Тестовий контроль з теми «Амінокислоти. Білки.»
А) органічні природні полімери, мономерами яких є нуклеїнові кислоти
Б) органічні природні полімери, мономерами яких є амінокислоти
В) органічні природні полімери, мономерами яких є аміни
Г) органічні природні полімери, мономерами яких є карбонові кислоти
А) –NH2, -COH
Б) –NH2, -COOH
В) –NH3, -COOH
Г) –NH3, -COH
А) NH2-CH2-COOH
Б) NH2-CH2-CH2-COOH
В) CH3-CH-COOH
׀
NH2
Г) CH3-CH-CH2-COOH
׀
NH2
А) H3C-CH2-CH-COOH
׀
NH2
Б) N3C-CH-CH2-COOH
׀
NH2
В) H2N-CH2-CH2-CH2-COOH
Г)H3C-CH-COOH
׀
NH2
А) R-COOH
Б) R-COOH
׀
NH2
В) R-CH-COOH
׀
NH2
Г) R-CH2-COOH
׀
NH2
А) являють собою рідини або гази
Б) являють собою кристалічні речовини
В) добре розчинні у воді й нерозчинні в органічних розчинниках
Г) добре розчинні в органічних розчинниках і погано розчинні у воді
Ґ) під час плавлення зберігають сталий склад
Д) під час плавлення руйнуються
А) ті, які організм синтезує самостійно
Б) ті, які організм здатний, як синтезувати самостійно, так і ті, що надходять в організм з продуктами харчування людини
В) такі, які організм не здатний синтезувати самостійно, тому вони надходять в організм із їжею
Г) ті, яких не існує та знайти їх ніде не можливо
А) 150
Б) 130
В) 28
Г) 20
А) 8
Б) 9
В) 10
Г) 11
А) дисульфідні
Б) пептидні
В) водневі
Г) йонні
А) 1
Б) 2
В) 3
Г) 4
А) поліпептидний ланцюг згорнутий у спіраль в просторі за рахунок водневих зв’язків між групами NH i CO
Б) поєднання декількох глобул між собою
В) чергування α – амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі
Г) спіраль, складена компактно в грудочку – глобулу
А) дія сильної кислоти (лугу, розчину солі) на білок
Б) дія органічного розчинника
В) нагрівання, випромінювання (ІЧ, УФ)
Г) розчинення у воді
Ґ) дія на білок воднем
А) реакція розщеплення крохмалю
Б) перегнивання залишків живих організмів
В) руйнування структури білка
Г) істотний запах паленого пір'я
А) купрум (ІІ) гідроксид
Б) йод
В) купрум (ІІ) оксид
Г) фенолфталеїн
А) біуретова
Б) ксонтопротеїнова
В) «золотого дощу»
Г) реакція В’юрца
А) денатурація
Б) омилення
В) гідроліз
Г) амфотерність
Ґ) гідрування
Д) кольорові реакції
Е) горіння
А) NaCl
Б) HNO3 (конц.)
В) CuSO4
Г) NH4Cl
1) NH2-CH2-COOH
2) CH3-CH-COOH
׀
NH2
3) CH3-CH2-CH-COOH
׀
NH2
4) HO-CH2-CH-COOH
׀
NH2
5)HOOC-CH2-CH-COOH
׀
NH2
А) валін
Б) серин
В) гліцин
Г) аспарагінова кислота
Ґ) аланін
До складу таблетки препарату гліцину, маса якої 120 мг входять такі компоненти: 80 мг гліцину, лактоза, мікрокристалічна целюлоза, стеарат кальцію. Відомо, що кількості речовин лактози, целюлози та стеарату кальцію відносяться як 1:3:7 відповідно.
А) знайдіть масу кожного компонента таблетки гліцину
Б) розрахуйте масову частку кожного компонента в суміші
В) скільки таблеток необхідно взяти, щоб маса лактози в них становила 25,2 мг.