Тест " Римська імперія. Юлій Цезар"

Про матеріал
Якщо учень опрацював тему та текст підручника та переглянув рекомендоване відео, для нього буде не складно дати правильні відповіді на поставлені запитання. А вчитель має можливість перевірити якість знань.
Перегляд файлу

image

1.          Що таке триумф?

image           а) урочистий вступ у столицю             image       б) перемога над ворогом полководця та його війська після переможного закінчення війни

2.          Що таке тріумвірат?

image           а) союз трьох впливових полководців з        image       б) союз двох полководців при владі метою захоплення влади.

3.          10 січня 49 р. до н.е. Цезар на чолі одного із десяти своїх легіонів форсував річку Рубікон, яка була кордоном між Галлією й Італією, і почав боротьбу з

image                а) з Октавіаном                                                                  image      б) з Помпеєм

в) з Антонієм

4.          Захопивши столицю Єгипту Александрію, Цезар проголосив царицею країни Клеопатру VII, сестру переможеного Птолемея  XIII. Після цього йому довелося придушувати повстання понтійського царя Фарнака у Малій Азії. Війна була блискавичною. Сам Цезар, повідомляючи сенат про перемогу, написав:

image         а) Прийшов, побачив, переміг!                               image      б) Жереб кинуто!

5.          В самому Єгипті почалося повстання проти римлян. Усю зиму 48/47 рр. до н.е. армія Цезаря перебувала в оточенні й вела тяжкі бої. Коли римському диктатору вдалося перемогти?

image                   а) Лише навесні 48 рр. до н.е. римському image                   б) Лише навесні 47 рр. до н.е. римському

                       диктатору вдалося перемогти.                                                диктатору вдалося перемогти.

в) Лише навесні 46 рр. до н.е. римському диктатору вдалося перемогти.

6.          Відомий латинський вираз, який приписують Гаю Юлію Цезарю, зазвичай кажуть близькій людині в разі зради, частіше з іронією:

image                а) «І ти, Бруте?»                                                                image       б) «І ти, Октавіан?»

в) «І ти, Антоній?»

7.          Найдовговічнішим нововведенням Цезаря стала реформа календаря, яка була проведена в 46 році: диктатор замінив римський місячний календар, який відставав від реального ходу сонця, сонячним календарем, який використовувався аж до реформи Папи Римського Григорія XIII в 1582 році. Виявіть, що в переліку зайве?

imageimageа) Рік замість 10 складався тепер з 12б) місяць квинтилий, в якому народився місяців,диктатор, був названий Юлієм.

в) рік тепер складався з 365 днівг) календар називався григоріанським

8.          Історія захоплення молодого Цезаря в полон піратами свідчить про його риси характеру. В очікуванні грошей він пробув у піратів 38 днів. Весь цей час він поводився так зарозуміло, що, збираючись відпочити, посилав наказати піратам, щоб ті не шуміли.

image            а) Він сам підняв в два з гаком разу суму image              б) Він сам зменшив в два з гаком разу

                       викупу, призначену піратами                                                    суму викупу, призначену піратами

9.          У своїх «Записках про гальську і громадянську війни» Юлій Цезар пише про себе в третій особі, підкреслює військові дарування, м'якість і милосердя по відношенню до ворогів, популярність серед солдатів. Все це подається без жодного натиску, іноді як би будучи схожим, і справляє враження повної об'єктивності. З якою метою він це зробив?

image           а) таким прийомом ім'я Цезаря        image       б) таким прийомом ім'я Цезаря згадується 775 разів! і надає йому   згадується 775 разів! і надає йому популярності        скромності

10.      Цезар мав небагато час для творчої роботи, проте написав твори різних жанрів. Що не належить з переліку Цезарю

imageimageа) епічну поему "Геркулес",б) трагедію "Цар Едіп",

в) поему "Всесвітня подорож ",г) "Записки про гальську війну" і

11. Ким не був Юлій Цезар

"Записки про громадянську війну".

imageimageа) полководцемб) письменником

в) реформаторомг) піратом

12. Не будучи монархічним формально, правління Цезаря, нагадувало монархію. Незважаючи на успішне вирішення диктатором низки гострих суспільних і державних проблем, легітимність його влади було поставлено під питання. Побоюючись того, що Цезар, приміряє на себе роль монарха, радикальна, республикански налаштована частина аристократії

image           а) винесла йому смертний вирок,    imageздійнивши заколот

б) видала закон, що позбавив Цезаря влади

Ключ до тесту

1. а (5 балів)

2. а (5 балів)

3. б (5 балів)

4. а (5 балів)

5. б (5 балів)

6. а (5 балів)

7. г (5 балів)

8. а (5 балів)

9. а (5 балів)

10. в (5 балів)

11. г (5 балів)

12. а (5 балів)

 

pdf
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку