Жири - складні ефіри гліцерину і вищих карбонових кислот
Естерифікація - реакції утворення естеру з альдегіду і спирту
Гідроліз жиру в лужному середовищі– омилення жирів
З жирів добувають гліцерин
У реакцію гідрування жирів, вступають жири утворені виключно насиченими жирними кислотами
Марселен Бертло уперше синтезував жир
Прості – містять залишки однієї кислоти, тобто R1=R2=R3
Змішані жири – містять залишки однієї кислоти
При гідролізі жирів у нейтральному середовищі утворюється солі Калію або натрію і гліцерин
Жири – отруйні, в їжу не вживають.
Під час зберігання жирів на повітрі відбувається часткове окиснення
Рослинні жири містять залишки ненасичених вищих карбонових кислот
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома