ІІ варіант 1 рівень ( по 0,5 балів)
1. Вкажіть загальну формулу вуглеводів: а) CnH2n+1OH; б) CnH2n+2 в) CnH2n+1 COH г) Cn (H2O)m
2. Вкажіть систематичну назву виноградного цукру: а) фруктоза;б) глюкоза; в)сахароза; г) сорбіт.
3. Вкажіть групу речовин до якої належить рибоза: а) дисахариди; б) полісахариди; в) моносахариди; г) спирти.
4. Вкажіть колір розчину при взаємодії глюкози з якісним визначником функціональних груп – ОН : а) цегляний; б) блакитний; в) синій; г) червоний.
5. Глюконова кислота це продукт реакції : а) відновлення глюкози; б) окиснення глюкози аміачним розчином Ag2O; в)спиртового бродіння глюкози; г) окиснення сахарози.
6. Подібність глюкози і гліцерину полягає в … : а) тому, що обидві сполуки можна встановити за допомогою аміачного розчину Ag2O; б) наявності в їхніх молекулах функціональних груп кількох видів ;
в) наявності в їхніх молекулах альдегідних груп; г) наявності в їхніх молекулах кількох гідроксильних груп.
7. Скільки води потрібно долити до 300г 20% розчину глюкози , щоб отримати 10% розчин.
8. Складіть рівняння реакції окиснення глюкози Cu(II) гідроксидом під час нагрівання. Вкажіть суму всіх коефіцієнтів: а)8; б)7; в) 6; г)9; д) 10. Допишіть рівняння відповідної реакції.
9. Вкажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції утворення глюкози під час фотосинтезу: а) 19; б) 18; в) 20; г) 22; д) 21. Допишіть рівняння відповідної реакції.
10. Яка маса срібла утвориться під час взаємодії 9г глюкози з аміачним розчином арґентум(І) оксиду, взятому у надлишку, якщо вихід продукту цієї реакції становить 90%.
+Ag2O
11. НСОН глюкоза …+…
етанол молочна кислота
12. Обчисліть і вкажіть масу водного розчину етанолу з масовою часткою спирту 60% , який можна одержати із 90г глюкози в результаті спиртового бродіння , якщо вихід спирту становить 80%.
1. Вкажіть прізвище вченого , який вперше запропонував термін «вуглеводи» :
а) Пруст Ж.Л. 1802 ; б) К.Шмідт 1844; в) Бертло М. 1854; г) Бутлеров О.М. 1861. 2. Вкажіть молекулярну формулу глюкози: а)C6H12O6 б)C12H22O11в)(C6H10O5)n г)Cn (H2O)m
3. Глюкоза це - : а) альдегідокислота; б) альдегід; в) спирт; г) альдегідоспирт.
4.. Вкажіть прізвище вченого , який вперше добув глюкозу в лабораторії синтетичним способом: а) Пруст Ж.Л. 1802 ; б) К.Шмідт 1844; в) Бертло М. 1854; г) Бутлеров О.М. 1861.
5. Виберіть ізомери глюкози: а) мальтоза; б) галактоза; в) сахароза; г) лактоза;
д) фруктоза; є) арабіноза; е) рибоза; ж) дезоксирибоза.
6. Вкажіть реактив , за допомогою якого визначають наявність декількох гідроксильних груп , що входять до складу молекули глюкози: а) Ag2O б) Cu(OH)2 в) Н2 г) CuO.
7. До 40% розчину глюкози масою 100г додали 100г води . Визначте масову частку глюкози в одержаному розчині.
8.Вкажіть формули речовин , які необхідно використати , щоб експериментально довести наявність альдегідної групи в молекулі глюкози: а) CuO i H2; б) Cu(OH)2 i CH3OH; в) Cu(OH)2i Ag2O; г) Cu(OH)2 i CuO. Допишіть рівняння відповідних реакцій.
9. Вкажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції спиртового бродіння глюкози:
а) 4; б)5 в)3; г) 6; д)8. Допишіть рівняння відповідної реакції.
3 рівень (по 1,5 бала) 10. Унаслідок реакції глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом утворилося 11,52г цегляного осаду, що становить 80% від теоретично можливого. Обчисліть масу глюкози, яка прореагувала?
11. Вуглекислий газ глюкоза етанол
глюконова кислота сорбіт
12. Обчисліть і вкажіть масу водного розчину етанолу з масовою часткою спирту 30% , який можна одержати із 70г глюкози в результаті спиртового бродіння , якщо вихід спирту становить 90%.
1. Вкажіть прізвище вченого , який вперше запропонував термін «вуглеводи» : а) Пруст Ж.Л. 1802 ;
б) К.Шмідт 1844; в) Бертло М. 1854; г) Бутлеров О.М. 1861.
2. Вкажіть загальну формулу вуглеводів: а) Cn H2n+1OH; б) Cn H2n+2 в) Cn H2n+1 COH г) Cn (H2O)m
3. Вкажіть молекулярну формулу глюкози: а)C6H12O6 б)C12H22O11 в)(C6H10O5)n г)Cn (H2O)m 4. Вкажіть систематичну назву виноградного цукру: а) фруктоза;б) глюкоза; в)сахароза; г) сорбіт.
5. Глюкоза це - : а) альдегідокислота; б) альдегід; в) спирт; г) альдегідоспирт.
6. Вкажіть прізвище вченого , який вперше добув глюкозу з винограду: а) Пруст Ж.Л. 1802 ;
б) К.Шмідт 1844; в) Бертло М. 1854; г) Бутлеров О.М. 1861.
7. Вкажіть прізвище вченого , який вперше добув глюкозу в лабораторії синтетичним способом:
а) Пруст Ж.Л. 1802 ; б) К.Шмідт 1844; в) Бертло М. 1854; г) Бутлеров О.М. 1861.
8. Виберіть ізомери глюкози: а) мальтоза; б) галактоза; в) сахароза; г) лактоза; д) фруктоза; є) арабіноза; е) рибоза; ж) дезоксирибоза.
9. Вкажіть групу речовин до якої належить рибоза: а) дисахариди; б) полісахариди; в) моносахариди; г) спирти.
10. Вкажіть речовину, яку використовують для підтримки життєдіяльності ослабленого організму:
а) целюлоза; б) крохмаль; в) фруктоза; г) глюкоза.
11. До 20% розчину глюкози масою 300г додали 60г води . Визначте масову частку глюкози в одержаному розчині.
12. Скільки води потрібно долити до 200г 40% розчину глюкози , щоб отримати 20% розчин.
13. Змішали 200г 20% розчину та 200г 40% розчину глюкози , яка масова частка глюкози в новому розчині?
14. Подібність глюкози і гліцерину полягає в … : а) тому, що обидві сполуки можна встановити за допомогою аміачного розчину Ag2O; б) наявності в їхніх молекулах функціональних груп кількох видів ;
в) наявності в їхніх молекулах альдегідних груп; г) наявності в їхніх молекулах кількох гідроксильних груп.
15. Вкажіть колір розчину при взаємодії глюкози з якісним визначником функціональних груп – ОН : а) цегляний; б) блакитний; в) синій; г) червоний.
16. Глюконова кислота це продукт реакції : а) відновлення глюкози; б) окиснення глюкози аміачним розчином Ag2O; в)спиртового бродіння глюкози; г) окиснення сахарози.
17. Вкажіть формули речовин , які необхідно використати , що експериментально довести наявність альдегідної групи молекулі глюкози: а) CuO i H2; б) Cu(OH)2 i CH3OH; в) Cu(OH)2 i Ag2O; г) Cu(OH)2 i CuO.
18. Складіть рівняння реакції окиснення глюкози Cu(II) гідроксиду під час нагрівання. Вкажіть суму всіх коефіцієнтів: а)8; б)7; в) 6; г)9; д) 10.
19.Вкажіть формулу продукту молочнокислого бродіння глюкози :
а)C3H7OH б) C2H4O2 в)C3H6O3 г)C3H7COOH
20. Вкажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції спиртового бродіння глюкози: а) 4; б)5 в)3; г) 6; д)8.
21. Вкажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції утворення глюкози під час фотосинтезу: а) 19; б) 18; в) 20; г) 22; д) 21.
22. Сорбіт це – продукт: а) маслянокислого бродіння глюкози; б) відновлення глюкози; в) окиснення глюкози; г) гідролізу сахарози.
23. Обчисліть і вкажіть масу водного розчину етанолу з масовою часткою спирту 30% , який можна одержати із 70г глюкози в результаті спиртового бродіння , якщо вихід спирту становить 90%.
24. Унаслідок реакції глюкози з купрум(ІІ) гідроксиду утворилося 11,52г цегляного осаду, що становить 80% від теоретично можливого. Обчисліть масу глюкози, яка прореагувала?
25. Яка маса срібла утвориться під час взаємодії 45г глюкози з аміачним розчином арґентум(І) оксиду, взятому у надлишку.
26. Вуглекислий газ глюкоза етанол
глюконова кислота
сорбіт