17 липня о 18:00Вебінар: Чи може наука сформувати підприємницьку компетентність?

Тест для самоперевірки з теми: "Просте речення"

Про матеріал

Грунтовний тест з відповідями для самоперевірки знань з теми: "Просте речення".

1. Укажіть правильне твердження:

А. Речення – це синтаксична одиниця, яка виражає закінчену думку про факт або явище дійсності, що є реальним, бажаним чи можливим.

Перегляд файлу

Тест для перевірки з теми: «Просте речення»

1. Укажіть правильне твердження:

А. Речення – це синтаксична одиниця, яка виражає закінчену думку про факт або явище дійсності, що є реальним, бажаним чи можливим.

Б. Речення складається щонайменше з двох слів і виражає повну інтонаційну і змістову закінченість.

В. Речення – це найменша синтаксична одиниця.

Г. Слова в реченні пов’язані підрядним зв’язком.

2. Укажіть, на які типи поділяються речення за метою висловлювання :

А. Розповідні, питальні, окличні.

Б. Спонукальні, розповідні, питальні, окличні.

В. Розповідні, питальні, спонукальні.

Г. Стверджувальні, заперечні, риторичні, окличні.

3. Укажіть на які типи поділяються речення за будовою:

А. Прості і складні.

Б. Повні і неповні.

В. Поширені і непоширені.

Г. Двоскладні і односкладні.

4. Укажіть розповідне речення:

А. Чи не хотіли б ви зустрітися?

Б. Хто тільки не побував у нашому місті!

В. Пишіть листи, і надсилайте вчасно ( Л. Костенко).

Г. Нехай ваші діти і батьки будуть здоровими.

5. Знайдіть речення з дієприкметниковим зворотом, що не відокремлюється комами (розділові знаки пропущено):

А) Село зачароване зоряним небом синіє розкиданими хатками                    (М.Стельмах).

Б) Земля скована морозом покрилась білим снігом (Панас Мирний).

В) Тільки обмиті лихою годиною напівзруйновані димарі стояли як німі свідки нещастя (О. Довженко).

Г) Хліба змиті дощем яскраво зеленіли (О. Гончар).

Д) Одним запалені вогнем ми перешкоди всі долали (В. Сосюра).

6. Знайдіть речення, у якому допущено пунктуаційну помилку:

А) У кімнаті не було нікого, крім господині та її подруги.

Б) Гострі силуети гір, ніби вирізьблювалися на тлі голубого неба.

В) Лише наступного дня вони нарешті дісталися до табору.

Г) Завдяки рішучим діям командира бій було виграно.

Д) Хлопці успішно склали всі іспити, в тому числі з математики.

7. Знайдіть речення, у якому перед сполучником «як» потрібно ставити кому (розділові знаки пропущено):

А) Дівчинка була гарна як квітка.

Б) Метан життєво необхідний людству як невичерпне джерело енергії.

В) І раптом він як засміється.

Г) Софійський собор був збудований як головний храм давньоруської держави.

Д) Головченка всі знали як прекрасного фахівця.

8. Знайдіть речення, у якому немає звертання (розділові знакипропущено):

А) О дівчино моря звідки й куди лежить твій шлях? (М. Трублаїні).

Б) Люблю цю тишу мрійну вечорову коли виходить місяць у діброву (І.Нехода).

В) Будь славен день багатого врожаю прозоре небо підіймайся вище

(А. Малишко).

Г) Ой чого ти земле молодіти стала (Нар. творч.).

Д) Запалай мій вогнику крилатий полум’ям привітним і незлим                     (А. Малишко).

9. Знайдіть речення, у якому потрібно виділити вставне слово:

А) Видно шляхи полтавськії і славну Полтаву (І. Котляревський).

Б) І справді інше слово часом дорогоцінніше самої речі (В. Сухомлинський).

В) Високо в небі майже над головою стояло палюче сонце (Ю. Збанацький).

Г) Старі люди по дідовому кашлю вгадували навіть погоду (О. Довженко).

Д) Всяке трапитись може на довгім віку (О. Підсуха).

10. Знайдіть речення, у якому допущено пунктуаційну помилку:

А) Пісня, здавалось, бриніла в ньому (М. Коцюбинський)

Б) Золоті бані й хрести ніби жевріли, як погасаючий жар, горіли без проміння (І. Нечуй-Левицький).

В) Сонце неначе впало десь у бір (І.Нечуй-Левицький).

Г) Ніч обгорнула біленькі хати немов маленьких діточок мати (Леся Українка).

Д) 3 гори почали з’їжджать дві повозки, запряжені добрими кіньми (І. Нечуй-Левицький).

11. Визначте, який розділовий знак вжито неправильно:

І море, (А) і озеро, (Б) і синій, (В) високий його берег, (Г) і широкий степ — (Д) усе було залите гарячим маревом (І. Нечуй-Левицький).

12. Знайдіть речення, у якому потрібно ставити кому між однорідними означеннями (розділові знаки пропущено):

А) В моєму серці розвіялось важке тривожне чуття (І. Франко).

Б) Коло хат зеленіють густі старі садки (І. Нечуй-Левицький).

В) Довгими осінніми вечорами велись безконечні розмови та суперечки

 (М. Коцюбинський).

Г) Гіллястий волоський горіх розкинув густу тінь (М. Коцюбинський).

Д) Понад дорогою за тином в огороді займався пишний січневий ранок (Панас Мирний).

Відповіді на питання: 1. А, 2. В, 3. А, 4. В, 5. В, 6. Б, 7. А, 8. Б, 9. Б, 10. Г, 11. В, 12. А.

docx
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку