Тест "Вуглеводи, жири, білки -найважливіші сполуки живих організмів. Багатоманітність високомолекулярних сполук"

Про матеріал
Робота дозволяє швидко перевірити поточний рівень знань з кола тем, таких як: жири, вуглеводи, білки, високомолекулярні сполуки
Перегляд файлу

 

 

Самостійна робота з хімії

на тему: «Вуглеводи, жири, білки – найважливіші сполуки живих

організмів. Багатоманітність високомолекулярних сполук»

Варіант 1

 

  1. Капрон належить до:

а) синтетичних волокон;

б) натуральних волокон;

в) штучних волокон.

 

  1. Назвіть спільні ознаки крохмалю та целюлози:

      а) мають однакові мономерні ланки;

      б) природні полімери;

      в) однакова молекулярна маса;

      г) обидві сполуки легко засвоюються організмом людини.

 

  1. Під час зберігання жирів на повітрі, під дією світла, тепла відбувається

      процес окислення жирів. Оберіть ознаки, які характерні для цього

      процесу:

      а) можливе утворення альдегідів та кетонів;

      б) поява неприємного смаку;

      в) поява приємного запаху;

      г) утворення жирних кислот;

      д) утворення спиртів.

 

  1. Скільки рівнів структурної організації можуть мати білки (указати

               максимальну кількість):

      а) три;   б) пять;   в) два;   г) чотири;   д) сім.

 

  1. Перед вами структурна формула органічної сполуки:

   

 

 

      До якого класу органічних сполук вона належить:

      а) білки;   в) амінокислоти;   д) каучуки і гуми;

      б) жири;   г) вуглеводи;         е) волокна.  

 

  1. Який моносахарид солодкий за глюкозу   в 2,33 рази та більш

     рекомендований для людей хворих на діабет:

     а) сахароза;   в) мальтоза;   д) фруктоза;

     б) лактоза;     г) галактоза;  е) глюкоза.

 

Варіант 2

 

  1. Перед вами структурна формула органічної сполуки:

 

 

 

 

 

 

Оберіть  до яких сполук вона належить:

а) білки;   в) амінокислоти;   д) каучуки і гуми;

               б) жири;   г) вуглеводи;         е) волокна. 

 

  1. Основний будівельний матеріал тваринних клітин -  це:

      а) жири;           в) амінокислоти;   д) нуклеїнові кислоти;

               б) вуглеводи;   г) білки.         

 

  1. Віскоза належить до:

      а) синтетичних волокон; б) натуральних волокон; в) штучних волокон.

 

  1. Під час гідрування жирів відбувається хімічна реакція, яка

               використовується для:

      а) перетворення рідких жирів у тверді жири;  

               б) перетворення твердих жирів у рідкі жири;  

               в) виготовлення вершкового масла;

      г) виготовлення маргарину.

 

  1. Який дисахарид у 4-5 разів менш солодкий, ніж сахароза і має

               тривіальну назву «молочний цукор»:

               а) сахароза;   в) мальтоза;   д) фруктоза;

          б) лактоза;     г) галактоза;  е) глюкоза. 

 

  1. Цей полімер має унікальні властивості: стійкий проти холоду, нагрівання

     та світла, неотруйний, не розчиняється ні в «царській воді», ні в

     органічних розчинниках. Його називають «органічною платиною» за

     особливу хімічну стійкість. Про який полімер йде річ:

     а) тефлон;           в) полістирол;       д) поліпропілен

     б) поліетилен;     г) поліхлорвініл;  е) поліізопрен.

 

 

 

 

 

Варіант 3

 

  1. Цей полімер не проводить електричний струм, стійкий проти дії кислот,

лугів, бромної води, окисників; масний на дотик, як парафін; погано проводить тепло; належить до термопластичних полімерів. Оберіть назву

цього полімеру:

а) тефлон;         в) полістирол;          д) поліпропілен;

               б) поліетилен;   г) поліхлорвініл;     е) поліізопрен. 

 

  1. Лавсан -  це волокно:

      а) синтетичне;          

               б) натуральне;            

               в) штучне.

 

  1. Денатурація – це руйнування структури білка під дією температури,

               радіації, сильних кислот, лугів, солей важких металічних елементів. Які

               саме структури білка руйнуються:

      а) первинна;   б) вторинна;   в)третинна.

 

  1. До якого класу органічних сполук належить речовина, що має наступну

               просторову будову:

      а) білки;  

               б) жири;    

               в) амінокислоти;

      г) вуглеводи;

               д) каучуки і гуми;

               е) волокна.

 

  1. Реакцію, за допомогою якої добувають мило має назву – омилення жиру.

               З хімічної точки зору – це реакція:

               а) кислого гідролізу жиру;      в) гідрування жиру;

          б) лужного гідролізу жиру;     г) окислення жиру. 

 

  1. Цей моносахарид міститься у винограді та інших солодких плодах,

     звідки має тривіальну назву «виноградний цукор». Кров людини у нормі

     містить 0,8 – 0,12% цей речовини. Оберіть назву цієї сполуки:

     а) сахароза;           в) мальтоза;       д) фруктоза,

     б) лактоза;             г) галактоза;      е) глюкоза.

 

 

 

 

 

Варіант 4

 

 

  1. Яка структура білка утворюється та стабілізується за допомогою утворення: дисульфідних містків,  сольових містків, йонних зв’язків:

               а) первинна;   б) вторинна;   в) третинна.

 

  1. Перед вами намальована просторова будова сполуки, що належить до

наступного класу:

 

      а) жири;               г) амінокислоти;   

               б) вуглеводи;      д)  волокна;     

               в) білки;               е) каучуки і гуми.

 

  1. Жири мають надзвичайно важливе біологічне значення. Які важливі

               функції виконують саме жири:

      а) входять до складу усіх клітинних мембран;

б) забезпечують скорочення мязів, рух клітин, органел тощо;          

в) розчиняють і транспортують вітаміни;

г) беруть участь у синтезі стероїдних гормонів;

д) є ферментами, які беруть участь у безлічі біохімічних реакцій;

е) мають енергетичну та теплозберігаючу функцію.

 

  1. Цей моносахарид утворюється у кишечнику під час гідролізу «молочного

               цукру», може синтезуватися  в організмі у незначній кількості. Клітини

               мозку та інших органів мають потребу у цьому моносахариді для

               повноцінного функціонування. На  2/3 менш солодкий, ніж цукор.

               Оберіть вуглевод:

               а) сахароза;           в) мальтоза;       д) фруктоза;

               б) лактоза;             г) галактоза;      е) глюкоза.

 

  1. Ацетатне волокно належить до:

               а) синтетичних;     

          б) натуральних;  

               в) штучних.

 

  1. Цей полімер високоміцний, тому з нього виготовляють деталі

     машин, труби, плівку, побутові вироби. Але він має недоліки:  

     чутливість до світла, кисню, крихкість н холоді. Оберіть цей полімер:           

     а) тефлон;           в) полістирол;          д) поліпропілен;

     б) поліетилен;    г) поліхлорвініл;      е) поліізопрен.

 

 

Варіант 5

 

  1. Визначте природній дисахарид, який знаходиться у великій кількості

у пророслому зерні (солоді) ячменю, жита та інших зернових; у томатах. Добре засвоюється людиною, є джерелом енергії:

               а) сахароза;   в) мальтоза;   д) фруктоза;

б) лактоза;     г) галактоза;   е) глюкоза.         

 

  1. Полімер, який є діелектриком, хімічно стійкий, але досить крихкий;

з нього виготовляють предмети побуту, дитячі іграшки, одноразовий посуд тощо - це:

      а) тефлон;           в) полістирол;          д) поліпропілен;

               б) поліетилен;    г) поліхлорвініл;      е) поліізопрен.

 

  1. Оберіть клас органічних речовин, до якого належить сполука з такою

               структурною формулою:

 

 

 

           а) білки;                       г) вуглеводи;

   б) жири;                       д) каучуки і гуми;

   в) амінокислоти;         е) волокна.

 

 

  1. Які структури білка характерні для гемоглобіну:

               а) первинна;           б) вторинна;       в) третинна,    г) четвертинна.

 

  1. Про перебіг якої реакції можна казати, якщо соняшникова олія має

               неприємний запах та гіркий смак:

               а) окислення;                  в) денатурація;

          б) лужний гідроліз;        г) відновлення.

 

  1. Вулканізований каучук - це:  

     а) природний каучук;          

     б) бутадієновий каучук;   

     в) гума;

     г) латекс;

     д) тефлон.

 

 

 

 

 

 

Варіант 6

 

  1. Перед вами структурна формула органічної сполуки, що належить до:

                       а) білків;  

б) жирів;

в) вуглеводів;

г) амінокислот;

                       д) канчуків і гум;

                       е) волокон.                                           

  1. Сизаль – це волокно  … походження:

а) синтетичного;

б) натурального;

в) штучного.

 

  1. Оберіть серед наведених речовин ті, які  можна вважати природними

               полімерами:

      а) білки;                       в) целюлоза;  д) гума;

               б) жири;                       г) латекс;              е) лавсан.

 

  1. Мило отримують шляхом:

               а) гідрування жиру;                в) лужного гідролізу жиру;

               б) кислого гідролізу жиру;     г) окислення жиру.

 

  1. Цей дисахарид головним чином застосовують у харчовій промисловості,

               його гідролізом добувають штучний мед; відходи виробництва цього

               дисахариду (речовини, що складається на 99,9% з нього) є цінним

               кормовим продуктом для худоби і сировиною для виробництва 

               пекарських дріжджів. Цей дисахарид має назву:

               а) сахароза;           в) мальтоза;            д) фруктоза;

               б) лактоза;             г) галактоза;           е) глюкоза.

 

  1. Яка структура білка утворюється, головним чином, за рахунок

                  водневих звязків:  

     а) первинна;          

     б) вторинна;   

     в) третинна;

     г) четвертинна.

 

 

docx
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
3976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку