Тест "Тестовий контроль з теми "Амінокислоти". Перевірка залишкових знань."

Про матеріал
Тестовий контроль з теми "Амінокислоти". Перевірка залишкових знань. Тестовий контроль з теми "Амінокислоти". Перевірка залишкових знань. Тестовий контроль з теми "Амінокислоти". Перевірка залишкових знань.
Перегляд файлу

Тестовий контроль з теми «Амінокислоти. Білки.»

 

  1. Білки це …

 

А) органічні природні полімери, мономерами яких є нуклеїнові кислоти

Б) органічні природні полімери, мономерами яких є амінокислоти

В) органічні природні полімери, мономерами яких є аміни

Г) органічні природні полімери, мономерами яких є карбонові кислоти

 

  1.  Функціональні групи, які притаманні  амінокислотам …

 

А) –NH2, -COH

Б) –NH2, -COOH

В) –NH3, -COOH

Г) –NH3, -COH

 

  1. Вкажіть формулу гліцину.

 

А) NH2-CH2-COOH

Б) NH2-CH2-CH2-COOH

В) CH3-CH-COOH

               ׀

              NH2

Г) CH3-CH-CH2-COOH

               ׀

              NH2

 

  1. Вкажіть формулу α – амінобутанової кислоти.

 

А) H3C-CH2-CH-COOH

                       ׀

                      NH2

Б) N3C-CH-CH2-COOH

              ׀

             NH2

В) H2N-CH2-CH2-CH2-COOH

Г)H3C-CH-COOH

             ׀

            NH2

 

  1. Загальна формула α – амінокислот …

 

А) R-COOH

Б) R-COOH

     ׀

    NH2

В) R-CH-COOH

          ׀

         NH2

Г) R-CH2-COOH

     ׀ 

    NH2

 

  1. Виберіть твердження, що характеризують фізичні властивості амінокислот.

 

А) являють собою рідини або гази

Б) являють собою кристалічні речовини

В) добре розчинні у воді й нерозчинні в органічних розчинниках

Г) добре розчинні в органічних  розчинниках і погано розчинні у воді

Ґ) під час плавлення зберігають сталий склад

Д) під час плавлення руйнуються

 

  1. Незамінні амінокислоти це…

 

А) ті, які організм синтезує самостійно

Б) ті, які організм здатний, як синтезувати самостійно, так і ті, що надходять в організм з продуктами харчування людини

В) такі, які організм не здатний синтезувати самостійно, тому вони надходять в організм із їжею

Г) ті, яких не існує та знайти їх ніде не можливо

 

  1. Яка кількість амінокислот є необхідною для синтезу білка?

 

А) 150

Б) 130

В) 28

Г) 20

 

  1. Скільки незамінних амінокислот необхідна для життєдіяльності людини?

 

А) 8

Б) 9

В) 10

Г) 11

 

  1.  Зв’язки, які утворюються між амінокислотами називаються…

 

А) дисульфідні

Б) пептидні

В) водневі

Г) йонні

 

  1.  Скільки рівнів просторової орієнтації характерно для білків?

 

А) 1

Б) 2

В) 3

Г) 4

 

  1.  Встановіть відповідність між структурами білка та їх короткими характеристиками.

  1. Первинна

 

  1. Вторинна

 

 

  1. Третинна

 

  1. Четвертинна

 

 

 

А) поліпептидний ланцюг згорнутий у спіраль в просторі за рахунок водневих зв’язків між групами NH i CO

Б) поєднання декількох глобул між собою

В) чергування α – амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі

Г)  спіраль, складена компактно в грудочку – глобулу


 

  1.  Виберіть із переліку чинники, які сприяють руйнуванню білка.

 

А) дія сильної кислоти (лугу, розчину солі) на білок

Б) дія органічного розчинника

В) нагрівання, випромінювання (ІЧ, УФ)

Г) розчинення у воді

Ґ) дія  на білок воднем

 

  1.  Вкажіть із нижче перерахованих варіантів той, який відображає якісну реакцію на білок

 

А) реакція розщеплення крохмалю

Б) перегнивання залишків живих організмів

В) руйнування структури білка

Г) істотний запах паленого пір'я

 

  1.  Вкажіть реактив, при взаємодії з яким одержують фіолетове забарвлення

 

А) купрум (ІІ) гідроксид

Б) йод

В) купрум (ІІ) оксид

Г) фенолфталеїн

 

  1.  Вкажіть із переліку реакції, які належать до кольорових реакцій на білки

 

А) біуретова

Б) ксонтопротеїнова

В) «золотого дощу»

Г) реакція В’юрца

 

  1. До хімічних властивостей білків відносяться:

 

А) денатурація

Б) омилення

В) гідроліз

Г) амфотерність

Ґ) гідрування

Д) кольорові реакції

Е) горіння

 

  1. Щоб провести ксантопротеїнову реакцію, яка є якісною на білки, необхідно використати:

 

А) NaCl

Б) HNO3 (конц.)

В) CuSO4

Г) NH4Cl

 

  1.  Встановіть відповідність між формулами та відповідними назвами амінокислот.

 


1) NH2-CH2-COOH

2) CH3-CH-COOH

              ׀

             NH2

3) CH3-CH2-CH-COOH

                       ׀

                      NH2

4) HO-CH2-CH-COOH

                     ׀

                    NH2

5)HOOC-CH2-CH-COOH

                         ׀

                        NH2

А) валін

 

 

Б) серин

 

 

В) гліцин

 

 

Г) аспарагінова кислота

 

 

Ґ) аланін


  1.  Задача.

До складу таблетки препарату гліцину, маса якої 120 мг входять такі компоненти: 80 мг гліцину, лактоза, мікрокристалічна целюлоза, стеарат кальцію. Відомо, що кількості речовин лактози, целюлози та стеарату кальцію відносяться як 1:3:7 відповідно.

 А) знайдіть масу кожного компонента таблетки гліцину

 Б) розрахуйте масову частку кожного компонента в суміші

 В) скільки таблеток необхідно взяти, щоб маса лактози в них становила 25,2 мг.

 

docx
Додав(-ла)
Москалюк Ольга
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
3376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку