Самостійна робота з хімії
на тему: «Вуглеводи, жири, білки – найважливіші сполуки живих
організмів. Багатоманітність високомолекулярних сполук»
Варіант 1
а) синтетичних волокон;
б) натуральних волокон;
в) штучних волокон.
а) мають однакові мономерні ланки;
б) природні полімери;
в) однакова молекулярна маса;
г) обидві сполуки легко засвоюються організмом людини.
процес окислення жирів. Оберіть ознаки, які характерні для цього
процесу:
а) можливе утворення альдегідів та кетонів;
б) поява неприємного смаку;
в) поява приємного запаху;
г) утворення жирних кислот;
д) утворення спиртів.
максимальну кількість):
а) три; б) п’ять; в) два; г) чотири; д) сім.
До якого класу органічних сполук вона належить:
а) білки; в) амінокислоти; д) каучуки і гуми;
б) жири; г) вуглеводи; е) волокна.
рекомендований для людей хворих на діабет:
а) сахароза; в) мальтоза; д) фруктоза;
б) лактоза; г) галактоза; е) глюкоза.
Варіант 2
Оберіть до яких сполук вона належить:
а) білки; в) амінокислоти; д) каучуки і гуми;
б) жири; г) вуглеводи; е) волокна.
а) жири; в) амінокислоти; д) нуклеїнові кислоти;
б) вуглеводи; г) білки.
а) синтетичних волокон; б) натуральних волокон; в) штучних волокон.
використовується для:
а) перетворення рідких жирів у тверді жири;
б) перетворення твердих жирів у рідкі жири;
в) виготовлення вершкового масла;
г) виготовлення маргарину.
тривіальну назву «молочний цукор»:
а) сахароза; в) мальтоза; д) фруктоза;
б) лактоза; г) галактоза; е) глюкоза.
та світла, неотруйний, не розчиняється ні в «царській воді», ні в
органічних розчинниках. Його називають «органічною платиною» за
особливу хімічну стійкість. Про який полімер йде річ:
а) тефлон; в) полістирол; д) поліпропілен
б) поліетилен; г) поліхлорвініл; е) поліізопрен.
Варіант 3
лугів, бромної води, окисників; масний на дотик, як парафін; погано проводить тепло; належить до термопластичних полімерів. Оберіть назву
цього полімеру:
а) тефлон; в) полістирол; д) поліпропілен;
б) поліетилен; г) поліхлорвініл; е) поліізопрен.
а) синтетичне;
б) натуральне;
в) штучне.
радіації, сильних кислот, лугів, солей важких металічних елементів. Які
саме структури білка руйнуються:
а) первинна; б) вторинна; в)третинна.
просторову будову:
а) білки;
б) жири;
в) амінокислоти;
г) вуглеводи;
д) каучуки і гуми;
е) волокна.
З хімічної точки зору – це реакція:
а) кислого гідролізу жиру; в) гідрування жиру;
б) лужного гідролізу жиру; г) окислення жиру.
звідки має тривіальну назву «виноградний цукор». Кров людини у нормі
містить 0,8 – 0,12% цей речовини. Оберіть назву цієї сполуки:
а) сахароза; в) мальтоза; д) фруктоза,
б) лактоза; г) галактоза; е) глюкоза.
Варіант 4
а) первинна; б) вторинна; в) третинна.
наступного класу:
а) жири; г) амінокислоти;
б) вуглеводи; д) волокна;
в) білки; е) каучуки і гуми.
функції виконують саме жири:
а) входять до складу усіх клітинних мембран;
б) забезпечують скорочення м’язів, рух клітин, органел тощо;
в) розчиняють і транспортують вітаміни;
г) беруть участь у синтезі стероїдних гормонів;
д) є ферментами, які беруть участь у безлічі біохімічних реакцій;
е) мають енергетичну та теплозберігаючу функцію.
цукру», може синтезуватися в організмі у незначній кількості. Клітини
мозку та інших органів мають потребу у цьому моносахариді для
повноцінного функціонування. На 2/3 менш солодкий, ніж цукор.
Оберіть вуглевод:
а) сахароза; в) мальтоза; д) фруктоза;
б) лактоза; г) галактоза; е) глюкоза.
а) синтетичних;
б) натуральних;
в) штучних.
машин, труби, плівку, побутові вироби. Але він має недоліки:
чутливість до світла, кисню, крихкість н холоді. Оберіть цей полімер:
а) тефлон; в) полістирол; д) поліпропілен;
б) поліетилен; г) поліхлорвініл; е) поліізопрен.
Варіант 5
у пророслому зерні (солоді) ячменю, жита та інших зернових; у томатах. Добре засвоюється людиною, є джерелом енергії:
а) сахароза; в) мальтоза; д) фруктоза;
б) лактоза; г) галактоза; е) глюкоза.
з нього виготовляють предмети побуту, дитячі іграшки, одноразовий посуд тощо - це:
а) тефлон; в) полістирол; д) поліпропілен;
б) поліетилен; г) поліхлорвініл; е) поліізопрен.
структурною формулою:
а) білки; г) вуглеводи;
б) жири; д) каучуки і гуми;
в) амінокислоти; е) волокна.
а) первинна; б) вторинна; в) третинна, г) четвертинна.
неприємний запах та гіркий смак:
а) окислення; в) денатурація;
б) лужний гідроліз; г) відновлення.
а) природний каучук;
б) бутадієновий каучук;
в) гума;
г) латекс;
д) тефлон.
Варіант 6
а) білків;
б) жирів;
в) вуглеводів;
г) амінокислот;
д) канчуків і гум;
е) волокон.
а) синтетичного;
б) натурального;
в) штучного.
полімерами:
а) білки; в) целюлоза; д) гума;
б) жири; г) латекс; е) лавсан.
а) гідрування жиру; в) лужного гідролізу жиру;
б) кислого гідролізу жиру; г) окислення жиру.
його гідролізом добувають штучний мед; відходи виробництва цього
дисахариду (речовини, що складається на 99,9% з нього) є цінним
кормовим продуктом для худоби і сировиною для виробництва
пекарських дріжджів. Цей дисахарид має назву:
а) сахароза; в) мальтоза; д) фруктоза;
б) лактоза; г) галактоза; е) глюкоза.
водневих зв’язків:
а) первинна;
б) вторинна;
в) третинна;
г) четвертинна.