Тематичний квест для дітей «Шляхами мандрівного філософа»

Про матеріал
Даний сценарій носить не лише розважальний, а й виховний та пізнавальний характер, знайомить дітей з видатною постаттю Григорія Савича Сковороди. Підходить для роботи з дітьми як молодшого шкільного віку, так і для здобувачів освіти 5-6 класів.
Перегляд файлу

Тематичний квест для дітей

 «Шляхами мандрівного філософа»

(Звучить фонова музика )

Ведучий 1: Доброго дня, дорогі друзі! Ми раді вітати вас усіх на нашому квесті «Шляхами мандрівного філософа»!

Ведучий 2: Мабуть, вам цікаво дізнатися, чому така дивна назва нашого заходу?

Ведучий 1: Справа в тому, що саме сьогодні, 3 грудня, 300 років тому на світ з’явився маленький хлопчик Гриць, якого сьогодні всі знають як видатного філософа, педагога, поета -  Григорія Савича Сковороду.

Ведучий 2: Цю видатну особистість знають усі – і великі, і малі, бо Григорій Савич залишив нам, українцям, у спадок любов до Батьківщини та свободи.

Ведучий 1:  І поскільки наш квест присвячений саме видатному філософу, давайте, діти, ми трішки познайомимося з життям і творчістю Григорія Сковороди.

(Відеоролик про Г.С.Сковороду)

Ведучий 2: От тепер, дорогі друзі, ми з вами можемо вирушати у цікаву та пізнавальну подорож «Шляхами мандрівного філософа», щоб знайти скарб, який залишив нам у спадок Григорій Сковорода.

Ведучий 1: Бачу, до нас завітали  найкмітливіші, найемоційніші та найкращі діти України, і тому не будемо більше гаяти час. Починаймо!

(Музична відбивка)

Ведучий 2: Але для початку пропоную вам розділитися на три (або на 2 чи 4) команди по 5-7 чоловік: команда жовтих, команда синіх і команда зелених (якщо 4, то і команда червоних).

(Помічники роздають учасникам команд стрічки відповідного кольору)

Ведучий 1: Ваше завдання: за допомогою підказок першими знайти скарб, який залишив нам мандрівний філософ. Підказки знаходяться на різних локаціях в приміщенні нашого коледжу. Щоб їх знати, вам необхідно використати свої інтелектуальні та здібності. За необхідності ви можете задавати запитання перехожим студентам або викладачам.

Ведучий 2: Сподіваюся, правила нашого квесту всім зрозумілі. Тож, дорогі друзі, нам час вирушати!

Ведучий 1: Перші підказки ви отримаєте від мене. (роздає конверти) Успіхів!

(проходження квесту)

"Станція" Талановитий музИка"

Помічник: У дитинстві малий Гриць дуже любив сидіти під вербою, спостерігати за навколишнім світом і грати на сопілці. Ставши дорослим Григорій Савич створював музику на власні вірші, а також прославився майстерною грою на скрипці, флейті, бандурі, цимбалах. Так багато інструментів опанував Сковорода, а я, наприклад, не знаю, як виглядають деякі з них. Сподіваюся, ви мені в цьому допоможете. А я вам за це наступну підказку віддам. Тож вашим завданням буде встановити відповідність між картинкою з інструментом та їх назвами.

Станція "У пошуках філософських цитат"

Помічник: Григорій Савич був людиною розумною та освіченою. Він любив життя і прагнув, щоб всі люди були щасливими. Ця мудрість і сьогодні передається з покоління в покоління за допомогою його  філософських цитат і крилатих  висловів. І сьогодні я пропоную вам познайомитися з одним із таких висловів. Щоправда, для початку потрібно його знайти, тому що я розділив цю фразу на слова і помістив у конверти відповідного кольору і заховав в цій залі. Тому я пропоную вам їх знайти і скласти вислів. Зверніть увагу ви можете брати тільки ті конверти які відповідають кольору вашої команди.

Станція "Байки-таємниці"

Помічник: Привіт! Ви вже знаєте, що Григорій Савич Сковорода був відомим філософом, поетом та педагогом. Та ви напевно не знаєте, що він був ще й чудовим байкарем. Кожна його байка наповнена життєвою мудрістю, повчальним змістом та глибокою мораллю. Цих байок Григорій Савич написав чимало, всіх і не запам’ятаєш. А ще він дуже любив головоломки. Поєднавши два його улюблених заняття, ми підготували для вас завдання, виконавши яке ви отримаєте наступну підказку. В цих ребусах зашифровано назви байок Сковороди. Вам потрібно їх розгадати.

Станція "Весела мандрівка"

Помічник: Привіт, друзі! Ви молодці, вправно виконуєте всі завдання. А чи знаєте ви, що Григорій Савич понад усе цінував свободу і любив подорожувати. У простій сірій свитці, з торбиною через плече і сопілкою в руці дванадцятирічний сільський хлопчина вирушив у далекий світ, щоб пізнати його і себе. Сковорода вирушав до Києва здобувати освіту, пізнавати світ і себе. Знав багато наук, мов, його життя пройшло мандрами по світу. А ви, діти, любите мандрувати? Тоді вирушаймо разом з нами у веселу дитячу танцювальну мандрівку!

Станція «Портрет Сковороди із загадкою»

Помічник: Всіх вітаю на нашому квесті! Бачу, ви дуже спритні та завзяті. Ви вже трішки познайомилися з творчістю Григорія Савича. А я хочу вам розповісти про те, що Григорій Сковорода відомий не тільки в Україні, а й у всьому світі. На честь Григорія  Савича відкрито багато музеїв, зведено чимало пам'ятників та написано сотні картин. Відомого філософа зображували не лише українські художники, а й славнозвісні митці з усього світу. Тому зараз я пропоную вам розглянути два, здавалося б, однакових портрета, але вони містять певні відмінності. А точніше цих відмінностей 10, вам потрібно їх знайти і наклеїти кольорові стікери на місця, де чогось не вистачає.

Станція" Вірші-пазли"

Помічник: Вітаю найспритнішу команду нашого квесту, ви молодці. Скажіть діти чи любите ви вірші так як люблю їх я і так як їх любив Григорій Савич Сковорода. А він любив не тільки їх читати, а й сам написав чудову збірку «Сад божественних пісень». А мій улюблений вірш з цієї збірки я пропоную вам, діти, скласти за допомогою пазлу.

 

Ведучий 1: Які ви молодці, діти! Вітаємо вас усіх із проходженням квесту!

Ведучий 2: Ви прекрасно впоралися з усіма завданнями і звичайно будете за це нагороджені!

Ведучий 1: І зараз ми відкриємо вам таємницю: найцінніший скарб, який залишив для нас Григорій Савич Сковорода - це знання, щастя і свобода кожної людини, а ще безмежна любов до України.

Ведучий 2: А поскільки ми з вами нащадки такої видатної людини і справжні українці, пропонуємо виконати разом з нами патріотичний флешмоб на честь нашої вільної та незалежної України!

(Флешмоб)

 

 

 

docx
Додано
15 травня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку