Тест "Вуглеводи" 10 клас

Про матеріал
Тест "Вуглеводи" 10 клас. Вуглеводи — органічні сполуки, що складаються з карбону, оксигену й гідрогену та за хімічною природою є полігідроксиальдегідами або кетонами (тобто мають кілька гідроксильних груп й одну карбонільну), або перетворюються на них шляхом гідролізу.
Перегляд файлу

Вуглеводи 10 клас

 

1. Укажіть рядок, в якому всі речовини належать до дисахаридів.

а) сахароза, целюлоза, рибоза

б) мальтоза,етиленгліколь, глюкоза

в) лактоза, мальтоза, сахароза

г) целюлоза,фруктоза, мальтоза

2. Крохмаль піддається гідролізу в присутності

а) кислоти

б) спиртового розчину йоду

в) розчину кухонної солі

г) амоніачного розчину аргентум(І)оксиду

3. Основою виробництва штучних волокон є естери

а) крохмалю

б) целюлози

в) мальтози

г) сахарози

4. Інша назва мальтози

а) молочний цукор

б) буряковий цукор

в) фруктовий цукор

г) солодовий цукор

5. Укажіть подібність будови молекул глюкози й етаналю

а) наявність гідроксильних груп

б) однакове число атомів карбону в молекулі

в) наявність альдегідної групи

г) однаковий якісний склад

д) наявність декількох гідроксильнихгруп

6. Укажіть природний полімер,побудований із залишків молекул α - глюкози

а) ДНК

б) целюлоза

в) сахароза

г) крохмаль

7. Добування крохмалю з картоплі грунтується на його властивостях

а) піддаватися гідролізу

б) не розчинятисяь у воді

в) не піддаватись гідролізу

г) розчинятись у воді

8. Укажіть суму коефіціентів реагентів у рівнянні реакції спиртового бродіння глюкози

а) 1

б) 3

в) 4

г) 5

9. Укажіть зовнішній ефект реакції глюкоза + Си(ІІ) гідроксид t →

а) утворення прозорого синього розчину

б) випадіння блакитного осаду

в) утворення червоного осаду

г) виділення газу без запаху

10. В якому варіанті відповіді правильно вказано властивості крохмалю?

а) застосовують для виробництва патоки

б) під час нагрівання розкладається

в) змінює забарвлення йоду на синій

г) складається з залишків β - глюкози

д) продуктом гідролізу є етиловий спирт

11. Проаналізуйте твердження й укажіть серед них правильні

а) І фруктоза , і глюкоза дають реакцію"срібного дзеркала".

б) Целюлоза і крохмаль належать до дисахаридів.

в) α-глюкозу добувають гідролізом целюлози

г) лактоза є ізомером сахарози

д) в результаті відновлення глюкози утворюється шестиатомний спирт

е) целюлоза вступає в реакцію естерифікації

є) сахароза не реагує з аміачним розчином аргентум(І) оксиду

12. Укажіть продукти окиснення глюкози купрум(ІІ) гідроксидом

а) купрум(І) оксид, сорбіт, вода

б) сорбіт, купрум(ІІ) оксид, вода

в) глюконова кислота, купрум(ІІ)оксид, вода

г) глюконова кислота, купрум(І) оксид, вода

13. Уакжіть, які функціональні групи є в молекулі продукту окиснення глюкози аміачним

розчином аргентум(І) оксиду

а) одна альдегідна та чотири

б) одна карбоксильна та п'ять гідроксильні гідроксильних

в) шість гідроксильних і одна карбоксильна

г) одна карбонільна і п'ять гідроксильних

14. Укажіть спільну хімічну властивість сахарози, крохмалю, целюлози

а) приєднання водню

б) окиснення аміачним розчином аргентум(І) оксиду

в) взаємодія з купрум(ІІ) гідроксидом

г) гідроліз

15. Яка маса глюкози і який об'єм (н.у.) водню потрібні для одержання 2 моль сорбіту?

а) 300 г глюкози і 44,8 л водню

б) 360 г глюкози і 22,4 л водню

в) 300 г глюкози і 22,4 л водню

г) 360 г глюкози і 44,8 л водню

16. В результаті маслянокислого бродіння глюкози утворюються

а) масляна кислота, етиловий спирт, вода

б) етанова кислота, вуглекислий газ, водень

в) вода, молочна кислота, вуглекислий газ

г) карбон(ІV) оксид, бутанова кислота, водень

д) глюконова кислота, карбон(ІV) оксид, вода

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Куценко Лариса
Додано
24 грудня 2021
Переглядів
3699
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку