирів, вуглеводів у їжі становить 1:1:4
а) так; б) ні.
8. Брак йоду в продуктах харчування може призвести до затримки розумового розвитку.а) так; б) ні.
2-3 рівень
Завдання з кількома варіантами відповідей
9. Виберіть і позначте продукти, що містять невелику кількість калорій:
а) тістечка; б) вершкове масло; в) огірки г) морська капуста;ґ) кефір; д) шоколадні цукерки.
10. У раціоні харчування людини додатковими продуктами з перелічених можуть бути:
а) м'ясо; б) газовані напої ;в) овочі;г) чізбургер; ґ) жувальні гумки.
11. Виберіть і позначте продукти, що містять велику кількість калорій:
а) мед; б) кефір; в)яблука, г) шоколад;ґ) торт; д) квашена капуста.
12. Для раціонального харчування людини головними продуктами з перелічених повинні бути:
а) чіпси; б) молоко;в) риба;г) кетчуп;ґ) гамбургер;д) овочі.
13. Для запобігання захворюванням органів травлення потрібно:
а) їсти щодня рідкі страви;б) надмірно харчуватися;в) їсти багато солодощів;
г) їсти обов’язково овочі і фрукти
4 рівень
1. Допишіть схему «Правила харчування»
1. Як можна 1. 2. 3. 4. 5. 2. Як не можна 1. 2. 3. 4. 5.
2. Встановіть відповідність
1. Під час засвоєння будь-якого харчового продукту… а) визначається кількістю поживних речовин.
2. Цю енергію вимірюють у калоріях і … б) виділяється певна кількість енергії.
3. Харчова цінність продукту… в) вона становить його енергетичну цінність.
4 рівень
1. Складіть пам'ятку «Правила зберігання харчових продуктів».